Избор на процесор за multitasking
Здравейте колеги, налага ми се да сглобявам нова конфигурация, тъй като старата вече започва да се дъни, но не мога да реша какъв процесор да сложа! Избирам между Intel i3 4170 или нещо четериядрено на АMD за по-малко пари, като основната задача е да поддържа отличен multitasking, като не работя с тежки програми от типа на фотошоп и алтокад. Бюджета ми е 230 за intel и 200 за AMD.
- - - - - - - - - -
Намирам AMD FX6300 3.5ghz 6 cores с 14mb cache за 190лв.
Отговор: Избор на процесор за multitasking
първото нещо за мултитаскинга са 16-те гигабайта рам, процесорът е на второ място, особено след като не товариш с тежки паралелни процеси
Цитат:
Първоначално публикувано от
FearMe
първото нещо за мултитаскинга са 16-те гигабайта рам, процесорът е на второ място, особено след като не товариш с тежки паралелни процеси
Мисля да сложа 8гб, в момента съм с 4 и имам остатъчен ресурс...Кой от двата процесора да избера, до сега съм ползвал единствено интелски и нямам никакво понятие как се държат процесорите на амд, но 6 ядра 14мб кеш за тези пари ми се струват добра оферта.
Физически този AMD FX6300 е с 6 ядра за целочислените операции и 3 ядра за операциите с реални числа. Плюс това няма вътрешен видеочип и ще трябва да закупиш външна видеокарта. Не знам колко бързаш, но вчера излезе новото поколение на AMD---> Bristol Ridge. В самия процесор са вградени USB, PCIe, SATA, NVMe контролери и т.н. Така ,че комбинацията процесор+дънна платка може да излезе на много изгодна цена. А пък след около година ще излезе AMD Zen, който може би ще бъде перфектния в това отношение процесор.
Ще ви бъда благодарен ако споделите кой процесор бихте предпочели и защо...Рам ще сложа достатъчно, а за видеото имам външна видео карта, а тези новите на амд щом излизат в момента са с доста надути цени, а не мога да ги чакам да паднат
Core i3-6100 , ако с 9 лева надвишиш бюджета не знам дали е проблем. i3 4170, което харесваш е с DDR3-1600, а i3-6100 е с DDR4-2133. Важно е не само количеството памет, а и нейното бързодействие.FX-6300 е с DDR3-1866, която е два ли ще намериш и се връщаш на .DDR3-1600.AMD A8-7600 е с DDR3-2133, която също трудно ще намериш.С 4 ядра е, но теоретично може да стигне до 10 ядра.И гледам ,че тук струва 163 лв.Едва ли Bristol Ridge ще е толкова скъпа.По принцип AMD APU са по-евтини от Core i3. Пък и комбинирана с дънна платса без чипсет ще изглежда добре.
Така ,че на този етап Core i3-6100, ако 9 лева в повече не са проблем.
Благодаря ти, значи ще избирам между двата интелски