Ъпгрейд на дъно без M2 слот
Някой пробвал ли на стара дънна платка без M2 слот да сложи преходника на PCIe с M2 NVMe слот.
Примерно това или друг такъв.
Слагане например на този SSD или друг подобен с високи скорости на четене и запис .
Ще се достигат ли почти тези скорости и имали смисъл този ъпгрейд.
Дъното е от екстремната серия на Асус и i7 процесор и DDR3 памет.
Отговор: Ъпгрейд на дъно без M2 слот
имаш вече купено М2 ссд или нямаш свободни сати?
Трябва дънната платка(чипсет) изрично да поддържат протокола NVMe. Кажи точния модел на дънната платка.
Не съм си купил, чудя се дали ще е много по бързо от на САТА ССД на старо дъно.
Дефинирай "много по бързо"!
Всякакви преходници са компромисен вариант. Най-добре е native support на съответния интерфейс или протокол.
Дънна платка не поддържа М2 и за това съм предложил този преходник на PCIe. Не съм сигурен дали ще може и да се разпознае приходника след като бутне от друг САТА диск на дъното и да се сложи Уиндос на него - М2 диска
Без точен модел на дънната платка хвърляме боб. Това, което си го написал в началото, важи за много серии на асус. Избери си твоята коя е:
https://www.google.bg/search?q=asus+extreme
Скоростта не е най-важната характеристика на SSD диска. Бързината му идва най-вече от почти нулевата латентност, поради липса на подвижни части и мигновенния достъп до файловете. Много голямата скорост ще я усетиш евентуално при работа с огромни файлове (от порядъка на 5+ гигабайта и пак ще е в рамките на секунди максимум). Реално и най-бавното SSD ще зарежда ОС и приложения много по-бързо от най-бързия механичен диск. Вече зависи и дали останалия хардуер ще може да се възползва от това. Ако имаш слаб и стар процесори, дори и да е с 4 ядра и 8 нишки, от първо до 3 поколение интел например или още по-зле - АМД FX, или по-стар, реално няма да има почти никакво значение, дори и най-бързото SSD да закачиш.
Цитат:
Първоначално публикувано от
avenge
Ако имаш слаб и стар процесори, дори и да е с 4 ядра и 8 нишки, от първо до 3 поколение интел например
това не е вярно, пишеш по инерция...
Цитат:
npb
Дънна платка не поддържа М2 и за това съм предложил този преходник на PCIe. Не съм сигурен дали ще може и да се разпознае приходника след като бутне от друг САТА диск на дъното и да се сложи Уиндос на него - М2 диска
Тези преходници предлагат само физически преход от M2 към PCIe, но не и логически преход от NVMe към друг протокол.Затова е важно дънната платка да поддържа NVMe.
Може и да няма физически M2, това не му пречи да поддържа NVMe. Затова е важно да знаем точния модел на дънната платка. В спецификациите й пише дали поддържа NVMe.
Иначе на компютър,който е на доизживяване му стига и SATA SSD.
Цитат:
FearMe
това не е вярно, пишеш по инерция...
Става въпрос, че няма да има разлика дали диска ще е m.2 или SATA. А и принципно в много малко случаи тази разлика ще се усети.
нещата отиват към статистическата грешка
единият от комповете вкъщи е с ryzen 3600 и sata ssd. с ръка на сърцето ти казвам, че нито съм видял разлика с лаптопите ryzen 4***-нещо си, които минаха през ръцете ми преди седмица-две, нито ти ще познаеш кое какво е, ако ти запиша клипче само на екраните ;)
значи, ако нагрухаш един масив от двуцифрен брой ссд-та и тръгнеш техния трансфер да сравняваш, веднага ще си приличи, но на домашна машина - забрави
затова и казах, че на какъвто и комп да е, разликата между ssd sata и m2 няма да се усети. ще се усети, ако дъното поддържа само sata2 и ботълнекне самото ssd, независимо какво е то
просто си говорим, не търся да се заяждам... :)
SATA напълно е достатъчно. Само да не е DRAM-less или без псевдо SLC кеш. Май тяхната липса води понякога до "замръзвания".
Едниствената разлика която съм забелязал между NVMe (скорост на запис 1800MB/s) и SSD (скорост на запис 520MB/s) е в ренденето на видео. Това при един и същ процесор (Ryzen 9 5900X). За стандартна работа, зареждане на ос или приложения, разликата е пренебрежимо малка. Естествено, тестовете показват как NVMe-то е много по-добро ...но и цената му е доста по-добра.
Сега проследих хронологически нещата. Щом е с DDR3, най-много да има с 4-то поколение Core. Най-късните чипсети Z97 и H97 излизат май 2014г. и те поддържат NVMe, преди тях никой чипсет не поддържа NVMe. А първите NVMe SSD-та за масовия пазар се появяват ноември 2014г. Най-вероятно няма да станат нещата.