Резултати от 1 до 8 от общо 8

Въпрос относно ремък на пералня Ariston ALD 120.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2016
    Мнения
    77
    #1

    Въпрос относно ремък на пералня Ariston ALD 120.

    Здравейте, колеги!

    Вчера се случи така, че поради някаква причина мотора на пералнята въртеше, а барабана не се въртеше. След кратки размишления и тестове, разбрах че ремъка е паднал, но не знам каква е била причината - дали пералнята е била претоварена, или просто му е дошло времето. Все пак пералнята е 16-17 годишна и не е сменян никога. Е, днес я отворих и видях с очите си, че ремъка наистина е паднал. И след малко идва въпроса ми, понеже никога не се бях сблъсквал с ремъци. Монтирах го обратно, като започнах от вала на мотора и продължих с шайбата. Закачих го на нея и започнах да въртя, докато накрая не се беше зацепен целия. При монтирането на вала, го сложих така, че да бъде долу-горе в средата - нито съвсем в началото, нито в края на "витките". Пуснах пералнята и започна да върти без никакъв проблем, но се чува леко чаткащ звук, точно като нещо обтегнато, което се опитва да се намести на мястото си. На 99% съм сигурен, че е ремъка. Програмата беше 30 минути и я пуснах първо на 400, после увеличих на 600 оборота. Нямаше проблем, завърши успешно, но аз мисля, че така или иначе ще се наложи да сменя ремъка или да го препозиционирам. Въпросите ми е - има ли някаква специална философия, която трябва да спазя, когато монтирам ремъка или стъпките, които съм описал са правилни? Има ли вариант този звук да се чува, защото ремъка не е на една и съща позиция горе и долу - на вала и на шайбата? Или пък просто трябва да купя нов и да го сменя? Трябва ли ремъка да бъде монтиран така, че например да не е точно в средата на "витките" на вала, а например в най-вътрешната част или пък в най-външната? Същия въпрос и за шайбата. Или пък просто трябва да бъде монтиран така, че да бъде перпендикулярен на пода?

    Благодаря за разирането - за пръв път се сблъсквам с такова нещо.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2019
    Мнения
    43
    #2

    Отговор: Въпрос относно ремък на пералня Ariston ALD 120.

    Ремъкът трябва да е центриран по шайбата на барабана, а не по центъра на "витките" (както ги наричаш) на вала на мотора. Тъй като шайбата е по-тясна, а валът обикновено е с по-широка част за зацепване с ремъка. Именно тези "витки" държат ремъка в дадена позиция и при въртене ако е неправилно позициониран, няма да е в центъра на шайбата на барабана, а ще бяга навън или навътре. Съответно може да изпадне. Важното е да няма част от ремъка, която да е извън шайбата.

    С времето ремъците имат склонност леко да се разтягат и вероятно затова е паднал. Добре е да го смениш с нов.

    Нямам представа от какво е този чаткащ звук. Може би е добре да свалиш задния капак и да пуснеш пералнята без пране, просто да видиш как се държи при въртене, и евентуално може да разбереш откъде идва този звук.

    Добре е ремъка да е опънат, стегнат, не прекалено, но стегнат. При моята пералня Аристон AL128D EX от 2001 година а също и при модели на Индезит моторът е монтиран с дълги болтове, дълги са колкото цялата дължина на мотора, главите са достъпни отзад откъм вала с "витките", а гайките са в другия им край. Единия болт е в кръгъл отвор, другия е дъговиден, което позволява леко движение на мотора нагоре-надолу, и с това може да се постигне опъване на ремъка. Малко трудно е за сам човек, защото хем трябва да се опъва мотора надолу, хем и да се стяга болта като се държи контра на гайката с втори ключ, като за целта трябва самата пералня да бъде наклонена напред, т.е. трябва или някой да я държи, или да бъде по някакъв начин закрепена за да не падне.
    Правил съм тази операция с един помощник.

    Още нещо - щом пералнята е на 16-17 години много вероятно четките на мотора са за смяна. Намират се по магазините за резервни части, но трябва да видиш точно твоите какви са. Мисля че можеха да се сменят и без да сваляш мотора. Най-малкото свали едната четка и виж колко дължина й остава. Ако е малко - смени я. Това при положение, че искаш да си ползваш пералнята още, ако ще купуваш нова, не ги сменяй.
    Аз лично засега предпочитам да си ремонтирам старата пералня, вярно ми служи, но и аз доста неща по нея смених - лагери, семеринг, датчик за нивото на водата (пресостат), наскоро смених датчик за температурата. Тези перални когато имат някакъв проблем започва да им се върти копчето за програмите и да щрака. В същото време светодиода до него мига с определени кодове за грешки, по които може да се разбере какъв е проблема.

    Успех!

  4. Junior Member
    Тук е от
    May 2016
    Мнения
    77
    #3

    Отговор: Въпрос относно ремък на пералня Ariston ALD 120.

    Здарвей, movx2000! Първо - благодаря за мнението.
    Относно чаткането - почти сигурен съм, че е от ремъка. Даже когато въртях шайбата на ръка, се чуваше подобен звук, като този на опъната гума, която се трие някъде... Сигурно се сещаш какво имам предвид. На следващата вечер го свалях и го позиционирах отново, но беше по-зле, защото ми направи впечатление, че шайбата има лек луфт - челно биене. Като я гледам отгоре и започна да я въртя, виждам как ходи с по 2-3 милиметра наляво-надясно. Ето защо върнах ремъка така, както беше и съм се постарал да е долу-горе по средата на шайбата. Разбира се, след като шайбата бие, няма как винаги ремъка да е по средата, но съм се постарал да е долу-горе добре. Смятам, че дори да купя нов ремък, нещата няма да са по-различни от сега. А и като се замисля, шайбата най-вероятно е имала луфт и преди ремъка да падне. Ето защо, мисля че самия ремък е паднал, защото пералнята е била претоварена, което пък се е случило, понеже майка ми навря доста масивна олекотена завивка. Относно четките - сменяни са сравнително скоро, а и мисля, че мотора се чува доста добре. Още веднъж благодаря за помощта!

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2019
    Мнения
    43
    #4

    Отговор: Въпрос относно ремък на пералня Ariston ALD 120.

    Щом шайбата има луфт, това означава, че лагерите ти са за смяна. И този луфт в съчетание с други фактори е причината за изпадането на ремъка, както и много вероятно за звуковите ефекти, които описваш.
    Смяната на ремъка само за себе си в този случай няма да има желания ефект.
    Шайбата не трябва да има видим луфт, биене, като я хванеш не бива да мърда в никаква посока.

    Смяната на лагерите не е сложна, но изисква хидравлична преса както за сваляне на старите, така и за вкарване на новите лагери, както и подходящи дорници. На черупките на лагерите пише какви са, лесно ще откриеш същите или аналогични в някой магазин за лагери или в магазин за резервни части за битови уреди. Съветвам те да не купуваш китайски, на които цената им е атрактивна, и с това се изчерпват предимствата им. Освен лагерите задължително трябва да смениш и семеринга. Семеринги също се намират по магазините за резервни части. Може и от фирмения сервиз на Аристон, но там може да се наложи да чакаш да дойдат частите с поръчка. При това искат и капаро, което трябва да им занесеш на ръка, малко са бамбашка, както се казва, но пък частите им са оригинални и понякога няма друга алтернатива освен да се купува от тях. Сервизът се намира в София, на ул. Хайдушка поляна. Може да има и в други градове, не съм се интересувал. Нямам представа обаче ти в кое населено място живееш. В София магазини за резервни части, които си струва да провериш са два - Делта Елис и Ник електрик. И двата имат уебсайт с подробна информация за части, като Делта Елис дават и информация за наличности по магазини и складове, и позволяват поръчка на части онлайн, което е удобство, но цените им са според мен леко завишени.

    Ако нямаш преса, трябва да потърсиш в някоя работилница, автосервиз или друго подобно място. Ако ли не - ще трябва да викаш сервиз за перални, но задължително искай да "набият" лагерите с преса, а не с чук, както много "майстори" практикуват! Ако ползваш услугите на фирмения сервиз, те със сигурност ще го направят както трябва с преса. Но и цените им са соленички.
    Дано съм бил полезен.
    Този пост е редактиран от movx2000; 30-11-19 в 09:21.

  6. Junior Member
    Тук е от
    May 2016
    Мнения
    77
    #5

    Отговор: Въпрос относно ремък на пералня Ariston ALD 120.

    Здравей отново!
    За момента ще изчакам да видя как работи пералнята и ако създава проблеми, ще се обърна към човек, който и е сменял лагерите преди доста години и съм доволен от него. Долу-горе знам как става, но не ми се занимава, а и не съм го правил. До сега съм я пускал 3 пъти на кратка 30 минутна програма, с максимални обороти - 800 и проблем няма. Може да се окаже, че шайбата си е биела и преди, но пък ремъка да е паднал поради друга причина. Самата шайба няма хлабини и свободен ход, когато започна да я дърпам на ръка, единствено както споменах, 1-2мм челно биене. Не знам как са цените сега и колко би струвал евентуален подобен ремонт, но ако се наложи да се прави и ми се види доста - ще я разглобя и ще я пусна на части.
    Благодаря отново!

  7. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,204
    #6

    Отговор: Въпрос относно ремък на пералня Ariston ALD 120.

    Вземи смени поне ремъка. Не струва милиони.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2019
    Мнения
    43
    #7

    Отговор: Въпрос относно ремък на пералня Ariston ALD 120.

    Не разбирам съвсем какво разбираш под челно биене.
    От това, което беше написал останах с впечатлението, че има хлабина.

    Ако има радиално отклонение - нещата не са наред, но трябва да разбереш дали е от деформиране на шайбата или по друга причина.
    Ако има радиален луфт - биене, тракане - лагери.
    Ако има аксиален луфт, тогава проблемът е или в лагерите, или нещо не е монтирано както трябва, или не е стегната шайбата към вала.
    Като за наизуст, дотук ми се изчерпват идеите и предположенията.
    Съобщаваш за смущаващ шум, според мен докато това не се изясни и отстрани, не си поправил нищо.

    Ако обаче не ти се занимава... ти си знаеш.
    Този пост е редактиран от movx2000; 01-12-19 в 21:54.

  10. Junior Member
    Тук е от
    May 2016
    Мнения
    77
    #8

    Отговор: Въпрос относно ремък на пералня Ariston ALD 120.

    Цитат Първоначално публикувано от movx2000 Виж публикацията
    Не разбирам съвсем какво разбираш под челно биене.
    От това, което беше написал останах с впечатлението, че има хлабина.
    Може би не съм се изразил съвсем правилно. Става дума за аксиално биене. Шайбата ходеше наляво-надясно, когато я въртях на ръка, но нямаше хлабина, когато се опитвах да я размърдам. Все още не е създавала проблеми.

    Този пост е редактиран от RitmoDelMar; 05-12-19 в 23:04.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Проблем с пералня Ariston ALD 120.
    От RitmoDelMar във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 12
    Последно: 12-08-17, 20:26
  2. Пералня AEG проблемен ремък
    От dubak във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 2
    Последно: 13-08-15, 22:42
  3. Ремък за пералня AEG LAVAMAT 400F
    От alkuni във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 2
    Последно: 12-10-12, 20:31
  4. Пералня със Сушилня -Ariston ARMXXD 129 EU
    От ferrarif1 във форум Бяла техника
    Отговори: 0
    Последно: 27-10-10, 17:44
  5. Проблем с пералня ARISTON AVF 109
    От PhantomUser във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 2
    Последно: 25-11-08, 22:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе