Хладилник Indesit TAN13FNG - изгорял нагревател
Здравейте на всички.
От прочетените теми останах с впечетлението, че има доста компетентни участници във форума и се надявам да помогнете при решаването на проблема ми, за което предварително благодаря.
Имам хладилник Индезит TAN13FNG Total No Frost /хладилник с горна камера, компресор Данфус и с два отделни регулатора за двете отделения/, купен месец август 2005 г. от Технополис в гр. Бургас. Проблемите започнаха от април 2007 г., когато се появи следния проблем: в горната част на хладилника има отвори, най-вероятно за обдухване от вентилатора, от които започва да тече конденз върху вратата отвътре, докато съда върху компресора и камерата са сухи. Във форума открих само тази подобна тема http://forum.setcom.bg/index.php/topic,28386.0.html, но моя проблем е по-различен. След като се свързах много трудно със сервиза за гр. Бургас /подробно описание за проблемите със гаранционната подръжка на хладилника смятам да пусна в специалния раздел на форума, за да не товаря темата и всички, които са натъкнат на моя проблем да са запознати предварителто и да не повтарят мойте грешки/ от там ми обясниха, че това е най-вероятно от чести спирания на тока или забравена отворена врата и понеже хладилника е нов не е добре да се отваря, а да го оставя 24 часа и повече да се размрази напълно и ако има проблем отново да се обадя. След като спазих точно препоръките от техниците и изхвърлих около 1 л. конденз от съда над компресора пуснах хладилника и така два месеца нямах проблеми. Месец юни обаче отново се появи същия проблем. Като най-големия наивник :yikes реших, че отново пак може да е спирал често тока, като че ли през първата година и половина безпроблемна работа на хладилника не е спирал тока, и отново повторих горепосочената процедура и така да средата на месец юли. След много проблеми със сервиза се оказа, че е изгорял нагревателя /по техните думи/, който се намира във ваната за събиране на кондензат в камерата. Смениха го малко след като изтече гаранцията /средата на месец август/, понеже новия дойде с голямо закъснение и о, радост … до вчера – отварям хладилника и отново същия проблем, а вече не е гаранционен. Направи ми впечетление, че буксите на новия нагревател не са като стария и се наложи да ги преправят, разбира се с уговаряне, защото по-лесно било да се срежат кабелите и да се усучат и че хладилника вече не е гаранционен и гаранция-франция колко ще работи този нагревател, а новия струвал 60 лв.
Моля за вашите мнения по проблема и къде мога да потърся специализирана помощ в гр. Бургас.
Re: Проблем с хладилник Индезит TAN13FNG Total No Frost
ох, поста ми няма да тие много от полза, но е по-добре че не е гаранционен - плащаш си отколкото трябва и поне знаеш че е направено
на тия сервизи - визирам конкретно Техномаркет, само името им е сервиз
мен ДЕВЕТ МЕСЕЦА ме мотаха за гаранционен хладилник
Нагревателят може да е здрав но да не отива напрежение до него
Когато замериха оргиналния нагревател и установиха, че е изгорял ми обясниха, че на всеки 24 часа този нагревател се включва /най-вероятно от реле за време според мен/, работи определено време и след това се изключва. За този период трябвало да се стопи леда във ваната в камерата и да изтече в съда върху изпарителя. Съмнението им за запушен тръбопровод от камерата към съда върху изпарителя отпадна, понеже при неработещ хладилник кондензата се изтича.
Трябва да има и часовник който исключва мотора и включва нагревателя Може и той да не дава връзка но все пак е хубаво да се види Аз съм близо до бургас но не знам кога ще имам път натам
Интересното е обаче, че нагревателя е изгорял по някаква причина - или му е дошло времете или просто има нещо друго, което е изгорило и новия. По мои сметки се оказва обаче, че този нагревател май въобще не е работил, понеже от момента на монтажа му до сега са минали около месец и половина - два, а такъв е периода през двете размразявания, когато работеше добре хладилника и накрая дойдоха техниците. А дали проблема не е много по-сложен, а не в самия награвател - е това е въпроса, който остава неизяснен до сега.
Цитат:
Първоначално публикувано от hotcool8
...Аз съм близо до бургас но не знам кога ще имам път натам
Може ли да ми препоръчате Ваш познат добър хладилен техник в Бургас?
Отиди в Апогей 99 По бившата 9 ти септември Почти до пресечката за бившия Краснодар Има табела пред една кебапчийница с дървена ограда от лявата страна Ако нещо те мотаят ми се обади в АБВ то Скоро не съм ходил до там и не знам дали са същите техници Попитайте за Полимен той е добър
Цитат:
Първоначално публикувано от hotcool8
Отиди в Апогей 99 .....Попитайте за Полимен той е добър
Намерих в интернет координатите на въпросната фирма и на г-н Полимен Полименов. До края на седмицата ще пробвам да се свържа с него и се надявам да ми обърне внимание, понеже се води на длъжност ръководител хлад. и клим. техника във фирмата и предполагам, че има достатъчно работа. Все пак предварително благодаря за оказаното съдействие. :Drinks: :Drinks: :Drinks:
Ако някой още има идеи къде може да се крие проблема в хладилника също ще съм му много благодарен да сподели опит или идеи. :Drinks:
Добре де, толкова мнения, относно различни теми, съм прочел в този форум и само hotcool8 /за което още веднъж му благодаря искрено/ ли се оказа, че е наясно с проблема с хладилника ми. А КЪДЕ СА СПЕЦИАЛИСТИТЕ, които присъстват тук и са се сблъсквали с различни проблеми, надявам се и с подобни или като моя, и биха оказали ценно съдействие при по нататъшното решаване на проблема ми. Ами нали затова са и тези форуми - или си чешем езиците или си признаваме, че до сега не сме се сблъсквали с подобен проблем, което никак не е лошо, защото човек докато живее се учи, и се интерисуваме от още подробности за проблема и ако можем помагаме, а ако не - здраве да е, но все пак сме се опитали да помогнем...
... И ако се надяваме на коректно сервизно обслужване в Република България, член на Европейския съюз, НАТО и други организации, и не си помагаме взаимно...Бог да пази България..
Проблемът се разреши благодарение на форума в http://www.tehcomservis.com/forum/to...um=5&topic=299 :Drinks: и помоща и резервните части на hotcool8 :Drinks:.
Много скоро очаквайте обещаната тема в "Черния списък" за сервизното обслужване на хладилници Индезит в Бургас /същото ги касае и собствениците на хладилници Аристон/ и какви основни грешки не трябва да се правят.
“Качествено” сервизно обслужване на хладилници Индезит или...
Здравейте на всички.
По броя на прочитанията на темата: http://forum.setcom.bg/index.php?topic=33971.0 разбирам, че хората се интерисуват от нея и затова пускам тук обещаното продължение. Още в началото искам да уточня, че ако става въпрос за ремонт на обикновенни хладилници нямам впечатления от сервиза на Индезит за гр. Бургас, но ако говорим за ремонт на хладилници с No Frost система /същото ги касае и собствениците на хладилници Аристон/ тукашните хладилни техници от посочения сервиз, които за кратко по-нататък ще наричам “ония двамата” са на принципа: “не убивайте пияниста, толкова може човека”.
Имам хладилник Индезит TAN13FN G Total No Frost /хладилник с горна камера, компресор Данфус и с два отделни регулатора за двете отделения/, купен месец август 2005 г. от Технополис в гр. Бургас. Проблемите започнаха от април тази година, когато се появи следния проблем: в горната част на хладилника има отвори за обдухване от вентилатора, от които започва да тече конденз върху вратата отвътре, докато съда върху компресора и камерата са сухи. На гаранционната карта на сервиза за гр. Бургас е посочен само стационарен телефон и адрес на блок. Както сигурно вече се досещате той е свързан с някакъв факс, който се включва след 45 сек. и ти гълта импулсите. Вероятността да вдигне някой този телефон е даже по-малка, отколкото да ти се падне тройка от тотото. След около седмица се свързах много трудно със сервиза и от там ми обясниха, че това е най-вероятно от чести спирания на тока или забравена отворена врата. Понеже хладилника е нов не е добре да се отваря, а да го оставя задължително 24 часа и повече да се размрази напълно и ако има проблем отново да се обадя. След като спазих точно препоръките на “ония двамата” и изхвърлих около 1 л. конденз от съда над компресора пуснах хладилника и така два месеца нямах проблеми. Месец юни обаче отново се появи същия проблем. Като най-големия наивник реших, че отново пак може да е спирал често тока, като че ли през първата година и половина безпроблемна работа на хладилника не е спирал тока, и отново повторих горепосочената процедура и така до средата на месец юли. Тогава вече ми стана ясно, че явно има проблем и след няколоко дена успях да се чуя с “ония двамата”, при което ме записаха в графика за посещение след два дни. На вторият ден ме вързаха цял ден да стоя в къщи, което се повтори и на следващия ден и представете си – не дойдоха. Сега вече и никой не вдигаше телефона, което ме пренуди да потърся посочения блок. Там обаче се оказа, че това е адреса на един от “ония двамата”, а сервиза е една немърливо поддържана барака на около 200 м. от блок в поляната. Понеже “ония двамата” за първи път щяха да отварят такъв хладилник и въобще не бяха наясно къде може да е проблема щели да се консултират със софиянеца Джонито от централния сервиз, който много разбирал от такива хладилници, но сега бил в отпуска и трябва да се почака. Дойдоха в началото на месец август, след като аз ходих още три пъти при тях, и се оказа, че е изгорял нагревателя, който се намира във ваната за събиране на кондензат в камерата. Смениха го малко след като изтече гаранцията /последната седмица на август/, понеже новия дойде с голямо закъснение и о, радост … до 22 октомври – отварям хладилника и отново същия проблем, а вече не е гаранционен.
Направиха ми впечетление следните неща: 1. новия нагревател е три пъти по-малък от оригиналния и буксите му не са като на стария та се наложи да ги преправят /обяснението им беше, че това е дошло от София/, разбира се с уговаряне, защото по-лесно било да се срежат кабелите и да се усучат и че хладилника вече не е гаранционен и гаранция-франция колко ще работи този нагревател, а новия струвал 60 лв.; 2. намериха последствието, а не проблема, който в последствие се оказа че е дефектен термопредпазителя в дефростера; 3. въобще не потърсиха къде е платката с ел. часовника, който включва този нагревател и дали няма проблем в нея.
На гарационната карта на хладилника пише: “След изтичане на периода на гаранция, Вие можете да изполвате същия сервиз, който би отремотнирал Вашия уред качествено и в срок”. Ако цитирам прословутия проф. Вучков бих казал “абе ланколу, вие малоуууумни ли сте, бе”? Ами като им видях гаранционното сервизно обслужване на какво ниво е и как се сменя оригиналния нагревател с друг, който има съвсем друго предназначение, защо да се надявам, че след гаранцията ще се подобри обслужването, а няма да си хвърлям парите на вятъра? Дано някой от Софийския централен сервиз на ул. Хайдушка поляна прочете тази тема и им обърне внимание на “ония двамата”, че така развалят реномето и на марката, и на централения сервиз, и на хладилните техници на No Frost системи като цяло.
Изводи и препоръки:
1. Когато купувате хладилници с No Frost система задължително търсете гаранцията да е поне три години, поинтерисувайте се къде е сервиза, отидете на място и поговорете с техниците и се разровете във форумите за избор на модел.
2. При появата на дефект задължително отидете на място в сервиза, за да си уговорете дата за посещение.
3. Не се доверявайте на всякакви увъртания, а предварително се поровете във форумите – тук и http://www.tehcomservis.com/forum/index.php, които са много полезни, за да добиете представа за проблема си и да не ви правят на идиоти.
Дано съм бил полезен.