От къде да купя глим лампа за хладилник?
Здарвейте ! Става въпрос за едни мънички глим лампи дето ги има на хладилниците и фризерите- индикатори за вкл., бързо замразяване и т.н. Та изгоря и е свалих, но незнам от къде мога да намеря такава, за да я сменя. Ходих по магазини за рез. части( в Плевен), но не намерих.Ако знаете къде се продават?
Re: Глим лампа за хладилник-от къде да купя?
Eдва ли вече има някъде.С цокъл ли е на хладилника ти ??Във Варна има 1 магазин с по-архивни неща "Пегас" пробвай там.
Но ми е малко загадъчно глимка да изгори - почти е вечна.Ако е в малко плафонче може да се пробваш да намериш глимка от някое другон устройство и да се присади.
Цитат:
Първоначално публикувано от kris11
Eдва ли вече има някъде.С цокъл ли е на хладилника ти ??Във Варна има 1 магазин с по-архивни неща "Пегас" пробвай там.
Но ми е малко загадъчно глимка да изгори - почти е вечна.Ако е в малко плафонче може да се пробваш да намериш глимка от някое другон устройство и да се присади.
Не е с цокъл, запоена беше на платката. И си горят тези лампички-трети хладилник с изгоряла такава виждам... явно живота им е няколко години-все пак светят нонстоп.
Направи снимка на лампичката. Ако някой види такава да ти каже къде има и колко струва.
На моя фризер му изгоря лампичката за включено , това си е глим лампа естествено , но за да решя проблема сложих един зелен диод от ярките с последователно вързано съпротивление , свети слабо защото сложих голямо съпротивление , но пък е добре все пак това е индикация и не е толкова важно.
резистор 47 K /0,6W, диод 1N4007, светодиод някакъв - вързани последователно:
това е вечно и свети добре - под 10 стотинки е
резистор може и 20-50К ,но е добре да е над 0,25W - заради напрежението
/и без диода ще работи, но аз го слагам
/всичко това може в SMD корпус (резистор 1206)