Резултати от 1 до 9 от общо 9

Проблем с 20 годишна реликва GORENJE K25 CLB

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11
    #1

    Проблем с 20 годишна реликва GORENJE K25 CLB

    Здравейте, от известно време имам проблем с описания 20 годишен модел хладилник с отделна камера, който се състои в това че намирам продуктите в камерата размекнати. Температурата замерена там гони 0-лата а в хладилника най-долу около 6-7 градуса. След заиграване с врътката на термостата уж тръгва, сваля камерата на -12 и надолу а в хладилника +4 градуса и после изключва и пак същата работа. Днес разглобих кутията с термостата и му махнах капачето, вътре всичко изглеждаше като ново пуснах го да работи, компресорът е един марка ZEM и работи изключително тихо за годините си. След като свали температурата понеже не ми се чакаше врътнах термостата на по ниска позиция за да изключи след което отворих хладилника и камерата и зачаках да включи ама нъцки. Увеличих позицията на термостата но отново не включи. След което взех сешоар и започнах да обдухвам хладилника, камерата и самия термостат с топъл въздух и отново не включи. След което сглобих всичко и след около 10 минути включих хладилника в тока и си тръгна работи час на позиция 3 и спря и повече не е включвал. Ето и малко снимки за информация за модела и компонентите. Благодаря предварително на отзовалите се!
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Member Аватара на frick
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    502
    #2

    Отговор: Проблем с 20 годишна реликва GORENJE K25 CLB

    Хладилника на студено ли е? Най- вероятно от това е проблема.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11
    #3

    Отговор: Проблем с 20 годишна реликва GORENJE K25 CLB

    В интерес на истината и аз това помислих тъй като е в по студена кухня, и вероятно нощните температури падат до по-ниски градуси но едва ли по ниско от 10-12 но днес за нуждите на теста отоплих кухнята и не включи когато го усилих и затоплих допълнително хладилната част със сешоара. А бяха минали поне 10на минути откакто го изключих със завъртане на по-ниска позиция. После като го изключих от тока докато монтирам обратно термостата след около 15на минути при включване в контакта тръгна, но колко е работил после преди да изключи не знам.

  5. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #4

    Отговор: Проблем с 20 годишна реликва GORENJE K25 CLB

    Включването на термостата е в зависимост от Т на изпарителя.Необходимо е повече време да престои в помещение дори с Т над 18* за да включи.Премести го и пробвай тогава.Прекрати с тия твои експерименти.

  6. Member Аватара на frizera
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    499
    #5

    Отговор: Проблем с 20 годишна реликва GORENJE K25 CLB

    Щом до сега е работил в това помещение не го мести. Термостата се е "изморил" вече и трябва да го смениш. Потърси в магазините за резервни части термостат Ranco K59 с дължина на осезателя около 1,5 метра. Може и да е дълъг, но ще намериш начин как да го навиеш така че да не се пречка в обема. Частта, която трябва да закрепиш към задната стена, където е изпарителя може да я удължиш леко ( с около 1-1,5 см. не повече ). Така се повишава чувствителността на термостата. Другото правило за двукамерни хладилници, които работят в хладни ( студени ) помещения е: през зимата се завърта диска на термостата на MAX ( 7,8...), а през лятото се завърта към MIN ( около 2-3, ако на диска има цифри ).

  7. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #6

    Отговор: Проблем с 20 годишна реликва GORENJE K25 CLB

    Цитат Първоначално публикувано от frizera Виж публикацията
    Щом до сега е работил в това помещение не го мести. Термостата се е "изморил" вече и трябва да го смениш. .
    Изминалите няколко дни са по-студени и това, че е работил преди това съвсем не значи , че сега температурата в помещението е достатъчна за работата на хладилника.Затова е по-добре да се пробва в по-топло помещение преди да се сменя термостат.Ако причината е в по-студеното време тази смяна няма да доведе до нищо.

  8.  
     
  9. Member Аватара на frizera
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    499
    #7

    Отговор: Проблем с 20 годишна реликва GORENJE K25 CLB

    Има още един начин да накараш хладилника да работи в кухнята без да я отопляваш. Трябва само да се елиминира прекъсвача за лампата. Така тя ще свети постоянно в обема и ще повишава темперарурата в стк и хладилника би трябвало да работи нормално. Диска за настройка отново трябва да е на MAX. А, на пролет се възстановяват фабричните настройки. Силно препоръчвам да се свали покриващата пластмаса на крушката, защото е възможно да се деформира. Е, ще добавиш 15w /24h към отчета на електромера, но все пак е някакво решение.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11
    #8

    Отговор: Проблем с 20 годишна реликва GORENJE K25 CLB

    Благодаря за идеите. От два дни като се постопли времето явно на позиция между 3 и 4 поддържа -1 градус в камерата и +6 градуса в хладилната част. Възможно ли е при проблемен термостат да си поддържа нормално около 6 градуса в хладилната част? Днес го завъртях на позиция 6 и ще видя дали има подобрение в камерата. Иначе този термостат Ranko 59 е с различни модификации и параметри на включване и изключване които не са ми съвсем ясни. Какво значи например за модел K59L1035 температура на затваряне на контактите +5 градуса за топло и +5 градуса за студено и температури на отваряне на контактите -15,5 градуса за топло и -26 градуса за студено? Това топло и студено са крайните позиции на въртока на термостата ли? Иначе моя модел термостат е biterm мисля че на DANFOSS но никъде го няма вече и аналог не излиза освен някакъв универсален сервизен DANFOSS с номер 077В7003.

  11. Member Аватара на frick
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    502
    #9

    Отговор: Проблем с 20 годишна реликва GORENJE K25 CLB

    +5*е температура на включване.-15.5* е температура на изключване на позиция 1 или min., а -26 е температура на изключване при позиция 7 или max. Градусите са за осезатела на термостата,а не за хладилника или фризера.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Проблем с миялна gorenje
    От sasho1bs във форум Бяла техника
    Отговори: 1
    Последно: 29-02-16, 00:20
  2. Отговори: 11
    Последно: 18-05-15, 16:42
  3. Проблем с пералня Gorenje
    От FearMe във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 22
    Последно: 18-04-15, 08:59
  4. Проблем с GORENJE RK 65365W
    От dimkaraganchev във форум Хладилна техника
    Отговори: 31
    Последно: 27-09-14, 12:02
  5. Съдомиялна Gorenje GVI 682 S1 - проблем
    От Lupus във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 0
    Последно: 14-08-12, 17:23

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе