-   IP телефония  Пускам тази тема за всички, които се интересуват от проблемите на тефонните разговори през Интернет и VoIP. Надявам се всеки , който има опит да го сподели особенно в контекста на решението на БТК от днес да се въведе таксуване по време за аналоговите телефони.

Интересни са въпросите за:

1.Настройки на компютъра и Multimedia Device

2.Настройки на FareWall

3.Закъснения

4.Възможности за  VoIP връзка в Форума (ами тъй де, ако много ти се ще да теглиш една майна на някого не е нужно да става публично).

А ето и една новина:

Дейзи са пуснали система за IP телефония http://www.daisynetwork.com

Цените са им страхотни - в БТК да си ядат ушите. Ако някой се е включил да си каже номера да направим проби (вътрешните разговори са безплатни).

<font color="red">Хайде на темата...Насам народе!</font id="red">

-   IP телефония  Интересни въпроси - да.Може и да получиш отговор ако успееш да ги конкретизираш малко повече.

P.S.И всъщност е firewall.[:)]

-   IP телефония  И за мен това е проблем. Както и работата при наличие на LAN мрежа. Споделих някои мисли в частен разговор с някои колеги от Форума, но все още без резултат. 

-   IP телефония  Работата при наличие на LAN мрежа не е особено голям проблем - дори свързването на няколко такива. Проблем може да възникне при конфигурирането на firewall-a и то само поради причината че трябва да се отворят UDP портове над 1024.Разбира се и този проблем отпада при работа само с един доставчик 

-   IP телефония  Ако имате опит с WinRoute Pro даите моля ви някакви примерни настройки. 

-   IP телефония  WinRoute ли?? Не бих го препоръчал . Лично аз имам опит с iptables + netfilter и все си мисля че е най-доброто решение. Колкото за примерната конфигурация - ами по принцип тя е една и съща независимо от приложението.

RAS: UDP 1718-1719

H225,Q931: TCP 1720

H245 : TCP random range

RTP: > UDP 1024

-   IP телефония  Не виждам такива настройки във WinRoute. 

-   IP телефония  Естествено че не виждаш. Това което постнах по горе е теорията с която трябва да се съобразиш когато настройваш firewall-a. От тук натам всичко си е специфично на ниво приложение било то WinRoute, WinProxy, iptables etc. 

-   IP телефония  Да, благодаря. Май ще трябва да запиша и да изкарам още едно висше в МЕИ....А дали няколко семестъра в Сиско академията ще са ми достатъчни...Не знаммм....

Абе я да ода да копам!

-   IP телефония  Има една дивотия порт филтер мисля че се казваше ... там си настойваш портовете кои да пуска и кои не ...