Re: Помощ за избор на LCD/Plasma телевизори - 2008
@hristobotev
5603 е построен на шаси Q522.1E LA. Основният процесор е същият(PNX8541) като в новото топ шаси, но липсва вторият процесор(PNX5050/5100) отговорен за HDNM и 100Hz. 5603 има само PixelPlus HD, докато при 7603 е PixelPlus 3HD. За мен има разлика.
Колкото до HDNM - трябва да я видиш за да решиш дали ти харесва. Виж поста ми малко по-горе.
Матриците на 5603 и 7603 май са едни същи(AUO, код 131).
Дали Ambilight+PixelPlus 3HD+HDNM си заслужават 200лв.? - За мен ДА.
@lazarus18
За 7-ма и 9-та серия на Philips: ако човек следи внимателно, винаги има телевизори от 7-ма серия, които са в/у същото шаси като 9-та, ползват съшите матрици, имат същия процесинг, но липсва само Ambilight-а. За миналата година това е 7862, за тази 74хх.
PS. За матрицата трябва да се гледат и диагоналите.
@zlatko, не съм убеден, че 74хх се различава от 9603 само Амбилайта. По харакеристики му липсва PERFECT PIXEL HD, PERFECT NATURAL MOTION и 17 битовата обработка. Дори да е със същата матрица определено процесинга им е различен и най-вероятно ползват по-слаб хардуер.
Странно, но за тези модели /74хх/ не намирам никакво инфо освен в ТМ, а сайта на Philips е винаги доста актуален.
Ходих и поогледах в ТМ Ст. Загора новите Самсунзи. А656 е със самсунг матрица, А615 е с AUO. За съжаление нямаха изложени 7 ма серия :( и не можаха консултантите нищо да ми кажат кога ще изложат 8 ма или 9 та. Надявам се да е скоро.:)
Между другото интересно ценово сравнение:
http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09039268
и
http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09039770
защо си мисля че не би трябвало да са на една и съща цена....
@lazarus18
На всички телевизори от 7-ма серия PerfectPixel може да се пусне от сервизното меню, но реална разлика няма. Гледал съм много внимателно един до друг 9732 и 7603 точно поради тази причина.
74хх(без 32") са с абсолютно същото шаси(Q529.1E LA) което ползва 9ххх. Всички процесори са идентични. Т.е. харуера е без разлика. Софтуера за обновяване е един същ. Матрицата е една и съща. Разликите м/у PerfectPixel/PixelPlus 3HD и HDNM/PerfectNaturalMotion са по-скоро маркетинг. Ако обърнеш вниамние на шасито процесора отговорен за тази обработка е едакъв(PNX5100), и решава основните проблеми на стария(PNX5050), а именно леките ореоли около движещи се обекти появяващи се понякога. Неговата обработка се заявява като "Halo free" ;-)
Както и да е, спокойно може да не съм прав и винаги най-добрия съдник са очите.
Zlatko думите ти са музика за ушите ми, макар че преди време, когато гледах още старите модели 9632 и нещо от 7-ма серия и един консултант ме убеждаваше, че според него всъщност 7-цата по нищо не отстъпва като качество на картината, ми се струваше абсурдно изказване (разликата в цената също беше значителна както сега между 9603 и 74хх), но сега написаното от zlatko ми звучи доста по-обосновано, надявам се само да не е така само защото така ми изнася в момента.
Някой знае ли случайно каква е матрицата на 7433 и ако също е AUO колко ощетен бих бил в сравнение с S-PVA на Samsung-a?
@li0li0
Не ме слушай мен какво говоря - това са само приказки. Отиди и опитай да сравниш всичко и да прецениш сам за себе си. А656 е наистина отличен телевизор. Черното и ъгъла 100% са по-добри от всяка една матрица ползвана от Philips!
Никой нищо не казва за новите LCD модели на PIONEER KRL-32V и KRL-37V.
И двата модела на Pioneer ги гледах на представянето им в Будапеща. НЕ останах очарован . Подсветката в краищата прозираше, което за мен бе неприемливо изхождайки от ранга на марката.
Вероятно вина за това има и черната стена на която бяха закачени с цел да се подчертае черния цвят на екрана. Но така или иначе не видях реален черен цвят. Виж плазмите ... непостижимо абсолютно черно. Факт - при загасено осветление в напълно тъмната стая бе невъзможно да се отличи работеща от неработещата черна плазма.
Цитат:
Първоначално публикувано от tchefo
На 2м 42 инча ако има филм със субтитри ще се четат така все едно гледаме тенис :)
Тъй.
Не мога да се сдържа да не повторя една своя малко по-раншна публикация, с риск да получа предупреждение от стопаните на сайта. Та... ето:
" Хайде сега да разучим едно упражнение, което има способността да ни откаже от безмислените спорове относно минималното разстояние, от което трябва да се гледа един LCD телевизор с Full HD разделителна способност.
1. Отивате на кино. За препоръчване - някоя "Арена";
2. Купувате си билет за ред, който е на 2/3 от общия брой редове отдалечен от екрана;
3. Протягате един от горните си крайници напред до изпъване. Дланта трябва да се опита да закрие екрана, т. е. да лежи в плоскост перпендикулярна на оста на погледа Ви;
4. Наслагвайки дланите една до друга, виждате с колко длани можете да закриете екрана на киното, вертикално и хоризонтално. При мен са около 2/5 броя длани.
5. Повтаряте същото упражнение в къщи, пред екрана Вашия Голям телевизор, от обичайното разстояние, от което сте свикнали да го гледате.
6. Като резултат, сами преценявате, дали гледате домашно кино, или не.
Най-общо казано, на това му се вика тест на зрителния ъгъл :-) "
Както Lazarus18 отбеляза, не всичко е въпрос на резолюция и зрителен ъгъл. Но, както и аз, вече 2 месеца съзерцаващ некакъв си 52-инчов FullHD телевизор, (наричам го "скъпоструващ предмет"), мога да отбележа, че видеосъдържание с 1080 линии може спокойно да се гледа на 1,5 - 2 метра, заедно със субтитрите, без никакво не-алтруистично притеснение относно пикселизация или очна дисторзия в прекия или преносен смисъл. Основната цел (засега) е: Требе да се гледа цифров сигнал с поне 720 линии (ако имате добре деинтерлейсващ телевизор - няма значение дали е interlaced или progressive) през цифров вход. Ако питате мен - HDMI 1.3 :-) Изисква съответния HD декодер, ъпскейлващ DVD плейър, или устройство като popcornhour, или як хардуер на PC-тo + HDMI 1.3 certified кабел. Та така. :-)
Цитат:
Първоначално публикувано от zlatko
@lazarus18
На всички телевизори от 7-ма серия PerfectPixel може да се пусне от сервизното меню, но реална разлика няма. Гледал съм много внимателно един до друг 9732 и 7603 точно поради тази причина.
74хх(без 32") са с абсолютно същото шаси(Q529.1E LA) което ползва 9ххх. Всички процесори са идентични. Т.е. харуера е без разлика. Софтуера за обновяване е един същ. Матрицата е една и съща. Разликите м/у PerfectPixel/PixelPlus 3HD и HDNM/PerfectNaturalMotion са по-скоро маркетинг. Ако обърнеш вниамние на шасито процесора отговорен за тази обработка е едакъв(PNX5100), и решава основните проблеми на стария(PNX5050), а именно леките ореоли около движещи се обекти появяващи се понякога. Неговата обработка се заявява като "Halo free" ;-)
Както и да е, спокойно може да не съм прав и винаги най-добрия съдник са очите.
@Zlatko
Откъде я черпиш тази информация? НЕ се заяждам, а ми е интересно наистина. Защото такава може да се получи (предполагам) или от сервиз, или от някои свързан по някакъв (дебел) начин с производителя, или да се прочете някъде. Точно последното малко ме безпокои, защото лесно се пише, трудно се доказва...
Цитат:
Първоначално публикувано от adtomov
Тъй.
Не мога да се сдържа да не повторя една своя малко по-раншна публикация, с риск да получа предупреждение от стопаните на сайта. Та... ето:
" Хайде сега да разучим едно упражнение, което има способността да ни откаже от безмислените спорове относно минималното разстояние, от което трябва да се гледа един LCD телевизор с Full HD разделителна способност.
1. Отивате на кино. За препоръчване - някоя "Арена";
2. Купувате си билет за ред, който е на 2/3 от общия брой редове отдалечен от екрана;
3. Протягате един от горните си крайници напред до изпъване. Дланта трябва да се опита да закрие екрана, т. е. да лежи в плоскост перпендикулярна на оста на погледа Ви;
4. Наслагвайки дланите една до друга, виждате с колко длани можете да закриете екрана на киното, вертикално и хоризонтално. При мен са около 2/5 броя длани.
5. Повтаряте същото упражнение в къщи, пред екрана Вашия Голям телевизор, от обичайното разстояние, от което сте свикнали да го гледате.
6. Като резултат, сами преценявате, дали гледате домашно кино, или не.
Най-общо казано, на това му се вика тест на зрителния ъгъл :-) "
Както Lazarus18 отбеляза, не всичко е въпрос на резолюция и зрителен ъгъл. Но, както и аз, вече 2 месеца съзерцаващ некакъв си 52-инчов FullHD телевизор, (наричам го "скъпоструващ предмет"), мога да отбележа, че видеосъдържание с 1080 линии може спокойно да се гледа на 1,5 - 2 метра, заедно със субтитрите, без никакво не-алтруистично притеснение относно пикселизация или очна дисторзия в прекия или преносен смисъл. Основната цел (засега) е: Требе да се гледа цифров сигнал с поне 720 линии (ако имате добре деинтерлейсващ телевизор - няма значение дали е interlaced или progressive) през цифров вход. Ако питате мен - HDMI 1.3 :-) Изисква съответния HD декодер, ъпскейлващ DVD плейър, или устройство като popcornhour, или як хардуер на PC-тo + HDMI 1.3 certified кабел. Та така. :-)
Горното важи обаче за гледане на филми. Като се има предвид, че не малко хора наблягат на телевизията и тя през следващите няколко години ще е SD, тогава вече разстоянията и размерите се променят.
Написаното от LAZARUS е абсолютно вярно. Снощи сменях софт-а на ДВД-то в спалнята /за по-големи субс.../ и се позагледах от 1 метър в мизерната си 26-ца на СД сигнал. Писал съм - Самсунг с S матрица и Трайдънт отвътре. Пуснах малко и телевизията - добър аналогов кабел, все пак там гледат само жената и детето, на тях не им прави особено впечатление. Еми отврат... Аз ли съм прекалено претенциозен, другите ли са късогледи - не знам... Става за гледане едва от 2 метра минимум, поне за мен... :081:
@pavele
Съвсем не приемам въпроса ти като заяждане, нали тук обсъждаме и търсиме информация и вярното решение? :-)
Та сега по въпроса - чета по различни форуми/сайтове. Тъй като имам 3 модела на Philips(не всички са у нас) и мога доста добре да преценя кои писания са с голяма вероятност истина и кои са само догадки или откровенни глупости.
Относно шаситата - за всеки телевизор ги пише на стикер, има публикувани схемите им из интернет, директно взети от сервизни manual-и. Матрицте при Philips са на кодове и също са залепени на корпуса на ТВ. Та така - аз затова никога не твърдя, че информацията, която споделям е 100% достоверна. Но в голяма степен от личен опит съм се обедил, че е така.
Някаква идея 46W4500 na Sony който се чака до месец каде има най голям шанс да се намери най рано в "Сони Център" или ТМ ще го имат преди тях.
Чух че ТМ имат цени вече като за 40 инчовия модел се очква да струва 3100 лв.
Идеята е ако некой си спомня при излизане на предходните модели каде сее появил по магазините най напред да сподели.
мерси!