37", 40 или 42 " ТВ за гледане от 1.5 - 2 м.?
Предстои ми покупка на нов ТВ- лсд или плазма. Разстоянието от което ще го гледам е около 2 м. Чудя се на какъв размер да се спра....Един колега ми каза, че имало стандарт - диаметъра на ТВ-то х 3.5 да дава оптималното разстояние за гледане. Дали да му вярвам?
Re:37", 40 или 42 " ТВ за гледане от 1.5 - 2 м.?
Сигурен съм, че колегата ти е имал в предвид не диаметъра, а диагонала :)
Иначе стандарт няма - колкото повече, толкова по-добре. Друг е въпроса че ако ще гледаш нормална ТВ едва ли си заслужава големия екран,
Сори! Разбира се, че става въпрос за диагонал.
За начало ще гледам аналогова ТВ и филмчета от комп. и домашно кино.
отивай в някой техномаркет/полис и прецени най-добре на място.
иначе стандарт няма, има препоръчителни изисквания.
Имай впредвид че в магазина изглеждат малки но като го сложиш в стаята става друго :) За 32 инча ти трябват 2,5 - 3 метра не гледай че на някой 32ки пише 1,5 метра. Мисли да не съжеляваш после
Цитат:
Първоначално публикувано от kona
Имай впредвид че в магазина изглеждат малки но като го сложиш в стаята става друго :) За 32 инча ти трябват 2,5 - 3 метра не гледай че на някой 32ки пише 1,5 метра. Мисли да не съжеляваш после
и аз се стреснах преди много години когато минах на 21" монитор, ама само след седмица ми се струваше вече нормален, дори малък ;)
Много често при избора на ТВ се случва следното - отиваш в магазина и избрания размер ти изглежда малък покрай другите огромни екрани, а и помещението е огромно. После го слагаш у вас и ти се струва огромен. След няколко дена вече ти е малък.
За твоето разстояние и това, което ще гледаш е добре да вземеш 37 или 40-42 инча.
По-големия размер ще ти дойде големичък за телевизия, но за филми ще ти е много по-добре.
Много зависи и какво ще се гледа. Няма смисъл да гледа SD от 2м на 40"+ тв и всичките дефекти да му се набиват. Аз гледам 32" от 2м и съм предоволен. Но има и момента, че за всеки е индивидуално :)
За LCD и плазмените телевизори го няма онова старото изискване при CRT-тата - оптималното разстояние за гледане = диагонала х 6.
Впрочем попадал съм на съвети за LCD-та - диагонала x 3.
За мен нещата са следните - при качествен сигнал, особено ако е с висока разолюция - може да се гледа от същото разстояние от каквото се гледа да кажем картина, плакат, постер със същият размер. Тогава детайлите са ясни и си заслужава да се гледа отблизо. Примерно 42" от 1 - 1,5 метра само.
При некачествен сигнал - на разстояние при което шума в картината по-малко се забелязва. За 42" това е около 3 метра приблизително. Което фактически си е диагонала x 3.
Ето един калкулатор за пресмятане:
http://psabev.info/TVCalculator/
Цитат:
Първоначално публикувано от lazarus18
Браво, доста полезно!
Цитат:
Първоначално публикувано от roumen68
.....за LCD-та - диагонала x 3....при качествен сигнал... от 1 - 1,5 метра само.
При некачествен сигнал...за 42" това е около 3 метра приблизително. Което фактически си е диагонала x 3.
Е, значи съм бил прав и без калкулатора :ole
Благодаря Ви за отговорите!
Последно реших да е 37". После започна чуденето за конкретен модел.
Засега съм се спрял на това : http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09039938 Продавач-консултантите :) твърдят, че е добро решение за тези пари.
Притесняваме, че гледам аналогова ТВ. Доколкото разбрах за тази цел е по-добре да спра на плазма, вместо на лсд..... та сега чуденето продължава!