Къде да поставя луничките- над ТВ или на срещуположния край на тавана
Правя окачен таван във всекидневната и реших да сложа няколко лунички за осветление при гледане на ТВ (LCD или LED). Идеята ми е да ги включвам, когато не се ползва основното осветление.
Къде е правилно да се сложат луничките:
1) На тавана над ТВ
2) На срещуположния край на тавана
3) На друго място
Re:Къде да поставя луничките- над ТВ или на срещуположния край на тавана
Аз бих ги поставил на срещуположния край на тавана.Ако искам да имам светлина около телевизора за тази цел използвам две стоящи осветителни тела с височина 1,80м и насочена светлина към тавана.
Аз съм ги сложил на срещуположния - хвърлят си достатъчно светлина на стената с телевизора (отделно имам и Ambilight, де). Все ми се струва, че ако са над TV, ще дразнят, като блестят... Все пак, зависи от конкретното помещение и разположение.
1 Прикачен файл(ове)
Ще слагам по-слаби лунички (може би 3 бр. х 4W ЛЕД). Наистина май ще е по-добре да е осветено около дивана, а евентуално зад ТВ (няма да е окачен на стената) ще сложа помощна лампа ако се налага.
Разположението е:
Моето е същото, само размерите са по-различни.
Гледай така да ги сложиш, че като легнеш на лежанката на дивана да не те заслепяват.
Лично аз предпочитам не вградените в картона ,а такива извън него -въжен тип или само като отделни спотове ,които могат да се чупят в различни посоки.Така мога да контролирам посоката на светлината по стените и тавана.Вградените в картона ми се струват подходящи за вграждане само в ниша или над барплота.
Има различни видове -моите са над ТВ ,но са като полу сфери и съм ги завъртял да осветяват стената зад ТВ .