Страница 5 от 13 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследноПоследно
Резултати от 61 до 75 от общо 186
Like Tree8Одобрявам

Висока влажност

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    881
    #61

    Re: Висока влажност

    По-горе цитирах от българското ръководство - ама се оказа че превода е малко подвеждащ - сори. В английското(Фужитсу12LGC) си пише точно така: не може да се затопля в този режим, дори леко се охлажда с постепенно изсушаване на въздуха. Пробвах го и не става за през зимата тоя пениз, освен за малко да дръпне влага и после пак го превключваш на ТОПЛО и да навакса спадналата температура - за дълго време не става.

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    2
    #62

    Re: Висока влажност

    Айде и аз да кажа за моя проблем с влажността и най-вече с мухъла.
    Мухъл в апартамента излезе миналата зима на две от външните стени (най вече на северната). Започнахме да мерим влажността - 70, 80 и нагоре.
    Дограмата беше старата дървена, в панелка. 14 години живея в този апартамент - миналата зима за първи път излезе мухъл. Никакво обяснение.
    Това лято направихме външна изолация, сменихме цялата дограма с ПВЦ, пребоядисахме с латекс и хоп тази зима пак се появи мухълът. Да спомена, че и лятото влажността в апартамента е голяма, но нали е топло мухъл нямаше. Отопляваме с парно и/или климатик.

    Въпросът с проветряването при нас не върви, защото имаме физическа възможност да проветряваме по за 10 мин. само сутрин и вечер след работа.

    Искам да попитам знаещите:
    Мога ли да си реша проблема като хем работи парното, хем пускам климатика на DRY?
    Или трябва да се бръкна 300 лева за обезвлажнител?

    ПП: Забравих да кажа, че все още не държим отопление през деня, защото хем ни няма, хем още е топло и го пускаме само вечер. Температурата в помещенията не е под 16 градуса.

  4. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    439
    #63

    Re: Висока влажност

    Според мен мухъл става, когато стените са или много студени или не могат да дишат. Влага сама по себе си винаги има - дори наистина, когато е сухо, човек се чувства некомфортно, затова има овлажнители на въздуха или почти всички мои познати си държат на радиаторите по една паничка с вода, а някои конвектори и ел. печки имат резервоарче за вода и изпарителче.

    Трябва да се избягва контраста - студени повърхности и топъл, движещ се въздух (точно при климатик, пускан рядко и на силна мощност). Едно решение на проблема е постоянното темпериране на помещението - 21-22С денонощно. Инверторните климатици го могат това идеално. Много добрата изолация често пречи на стените да дишат, а и засилва контраста - топлият въздух се лепва където е най-студено - по стъклопакета или по студената стена или по тавана и там кондензира. Или се прави хубава дисперсия на въздуха, насочва се надолу или се пуска да шава. Често се насочва нагоре топлият въздух с надеждата да не ни духа долу. но въздушната струя се "залепва" за стената (тавана) и отива до другия край и създава конденз. Или трябва плавно да се повишава температурата. Много е индивидуално.
    jako6iba одобрява това.

  5. Novice
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    2
    #64

    Re: Висока влажност

    Енков, благодаря за съветите,
    Май точно това ни е грешката - бързото затопляне вечер.
    И аз мисля да заложа на постоянния въздух от 20 градуса.
    Другият вариант, както го виждам, е обезвлажнител.

  6. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    881
    #65

    Re: Висока влажност

    Абсолютно е така - заложи на постоянната температура! Климатика си влиза в "тон" и е по-добре от газ/спирачка. Миналата година бяхме с маслен радиатор и имахме влага повече от сега с климатик(сега всъщност нямаме още) и устата ми е една пресъхнала сутрин - а с радиатора нямах такова усещане - значи климатика изсушава повече въздуха което не е добре за устата ми, но е добре за влагата по стените мисля.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    90
    #66

    Re: Висока влажност

    Колеги никой отоплителен уред не намалява или не увеличава влажността в стаята (не става въпрос за случаите когато климатика се ползва в режим обезвлажняване или пък на радиаторите се слагат панички с вода) поради простата причина че влагата няма къде да отиде и ако ви съхне устата това не е защото климатика суши въздуха а защото създава по голямо въздушно течение от радиатора което благоприятства изпарението.

    За да се справите с проблема с влагата и мухълът трябва да се знаят две основни неща -
    Първото - ОТНОСИТЕЛНАТА влажност на въздуха трябва да бъде вкарана в нормалните граници от около 40 до 60 % -Защото ако в стаята има повърхности които да са под критичната точка на оросяване за съответната относителна влажност и температура се получава конденз а след това и мухъл - Например ако в стаята е 22 градуса и относителната влажност е 90% то критичната температура при която се получава върху повърхностите оросяване (конденз и след това мухъл) е около 20.3 градуса - ако влажността е 70% то критичната точка вече е 16.3 градуса - а ако пък влажността е в препоръчителната нормата 50% то тогава критичната точка е само 11.1 градуса.
    Второ - След като сме вкарали влажността в необходимите норми трябва да вземем мерки за подобряване на изолационните свойства на повърхностите които все пак имат по ниска температурата от критичната точка на оросяване ( в нашият случай в стая 22 градуса и влажност 50% - повърхности с температура под 11.1 гр)

    Решението на Първият проблем може да се постигне по два начина - С мощен влагоуловител ( скъп и шумен ) или чрез многократно ударно проветряване (Във стая 20 кв.м с обем около 50 куб.м при температура 22 градуса и относителна влажност 80% има около 17 грама вода на куб.м или общо около 850гр. - ако температурата на вън е около 0 градуса и относителната влажност на въздуха също е 80% то във един куб.м въздух има само около 3гр вода което означава че при едно проветряване заедно с въздухът от стаята ще изхвърлим и средно около 14 грама вода на куб.м. Разбира се това е идеален вариант които се получава с продължително проветряване което води до загуба на температура в стаята за това е препоръчително да се проветрява по няколко пъти на ден по около 5 минути до като се постигне желаната относителна влажност след което за да се поддържа обикновенно е достатъчно да се проветрява само сутрин и вечер.
    По този метод влажността в къщи я свалих от около 80% до около 45% само в рамките на няколко дни и конденз остана само по рамките на прозорците които са алумин без термомост и по част от стъклопакета.

    Решението на вторият проблем е различен за различните повърхности, ето някои от по често срещаните случаи - външните стени трябва да се изолират за предпочитане външно (покачва температурата на вътрешната повърхност с около 5 градуса), на тавана гипс картон с вата (покачва температурата на вътрешната повърхност с около 5 градуса), Смяна на алуминиевата дограма без термомост с ПВЦ (покачва температурата на вътрешната повърхност с около 5 градуса), Смяна на стъклопакета с по широк,аргон и КА стъкло (покачва температурата на вътрешната повърхност с около 3 градуса)- посочените температури са в зависимост от външните вътрешните температури и използваните материали давам ги само за ориентир.

    Не претендирам за всеобхватност, но съм сигурен че хората които се съобразят с горните неща ще забравят за мухълът. А ако модераторите преценят нека да я направят като самостоятелна тема със заглавие - Как да се отървем от конденза и мухъла
    jako6iba одобрява това.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #67

    Re: Висока влажност

    Бълг.фирма MMOTORS има продукт за решаване на тези проблеми.Представлява тръба с диам.около 150-200 мм ,която се монтира в отвор във външна стена.В нея има вентилаторче ,филтър-дехидратор,може да се сложи и датчик за влажност.За съжаление като нов продукт го няма на сайта им.Виждал съм го в АЛАТИ в Пловдив,сигурно го има и в останалите големи магазини

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2008
    Мнения
    1,006
    #68

    Re: Висока влажност

    Една бъргаска фирма вкарва вентилационен уред със смукателна и нагнетателна част с рекуоператор,с малък дебит/за домашно приложение/.За съжаление цената е около 2000лв,което го прави много трудно продаваемо.При тази цена по-добре Ururu Sarara

  11. Novice
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    4
    #69

    Re: Висока влажност

    Здравейте,искам да ви питам следното:миналата година си купих мини обезвлажнител с модул на Пелтие не събира кой знае колко вода,но на мен ми вършеше работа,обаче сега като го включих ми прави впечатление,че вентилатора си духа,но за цяла нощ няма нито една капка,а влага си има,какъв може да е проблема?Разглобих го и го изчистих идеално-пак същото не събира.

  12. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    476
    #70

    Re: Висока влажност

    Ако е в гаранция, носи го в сервиза.

  13. Novice
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    4
    #71

    Re: Висока влажност

    Свърши гаранцията.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,123
    #72

    Re: Висока влажност

    ако не е нещо елементарно като прекъсната жичка пелтието е изгоряло то няма много голям живот ..

  16. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    117
    #73

    Re: Висока влажност

    Цитат Първоначално публикувано от bambutha
    Здравейте,искам да ви питам следното:миналата година си купих мини обезвлажнител с модул на Пелтие не събира кой знае колко вода,но на мен ми вършеше работа,обаче сега като го включих ми прави впечатление,че вентилатора си духа,но за цяла нощ няма нито една капка,а влага си има,какъв може да е проблема?Разглобих го и го изчистих идеално-пак същото не събира.
    ми пипни пелтието дали е студено де! или дали от другата страна излиза топъл въздух, та да видиш дали работи.

  17. Novice
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    4
    #74

    Re: Висока влажност

    не излиза,а може ли да се поправи?

  18. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #75

    Re: Висока влажност

    Никакъв проблем. С ново.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 5 от 13 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Топлообмен и влажност на въздуха
    От valen1 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 17
    Последно: 10-03-12, 07:08
  2. Продавам GPS Навигация с висока резолюция
    От stan4opan4o във форум Продава
    Отговори: 6
    Последно: 12-06-11, 00:50
  3. Мъгла & Висока влажност - Подходящите режими !
    От 6pek във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 4
    Последно: 01-02-10, 11:02
  4. НЕНОРМАЛНО ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА
    От MiStReR_xXx във форум Общ - хардуер
    Отговори: 18
    Последно: 28-02-03, 14:34
  5. Volcano 9- висока вътрешна CPU температура ли?!?
    От DPetrov във форум Общ - хардуер
    Отговори: 16
    Последно: 17-11-02, 20:00

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе