Re: Търся помощ при избор на цифров фотоапар
Наистина мислех, че "макро" е снимане САМО от близко разтояние, но прочетох по-подробно и разбрах, че забележката на Краси ( а и на @Pat, щото с тебе си пишеме :) ) е правилна... Не съм осетил и най-малка обида, по-скоро остри забележка. Далеч съм от мисълта да вземам подвнимание обидни мнения по какъвто и да било повод... Даже намека за размера на сетивноста и познанията ми от страна на Краси приех за верни, защото наистина контактите ми с фотографи са минимални. Но не е обективна, защото в действителност обкръжението и контактите ми вобще не са малки. Е, контактите с инжинери са "емоционални" по своему, не са като с хората на изкуствот, но съществуват "емоции". Спорет някой новината, че Apple имат намерение да си правят собствен процесор е свръх емоционална и с нетърпение очакват резултата...
  Но, мнооооого се отклонихме... благодаря на всички за отделеното време. Aз се оттеглям. Няма да взимам повече участие, но ще следя за нови постове...
  И ще си купя "сапунерката" SONY DSC-H10  :ole :yahoo:  :Drinks:
Re: Търся помощ при избор на цифров фотоапарат
Правилният избор си направил!
Само, че това не е "сапунерка", а над средния клас апарат. Следват H7, H9 и върховият клас на фирмата SLR-а Sony Alpha.
Цитат:
Първоначално публикувано от Gena_bs
Правилният избор си направил!
Само, че това не е "сапунерка", а над средния клас апарат. Следват H7, H9 и върховият клас на фирмата SLR-а Sony Alpha.
Всичко що не е SLR (с малки изключения) се води в клас "compact". Превода му на български е "сапунерка" .... А Алфи има бол ;)
totonis, извинявай, ако съм ти прозвучал по неприятен начин, ама навик от говорилнята фотофорум :081:
Нека да ти обясня някои неща защо се избягва навирането в обекта при макро фотография.
Самото приближаване е подсъзнателно в човека да може да види по отблизо бубата, мустачките и, структурата и да направи по впечатляващ кадър.
Обаче това е свързано с много неприятни моменти.
Един от тях е самото плашене на животинчето.
След като ние имаме възможност да проектираме размера на изображението 1:1 вършу площтта на матрицата при определено фокусно разстояние не е нужно да се завираме повече :) С някои летящи гадинки колкото по далече снимаме - толкова по естествени и добре изглеждащи се се получат.
Другото нещо е осветлението.
Аз обичам да ползвам понякога светкавици. Но дори и да не ползваш каквато и да е светкавица, то като си се доближил на 2 санта от мустаките на скакалеца сам разбери и каква сянка ще му хвърляш :yikes
Третото нещо е перспективните изкривявания.
От толкова отблизо отделните елементи на бубата ще изглеждат несъразмерни едно спрямо друго. А перспективата зависи от разстоянието до обекта, не от обектива и неговото фокусно разстояние :)
За избора ти на фото - честито. Да те радва :Drinks:
Това, че е : 1/2.5" CCD sensor, 8.1 million effective pixels ... ако беше 1/1.6 би имал по плътна и чиста картинка при високо исо :)
Но пък сонито голям зуум, много екстри... шукарно е апаратчето :Drinks:
По темата за макро ето една буба дето снимах преди няколко дена с любезното съдействие на едната ми щерка, която ми асистираше с две СБ800 :ole
[img width=800 height=531]http://www.vista-vision.net/photos/macro_D08.jpg[/img]
По голям размер:
http://www.vista-vision.net/photos/macro_D08.jpg
Утре мисля да си взема за мен S850, имах възможността да го "разцъкам" и съм доволен.В случая ще е заместник на Canon A510.
Да си призная първите ми впечатления не са добри.
Може би защото съм свикнал с менютата на Канон и Панасоник, но нещо не съм очарован.
Nikon имат хубави интуитивни менюта...
Фуджи също са добре.
Не знам, снимал съм дълги години с канон.
Но напоследък виждам, че има наистина фотографски марки, които мислят по фотограскому :cowboy:
Имам Самсунг на който му дойде времето за смяна, защото на тъмно и на смрачаване не може да прави снимки, дори светкавицата сработва когато си иска в автоматичния режим и съм се спрял на Олимпус:
http://www.olympus.bg/consumer/29_di...ions_18583.htm
Пълен аматьор съм и търся нещо лесно за работа, но виждам че тук изобщо не се коментира тази марка и се чудя защо?
Това че няма визьор проблем ли е?, защото досега на Самсунг-а не помня да съм го ползвал?
И не разбрах, какво е лошото на акумулаторната литиево-йонна батерия - останах с впечатлението че по-разбиращите нямат добро мнение за тях, а доколкото знам са по-издръжливи.
Моля и знаещите, според параметрите които са дали в линка, да кажат дали са добри, защото на мен почти нищо не ми говорят.
Ако някой ползва подобен или същия модел, нека даде своето мнение, а и дали прави свестни клипове/вчера снимах с телефона за първи път и останах изумен: на цял екран на монитора се виждаше доста прилично - от Самсунг-а не можеха да се гледат - ставаха на пиксели и образа ти се губеше/.
благодаря предварително
пп: извинявам се за намесата в темата, но не си струва да отварям нова
Цитат:
Първоначално публикувано от Svetlio70
Toва го забелязах, но дали не е техническа грешка? Между двата фрейма и резолюция има голяма разлика във времето за запис, а и това не е ли с вградената памет. Ако се сложи една карта, която е еднократно вложение /нали?/, нещата ще са по-различни, предполагам.
Иначе видях и другите от линковете, а и днес се поразходих по магазините и Panasonic-Lumix-DMC-TZ3 го видях на живо. Предполагам, като гледам картинките и другите апарати са със същите габарити. Но аз наистина търся нещо малко на габарити, но и с добри възможности /май много ще търся/. Просто да не се усеща, както свикваш с телефон, така да се чувствам и с него.
пп: дали успях да се изразя ясно с последното?
Няма никаква грешка:
http://www.dpreview.com/news/0801/08...ylusseries.asp
А за това което искаш "Но аз наистина търся нещо малко на габарити, но и с добри възможности" според мен най- подхожда сериата IXUS на Canon.
Искам съвет. Избрал съм няколко модела, със сходни параметри. Разгледайте ги и кажете кои е с най-много предимства пред останалите (нека цената бъде последния критерии)
Fujifilm FinePix S7000 Z 500лв.
FinePix F100fd 680 лв.
Sony DSC-W300 705лв. (още е скъпичък, но до лятото може да поспадне...)
Sony DSC-H10 520лв.
Sony DSC-W170 580лв.
Panasonic Lumix DMC-FX500 около 450лв.
... това са. Ако имате лични впечатления - споделете...
На скоро изпробвах Sony W120 и много ми хареса и се колебаех дали да не го взема, единственото, което ме спря е, че беше с литиево-йонна батерия, може и други недостатъци да има, но като цяло ми хареса. Предполагам,че W170 и W300 трябва да са още по-добри. За Фуджитата и Панасоника нищо не мога да кажа.