Камери за видеонаблюдение
Привет,
Живея в блок, който оформя вътрешен двор с правоъгълна форма с размери 85 на 55м. Вътрешният двор се използва за паркинг. Искам да монтирам камера/и, която/които ще се намира на средата на дългата страна на така оформеният правоъгълник и ще е/са на 10-12 метра височина от земята. На мястото на монтаж имам изваден UTP и коаксиален кабел. Въпросът ми е каква/и точно камера/и да сложа за да покривам целият вътрешен двор? Също така бих искал да монтирам камера и пред входната врата. Отпред над вратата също имам прокаран UTP и коаксиален кабел. Там какво бихте препоръчали?
В апартамента имам изградена LAN с NAS, които могат да се ползват (другите краища на прокараните кабели са в комуникационен шкаф, в който са монтирани NAS-а, суич, рутер и т.н.).
Отговор: Камери за видеонаблюдение
Много е голям двора за да видиш нещо детайлно.
Снимай с телефона на 4мегапиксела и ако видиш номер на автомобил.....
Така,при мен ситуацията е подобна,на терасата имам Hikvision DS-2DE44151W-DE(E),която е насочена към паркинга.
Сега,аз нямам собствено паркомясто,паркирам където има място,и съответно насочвам камерата към колата ми,ако искам точно тя да е в кадър. По принцип не и давам много голям зум,за да хваща и съдедните коли,така е най-добре,защото се вижда ако някой съсед ти жулне боята:)
Над вратата на апартамента имам Hikvision DS-2CD2143G0-I
Ako искаш да наблюдаваш целия паркинг,трябва да поставиш камерата в средата на късата страна,но тогава няма да се вижда добре края на дългата.Това се прави с няколко камери разположени една срещу друга от всички страни.Най-добре говори със съседите да си изградите съвместно видеонаблюдение...
Малко вероятно е повечето да са съгласни и да инвестират в подобно начинание,но все пак е нещо.
Иначе ти остава моя вариант,и тогава всички почват да паркират само около твоята кола....:)
Незабравяй че видеонаблюдението в такива случаи, е на ръба на закона...поне няколко "добронамерени" съседи ще пуснат жалби срещу теб в комитета за защита на личните данни,че ги снимаш без тяхно позволение и им нарушаваш гражданските им права...
Ще ти дойдат на проверка и ще ти образуват много нерви...
Може и да отнесеш солидна глоба.
Дано съм бил полезен....
Мдааа, и ако не е осветено мястото иди разбери на нощни кадри ( черно бели ) кой е нарезал гумите.....:)
iveto, сигурен ли си в това, че съседите имат основание за жалба?
ти снимаш на обществено място своята собственост, това, че някой от тях случайно е влязъл в кадър изобщо не е основание
мога да питам юристи, но на прима виста съм склонен да вярвам, че съвсем спокойно можеш да им кажеш dgd, ако имат подобни претенции :))
съвсем друга тема е, че полза пред институциите от подобни записи няма...
личен опит: патица, която даде на заден и ми чукна бронята
след разговора с каското ми изпаднах в потрес (за пореден път) от идиотизма в тази държава :)
Точно 3 жалби има срещу мен пуснати от такива съседи в рамките на около 3-4 години.
Всичко става през интернет, те се оплакват,от комитета за защита на личните данни ми пращат един въпросник с доста въпроси на които отговарям,и след това им го връщам надлежно попълнен.После излизат със становище,във зависимост от това как си отговорил на въпросите.Идваха ми на проверка в къщи,аз имам общо 8 камери в жилището,но спорната беше тази снимаща паркинга.Минах метър,защото бях извадил хард диска от NVR-a,и това ме спаси от доста солена глоба,иначе в противен случай се явявам администратор на лични данни,за което е необходимо разрешително и т.н.Важно е да им се обясни и покаже,че камерата снима предимно собствената кола.
Абе,страшна простотия е всичко...но като цяло видеонаблюдението върши работа.
Има значение как и къде поставена камерата,как снима,виждат ли се лицата на хората и прочие...Прави се общо събрание на входа,и ако всички са съгласни,то нещата стават по-лесно...
ПС. Имам видеорегистратор в колата с 2 камери отпред и отзад.
На един паркинг на голяма хранителна верига,една кокошка ме забърса и избяга.
Като показах записа на полицайте,веднага ми написаха протокола в моя полза,а нея я пуснаха за издирване...:)
Цитат:
Първоначално публикувано от
iveto
Точно 3 жалби има срещу мен пуснати от такива съседи в рамките на около 3-4 години.
Всичко става през интернет, те се оплакват,от комитета за защита на личните данни ми пращат един въпросник с доста въпроси на които отговарям,и след това им го връщам надлежно попълнен.После излизат със становище,във зависимост от това как си отговорил на въпросите.Идваха ми на проверка в къщи,аз имам общо 8 камери в жилището,но спорната беше тази снимаща паркинга.Минах метър,защото бях извадил хард диска от NVR-a,и това ме спаси от доста солена глоба,иначе в противен случай се явявам администратор на лични данни,за което е необходимо разрешително и т.н.Важно е да им се обясни и покаже,че камерата снима предимно собствената кола.
Абе,страшна простотия е всичко...но като цяло видеонаблюдението върши работа.
Има значение как и къде поставена камерата,как снима,виждат ли се лицата на хората и прочие...Прави се общо събрание на входа,и ако всички са съгласни,то нещата стават по-лесно...
ПС. Имам видеорегистратор в колата с 2 камери отпред и отзад.
На един паркинг на голяма хранителна верига,една кокошка ме забърса и избяга.
Като показах записа на полицайте,веднага ми написаха протокола в моя полза,а нея я пуснаха за издирване...:)
И с какво видеорегистратора ти е по различен от камерите? Как за камерите, които са монтирани на МОЯТА ТЕРАСА и снимат примерно "парапета" защото защитавам аспирантура на темата "Влияние на атмосферните условия и скорост на оксидация на парапет за тераса."? Аз какво съм виновен, че "случайно" така на заден план се вижда целият паркинг?
Абсолютно си прав...само че като ти дойдат на проверка,ако не си мастит адвокат по наказателно право....повярвай ми...друга песен ще запееш...:Drinks:
А за какво ще ти влизат в къщата (апартамента), да дойдат с дрон да ти проверяват тази дето си я сложил на границата на имота ( парапета на балкона, примерно)
вече имам повечко време, тъй че да драсна и моите 5 стотинки за камерите:
преди 2 години май беше една слабоумна кокошка в истински офтоуд джип (там с лебедки и т.н.) даде на заден
поодра ми бронята. малко, ама се вижда
естествено, направи обратен и замина съвсем спокойно
тъй като не беше нищо сериозно, не се занимавах с гонки и т.н.
отивам със записа да си заведа каското и т.н.
казвам на застрахователя: пич, ето ви записа да си заведете регресен иск към застрахователя на патката
оня: а, не ща
аз: що?
той: еми... няма сми. ама ако искаш отиди с него в кат, там ще запишат, ама после да знаеш, че ще те викат за свидетел и т.н.
естествено пасувах... аз не съм заинтересован... на мен каското ми покрива всичко... те като не щат, тяхна воля
1 Прикачен файл(ове)
Тук има нещо писано, ако някой знае от коя нормативна уредба/закон е.
Прикачен файл 38921
Цитат:
milanov
А за какво ще ти влизат в къщата (апартамента), да дойдат с дрон да ти проверяват тази дето си я сложил на границата на имота ( парапета на балкона, примерно)
Единственото длъжностно лице, което има право да ти влезе в къщата без прокурорска заповед е ПОЖАРНИКАРЯ! Аз живо се вълнувам кой е тоя който ще си извади прокурорска заповед за да влезе в личната ми собственост заради монтирани видео камери в личният ми недвижим имот! Също така съм наистина любопитен, кое точно нарушавам, когато снимам обществено пространство, което е общинска собственост?
А иначе в непосредствена близост има кабинет, който работи по метадонова програма. Сещате се вече какво става по пейките на нашият вътрешен двор нали?
Та след като ровя вече 2 седмици питането ми е следното:
1, Възможно ли е с 2 броя TRX-20-50, които като се монтират една срещу друга едната да покрива половината двор, а другата - другата половина? Достатъчни добри ли са тия камери за да могат записите при увеличения да се разчитат номера на МПС и лицата на хората да се разпознават?
2. Пред входната врата CS-DNRAHD2TP-2MPX ще върши ли работа?
За номера на автомобили ще ти трябва поне 4, ако не и 8к резолюция. С 1080п резолюция номерата са замазани от повече от 5-10 метра и това е в слънчев ден, не през нощта. Ще трябва доста да вдигнеш бюджета, за да покриеш изискванията си. 1080п за повече от 5 метра разстояние са за обща информация без особена дефиниция и детайл. За входна врата стават.
Цитат:
kokovox
За номера на автомобили ще ти трябва поне 4, ако не и 8к резолюция. С 1080п резолюция номерата са замазани от повече от 5-10 метра и това е в слънчев ден, не през нощта. Ще трябва доста да вдигнеш бюджета, за да покриеш изискванията си. 1080п за повече от 5 метра разстояние са за обща информация без особена дефиниция и детайл. За входна врата стават.
Не съм споменавал бюджет. Искам да сложа нещо, което ще върши работа, но не и да давам излишни средства за техника, на която няма да и използвам напълно капацитета. Та финално да разбирам ли че с :
1. Две DS-2CD2T43G0-I8 монтирани на терасата ще покрия вътрешният двор?
2. Една TRX-20WIFI-PL монтирана пред входната врата?