-
работа на компресора
здравейте,имам следният вьпрос:
преди два месеца си купих хладилник ELECTROLUX ENB-34943X. Пьрвата ми изненада беше че сметката за ток
не намаля и с лев(старият хладилник беше горение с отделна камера почти толкова голям)
след това започна да ми прави впечатление че когато и да миха покрай хладилника той все си работи.
в неделя специално го засекох и установих че 30мин работи 30 мин почива бе да отварям вратата.
та: това нормално ли е?
настроен е на +7 и -14 градуса
-
Re:работа на компресора
наскоро мерих моя 49 часа 1.4 киловата навъртя. подобен размер само че зануси. което значи че прави 3-4 лева от месечната ми сметка.
може просто и предишният ти хладилник да е бил икономичен.
просто май са си икономични машинките и няма как да падне кой знае колко сметката за ток.
търси на друго място икономия.
-
Няма откъде да се реализират някакви сериозни икономии от домашен хладилник.
Нов или стар хладилник - при еднакви обеми и поддържани температури разликата ще е нищожна.
-
Да не говорим,че "но-фрост" дърпат повече ток.Илия,прочети как е реализирана тази система.
http://www.tehcomservis.com/forum/to...rum=6&topic=36
-
e като пуснат инверторните хладилници и при нас ще има промяна, въпреки че от 30 40 киловата на месец да се падне с 50% на 20 пак е нищо.
смени крушките с цфл или ледчета ще има тотална разлика, едно просто управление на бойлера за да ползва само нощна и преминаване на готвене от ток на газ ще има много по-голям ефект към сметките :)
изтествай ТВ-тата си. някои тв-та са големи лапачи на ток. както и много неочаквани неща които имат 5 10 вата консумация докато са "изключени". тунера за кабелната ми е 10вата докато работи и 7.5 докато е спрян.
-
А не, работата с инверторите няма да е както при климатиците.
В една стая да има най-много 15* разлика през цялата година.Да кажем зимата ще е 12-13*, а лятото 27-28*.Докато за климатика от -15* до +35* са 50*.
Ще има някаква икономия от 10- 15% на стойност 50-60ст, които при евентуална повреда на инвертора не могат да компенсират стойноста му дори той да работи полвин век.
-
А при нашия убав ток инверторите се чувстват прекрасно :wink:
-
не става дума за 5-10 вата.
живея в апартамент,готвим на газ,с топла вода сме,нямаме климатици и пускаме пералнята ведньж
седмично. имам два телевизора и един комп.,но през деня сме на работа и не работят.
тока беше 40лв и сега пак си е 40лв.
на мен ми е интересно да разбера нормално ли е да работи компресора 12 часа в денонощието?
-
Илия хадилника ти работи съвсем нормално.Изпаднал си в някакъв психотрилър.
Имаш бойлер, за час той харчи колкото хладилник за ден.
Не можеш по сметката си да съдиш за консумацията на хладилника.
Дори само отчетният период да е различен и всички твои сметки са без кръчмар.
Тези неща не стават така.А и каква икономия очакваш от уред, който харчи 8-10лв на месец.
Колко да е икономията - лев хайде, но откъде повече?
-
badr не си ме разбрал добре.
не ми е до икономията на сметката 5-10лв кьде ли не отишли,
притеснявах се за компресора че ако работи повече от нормалното
по бьрзо ще се скапе. но щом казвате че е нормално ок.
и не сьм с бойлер а с топла вода-тец :smiley:
-
Не се притеснявай за компресора, работа / почивка 1:1 му е повече от достатъчно. Повечето машини работят в доста по-неблагоприятни условия, като съотношение 25минути работи и 10 почива.