Отговор: Ретро серия на Горенье ?
За печките - виж AEG / Electrolux.
Относно Gorenje retro - без да съм собственик на такава: само за дизайна искат тези пари. Качеството на обикновените печки - средна хубост. Купих една преди два месеца и не съм доволен. Тънка ламарина, дефекти по боята, дрънчи и вибрира цялата при включване на вентилатора на фурната. И повреди по финишното покритие и ръжда не се покриват от гаранцията. Виж в темата за готварски печки какво е написал колега със снимки и за Hansa / Amica.
За хладилник - AEG / Electrolux / Zanuissi, LG, Bosch. Liebherr не знам на какво дередже са след 2014, но тогавашните им модели са зле. Не е сигурно и дали са оправили течовете на хладилен агент, "музикалните" звуци при работа на компресора и дизайна на вътрешното пространство.
Oстаналото е един дол дренки.
Успех в избора!
Каквото и да вземеш все тая, въпроса е какво ще ти се падне.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Gena_bs
За печките - виж AEG / Electrolux.
За хладилник - AEG / Electrolux / Zanuissi, LG, Bosch. Liebherr не знам на какво дередже са след 2014, но тогавашните им модели са зле. Не е сигурно и дали са оправили течовете на хладилен агент, "музикалните" звуци при работа на компресора и дизайна на вътрешното пространство.
Успех в избора!
Отдавна ги оправиха.Имам няколко познати които работят там.
Немците искаха да местят производството от Германия изцяло в България като разширят завода край Пловдив и в Германия оставят само развойния си отдел от инженери, започнах обучение на нови работници, проведоха се курсове, закупиха съседен парцел, планираха-бяха направени планове на новата сграда... И, немските синдикати разбрали за "гласената" промяна, вдигнали всички в немско на стачка и протест, сезирали федералното и провинционалното правителство и местните власти, след което ...Немците се отказаха от плановете си за местене на немския завод в България.
Либхер имат производство и в Малайзия на хладилни витрини и когато има партида за Европа или крупен клиент от Европа първо партидата минава на качествен контрол през завода в Пловдив, тестват я, ако открият недостатъци всяка хладилна витрина се разглобява доколкото е необходимо и проблемната част или се заменя или се преработва, тоест проектира наново и се слага новопроектираната част. Нови тестове и тогава ---> към купувача.
Ще разбера със сигурност след по-малко от 2 години. Предишния Liebherr made in Germany изкара почти 6 години, преди да изпусне хладилния агент. Но не е ползван интензивно. Примерно от домакинство с 4 члена. Иначе вероятно и гаранцията си нямаше да изкара. Докато работеше бях просто възхитен!
Сегашният, в сравнение с него, е много по-зле откъм качество на материали, сглобка, шумове и каквото можеш да си помислиш. Произведен е у няс, както можете да се досетите. Сигурно преди взетото решение за несъстоялото се преместване на основния завод.
Не знам какъв им е заводът в Малайзия, но в тази държава има много японски предприятия поне от 30 години. Sony си произвждаха основно електрониката за Азия и Близкия Изток там. Така също и климатиците York, които с очите си съм виждал, че са по-качествени от френското им производство. Няма логика в една индустриална държава да не могат да произвеждат качествена продукция. А говорим за елементарен уред като хладилник и производните му. Че даже да се налага да се тестват в нашия завод!
Да го видя, няма да го повярвам.
Е па ако щеш.
Инфото е от първа ръка от ел.техник в завода.
Български инженер е намерил причината за масов дефект на агрегат доставян от италианка фирма и произведен в Италия, посочил е проблема, доказал е съществуването му пред немците и е предложил решение на проблема, неговото решение е тествано като детайлът е преработен по предложената от него проектна схема, и след ХХХ време не е дал дефектът който са давали същите агрегати произведени с италианската част.
Либхер е задал точно тази част да се произвежда по конкретното задание, а инженерът е получил и повишение и моментен бонус и увеличение на заплатата с 40%.
Не ме разбра - не, че не вярвам във възможностите на нашите инженери. Или поне на единици от тях.
Става въпрос за обикновените хорица в производството каква им е квалификацията. Говорил съм с техници от АТАРО, които преди това са работили в завода. Такива неща са ми разправяли, че косите ви ще настръхнат.
Проблемът на Liebherr е, че се използват агрегати, каквито са по-евтини на пазара в момента. За една и съща модификация изделия. Едва ли някой си играе да ги тества преди инсталацията им. А за сравнение на работните параметри на машините с различните агрегати да не говорим.
Примерът ти го доказва, а и моят скромен опит с два Liebherr с еднакъв обем. Стария 2007 беше с конвенционален компресор ACC Kappa HTK12AA (на етикета нямаше указана държава-производител) и не се чуваше, когато работи. Новият 2014 е с последното поколение тогава инверторен Embraco VEM Z Made in Brazil. При развъртането му на пълни обороти имам чувството, че съм в автомобил при ускорение. Хладилния агент шурти като в система, която не е обезвъздушена и няма достатъчно налягане.
Що се отнася до дефектите с изтичането на R600a, то те бяха повсеместни. Не само в машините, произведени за източните пазари, но и в целия свят. Оплаквания имаше дори от Норвегия и Израел!
Гена, информиран потлебител, който не може да си позволи немски либхер, си купува самсунг. За да има достатъчно комфорт откъм тишина и дълговечност. Намират се копия на немските либхер, брандирани като мийле и бош. Вероятно и те са добри, за който е решил да експериментира.
Тогава ми се обясни, че ремонтът ще струва около 100лв., но няма гаранция, че и компресорът не е за смяна. Просто беше работил година със неизвестно съотношение на R600a и въздух в системата. И предпочетох по-лесния вариант замяна с нов и доплащане. Мислех си да го продам, но после се отказах.
Относно Samsung - не съм фен на хладилниците им. Сравнявал съм на слух работата им с аналогични на други фирми. Осезателно по-шумно работеха
Странно, самсунгът за по-малко от 700 лева (комбиниран), с инверторен компресор, е по-тих от двойно по-скъпите бош и електролукс. Липсват му каквито и да било шумове, свързани с фреона или пукане на пластмаси. Спах една вечер в стаята с него, преди да пусна апартамента под наем. Кара втора година. Купих го, след много внимателно проучване и очаквам единствено проблем с дампера (клапата). Не мога да си представя високия клас на самсунг да имат проблем с шума. Единствено по поддръжка и доставка на консумативи марката отстъпва на Либхер.
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
Dodo, пробвай 100 волтовите и после споделяй да научим как са. Доста навлизат вече. :BigGrin
100- волтовите не са конкуренция на пазара за хладилници, дори у нас. Ниският клас на самсунг ги отнася като тишина, от особени екстри не съм се интересувал и нямам интерес. Моят фаворит е комбиниран либхер, с 2 отделения биофреш, оборудвани с клетки.
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk