Обмяна на валута в Хърватска
  Привет, съфорумци!
Виждам, че доста са ходили по хърватско. Как стои въпроса с валутата там?
Достатъчно ли е да си носиш евра или трябва непременно да са куни?
/Пътуването е със самолет за около седмица и поети разходи от домакините./
Ще съм благодарен да споделите опит от първа ръка.
     Отговор: Обмяна на валута в Хърватска
  Хм, от 1.5 до 6.5 и аз съм там на екскурзия, така че донякъде и за мен е интересен въпроса, макар че смятам да минавам само с банкови карти, било за теглене в брой или плащане на терминал.
Доколкото съм в час - плащане с евро не е удачно. Едно, няма да го приемат навсякъде, второ ще ти закръглят неизгодно. Все едно тук да плащаш с евро...
Така че, или евро и там сменяш в куни, или сменяш куни оттук или с карта и теглиш направо куни от банкомат...
  От ПИБ ми казаха, че тегленето в брой е 2.5 лева + 1.5% от сумата.
//това за картата маестро//
Но можело да се пазарува с картата без такси и комисионни....
Дъщерята ще пътува и нещо, тук,  в банковите клонове куните били кът, та затова питам!
Ясно, че там ще ги обмени веднага, но дали евра да носи? То левове едва ли ще е удачно.
Прочетох, че куната е вързана за еврото.
  Мен понеже ме поорязаха с трънски курс от евро към куни и от куни към другите ( - вече само с кредитна карта
  В Тавекс трябва да има куни и курсовете им са супер. Досега не се е случвало на място в чужбина да обменя по по-хубав курс, отколкото в Тавекс.
Според мен - 50% от предполагаемите разходи - обменени тук в куни, за останалите - карта. И някое евро за краен случай.
  Само за инфо - дъщерята обменила евра в хотела за куни при курс 1:7,5 (при официален 1:7,6).
Така, че няма лошо и евра да си имаш. Местните хора и казали, че там не лъжат по хотелите....:rolleyes:

//Днес си говорихме по скайпа - идеална връзка! Имат в хотела Wi-Fi свободно и няма нужда от руминги!
Достатъчно е телефончето да има нет....