Резултати от 1 до 10 от общо 10
Like Tree1Одобрявам
  • 1 Post By Pat

федекс проблем

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Feb 2013
    Мнения
    1
    #1

    федекс проблем

    Здравейте, бих искала ако може някой да ми помогне.Преди една седмица поръчах от китайски сайт дрехи на стойност 90$,доставката ми е на стойност 116$ и някакви центове,цялата сума е 206$, избрах чрез Fedex.Въпросът ми е налага ли се да платя мито,след като доставката ми не надхвърля 150евро(имам предвид само изпратения пакет) Задължителен ли е този ЕОРИ номер, след като аз съм физическо лице, а не фирма занимаваща се с внос и търговия.
    Днес от Fedex ми се обадиха и ми обясниха, че е необходимо да ги упълномощя, но честно казано не ми се струва много безопасно да упълномощя някой ей така.Какви са вариантите да си получа пратката без толкова трудности.Аз съм от Пловдив и работя, не разполагам с излишно време да ходя до София.За първи път пазарувам от този сайт и мислих, че просто поръчаната стока и платената сума чрез paypal, след като пристигне в България ще е препратят до най-близкия офис на Fedex удобен за мен...т.е. Пловдив

  2.  
     
  3. Banned
    Тук е от
    Jan 2009
    Мнения
    509
    #2

    Отговор: федекс проблем

    Обичайната практика e да упълномощите избраната от Вас куриерска фирма да Ви представлява пред митническите власти.

    Все пак, FEDEX не е "Чичо Пейчо унд Спиди Гонзалес Форуърдинг ЕТ". Можете да упълномощите и друг митнически агент, но няма да излезе по-евтино.

    P.S. Облагаемата митническа цена на стоката винаги се смята CIF, тоест, стойността на стоката, плюс всички транспортни разходи и застраховки.

    P.P.S. Тази тема що е в този раздел?
    Този пост е редактиран от Tougi; 07-02-13 в 23:19.

  4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #3

    Отговор: федекс проблем

    И без ЕОРИ номер няма да минеш! Говори с тях каква е процедурата да ти го извадят те. Това става еднократно и после се ползва при всички следващи поръчки.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #4

    Отговор: федекс проблем

    Всяка стока извън ЕУ , надвишаваща 15 Евро , а не 150Евро , се облага с мито. Независимо кой я купува. Това е ноновъведение от новото правителство. При предишните беше 150Евро, но китайчета т го знаят далеч по-добре.
    не разбирам проблема с ЕОРИ - хем няма време ,хем не иск да се ъпълномощава. Ми да остане още 7 дни на митнически склад и ще си я конфискуват в полза на държавата.

  6. Banned
    Тук е от
    Jan 2009
    Мнения
    509
    #5

    Отговор: федекс проблем

    ЕОРИ: Процедурата е елементарна (доколкото това е възможно в България) но не е необходима в случая. Fedex си има техен ЕОРИ, ако ги упълномощи, те действат от нейно име и ще получат временен ЕОРИ. Ако ли пък желае да има свой постоянен, отива в районната митница по местоживеене и попълва документи.
    Този пост е редактиран от Tougi; 08-02-13 в 00:00.

  7. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #6

    Отговор: федекс проблем

    Истината е, че си е голяма набутвация да се ползват фирми като Fedex за подобни покупки. Едно че цените им са кожудерски, второ има хиляди разправии с митници и др.подобни... Досега съм си поръчал и получил стоки за над няколко стотин долара от китайски сайтове и всички ми идват с безплатна доставка. Ползват техните си пощи + български пощи в БГ. Един единствен път си бях поръчал някаква дреболия от щатите и дойде с някой от техните "известни" куриери... е то за няма нищо обикалях по митници и клонове да си освободя стоката дето не струваше колкото бензина дето изхарчих... нищо, че НЕ подлежеше на обмитяване (беше под минимума).
    Габриела Нинова одобрява това.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    25
    #7

    Отговор: федекс проблем

    Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO Виж публикацията
    Всяка стока извън ЕУ , надвишаваща 15 Евро , а не 150Евро , се облага с мито. Независимо кой я купува. Това е ноновъведение от новото правителство. При предишните беше 150Евро, но китайчета т го знаят далеч по-добре.
    не разбирам проблема с ЕОРИ - хем няма време ,хем не иск да се ъпълномощава. Ми да остане още 7 дни на митнически склад и ще си я конфискуват в полза на държавата.
    Само лека поправка.Над 15 евро се начислява 20%ДДС, а над 150 и мито.Поне моя опит с бургаската митница това показва...

  10. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Живее в
    София - Младост
    Мнения
    171
    #8

    Отговор: федекс проблем

    Какво трябва да знам когато получавам пратка до 30 лева от юридическо лице, извън ЕС?

    За пратки, изпратени от юридически лица до физическо или юридическо лице, на стойност до 30 лева не се дължат вносни сборове и ДДС. Основанията за освобождаване са посочени в чл. 23 от Регламент (ЕО) № 1186/2009 г. на Съвета за установяване системата на Общността за митнически освобождавания (кодифицирана версия) и чл. 58, ал. 1, т. 12, буква ”а” от ЗДДС.
    Не подлежат на освобождаване алкохолни продукти, парфюми и тоалетни води, тютюн и тютюневи изделия. За тях получателят дължи съответните вносни сборове, ДДС и акциз.

    Едновременното допускане за свободно обращение и крайна употреба на пратките се извършва в съответствие с разпоредбата на чл. 237, параграф 1А, буква б) от Регламент (ЕИО) № 2454/93 г., като пратките се считат за декларирани в момента, в който са представени пред митническите органи, ако са придружени от етикет СN22 и/или от декларация СN23 или СР71/СР72. Съгласно разпоредбата на чл. 237, параграф 3 от Регламент (ЕИО) № 2454/93 г. митническа декларация се счита за приета и разрешението за вдигане на стоките за дадено, когато са доставени на получателя.
    Митническото оформяне на декларираните пощенски пратки, които се освобождават от вносни сборове, се извършва чрез заверка с подпис и печат от служител на митническата администрация върху CN 23 или върху друг съпроводителен документ, като записката за изпращане СР71/СР72 (чл. 802, ал. 3, т. 1 от ППЗМ).


    Какво трябва да знам когато получавам пратка над 30 лева, но до левовата равностойност на 150 евро от юридическо лице, извън ЕС?

    За пратки, съдържащи стоки над 30 лева, но до левовата равностойност на 150 евро, не се дължат вносни сборове, но ДДС в размер на 20% остава дължим. Основанието за освобождаване от вносни сборове е посочено в чл. 23 от Регламент (ЕО) № 1186/2009 г. на Съвета за установяване системата на Общността за митнически освобождавания (кодифицирана версия)
    Не подлежат на освобождаване алкохолни продукти, парфюми и тоалетни води, тютюн и тютюневи изделия. За тях получателят дължи съответните вносни сборове, ДДС и акциз.
    При необходимост пощенските служители отварят опаковките на международните пратки и предявяват за митнически контрол вложените в тях предмети, измерват, преброяват и поставят обратно предметите в пратките.
    Едновременното допускане за свободно обращение и крайна употреба на пратките, съдържащи стоки над 30 лева, но до левовата равностойност на 150 евро, се извършва в съответствие с разпоредбата на чл. 237, параграф 1А, буква б) от Регламент (ЕИО) № 2454/93 г., като пратките се считат за декларирани в момента, в който са представени пред митническите органи, ако са придружени от етикет СN22 и/или от декларация СN23 или СР71/СР 72.
    В съответствие с разпоредбата на чл. 802, ал. 3, т.2 от ППЗМ пратките, декларирани с етикет CN22 или декларация СN23 и/или СР71/СР72 за целите на начисляването на ДДС се оформят с квитанция за внос на пощенски пратки в 3 екземпляра, без да присъства получателя (чл.802, ал. 1 от ППЗМ).
    Квитанцията за внос на пощенски пратки се попълва от митническите органи в 3 екземпляра – един за митническото учреждение, в което се извършват формалностите, един за пощенската администрация и един за получателя на пратката.
    Същият ред се прилага и за пратките, изпратени от трети територии, по смисъла на ЗДДС.
    Обръщаме внимание, че за тези пратки не се изисква издаването на EORI номер.
    При обработка на международни пратки се дава предимство на пощенските експресни куриерски пратки.






    Кога трябва да подавам митническа декларация?

    Единен административен документ - ЕАД (Митническа декларация) се подава за пратки, при които не са изпълнени условията за освобождаване от вносни сборове и ДДС или са предвидени ограничения при вноса, т.е. за пратките които:

    - съдържат стоки, чиято собствена стойност e над левовата равностойност на 150 евро;
    - съдържат стоки с нетърговски характер, изпратени от физическо лице от трета страна на друго физическо лице в страната над левовата равностойност на 45 евро;
    - не отговарят на всички условия за предоставяне на освобождаване от заплащане на вносни сборове и ДДС;
    - съдържат стоки, за които са въведени ограниченията дори когато подлежат на освобождаване от вносни сборове и/или ДДС.

    За стоки, съдържащи се в пратки, изпратени от физическо на физическо лице, при изявено желание от получателя, може да бъде приложена единна ставка съгласно разпоредбите на Приложение І, част първа, раздел ІІ, точка Г от Регламент (ЕО) № 275/2008, изменящ Регламент (ЕИО) № 2658/87.
    Вносът с нетърговски характер се облага с мито с единна адвалорна ставка в размер на 2.5 % при условие, че действителната стойност на стоките, предмет на вносното мита, не превишава 700 EUR за всяка пратка.
    При деклариране на стоките към митническата декларация следва да бъдат приложени всички изискуеми документи (включително издаден EORI-номер).
    Клиентът получава писмо-покана с всички необходими документи, които трябва да предостави за освобождаване на съответната пратка.


    Какво още трябва да знаем:

    Клиентът не е задължен да използва услугите на митнически агент, в случаите когато митническото оформяне се извършва с митническа декларация. Той може да направи това и сам, но трябва да има предвид, че носи отговорност за верността на подадената от него информация.
    Митническите органи извършват контрол за спазването на митническото, акцизното и валутното законодателство, както и на забраните и ограниченията. На база на анализа на риска се извършва контрол от митнически служител в присъствието на пощенски служител на съдържанието на представените от пощенската администрация пратки. (чл.801, ал. 12 от ППЗМ). Това важи както за пратки от страни извън Европейския съюз, така и за пратки, изпратени от държави-членки на ЕС.

    Въведените забрани или ограничения във връзка с опазване на обществения морал, обществения ред и обществената сигурност, опазване на здравето и живота на хора, животни и растения, защитата на национални богатства, имащи художествена, историческа или археологическа стойност или защитата на индустриалната или търговска собственост се прилагат при спазване изискванията на съответното законодателство при допускането за свободно обращение и крайна употреба на стоки, съдържащи се в международните пратки. Т.е. за някои стоки, съдържащи се в пощенските пратки има специфични изисквания (ограничения) и е необходимо представянето на определени документи, а за други има забрани, като например пренасянето на валута.



    Какво трябва да знам когато получавам пратка от държава-членка на ЕС?

    Пратките от държави-членки подлежат на контрол за спазването на митническото, акцизното и валутното законодателство, както и на забраните и ограниченията, регламентирани в съответното законодателство.


    Взаимодействие

    Взаимодействието между Агенция “Митници” и ”Български пощи” ЕАД за облекчаване на процедурите при оформяне на въведените на територията на Република България международни пощенски пратки от страните-членки на ЕС и трети страни и подобряване обслужването на гражданите се осъществява въз основа на Инструкция, подписана от директора на Агенция „Митници” и главния изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД.

  11. Novice
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    1
    #9

    Отговор: федекс проблем

    Здравейте ,аз също попаднах в "кръга" "Fedex".bg, изпратиха ми подарък -фотоапарат и понеже не е от ЕС се налага да платя мито,това е по законите на държавата ни . Но Федекс си слагат някакви такси ,който според мен не са много правилни .защото след като е заплатено пратката да дойде до дома ми не ми е ясно защо трябва да заплащам .

    - - - - - - - - - -

    А за ЕОРИ номера ,той се вади без пари от митницата ,а ако упълномощиш фирмата ,тя иска доста висока сума за тази услуга .

  12. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #10

    Отговор: федекс проблем

    Затова ползвайте DHL. Веднъж упълномощени се оправят от твое име, казват ти ДДС-то по телефона което трябва да им платиш още преди пратката да е дошла и ти дават опция - плащаш в най близката банка и ти я доставят до дома без никакви такси, макси, транзити мранзити или плащаш при получаването, но тогава си я взимаш от офиса им.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе