Bowmore Surf

 1. kod
  kod
  Типично островно уиски.
  Bowmore е марка с много традиции - най-старата островна дестилерия и въобще една от най-старите в Шотландия.
  В момента е част от MBD - Morrison Bowmore Distillers, които държат няколко велики бренда - на първо място разбира се Bowmore, а редом до него чудесните Glen Garioch, Aughentoshan и McClelland's. Всичките разбира се Single Malt.
  По-известните за мен са Bowmore, което е от островния клон и Glen Garioch, което е ярък представител на горноземските Highland малцове, които са значително по-пивки и меки според мен и като че ли имат повече привърженици колкото и да ми е странно.


  Та да се върна на Bowmore Surf. Това е специално уиски, предназначено за продажба само в duty free магазините, затова ще намерите и по-малко информация за него. И на цена, и на вкус е предполагам 10-12 годишен скоч, с всички прекрасни Islay Malt черти.


  Опушеният торф е много по-ярко изразен при Bowmore Surf, отколкото в предишното уиски, което ви представих - Islay of Jura. Може да се каже, че се доближава до ярки островни представители като Lagavulin и Talisker (макар Талискер да не е типично островно уиски като регион на произход, то като вкус си е баш такова според мен).
  Освен пушек, в началото усещам и цитрусови нотки. Като цяло, по-беден начален аромат от Jura, но по-островен.
  При глътката се усеща дървесен аромат, отново торфът преобладава, долавя се вкус на морска сол, примесена с мед и както аз го наричам - характерния мирис на болница.
  Завършекът е Ухааа - богат, тежък, горещ - тук проличава истинската стойност на уискито. Пламъчето в корема гори дълго, въпреки ниските градуси на това уиски - и то като Islay of Jura е само 40 градуса и не е необходимо да капвате водичка в него. За сравнение, Talisker 10 y.o. е 45.8 градуса, Lagavulin 16 y.o - 43 gradusa, зеленото 15 годишно vatted malt Джони - също 43 градуса.
  Но пак да повторя - звърършекът е могъщ и характерен за островно уиски.


  Впечатление - препоръчвам за любители на островни уискита.
  Цената е размазваща - 22 евро за литър.
  Не е толкова торфено и характерно като Lagavulin, Talisker, да не говорим за Laphroaig, който даже и на мен не ми понася, но определено не е напитка за дами и за свикнали с blended уискита.

  Welcome to Bowmore | Bowmore Islay Single Malt Whisky

  Morrison Bowmore Distillers | We are single malt specialists
Резултати от 1 до 1 от общо 1
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе