Резултати от 1 до 6 от общо 6

HTPC – как да изберем?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    66
    #1

    HTPC – как да изберем?

    Здравейте, уважаеми съфорумци!

    Предстои ми постепенното изграждане на „мултимедиен център“ вкъщи, т.е. скоро ще купувам нов телевизор, към който ще има включен ресивър, а към него колони. Дотук добре, но искам да свържа и РС към цялата тази система. Писах същия пост и в Хардуербг, тъй като търся различни мнения за решаването на моя казус. Слагам линк за там, тъй като има доста отговори, а и разяснения, като копирам първоначалния си пост. Надявам се да ми помогнете, защото съм изправен пред затруднение.
    Сърдечно Ви благодаря предварително!

    Hardwarebg пост

    По същество – искам да си „сглобя“ (или по-точно – да ми сглобят, защото сам е рисковано; готов съм да използвам услугите на някого от Вас за изпълнението на заданието!) НТРС, но не съм напълно сигурен в точните компонентни, които ще са нужни. Това, за което ще се ползва компютърът, са основно филми, концерти (всичко от HD нагоре), музика (FLAC и нагоре, но затова по-късно), малко игра (непретенциозни игри като Dota 2 и Sims) и стандартни неща като браузване и т.н.

    Чисто пространствено ситуацията е следната – мястото на РС е на около 5 m от бъдещия 4К телевизор, т.е. свързването ще е с HDMI кабел (от Miracast и всички други възможности кабелът ми се струва най-доброто решение; отворен съм към коментари и предложения, разбира се). Към телевизора ще има 2 tower/floor (от такъв тип, със сигурност не тези като модел) колони, които ще бъдат вързани с тв чрез най-вероятно YAMAHA RX-V483 ресивър.
    Макар не съм добър художник, сигурен съм, че ще добиете представа за ситуацията, както и ще разберете идеята.
    Ето (кликнете на изображението за пълна резолюция):


    Това, което искам и си представям, е да свържа компютъра с ресивъра (който да играе ролята на хъб на РС/колони/тв), за да мога да пускам мултимедия от РС през кабела до тв. С възможно най-малко усилия и усложнения (примерно да трябва да сменя от настройките на тв източника/source на HDMI side или нещо подобно и – воала!). Отделно искам да имам по-малки колони до компютъра, които да ползвам, докато джиткам игра или браузвам.

    И така – стигаме до самото НТРС. Тук идва най-щекотливата част – при НТРС кое е най-важното, кое с каква тежест е, кое доколко определя крайния продукт?
    За мен и за нуждите ми, които споменах по-горе, смятам, че отправна точка трябва да е видеокартата (което предполагам е при всички НТРС), тъй като идеята в моя случай е да я изградя така, че висококачествени видео файлове (блу рей, 4к) да вървят безпроблемно. След това идва звуковата карта, а после вече се нареждат останалите компоненти.
    За да не става хаос с конфигурацията, ще напиша на какво съм се спрял ориентировъчно като компоненти (това е на база на четене на Ваши мнения, други форуми и сайтове, гайдове и т.н., но не непремнно на база умения да ги съчетавам чисто функционално).

    Целта ми е системата (РС + тв и ресивър) да има/поддържа поне HDMI 2.0, може би 2.0b най-добре (не ми се чака за 2.1, но защо не, ако препоръчате нещо актуално), HDCP2.2, HDR, 4К, BT.2020, USB 3.0 и/или 3.1. На Dolby Atmos и DTS:X не държа, но ако е включено – супер.

    1. Видеокарта – MSI GeForce GTX 1050 2GB LP – 260 лв. (харесал съм я доста, мисля, че е оптимална)
    2. RAM памет – 8GB DDR4 2400 Crucial – 136 лв. (нямам претенции, но това ми се стори добър избор)
    3. Твърд диск – 240GB SSD AMD Radeon R3 - 180 лв. (*забележка – имам вътрешен 1ТB и външен 1.5ТВ от предишна конфигурация, затова тук взимам само SSD – „за С диска“, както се казва)
    4. Монитор – Benq GL2450HT 24" LED - 330 лв. или LG 24M38H-B 24" LED – 261 лв. или 24" LED,BenQ GL2460HM – 263 лв. (може и друг)
    5. Дъно – Asus Rog Strix B250G – 194 лв. или ASUS PRIME H270-PLUS – 249 лв. или GIGABYTE B250M-GAMING 3 – 190 лв. или ASUS ROG Strix B350-F Gaming – 247 лв. (тук пък съм абсолютно бос; целта е по-натам да сложа още 8GB, което всички съвременни дъна от този клас поддържат, така че – предлагайте смело)
    6. Процесор – Intel Core i3-7100 (3.9GHz) – 236 лв. (тук също съм бос и нямам представа какво искам и ми трябва)
    7. Охлаждане и кутия – качествени, но нямам представа какви. Важното е да са здрави, не ме вълнуват стъкла, цветове и такива подобни.
    8. Саундкарта – това е огромна въпросителна, която също не мога да реша – дали с по-хубаво дъно и вградена ще е достатъчно (не би следвало да е така, защото FLAC/DTS и т.н. ще е смешно да възпроизвеждам с такава), или да инвестирам във външна, която да ми провежда звука (който обаче нали ще минава през HDMI кабела?) до хола и тв??? А същевременно искам да мога да слушам и музика на самия компютър с малките колони, за които писах по-горе. Ето защо тук ми е „тъмна Индия“ и ще изчакам да изкажете мнение.
    ––––––––
    Дотук излизат 1296 лв. с ДДС. Без да съм броил т. 7, тъй като не знам какво да избера, и саундкарта. Т. 7 очаквам да е около 100 – 150 лв. общо, а саундкартата – около 200 лв. Така общо отивам на около 1500 лв. Което, съвсем в реда на нещата по нашите ширини, ми се струва малко множко и извън бюджета. Вероятно ще го взема на фирма, т.е. цената ще бъде около 1200 лв., което е по-приемливо, тъй като около тази сума съм се стремил да изградя НТРС.

    И така – надявам се да съм бил достатъчно изчерпателен и недостатъчно отегчителен! Ще се радвам да чуя мненията Ви, да заформим смислена и полезна дискусия, изпълнена с аргументирани позиции, и да успеем със задружни усилия да разбулим загадката на търсенето (и терсенето) ми.

    И пак казвам – нямам против да задълбоча разговорите с някого от Вас, който се занимава с това и би могъл да извърши съответното „сглобяване“. Срещу заплащане, разбира се!

    С уважение,
    И.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    332
    #2

    Отговор: HTPC – как да изберем?

    Тук "6. Процесор – Intel Core i3-7100 (3.9GHz) – 236 лв."
    Поне i5!
    Звукова карта - говориш за HDMI и GTX 1050, звука идва от HDMI , за каква звукова карта говорим ?
    Всичко е цифрово, ресивъра ще разкодира . Друг е въпроса , че това отроче на Ямаха я маха- я не маха е нисък клас кривящ ресивър, нуждаещ се от доста солиден субуфер за да извади нещо в ниския диапазон!
    Май доста има да четеш и е добре първо да си наясно кое какво, преди да питаш ,че много неща не са ти ясни...

  4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,170
    #3

    Отговор: HTPC – как да изберем?

    Rehwaz ,дай линк към сайта от който са цените за да бъдем по-полезни. Няма да вземаш компонентите от различни сайтове. Тук няма да ти размахат червен картон.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    66
    #4

    Отговор: HTPC – как да изберем?

    emilvasilev – честно казано не мога да дам, защото, в общи линии, наистина съм ги вадил откъдето ми падне. Но те така или иначе са ориентировъчни и доста сходни в много сайтове (даже, да кажем, видеокартата е вече с 10-20 лв. по-евтина тук-там). Често ползвам Ардес, защото сайтът им е много добър (брой артикули, филтри и т.н.), а и съм бил в техен магазин (във Варна), където останах впечатлен от отношението, подредбата и т.н.
    mitakabus – мисля, че точно това е целта на форумите и по-конкретно на моя пост. Или десетките въпросителни не подчертават достатъчно ясно обърквацията ми?
    За 6. И на мен ми се иска i5, ноооо не са ли прекалено скъпи? Може би пък си заслужава де, след като вече има i9, а 3 си е нисък клас. 5 ще изкара доста повече вероятно. Сега проверих, разликата е над 100 лв. – цък.
    Звукова карта – да, и аз така си го представях, но все пак исках да бъда сигурен, че това е начинът! Настолните колони, с които ще слушам, докато съм пред компютъра, ще ги вържа към дъното, което със сигурност ще има някакво аудио, т.е. това би трябвало да ми реши и този въпрос – РС така, а в хола и тв – с HDMI.
    Ресивър – знам, но все пак не искам да давам 2-3000 за ресивър. Всичко, описано горе, мисля е логично, е съобразено и с някакъв бюджет. А и в крайна сметка не съм аудио инженер, за да чуя чак толкова кривенето. По отношение на субуфер – не държа да нацепвам бетонната плоча, а и басите, по не знайно каква причина, са адски надценени; предимно разни „фенчета“ дънят бас, докато реално музиката е записана предимно в средния и горния честотен диапазон. Ще си взема трилентови колони с преден баси, които ще решат този казус.

    Ще се радвам да чуя още по темата! Благодаря ви!

  6. Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    332
    #5

    Отговор: HTPC – как да изберем?

    Rehwaz
    Има поне 10 теми в подраздела в който си писал с примерни решения и обсъжданите от теб проблеми/въпроси..
    Та затова ми е чудно как пускате теми преди да прочетете малко..

    Ако е проблем толкова бюджета, бих те посъветвал да се огледаш за някое SH решение във тауър или слим десктоп в зависимост от мястото с което разполагаш с примерни параметри :
    HP EliteDesk 800 G1 TWR Tower

    Intel Core i5 4670 3400Mhz 6MB

    8192MB DDR3

    500 GB SATA

    Slim DVD-RW
    DELL OptiPlex 3020 MiniTower Intel Core i5 4570 3200Mhz 6MB
    4096MB DDR3
    500 GB SATA
    DVD-RW


    DELL OptiPlex 3020 Slim Desktop Intel Core i5 4570 3200Mhz 6MB
    4096MB DDR3
    500 GB SATA
    Slim DVD-RW Това са варианти около 450-500 лв + слим видео карта за Дел-а като тази:





    MSI GTX 1050TI 4GT LP

    Ще е по- добър вариант от кой да е нов компютър с i3 особено за възпроизвеждане на видео с DTS че и 4к!!
    Има варианти и с I7 4 то поколение около 550 лв - може да потърсиш по фирмите предлагащи втора употреба в зависимост от кутията която ти трябва!
    Усилвател също може да се намери качествен втора употреба, но няма да декодитра някой нови DTS кодировки, при все че вероятно звука ще влиза през оптика. За съжаление всички нови ресивъри с тея цифрови стандарти свалиха качеството на аудиото - а за мен това все пак е най-важно в една аудио система. Хич не ми дреме колко HDMI има или какво онскийн управление са му вкрали. Да вметна, че съм имал и предните версии на 4 серия ресивъри на Ямаха! Пълно разочарование от към звук. За новите едва ли ще е към по-добро...
    Но ще цитирам колегата от HWBG и знам че няма да се сърди!
    Като започнах да одъртявам, разбрах, че баща ми е бил много прав преди около 30 години, когато ми каза "Не прави непожелано добро". И продължи "Шансът да останеш неразбран е голям, да понесеш вреди - още по-голям, а да останеш разочарован от хората - сигурен"."

    Успех!
    Този пост е редактиран от mitakabus; 07-11-17 в 12:35.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,170
    #6

    Отговор: HTPC – как да изберем?

    Тези стари мърши ги зарежи.
    За процесор ----> Intel Core i3-8100 (3.60GHz) - 261 лв.
    В сравнение с i3-7100 (3.9GHz) има двойно повече ядра и кеш памет.
    За съответстваща дънна платка----> GIGABYTE Z370M D3H - 271 лв.
    За захранване абсолютния хит ----> Seasonic SSR-430ST

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Смартфоните с голям екран - кой да изберем?
    От kod във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 169
    Последно: 12-07-16, 10:45
  2. Как да си сглобя HTPC
    От ivodivo във форум HTPC - мултимедийни компютри
    Отговори: 15
    Последно: 07-06-13, 15:52
  3. Съвет за HTPC
    От rockman във форум HTPC - мултимедийни компютри
    Отговори: 13
    Последно: 08-01-13, 15:23
  4. HTPC Arctic MC 101
    От dodolan във форум HTPC - мултимедийни компютри
    Отговори: 2
    Последно: 18-05-12, 11:12
  5. Как да изберем саунд карта, която да е...
    От Dreamer във форум Коментирай новина
    Отговори: 11
    Последно: 27-06-01, 12:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе