Отговор: Проблем с LG C9 - черни петна най-долу на екрана
За телевизорите не знам, но съм гледал ревюта на олед монитори и там се споменава че заради подредбата на субпикселите имат проблем с изобразяването на шрифтове и не са за всеки. Иначе за про монитори изглежда се ползват основно LCD.
И не че има някаква връзка с телевизорите на lg, но буквално преди минути влизам в youtube и ми излиза видео за деградирали соларни панели на тази марка след 5 години, на които им давали 25 години живот и се били оттеглили от този бизнес преди няколко години, та сега проблеми с гаранции и т.н.
Цитат:
Първоначално публикувано от
zzlatev
Здрасти, вчера в Технополис видях, че серията Bravia 8 II имаха QD-OLED панел. Може и да бъркам модела, но почти съм сигурен. Човекът там каза, че е най-добрия на пазара заедно с LG, разбира се. Между другото адски готин и отзивчив служител, просто съм му адски благодарен за отделеното време. Казвам го тук, защото човекът си разбираше от материята и нищо чудно да се окаже потребител на този форум :Drinks:
Този модел на Bravia всички, които се интересуват от материята го знаят. Кофтито е, че цената му за реалността у нас е соленичка, а флагманите на LG и Samsung не му отстъпват и са на доста по-приемливи цени.
Цитат:
zzlatev
Здрасти, вчера в Технополис видях, че серията Bravia 8 II имаха QD-OLED панел. Може и да бъркам модела, но почти съм сигурен. Човекът там каза, че е най-добрия на пазара заедно с LG, разбира се. Между другото адски готин и отзивчив служител, просто съм му адски благодарен за отделеното време. Казвам го тук, защото човекът си разбираше от материята и нищо чудно да се окаже потребител на този форум :Drinks:
EL-QD и QD-OLED са две различни технологии за дисплеи, които използват квантовите точки (Quantum Dots), но работят по фундаментално различен начин.
Ето ясна сравнителна таблица:
| Характеристика | QD-OLED (2022–2026 комерсиална) | EL-QD / QD-EL / QDEL (прототипи, все още не масово) |
| Как се генерира светлина | Хибрид: син OLED слой излъчва светлина + квантови точки за конверсия на цвят (photoluminescence) | Директно: квантовите точки сами излъчват светлина при подаване на ток (electroluminescence) |
| Базов материал | OLED (органични материали) + слой с квантови точки | Само квантови точки (без органични емитери) |
| Структура | Син OLED → червени/зелени QD → RGB пиксели | RGB квантови точки директно като пиксели (подобно на OLED, но с QD вместо органични материали) |
| Яркост (peak) | Много висока (обикновено 2000–2800+ нита в HDR) | Очаква се още по-висока и по-ефективна (прототипи ~250–500 нита, бъдеще потенциално >2000 нита) |
| Цветен обем / gamut | Отличен (~90%+ DCI-P3, много добър Rec.2020) | Очаква се най-добър в бъдеще (над 90–95% Rec.2020) |
| Контраст / черно | Перфектно черно, безкраен контраст | Перфектно черно, безкраен контраст |
| Ефективност / консумация | Добра, но ограничена от органичния OLED слой | Потенциално много по-висока (по-малко загуби на енергия) |
| Живот и burn-in | Подобрен спрямо стари OLED, но все още риск от burn-in | Очаква се много по-дълъг живот и почти без burn-in |
| Текущо състояние (март 2026) | Масово производство (Samsung, Sony, ASUS, Dell и др.) | Прототипи (Samsung, TCL, Sharp, BOE), комерсиално очаквано 2029 |
| Кой го нарича как | QD-OLED (Samsung Display) | QD-EL, EL-QD, QDEL, true QLED, NanoLED, AMQLED |
Най-важното накратко
- QD-OLED = текущото най-добро масово OLED с добавени квантови точки за по-ярки и наситени цветове (по-добър цветен обем от класическото WOLED на LG).
- EL-QD = следващото поколение след QD-OLED – премахва органичните материали и оставя само квантовите точки да светят директно от електричество. Теоретично комбинира най-доброто от OLED и quantum dot в едно, с потенциал за по-висока яркост, по-добра ефективност, по-дълъг живот и още по-чисти цветове.
Към март 2026 г. QD-OLED е технологията, която можеш да си купиш в телевизори и монитори, докато EL-QD все още е в етап на прототипи и ускорено разработване (Samsung много силно инвестира в нея с цел да я пусне в следващите 4 години).
Цитат:
CubanLinx
Я погледни Mercedes, BMW и т.н. И те ли са боклуци?!
Извън темата:
Как едни италианци им нашокаха технологично кратуните няколко години.
Направо им смакчаха фасоните на дойчовците с некви слаби АМГ и М3 пауери . :thumbsup:
https://www.youtube.com/watch?v=eeKuWF1FbyE&t