-
Backup на Linux дял
Идеята ми е следната:
машинката сега е с мизерните 2GB хард диск та сега доиде и нейния ред да се ъпгрейдне. Та имам доста неща които са конфигуриране с много четене и блъскане на главата в монитора [:D] и искам да си запазя АБСОЛЮТНО всичко, даже и линукс-а с инсталираните му програми. Та някой може ли да ми помогне с намирането на някаква такава програмка. Нещо като Norton Ghost ама за Линукс.
Благодаря предварително
-
Backup на Linux дял
че нортона не ствва ли и за линукс направо правш диск то диск
-
Backup на Linux дял
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Идеята ми е следната:
машинката сега е с мизерните 2GB хард диск та сега доиде и нейния ред да се ъпгрейдне.
<div align="right">Originally posted by Nedko*-*22/04/2005*:* 18:13:43</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Че какво пречи да си закачиш 2-я хард?,без да пипаш нищо по "мизерният 2 ГБ та диск" ?
-
Backup на Linux дял
Просто 2гб хард диск заминава за друга машина, за това искам да има само един - 120 гб ще е.
разбрах днес че със командата:
dd if=/dev/hda1 of=/dev/hdb1 ставала хватката, но така само се копират файловете . . . има ли вероятност да не ми тръгне Slack-а после?
Благодаря предварително
-
Backup на Linux дял
Последните версии на Norton Ghost и PQ Magic ще ти свършат работа, нямат никакви проблеми при оперирането с Linux-патишъни (ext2, ext3, ReiserFS etc). Препоръчвам ти да ползваш DOS-овския вариант на Ghost-а и да си прехвърлиш Linux-a на големия диск (Partition to Partition copy) след което да си го ресайзнеш с PQMagic при подготвянето на голямото HDD. Вероятно ще ти се наложи да оправяш BOOT-конфигурацията ако номерата на партишъните (/dev/hd??) се различават и затова първо създай партишъните на новото HDD по същия начин, както са били на стария, след което просто копирай Linux-а. По-мързеливия вариант е да копираш с Ghost-а старото HDD на новото (Disk to disk copy) след което да ресайзваш.
-
Backup на Linux дял
След достатъчно дълго търсене из Интернет намерих следното:
командата с която се прави тая цялата магия е : "dd" [:)]
Та оттам ще се оправя някак си. Разбира се няма да ми копира boot loader-a, но това не е болка за умиране и се оправа за 2 минути.
Информацията ми е наистина изключително важна и ми трябща най-secue начина за копиране.
Благодаря на всички за помоща
-
Backup на Linux дял
има много лесен начин, независимо от файловата система, която използваш. приемам, че стария диск е /dev/hdc1, а новия ще бъде /dev/hdd1. заредил си от някаква друга линукс система...
mount /dev/hdc1 /mnto
mount /dev/hdd1 /mntn
cd /mnto
find .|cpio -pm /mntn
остава да си направиш новото копие bootable:
chroot /mntn lilo
това за лило, за други ще трябва да се чете
успехи,
б.
www.ipacct.com
-
Backup на Linux дял
Offtopic
--------------
Забелязвам, че в този форум, може би заради многото и всякакви капацитети, често се използват изключително любезните и дружелюбните "неподготвен", "какво се обаждаш", "защо объркваш" и т.н. Аз не смятам да се придържам към традицията в това отношение, а си и ще използвам "ами при мен това не стана, затова намерих следния начин".
Отделно вече проблемът е решен в горните постове!
@ DGP
Правил съм няколко пъти експеримента на празен диск да създам еxt3 дял и след това да му променя размера. С Partition Magic 8.05 (май е последната) не може да стане това. С FAT и NTFS може, но с ext3 не иска, дори да е празен. Не съм търсил защо, примирих се.
След това съм имал случаи с Northon Ghost 8 да не тръгва backup-a. Реших си проблема с Acronis True Image (може би защото използва linux core за ОС, а не М$)
-
Backup на Linux дял
Ако дадения дял почва в началото на диска или е 100% сигурно че след това можеш да му уцелиш 1-я сектор рисайзването на диска става елементарно с fdisk - трие се стария дял, създава се нов (по-голям) който да започва от същия сектор, след което се рисайзва файловата система. Тествано е за xfs и ext3.