Mandrake 9.1 boot menu [Настройки]
Имам три логически устройства, на две от тях имам XP и Mandrake 9.1
При boot менюто в началото, ако пропусна да реагирам за определено време, по подразбиране ми зарежда Linux.
Има ли възможност стойността по подразбиране да се промени [къде, в кой файл моля] и ако пропусна да укажа, да зарежда Windows-a, а не Linux.
Благодаря предварително!
Ako polzvash lilo /etc/lilo.conf default=0 e linuxa windowsa trqabva da ti e 1 ili 2 sled tova samo restartvash liloto
ako polzvash GRUB /boot/grub/menu.lst pak pravish sushtata promqana i nqama nujda da rebootvash gruba...
Абсолютно нямам представа какво ползвам.
На голямо "Ви" съм с Linux.
Как да разбера?
Ami nai lesno shte bude da si restartirash komputera i da vidish kakvo pishe na menuto na bootloadera ili e lilo ili e grub...
Нищо не пише Alexandro, графичен интерфейс в синьо бяла гама ...
[Yeah!]
Изброени са няколко възможности, между които двете операционни системи.
След указването на Linux започва нещо конзолоподобно, но в него никъде не видях описание или наименование на loadera.
Ако с това мога да те ориентирам имам файл /etc/lilo.conf
Има и директория /boot/grub/ но вътре няма файл menu.lst
Ще рече ли това, че използвам lilo
Във файла lilo.conf в реда, който ми посочи няма цифрова стойност, да кажем
default=0
а стойността е
default="Linux"
Ако променя Linux на Windows дали ще постигна желаното.
Предполагам, че някъде е обявено какво означават буквените стрингове Linux и Windows.
Кога е модифициран /etc/lilo.conf ? Така можеш да се ориентираш дали при инсталацията са задавани настройки за LILO.
Принципно в този файл трябва да имаш секции с описания за bootable операционните системи, евентуално именувани по някакъв начин (Windows / Linux, да речем). Тогава в default= трябва да се укаже съответното име.
Изпрати ми, ако искаш, /etc/lilo.conf да го погледна.