Резултати от 1 до 14 от общо 14

Комбиниран котел за локално парно в апартамент

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    7
    #1

    Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Здравейте! Съвсем нов съм в този форум и дори не знам дали влизам правилно (за което се извинявам!), но искам да получа мнение за евентуално избрания от мен газов котел за локално парно, а именно стенен кондензен газов котел De Dietrich PMC-M 24/28 MI. В описанието му пише, че има вграден проточен бойлер за БГВ. Какво значи практически това? Имам идея да ми монтират котел и бойлер, които да работят независимо един от друг по отношение на топлата вода, защото при двуконтурните котли пише, че се дава приоритет на БГВ, което за мен означава, че като пусна водата в банята или кухнята, ще спре водата за парното, докато ползвам топлата вода. Това може да не дава кой знае какво отражение на топлото в стаите, но ако къпането продължи по-дълго, защото – например – е много приятно, дали няма да ми изстине апартамента?! Може ли някой да ми разясни по-подробно действието на такъв „комбиниран“ котело-бойлер, и дали отговаря на идеята ми? Като пусна водата за кухнята или банята, или и двете, това ще се отрази ли на работата на парното, и ако ДА, как и в каква степен? Сигурно ви звучи доста лаишко, но – това е положението при моите познания в тази област! Благодаря предварително за отзивите!


  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Понякога търговците се чудят как по-примамливо да се изразят, но в действителност това си е напълно нормален двуконтурен котел. Всъщност лъжа няма - за всеки двуконтурен котел може да се каже, че има вграден проточен бойлер - въпрос на изразяване. Трябва да се знае обаче, че независимо дали котлът е едноконтурен или двуконтурен, то той работи или за отопление, или за БГВ, никога не едновременно за двете. Разликата е там, че двуконтурния, когато работи за БГВ, работи с такава моментна мощност, каквато е необходима за да загрее до зададена температура струята (дебита), която сме пуснали в момента. Например един душ харчи обикновено 7-8л/мин, а котелът на пълна мощност произвежда 14л/мин. Това означава, че при ползване на 7л/мин, той ще работи на 50% от мощността си, ако се ползва 3.5л/мин (мивка), котелът работи на минимална мощност и през цялото време на къпане отопление няма. Това обикновено не се усеща, защото за половин час къщата няма как да изстине. Е, ако човек се къпе 4 часа може да се усети. При едноконтурен котел и бойлер с голяма серпентина, котелът работи на максимална мощност докато загрее бойлера и после превключва на отопление. Тоест, ако човек се къпе 4 часа с двуконтурен котел, той през тези 4 часа ще работи само за БГВ, макар на 50% от мощността си, а ако котелът е едноконтурен + бойлер, котелът ще работи на 100% мощност и същото количество топла вода, което сме ползвали за къпане ще го сгрее за двойно по-малко време (2 часа), а през останалото време ще работи за отопление. Единственото условие е серпентината на бойлера да е достатъчно голяма, за да поеме максималната мощност на котела.

  4. Novice
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    7
    #3

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Здравей, Лазаре! (Дано и сега успея да вляза в темата – не знам как да задавам въпроси и се уча по четоза проба-грешка. Ще съм благодарен, ако някой ми обясни как се общува при вас!) Истината е, че тъкмо твоето мнение търсех – чета форума по моя въпрос от месец, и съм изчел почти всички твои и на VanDan и препоръки, от които понаучих доста, но не достатъчно – както е видно! Прочетох това, което писа за моя случай, и то ми свърши добра работа – стигнахме до извода с другата част от семейството ми (жена ми), че при отоплена баня няма нужда от дълго „киснене“ под душа, и едно кратковременно спиране на потока в парното няма да има забележими последици – както казваш. Апартачентът ми е около 95 кв.м. – хол, всекидневна с кухненски бокс, две спални, коридор, баня с тоалетна, отделна тоалетна, перално помещение, две тераси. Само че е изцяло външен, последен етаж (осми), над мен е „каратаван“, под мен отопляват само една стая със газова печка от старите, до мен има хора само към хола – доста студена и неприятна ситуация! Ще имам големи топлозагуби – както разбрах от форума, затова мисля, че котел 24квт. ще ми дойде добре. Прав ли съм? Вече имам една оферта от фирма – във Варна съм – която е около 4000 лева без котела. Но те ми предлагат газов котел Victrix 24TT 2ErP двуконтурен (3 – 23,6)квт, Итали за 1880 лева, а във форума някъде прочетох, че италиянските котли са като колите им – не струват! И алуминиеви радиатори – общо 24бр. Н350 –“Klass”, 49бр. H600 –“Klass“ и лира за банята 1040/400 – 750вт. Предлагат ми и т.н. „бели тръби“ с алумуниева вложка, за които пак някъде прочетох, че не са много качествени. Направиха ми и оферта с медни тръби, която е с около 1000 лева повече от алумуниевата. Не е ли по-добре радиаторите да са панелни – не събират прахоляк и отлагания от цигарите (пушачи сме), а и да съберат, много лесно се почистват, според мен, а тръбите да са медни? Сега чакам още две оферти, но не знам какви котли ще ми предложат. Какво мнение имат във форума за италиянските котли IMMERGAS VICTRIX TT 20 X 2Erp (3 – 20,5)квт и този, по-горе? Надявам се, да не съм твърде досаден, но очаквам отношението по моите проблеми от всеки, който има желание да отговори и има опит в тази област! Благодаря!


  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #4

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Цитат Първоначално публикувано от buldog Виж публикацията
    Ще имам големи топлозагуби – както разбрах от форума, затова мисля, че котел 24квт. ще ми дойде добре. Прав ли съм?
    Не си прав, разбира се. 14кВт котел на пълна мощност харчи по 1.5м3 газ на час, което означа 30лв на ден или 900лв/месец. Смяташ ли, че няма да ти е достатъчно?

  6. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2013
    Мнения
    90
    #5

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Не се набутвай с двуконтурен котел !

  7. Novice
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    7
    #6
    Добре,де,idealist,как ще си осигуря БГВ с едноконтурен котел? Какво предлагаш?

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #7

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Ееее, ти направо ме разби с тоя въпрос! Чети, чети...

  10. Novice
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    7
    #8

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Ако е за четене - чета, чета! Изчетох доста от написаното в този и други форуми за отопление с природен газ. Но или съм пропуснал и недоразбрал много неща, или съм технически ограничен, и не мога да разгадая примера с котел 14квт. и дневния разход, водещ до 900 лева месечно! Писах, но явно се е загубило някъде (не го виждам в страницата), че според моите ограничени познания по темата, този котел трябва да работи непрекъснато на пълна мощност, за да се получи такъв разход, а според същността на този тип котли работата им е в режим модулация. Въпросът ми към idealist е такъв, защото нямам място за обемен бойлер със серпентина. Търся някакъв начин да имам БГВ с проточен бойлер, вграден в котела, за да не заема място - както е описано за модела на De Dietrih, но от твоето обяснение разбирам, че няма начин да работят независимо един от друг (котел за парно и бойлер), което пак води до двуконтурен котел. Моля, прояви снизхождение, и ми обясни по-подробно защо ми даваш този пример. И какъв котел би ми препоръчал - в един друг форум (мисля, че е от месец май 2016) казваш на един питащ, че би му сложил Victrix, за какъвто търсих мнение в началото.

  11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #9

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Здравей buldog,
    подканих те да продължаваш да четеш заради въпроса към idealist - как аджеба може да се осигури БГВ от едноконтурен котел, при положение, че е обсъждано безброй пъти и почти във всяка тема. Ще го обясня още веднъж заради тебе. Едноконтурният газов котел, въпреки името си (което е подвеждащо, наистина) всъщност си е външно двуконтурен и това е основен котел за професионално производство на топла вода - в хотели, ресторанти, обществени сгради - там, където трябва голямо количество топла вода с постоянни параметри - дебит и температура. Едноконтурният котел развързва ръцете на проектантите и дава възможност за реализация на безброй много схеми, и избор на най-подходяща схема за всеки специфичен обект. Такива котли има с максимална мощност от 6кВт до 6МВт (примерно) в каскада. Двуконтурният котел от своя страна е създаден като компромисен вариант за битовата газификация - с него може да се осигурява топла вода и там, където няма място за бойлер и компактността е единственото му предимство, всичко друго са недостатъци. Той балансира между 2 противоположни изисквания - все по-ниски енергийни нужди за отопление на едно съвременно жилище и големи енергийни нужди за създаване на комфорт при БГВ. Точнио поради този факт двуконтурни котли се произвеждат само в диапазона между 25 и 35кВт. По-малки от 25кВт трудно се справят с производство на БГВ на проточен принцип, а по-големите от 35кВт вече стават неикономични за отопление. И както е компромисен вариант, то така се получи в Бг, че основно газификацията се изпълни с такива котли с минимална мощност 10кВт, оттам дойдоха големи месечни сметки за газ и се създаде представата, че на газ е скъпо да се отопляваш, че не е за обикновения човек. Познавам много случаи, където за апартамент 80м2 се плащат по 300-400лв месечни сметки, което би трябвало да е абсурд, но е факт. Пък аз още отначало съм се ориентирал основно към едноконтурни котли и нямам такива проблеми. Като съм коментирал във форума месечни сметки на мои клиенти съм бил възприеман с недоверие, дори обвиняван в лъжа. Разбира се причина за голям разход са не само котела, но и много фактори, които сме коментирали през годините. И съм доволен, че напоследък все повече се взимат под внимание тези фактори и се изпълняват добри инсталации и резултата е налице - в темата за споделяне на месечен разход има все повече добри месечни сметки.
    Аз не мога да си представя 100м2 жилище, в което да няма място за бойлер, но ако наистина е така при тебе, то вече има и двуконтурни котли със сравнително ниска минимална мощност. Има много ползватели във форума, които могат да ти препоръчат. Аз не искам да ти препоръчвам модел и марка котел, ако няма аз да го монтирам и обслужвам, защото тези неща са свързани. Има много инсталатори, които са съгласни да ти сложат каквато марка и модел искаш, да ти вземат парите и от там нататък се спасявай. Защото това не е миксер или ютия да имаш избор между няколко сервиза, в които да я занесеш и да ти я влачат 1 месец, както е по закон. При котлите е много важно от къде го купуваш и кой ще го обслужва (може да са различни фирми), дали сервизът може да реагира в кратки срокове (че без топло не става), дали има достатъчно компетентни сервизни специалисти, дали не поддържа прекалено много марки, което означава, че няма как да поддържа достатъчно резервни части на склад, дали не е прекалено далече и ако е така - как ще реагира, за колко време и много други такива въпроси.
    Примерът за 14кВт котел ти го дадох, защото съм сигурен, без да съм ти смятал топлозагубите на жилището, че няма как да са повече от 10-12кВт, дори и на неизолирано жилище. Ако искаш да си сигурен, прежали едни 100-150лв и някой проектант да ти ги сметне професионално, за да не се набутваш с излишно голям котел. Ако аз ти слагам котел, бих ти препоръчал и монтирал точно такъв, като разбира и нося гаранция за това. Няма как обаче някъде да съм казал, че бих монтирал на някой Victrix, тъй като не работя и никога не съм работил с тази марка. Както казах - не е желателно една фирма да предлага много марки и модели, защото първо, че се изискват много обучения на сервизния персонал, второ се изисква поддържането на голям асортимент резервни части, а то в БГ нама такава силна газификация. По-добре да се специалираш в 1-2 марки и да ги усвоиш перфектно, отколкото да се правиш на пенкилер. Това е моето мнение.
    Този пост е редактиран от Lazar; 26-03-17 в 10:28.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #10

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Не е верен стереотипа при италианското оборудване за битово отопление на природен газ. Не знам какво си чел, но нямам спомен някой да е писал в този дух. Сигурно си чел форум за автомобили. От всички потребители (в това число и аз) с модели на Имергаз не съм чел за оплаквания и недоволни. Двуконтурните модели (за който иска) Виктрикс са чудесни по спецификация. Също така има отлични мнения от техни собственици. Има добри мнения и за едноконтурните модели на Бош.
    Колкото до мощността дали стига. Ако си чел мои постове - аз съм в еднофамилна стара къща 4 стаи, баня с тоалетна и остъклено входно антре, с пристроена допълнително още една стая и баня до къщата. 10-на външни стени, отгоре, отдолу, отстрани природа. Ако не топля баните ще замръзнат. Имам 6см. външна изолация, в хола плюс вътрешна 10см. вата на стени и таван. Максималната ми нужна мощност е около и малко над минималната на котела ми 11KW. Преди стария ми 18KW котел Дакон на твърдо гориво редовно прегряваше.
    Имергаз Виктрикс 3-20kW, който са ти предложили е чудесен избор за двуконтурен котел.
    Този пост е редактиран от VanDan; 26-03-17 в 20:26.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2013
    Мнения
    90
    #11

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Булдог,
    Аз съм с въпросния котел на Бош 2-14 клв. и обемен бойлер със серпентина. Инсталираха ми го през лятото. Имаше промоция: котел +бойлер+стаен термостат (два вида). Цената беше доста примамлива и се включих в джаза. Доволен съм от разхода. За месец януари (най-студеният от десетилетия) имам консумация 361 куб. метра газ. Отоплявам над 70 кв.м тухла, последен етаж, вътрешен апартамент. Съседите не отопляват стаи граничещи с жилището ми. Дограмата ми е много добра. Стайният термостат е включен на ръчен режим от 04.00 часа до 24.00 часа. През останалото време се топли бойлера. Поддържам 22.5 - 23.5 градуса по Целзий. Готварска печка - газови котлони. Сега, като превърна консумацията на газ в мощност излиза, че имам по-малко от 5 (пет) клв. консумация или топлозагуби на енергия (както искаш ги наречи) на час. Стана малко дълго, но дано си ме разбрал.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    165
    #12

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    За да отговаря постът ти на никнейма - квт или kW се изписва тази единица за мощност

  16. Novice
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    7
    #13

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент



    Лазаре, здравей, и се извинявам за две неща (поне): 1/ Че обърках старото ти писание в друг форум – намерих го отново, и то е от декември 2016 във форума „Направи сам“ като отговор на участник и гласи „Ако си тук бих ти сложил Condens 2500W 2-14kW + CR100 и ще си доволен, но не знам как стои ситуацията на място, в твоя град, кой ще го пусне и сервизира - това са важни въпроси.“ 2/ Че не схванах обясненията ти твои в по-раншни постове и се наложи отново да разясняваш вече изнесени неща за лаик като мен! Съгласно призива ти „Чети, чети...“ и вчерашната лекция, се зарових отново в този и други форуми и мисля, че „открих топлата вода“ (в преносен и буквален смисъл)! Ако ми се монтира BOSCH Condens 2500w WBC 14-1 DE 23 едноконтурен стенен котел 2-14kw, при моите грубо изчислени радиатори и лира от около 12квт. (броят и вида им е от офертата на една фирма от Варна, резултат от оглед и измерване на помещенията, не е от проект). системата ще работи – предполагам! – ефективно и при много студено време. А ако успея да убедя жена си и да ми монтират и захранят един обемен бойлер 150л. със серпентина – каквито пакети има на промоция от време на време - на терасата, където ще е и котела, под него (макар, че ги дават с леви връзки – сигурно може да се намери решение за свързване и надолу) с някакво отклонение от магистралата за радиаторите чрез колектори или тройници (не съм съвсем наясно как, но техниците сигурно ще знаят) и отцепващи кранове, този бойлер ще работи като допълнителен радиатор през зимата и като самостоятелен радиатор през останалото време – така ли е? Нещо подобно намерих описано от теб като съвет пак в стар форум, от 2012. Но имам и друга идея – понеже и ти си от Варна, има ли начин да се свържа с теб не чрез форума? Или ми посочи читава фирма тук, която да ми направи инсталацията като хората, без да се мъчи да ми „вземе парите и после да се спасявам“! Стига ми, дето вече набрах достатъчно срам тук с елементарните си въпроси! Доста хора ги прочетоха!



  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #14

    Отговор: Комбиниран котел за локално парно в апартамент

    Здравей buldog,
    гледам, че поста си го писал в 2.30, което означава, че си чел по нощите, което е добре - подготвил си се и знаеш какво искаш. Но няма какво да се срамуваш от въпросите, които си задавал - точно затова е форума - да се пита и то да се пита предварително. Защото е много по-лошо да задаваш лаишки въпроси след като всичко е свършило и започнат проблемите. Тогава вече почти нищо не може да се направи. Изпращам ти мои координати на лични, за да не правим реклама. Още една оферта няма да ти дойде много предполагам

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Оразмеряване на локално парно
    От gunpowder във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 03-10-16, 07:31
  2. Отговори: 176
    Последно: 11-06-12, 18:13
  3. мога ли да си направя локално парно ?
    От get във форум Отопление
    Отговори: 15
    Последно: 09-01-12, 12:28
  4. UPS за локално парно,избор?
    От Binq във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-10, 16:22
  5. Локално парно с бойлер
    От nakt17 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 19-03-08, 11:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе