Резултати от 1 до 15 от общо 15

Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #1

    Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Здравейте, струва ми се, че нещо не е наред и моля за помощ, защото съм скаран с хладилната техника, както може би някои знаят от раздела за климатици.

    От няколко дни забелязах, че в горната част на хладилното отделение се натрупва скреж повече от обичайното и не се топи. Тогава започнах да обръщам внимание малко повече на работата на хладилника и доколкото успях да преценя - единият компресор работи непрекъснато. Зададените градуси са 4, като онзи ден се случи така, че наведнъж сложих малко повече храни, беше почти празен. Температурата се вдигна до 7 градуса и после много трудно спадна, за няколко часа беше спаднала само с 2 градуса. Оставих го да си работи, но на сутринта показваше все така 5 градуса и в горната лява част (по диагонал срещу пантите все едно, си имаше доста скреж, поне 3-4 мм дебелина

    Вчера вечерта за малко го изключих от бутоните при текущи 5 градуса, а при включване показваше 4, както си трябва. След няколко минути се включи и така работи цяла вечер - показваше си 4 градуса, колкото са зададените, но не изключваше изобщо. Пак така имаше скреж само в горната лява част, на около 1 педя надолу и педя и половина надясно.

    Днес сутринта го изключих за около 20 минути преди да тръгна за работа, скрежта се стопи и спадна наполовина. След работа като се прибрах, беше на 4 градуса, но пак имаше много скреж. Изключих го от контакта за около 10 минути, за да го дръпна напред и да го включа в портативен електромер, за да му проследя консумацията и работата. Като го включих, показваше 7 градуса, това беше преди 3.5 часа От тогава едва едва успя да свали до 5 градуса, но по-надолу не може, а е работил цял ден иначе.

    Като консумация - за тези 3.5 часа е изхабил 0.27 киловатчаса, по 0.077 на час. Когато работи само единият компресор, хаби 48-49 вата, двата заедно - 99-103. Във фризера си е нормално, поддържа си -18 без проблеми.

    Почти не съм го отварял днес и едва поддържа тези 4-5 градуса в хладилното, при положение, че не спира да работи, а ако го отворя няколко пъти - сигурно ще качи към 6-7. Температурите освен на дисплея на хладилника, ги следя и с отделен независим термометър, който е проверен и точен.

    Мислите ли, че е нормално този компресор да не спира изобщо, или ако спира - да спира рядко? Никога не съм му обръщал внимание, но и никога не го бях виждал да задържа лед само в един ъгъл толкова дълго време. При така описаните симптоми, ако има проблем - какъв би могъл да е той и дали ще си заслужава да се прави опит за ремонт или отсега да търся нещо ново?

    Имам уговорка с техник, но чак за следващата седмица и докато дойде време - реших да се допитам. Моля за помощ! Мога ли да направя нещо сам, например ако го изключа за 24 часа, дали нещо ще се подобри?

    - - - - - - - - - -

    След като го измих хубаво, забелязах, че на задната стена има огромна издутина, все едно някой отзад го е ритнал силно и задната стена е хлътнала навътре. Като го натисна, поддава около 1 см, все едно натискам твърд дунапрен, и после се връща обратно на място. Не знам как е захваната отвътре в стената тръбата, по която минава фреона, за тази пластмаса, но като че ли там в тази издутина изобщо не контактува и охлаждащата площ е драстично намалена. На практика само горе вляво, където се вижда отражението на бялата светлина - там стената е права, не поддава при натиск, контактува си добре с тръбите отзад и затова изстива значително повече. С по-малка охлаждаща площ вероятно по-трудно достига температура и затова компресорът работи повече, съответно горе вляво се трупа скреж и заледява, защото там е най-студено. Натрупването на скреж е точно така по извивката както се вижда. Само предполагам за тези неща, но дали е така...

    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от ogi28b; 08-03-19 в 01:15.

  2.  
     
  3. Member Аватара на batalski
    Тук е от
    Nov 2007
    Живее в
    София
    Мнения
    348
    #2

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Има пробит изпарител и затова се е подул. Изключи хладилника за да не замине и компресора.

  4. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #3

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Благодаря. Подлежи ли на някакъв ремонт това? На 13 години е, 2-та компресора са на Данфос.

    От 2010-та година на дисплея мига грешка E2, но си работи без никаква промяна, поддържа си зададените градуси.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #4

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Грешка E2 си е запазена марка на тази и предишната модификация на Gorenje с два компресора. Моят от 2004 е така.
    Колегата batalski има доста публикации със снимков материал по E2.

    Основния ти проблем може да се отстрани, но не знам дали си заслужава. Цената е според региона, сервиза и т.н. Може и компресора да е пътник и цената превишава 250+.

  6. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #5

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Вчера се свързах с техник, който ми каза, че може да постави допълнителен изпарител (външен) и да подкара хладилника нормално, при което щял да стане "вечен". Обясни ми точно какво ще направи, че го прави на място и че ако питам него - по-добре да го ремонтирам, а ако питам в магазина - по-добре нов. Каза ми крайна цена на завършена работа и ми каза ако реша - да му звънна. Реших, че цената ме устройва и се разбрахме за вторник.

    Компресорът за момента работи, въпреки тежките условия напоследък. По съвет на техника му вдигнах зададените градуси. Сега е настроен на 8 (беше на 4) и се справя малко по-лесно, поне успява да изключва от време на време. Допълнително го опаковах с двуслоен картон, уж за по-добра изолация. Не знам дали му помага, надявам се. Със сигурност не пречи. И аз му помагам, като слагам шишета с вода във фризера да замръзнат хубаво и като са замръзнали ги местя в хладилника, докато се разстопят.

    Ега издяни до вторник, че от новите нищо не ми хареса. Гледах само такива с инверторни мотори. Уж гаранция на компресора 5 години, 10 години, ала-бала, ама ако гръмне електрониката на 3-та година - голям прас, че компресорът е с 10.

    За това Е2 навремето четох из форуми, че е като поздрав за "добър ден", затова изобщо не му се впечатлявам. Някой като дойде на гости и пита защо мига, му казвам, че е "Еко-режим" и за двата компресора.

    Ред.: сложил съм му електромера от климатика, изхарчил е 2.8 киловатчаса за 38 часа работа, което отнесено към 1 година е ~640 киловатчаса. Безобразно много.
    Този пост е редактиран от ogi28b; 09-03-19 в 11:15.

  7. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #6

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Още няма развитие по темата при мен. Техникът иска да монтира някакъв изпарител, за който може да даде гаранция за вложените части и труда, но точно моят размер го няма на склад и се чака доставка. Има по-малък, но той е по-малък дори от фабричния на хладилника и не искам такъв. Чакаме доставката на по-голям, 50 или 53 височина каза, не съм сигурен кое е точно. Оригиналният е 45 см, а наличен има 36 см.

    Докато чакам, съм го закрепил на 7 градуса зададени, опаковал съм го в няколко слоя допълнителна изолация по стените отвън и постоянно му помагам, като замразявам акумулатори за хладилна чанта и шишета вода във фризера, а като замръзнат - ги качвам в хладилника. Така въртя няколко. Справя се за момента, има цикъл на вкл./изкл.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #7

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Направо си поръчвай и нов компресор!
    За 250 лв. щеше да си купиш втора ръка или за 600 - нов хладилник.
    Този пост е редактиран от Gena_bs; 19-03-19 в 19:52.

  10. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #8

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Да не прекаляваме с влагането на пари в нещо на почти 15 години. То ако ми е толкова лесно да отделям пари, изобщо нямаше да се занимавам с ремонт, ами щях да си купя нов хладилник още в първия момент, в който забелязах проблема. В момента закърпвам положението, пък колкото изкара - толкова.

  11. Banned
    Тук е от
    Sep 2018
    Мнения
    1,250
    #9

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    То това нещо,дето е на 15 години и има добър външен вид,като го ремонтира кадърен човек с качествени части ще изкара повече от нов боклук.

    - - - - - - - - - -

    Минах по тоя път с едно двукомпресорно Канди.Майстор му смени изпарител и железните тръби с медни.Пета година работи като часовник.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #10

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    При колегата вече май месец и отгоре компресорът работи само на въздух, защото почти няма хладилен агент в системата. Като сложим и "завивките", загубеното време и нерви, не знам дали е целесъобразно. Така, че не знам дали въобще нещо ще "закърпи" в неговия случай. Но всеки сам си решава.
    Аз бях пред същия избор, като хладилникът беше външно и вътрешно неразличим от нов ​след почти 7 години работа. Само се беше "изпуснал". И ми го замениха с 20% отстъпка на цената за нов модел, какъвто посочих. Да, новия е боклук, но работи, да чукна на дърво, вече 5-та година.

  13. Member Аватара на batalski
    Тук е от
    Nov 2007
    Живее в
    София
    Мнения
    348
    #11

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Тези Горенията са много изтънени от към мощност на компресори. Едвам подкарва изпарител 36/38(който е напълно достатъчен за хладилника) с леко преправяне. Не виждам как ще работи с изпарител 39/50. Тези изпарители са изчислени да работят на фреон R134a а не на R600a, и затова се налага преработка. Компресора е Danfoss TLX4KK 3.86 куб на R600a. Трябва и сензора на изпарителя да се смени за да заработи адекватно.

    P.S Сега забелязах заглавието на темата че компресора не изключва изобщо. А дали е така ? След рестарт от контакта 2 та компресора трябва да изакат 4-5 мин. Ако някой тръгва веднага има проблем и с платката. Тази платка има и защита, ако компресора работи доста дълго му дава почивка(над 40мин по спомен)
    Този пост е редактиран от batalski; 19-03-19 в 19:08.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #12

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Компресорът не изключваше, защото не можеше да достигне зададените 4 градуса температура. Не знам дали има защита платката. Като се изключи от контакта, не тръгва веднага, 100 % сигурно. Има хладилен агент със сигурност, защото охлажда и на 7-8 настроени градуси се справя. Не знам как в система под налягане ще влезе въздух и ще работи на въздух.

    Фабричният изпарител се очертава много ясно като замръзне кондензът по него. Размери 45 х 45. 50 х 39 ми изглежда като да е същото. Макар че при хладилниците може би важат други неща, а не простите сметки.

    Както и да е, в момента мога да отделя пари точно за този ремонт и нито стотинка повече. Закърпвам положението и колкото работи - толкова. Ако изпуши изцяло - ще го мисля. Сега мога да отделя тези пари без това да ми промени други планове и предвидени разходи. И без това всеки месец имам непредвидени разходи по други направления, та едва се справям. Ако издържи 6 месеца, може тогава да имам пари за смяна на компресора, кой знае.

  16. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #13

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Хладилникът е с нов изпарител 50 / 39, няма сензори по него, няма преправяне. Работи нормално, според мен, доколкото мога да преценя. Много бързо охлади, дори и след като хладилникът много време беше отворен и се беше стоплил до стайна температура. Техникът провери всичко и ми даде писмена гаранция за вложените части и труд.



    Само да кажа - оригиналният изпарител не е спукан, системата си беше затворена и под налягане. Само че стената беше разлепена и почти нямаше контактна повърхност.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  17. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    3,490
    #14

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    По най-бързият начин смени 4-те видии с неръждаеми, ако не са такива. Иначе бързо ръждясват и протичат едни кафяви струйки, които не са хубава гледка.

  18. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #15

    Отговор: Хладилник Gorenje RK 6336W - единият компресор не изключва изобщо

    Такива са, благодаря за предупреждението!

    При зададени 4 / -18 работи с консумация 55 В на час. Нямам представа преди повредата каква е била. Работи средно по около 20-25 минути всеки компресор и спира, почиват по около 25-30.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Хладилник Gorenje RK6191AW
    От heri във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 5
    Последно: 02-03-14, 19:00
  2. Хладилник - не изключва... но изтудява.
    От estqwerty във форум Хладилна техника
    Отговори: 4
    Последно: 17-07-12, 00:15
  3. Хладилник Beko с един компресор е и не изключва
    От babals във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 3
    Последно: 12-10-11, 17:12
  4. Хладилник Gorenje RK 6284 W
    От pipe82 във форум Хладилна техника
    Отговори: 2
    Последно: 16-09-10, 13:21
  5. Мнения за хладилник Samsung RT22DASS и изобщо за марката?
    От emogar във форум Хладилна техника
    Отговори: 0
    Последно: 05-09-10, 12:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе