Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 91
Like Tree39Одобрявам

Мнения и избор на телевизор за гейминг

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,170
    #16

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг


  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #17

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    За геймърите с PS5 и X, проблем с бандинга в 4k 120Hz HDR:
    https://www.avsforum.com/threads/202...#post-60627657


    Какво е „Color banding“ (постеризация или соларизация)?

    Цветовите градиенти са елементи на изображението, които може да бъде трудно да се представят задоволително на екрана, независимо дали с 4K телевизор или 8K телевизор или с видеопроектор. Това изисква последните да могат да:
    1 / приемат и интерпретират малки цветови разлики от видео източника.
    2 / за възпроизвеждане на тези нюанси на цветовете по прогресивен начин.
    Ефективното възпроизвеждане на градиент означава да можете да покажете набор от цветове, които се променят постепенно, по нюансиран начин. Изпълнението на цветовите градиенти е много важно за постигане на оптимално показване на изображения в HDR.
    Ако особено обичате HDR съдържанието с широк динамичен обхват (HDR10, HDR10 +, Dolby Vision) и искате да се възползвате максимално от голямото цветово пространство, което могат да предложат, тогава ще внимавате да изберете 4K HDR телевизор или видеопроектор.

    Постеризация, соларизация, цветова лента: дефиниция
    Постеризацията, наричана още соларизация или „цветна лента“, се характеризира със загуба на качеството на изображението при цветови градиенти. Вместо да бъдат изгладени и прогресивни, те се появяват под формата на последователни плочи или ленти, чиито различни нюанси са ясно видими. Този нежелан ефект обикновено се дължи на недостатъчна дълбочина на цвета на телевизора или проектора в сравнение с източника или понякога на лошото управление на цветовото пространство от страна на телевизионния оператор (телевизор или проектор), който не успява правилно да възпроизведе образци на цветовете.


    От лявата страна на лявото изображение на диаграмата феноменът на постеризация е много видим. Чрез увеличаване на квантуването на показващите се цветове (вдясно), градиентът е по-нюансиран и идеално гладък, с плавен преход между различните показани нюанси, без видимо разграничаване между два нюанса.


    Защо има ефект на постеризация на екрана ми?
    Ако градиентите в изображението се възпроизвеждат с отделни ленти от цветове, вместо да показват плавни преходи между близки нюанси, има три възможни причини за това:

    - Изходният сигнал не е кодиран с достатъчно бита, за да позволи нюансиран дисплей.
    - Дълбочината на бита на телевизионния дисплей не е достатъчно висока, за да покаже правилно многото тонове на изходното изображение.
    - Самата обработка на видеото на телевизията генерира цветни ленти.

    Понятието за дълбочина на цвета или количествено определяне
    Дълбочината на цветовете, наричана още квантуване, е броят на битовете информация, използван за указване на пиксела кой цвят да се покаже. Колкото по-високо е квантуването, толкова по-висока е верността на цветовете и по-голямото ниво на сянка на всеки цвят, което води до по-плавни и постепенни градации и по-реалистични цветове.

    8 бита = 256 цветови нюанса на подпиксел (256 тона червено, 256 тона зелено, 256 тона синьо), т.е. малко повече от 16 милиона цвята (256 х 256 х 256).
    10 бита = 1024 цветови нюанса на подпиксел (1024 тона червено, 1024 тона зелено, 1024 тона синьо) или малко повече от 1 милиард цвята (1024 x 1024 x 1024).

    С развитието на HDR видео съдържание, изображенията с 10-битови кодирани цветове са все по-често срещани. Поради това е важно да имате UHD 4K телевизор, способен да поддържа 10-битови цветове (това е случаят с повечето телевизори, съвместими с HDR10 и Dolby Vision).

    Какви са евентуалнитге решения в случай на постеризация?
    Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите спецификациите на вашия телевизор, за да видите дали е в състояние да показва изображения с голяма дълбочина на цветовете. Deep Color съвместими телевизори и модели, които поддържат HDR и Dolby Vision съдържание, са способни на това.

    Когато гледате HDR филм от 4K UHD Blu-ray плейър, трябва също така да се уверите, че изходните настройки на плейъра и тези на HDMI входа, към който е включен, са правилни. Наистина е необходимо да активирате функциите, наречени „Deep Color“, “full colors”, “extended colors” , „WCG“ (името може да е различно в зависимост от производителя). Ако не активирате тази опция, има риск от постеризация.

    Ако сте настроили правилно тези настройки и все още виждате ленти вместо плавни цветови преходи/градиенти, опитайте да деактивирате всички активирани функции за обработка на видео. Опции като „динамичен контраст“ наистина могат да генерират „цветна лента“ в изображението.

    Някои телевизори, които не са HDR, имат настройка, наречена „Wide Color Gamut“ (WCG), която им позволява да показват по-широка от средната цветова гама и обикновено трябва да бъдат активирани с HDR съдържание. От друга страна, съдържанието на SDR може да види цветовете си прекалено наситени с тази функция. Тази настройка е независима от битовата дълбочина, но включването й понякога може да подчертае лошото възпроизвеждане на цветовите градации. Трябва да тествате, за да видите дали е уместно да го активирате.

    Какви са препоръчителните настройки?
    Оптимални настройки за източници
    - Резолюция / честота: Автоматично
    - Дълбок цвят: 10 бита / активиран
    - HDR / Dolby Vision: активирано
    - Цветово пространство: обикновено Y'CbCr 4:4:4 или Y'CbCr 4:2:2, но трябва да тествате, защото няма абсолютно правило: в зависимост от телевизора и източника някои настройки предлагат по-добри резултати от други.


    Препоръчителна настройка за формата на сигнала на HDMI изхода на усилвателите/ресивърите
    Не всички усилватели ви позволяват да регулирате тези параметри. Имената на настройките / функциите могат да се променят от марка към марка.
    - Подобрен 4K сигнал / мащабиране: активиран, ако не искате телевизията да се мащабира / деактивира, ако искате телевизора да мащабира.
    - Пълен HDMI режим
    - 10-битови цветове

    Препоръчителни настройки за телевизори
    - 4K Pure Direct / Direct
    - Широка цветова гама
    - Deep Color активиран

    Забележка
    За да сте сигурни, че имате оптимални настройки, може да е полезно да калибрирате телевизора с помощта на диск за калибриране, като например Spears & Munsil UHD HDR Benchmark .

    Заключение
    Възпроизвеждането на цветови градиенти от телевизор разкрива способността му да показва подробни цветове. Този капацитет е много важен за HDR изображенията, така че ако искате да се възползвате максимално от съдържанието с широк динамичен диапазон (HDR10, Dolby Vision и др.), Трябва да сте сигурни, че имате телевизор, който може да показва цветови градиенти без постеризация. . По принцип това е случаят с HDR-съвместимите телевизори, стига да поддържат поне HDR10 формат. Ако обаче вашият телевизор отговаря на тези изисквания, но все пак виждате цветни ленти по градиентите, опитайте да деактивирате различните операции за обработка на видео една по една, за да видите кои генерират ленти.

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #18

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    All LG HDMI 2.1 OLED TVs including the C1 & CX are not recognised by the Xbox Series X as being capable of Dolby Vision gaming at 4K@120Hz, even though theoretically there shouldn't be any technical limitations preventing this. We reached out to LG Electronics for comment, and here's their official response:


    "The Dolby Vision feature is currently in testing & LG is working closely with its partners to support functionality (including 4K@120Hz) on its 2021 OLEDs soon. More details about models will be shared soon."


    We also explore whether there are any other TVs on the market that can support 4K@120Hz gaming in Dolby Vision.


    https://twitter.com/PowerEagle123/st...3776-2370.html


    Игрите на Dolby Vision за Xbox Series X за Insiders ще пристигнат още през следващата седмица.
    Лошата новина по въпроса е, че 4k / 120fps в Dolby Vision и до днес не работи. Ще е необходимо конзолата да го прави с 60fps.
    LG, която е пионер в пълните спецификации 4k / 120fps, обяви, че работи активно по актуализация, за да поправи това, но само за своите модели от 2021 г.
    https://www.xboxygen.com/News/36716-...-fait-le-point
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 16-05-21 в 17:30.

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #19

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Game Mode TV measurements in msec for Philips 806, LG QNED99, TCL 725, and TCL 825

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #20

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    HGIG

    HGIG - HDR Gaming Interest Group (HGIG) , е асоциация на производители на видеоигри и производители на дисплеи. Тази асоциация разработва препоръки, които ще бъдат използвани при разработването на видео игри и дисплеи за висококачествена демонстрация на играта на монитор или телевизор. Препоръките се разработват въз основа на анкета на потребителите. Разработват се препоръки как правилно да конфигурирате монитор или телевизор, за да увеличите максимално възможностите на HDR.
    Включването на настройките на HGiG ви позволява да играете игрите, както са предвидени от разработчиците. Това става чрез задаване на оптимално качество на картината според яркостта на съдържанието на HDR играта.
    https://www.hgig.org/
    HGiG е иницииран от Microsoft и Sony през 2018 г. На официалния уебсайт обаче едно нещо е ясно веднага: HGiG не е стандарт! По-скоро това са доброволни добри практики. Това означава, че HGIG издава необвързващи насоки за своите партньори като помощ. Също така няма режим на изображение "HGIG", както често погрешно ie приема. Въпреки това някои телевизори вече поддържат активирането като вид функция.
    HGIG е група за споделяне на най-добри практики сред индустрията за дисплей и игри.
    HGIG не е орган по стандартизация.
    HGIG не лицензира / налага никакви технологии на никое лице.
    HGIG няма програма за сертифициране.
    HGIG - Водещи принципи
    По -долу са водещите принципи при определяне на препоръките за най -добри практики.

    1. Разпознаване на разликата Има голямо разнообразие в начина, по който HDR съдържанието се обработва в HDR дисплеи, и не може да се приеме предположението, че „дисплеите изпълняват абсолютно същото“. HDR възможностите на всеки дисплей трябва да се използват в пълна степен.
    2. Последователна и честна игра Творческите намерения на дизайна на играта (напр. Зомби, появяващо се от тъмното, вражески стрелец, силует в ослепителна светлина) трябва да изглеждат еднакви за последователна игра, независимо от разликата в производителността на дисплея.
    3. Съвместим с напред Съществуващият HDR опит с играта не трябва да се влошава, а стабилен или дори подобрен с подобряването на бъдещите HDR дисплеи.
    4. Лесен за използване и практичен за разработчици и потребители Практическите и лесни за използване средства трябва да бъдат подготвени за разработчиците и потребителите на игри. Например, всяка обработка не трябва да консумира ресурси, които могат да повлияят на обработката в реално време, и трябва да се избягват сложните операции за ръчна настройка (например калибриране в играта).

    HGIG - Препоръки за най-добри практики
    Тези препоръки за най -добри практики се състоят от следните елементи. Препоръките за най -добри практики като цяло имат за цел да постигнат HDR изобразяване на игрово съдържание, както създателите на игри възнамеряват и осигуряват последователно потребителско изживяване по отношение на обекти, които са от решаващо значение за играта.

    1. HDR игрите внедряват параметризирани тонални карти, които могат да изобразят критични първични обекти в определен диапазон на яркост, за да осигурят последователна игра („Първичен HDR диапазон“).
    2. HDR дисплеите запазват градацията в обхвата на Primary HDR, докато са в режим на игра. Производителите на дисплеи предоставят на производителите на игрови конзоли информация, свързана с картографиране на тонове, за да приспособят Игрите, за да се възползват от пълните HDR възможности на техните HDR дисплеи в обхвата на Primary HDR. За мониторите за компютри препоръките, базирани на стандартизационни дейности в компютърната среда, все още трябва да бъдат включени.
    3. Конзолите за игри предоставят приложни програмни интерфейси (API) на игрите с цел извличане на информация, свързана с картографиране на тонове, за да се запази градацията в обхвата на Primary HDR. Игровите конзоли също предоставят на потребителите калибриране на системата, което може да замени информацията за картографиране на тонове, предоставена от производителите на дисплеи, така че потребителите да могат да персонализират играта или да оптимизират за различни светлинни среди.

    Как работи HGiG?
    По същество HGiG е свързан с картографиране на тонове. Всеки телевизор има ограничения по отношение на контраста и цветовете, а картографирането на тонове е техниката, използвана за приспособяване на съдържанието към ограниченията на конкретен модел телевизор. Проблемът е, че всеки производител на телевизор прилага тонално картографиране по различен начин и често може да работи срещу картографирането на тона, използвано в източника, което води до картина, която не изглежда правилно и липсват важни подробности.
    https://www.hgig.org/doc/ForBetterHDRGaming.pdf

    По същество HGIG иска телевизорът да съобщи своите възможности (ниво на черно, пикова яркост, обхват и др.) към игровата конзола чрез HDMI. Изпълнителният директор на HDMI Licensing, Роб Тобиас, казва HDMI 2.1 е „готов за тези подобрения на HDR“. Игровата конзола ще има база данни, която съхранява характеристиките на дисплея и информация за картографиране на тонове за телевизори и автоматично ще настройва своя видео изход, за да съответства на възможностите на телевизора. Разбира се има и резервни опции, ако игровата конзола не успее да идентифицира телевизора.

    Например асоциацията е разработила препоръки за класифициране на дисплеи за използване във видеоигри. HGIG предлага разделяне на дисплеите в 4 категории в зависимост от максималната възможна яркост на дисплея.
    За крайния потребител по принцип е важно едно нещо, ако устройството отговаря на препоръките на HGIG, това означава, че HDR съдържанието ще се възпроизвежда на такива устройства с най -високо качество в съответствие с HDR стандартите.

    Какъв е проблема?
    Игри в HDR, това може да бъде само добро? И няма ли стандарти като HDR10 ? Защо все още има нужда от допълнителни насоки? Накратко: защото различните телевизори показват HDR сигнала по различни начини. Това очевидно води до различно игрово изживяване, но може да доведе и до несправедливо предимство за някои играчи.

    Малко по-дългото обяснение тогава. Стандартът, който използваме за HDR изображения, е ITU-R BT.2100. Освен всичко друго, той определя цветовата гама (ITU-R BT.2020) и диапазона на яркостта (10 000 нита). Игралните изображения могат да се възползват напълно от това. В края на краищата всяко изображение се изобразява от компютъра или игровата конзола, няма физически ограничения за камерите, сензорите и обективите. Това е страхотно, но нашите телевизори изобщо не могат да го покажат. Най -добрите модели в момента се намират около пикова яркост от 2000 нита, а цветовата гама е около 95-98% P3 (което е приблизително 70% от Rec. 2020). Какво прави телевизора с изображения, които надхвърлят неговите физически възможности?

    Отговорът е картографиране на тона. С тази техника телевизорът преобразува входящото изображение в нещо, което е в рамките на неговите физически възможности (поради което наричаме това картографиране на дисплея), като, разбира се, запазва максимално оригиналния характер на изображението. Да предположим по-конкретно, че искате да покажете сив градиент, който се движи от 0 до 10 000 нита, но телевизорът ви може да показва до 1000 нита. След това телевизорът ще преобразува този сив градиент в 0 до 1000 нита. Мислите, че това е лесно да се направи? За съжаление няма единен стандарт, който да определя точно как да картографските папки. Изрязвате всички бели нюанси над 1000 нити? В този случай ще загубите много бели детайли. Или съпоставете целия диапазон с този на дисплея. Тогава, разбира се, цялото изображение става по-тъмно. Или приемате някаква комбинация от двете?

    На практика картографирането на тонове(тонмапинг) е комбинация от собствени изследвания на производителите, така че картографирането на тонове използва оптимално тяхната екранна технология и определен планиран резултат (вид собствен акцент). И точно тук е проблемът.


    Усложнения за геймърите
    Преобразуването на тонове е стъпка, която се случва на всички HDR телевизори, дори сега с повечето HDR съдържание. И да, това също понякога води до проблеми с филмите и сериалите. HDR съдържанието е твърде тъмно или един телевизор скрива някои бели детайли, това са всички възможности. И въпреки че негативните ефекти, разбира се, не са желателни, не е проблем, че един зрител вижда малко по-различен образ от другия. Но за геймърите това може да доведе до усложнения. Ако един геймър не вижда определени подробности, играта може да бъде по-трудна за него. И ако играете един срещу друг, играч, който вижда тези подробности, може да има конкурентно предимство.

    Тези кадри показват проблема. Първата снимка показва какво се случва, когато екранът реши да изреже бели детайли. Играчът не вижда какво идва след края на тунела. Втората снимка показва играч, който вижда какво идва след края на тунела.



    Какво трябва да се вземе предвид при решението?
    HGIG има редица условия, които трябва да се спазват.

    Игрите и хардуерът трябва да вземат предвид, че HDR капацитетът на всеки дисплей се различава и те трябва да използват максимално тези капацитети. Плейърът трябва да бъде последователен, независимо от възможностите на екрана. Това разбира се е особено важно за детайлите в сянка (враг, скрит в тъмен ъгъл) или белите детайли (горният пример за тунела).
    Решението трябва да бъде съвместимо в аванс. Когато купувате нов екран с по-добра производителност, вашето игрово изживяване трябва да бъде поне същото или по-добро. Така че, ако някога на пазара излязат екрани, които могат да се справят например с 4000 нита, играта трябва да се възползва от това.
    Решението трябва да бъде практично и просто за разработчици и крайни потребители.


    Препоръките
    Решението, което HGIG е разработило въз основа на препоръки за всеки от трите компонента във веригата на играта.
    • HDR екрани: HDR екранът трябва да докладва капацитета си (конкретни подробности по-нататък) на свързаната игрална конзола или компютър и така тя да вземе това предвид. Конзолата(или PC) също така трябва да деактивира картографирането на тонове в рамките на тези възможности!
    • Игровата конзола: трябва да получи възможностите на свързания дисплей и да ги предаде на софтуера на играта. Конзолата също трябва да предлага прост процес на настройки, който има предимство пред информацията, предоставена от екрана. Това е в случай, че играчът иска да коригира игралното си изживяване (например при много околна светлина).
    • Разработчикът на играта: Когато рендира играта си, трябва да вземе предвид капацитета на свързания екран, така че той да остане в рамките на посочените стойности на яркост.



    HDR дисплеи
    Основният проблем беше, че HDR дисплеите могат да използват много различни тонални карти. Този проблем се решава чрез деактивиране на картографирането на тона в игровия режим. В замяна екранът (чрез игровата конзола) докладва на играта какви са нейните възможности. Това се случва с три стойности:
    • MaxFFTML (MaxFullFrameToneMapLuminance): Това е максималната яркост, при която екранът все още може да показва бели детайли на цял екран.
    • MaxTML (MaxToneMapLuminance): Това е максималната яркост, при която екранът все още може да показва бели детайли. Показани, в прозорец, който запълва 10% от повърхността на екрана.
    • MinTML (MinToneMapLuminance): Това е минималната яркост, при която екранът все още може да показва черни детайли.

    Въз основа на тези три параметъра се създават два диапазона:
    • Първичен HDR диапазон: диапазонът между MinTML и MaxFFTML.
    • Разширен диапазон на HDR: диапазонът между MinTML и MaxTML.

    Алтернативно, екранът не може да съобщава точни стойности, но съобщава, че принадлежи към една от четирите предварително определени категории.
    • Категория 1: MinTML = 0,1 нити; MaxFFTML = 600 нита; MaxTML = 600 нита.
    • Категория 2: MinTML = 0,1 нити; MaxFFTML = 600 нита; MaxTML = 1000 нита.
    • Категория 3: MinTML = 0,1 нити; MaxFFTML = 600 нита; MaxTML = 4000 нита.
    • Категория 4: MinTML = 0,0 нити; MaxFFTML = 600 нита; MaxTML = 10000 нита.


    Софтуер за игри
    Игра, която поддържа HGIG, трябва да вземе предвид свойствата на екрана, който се предоставя чрез игровата конзола по време на изобразяването на кадрите. Областите, които са от решаващо значение за геймплея, трябва да останат в обхвата на Primary HDR, ако заемат голяма площ от екрана, или в рамките на Extended HDR Range, ако заемат малка площ от екрана.

    Игрите трябва да се справят гладко. Ако игра само по изключение показва много ярък обект на целия екран, разработчикът може да реши да продължи да се визуализира в рамките на разширения HDR диапазон и по този начин да приеме, че някои дисплеи от време на време изрязват минимум бели детайли. Ако редовно показва много ярки обекти на целия екран, не винаги трябва да остава в обхвата на Primary HDR, но може да интерполира между двата диапазона, например въз основа на информацията от хистограмата на изображението.

    Игрови конзоли
    Ролята на игровата конзола е преди всичко предаването на информацията от дисплея към софтуера на играта. За да направи това, той има достъп до база данни с информация за всички екрани (тази информация се предоставя от производителя на екрана). Игровата конзола идентифицира свързания екран и го търси в базата данни. След това той извлича точните стойности за този екран или определената категория (отново това зависи от това, което докладва производителят). Ако не може да идентифицира екрана или не се показва в базата данни, използва стойността по подразбиране за категория 2.

    Игралната конзола има и друга функция. Тя може да показва три точки за настройка, които позволяват на крайния потребител да зададе MinTML, MaxFFTML и MaxTML. Този избор винаги има предимство. Това позволява на потребителя да персонализира игралното изживяване въз основа на това, което вижда, което е особено полезно в ярко осветена среда.


    Следните продукти и игрови платформи поддържат HDR режима с препоръки на HGIG във видеоигрите.
    Хардуер за игри:
    Sony - PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5
    Microsoft - XBOX One S, XBOX One X
    AMD, NVIDIA

    Софтуер и студия за игри:
    Windows 10, Windows 11
    Activision, Codemasters, Eidos, Epic Games, Ubisoft

    LG - беше първата марка, която добави HGiG настройка към своите телевизори. Ако имате OLED от 2019 г. (като C9 ) или от 2020 г. ( CX например), ще го намерите, като изберете предварително зададена настройка за HDR игра, отворите менюто за картина с разширени контроли и щракнете върху Динамично картографиране на тонове. Ще забележите, че това е изключено по подразбиране - просто изберете HGiG вместо това.
    LG - модели 2019(C9), модели 2020(RX, ZX, WX, GX, CX), модели 2021(от Z1 до NANO 81)

    Samsung - добави настройка HGiG към моделите QLED за 2020 г., като Q90T чрез актуализация на фърмуера, пусната през октомври миналата година. Ще го намерите, като отворите менюто Общи настройки и щракнете върху Диспечер на външни устройства.
    Samsung - модели 2020(Q90T), модели 2021() https://www.samsung.com/au/support/t...on-samsung-tv/

    Panasonic - Въпреки че Panasonic официално не поддържа HGIG, може да изключите HDR тонмапинга и да накарате телевизора, принудително да реже и предотврати двойното тониране. Сега настройката Clipping Threshold (аналогична на HGIG) е по-подробна така, че да може да се регулира на стъпки от 10 вместо 50 нита точката на отрязване.

    Sony -

    Philips -

    TCL -

    Какво следва за HGiG и HDR игрите?
    Докато степента, до която HGiG се приема, въпреки че е само хлабава връзка с насоки, е впечатляваща, би било хубаво да се види, че тя се превръща в официална спецификация, която става все по-разпространена и по-последователна. Това, че трябва да настроите телевизора си към конзолата само веднъж и всяка игра да го използва, за да приспособи картината, ще бъде огромно подобрение при необходимостта да се променя картината за всяка игра поотделно.

    Но дори тази еднократна настройка може да не е необходимо в бъдеще. В страната на компютърните игри има технология, наречена VESA DisplayHDR, която извежда стандартизацията на HDR на нови нива и, както ни казва Дейвид Сеперсън от LG, дори „включва начин дисплеят да сигнализира своите възможности на операционната система“. С други думи, може да стигнем до момент, когато вашата конзола и телевизор разговарят помежду си и изпълнението е съобразено с вашата конкретна настройка, без да се налага да правите каквото и да било. Звучи ни като игрална нирвана.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 29-08-21 в 14:35.
    Дапитамнещо одобрява това.

  7. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,562
    #21

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Интересно как AU9000 серията на Самсунг поддържа всичко (на няколко места вече срещам подобно инфо), официално няма HDMI2.1 ?

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #22

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    https://www.amd.com/en/technologies/free-sync
    https://www.amd.com/en/products/freesync-tvs
    Freesync Premium PRO - UHDor FHD/120Hz HDR, VRR, Low Framerate Compensation (LFC), Low latency in SDR and HDR
    Freesync Premium Premium - UHD or FHD/120Hz, Low Framerate Compensation (LFC), Low latency in SDR and HDR
    AMD FreeSync - AMD FreeSync

    LG беше първата марка, която добави HGiG настройка към своите телевизори. Ако имате OLED от 2019 г. (като C9 ) или от 2020 г. ( CX , например), ще го намерите, като изберете предварително зададената HDR игра, отворите менюто за картина с разширени контроли и щракнете върху Динамично картографиране на тонове. Ще забележите, че това е изключено по подразбиране - просто изберете HGiG вместо това.

    HDMI 2.1 за QNED95/96/99 (SUHD-8K) е 8K @ 60Hz в 10-битов RGB и YCbCr: 4:2:2 или 12-битов и може да се нуждае от DSC.

    LG TV 2021
    Display OLED QNED miniLED
    LCD Mini LED Quantum Nano Cell
    Nano Cell
    QDEF LCD
    LCD
    Resolution SUHD (8K) UHD (4K) SUHD (8K) UHD (4K) SUHD (8K) UHD (4K) UHD (4K)
    Series Z1 G1
    C1
    B1 A1 QNED99
    QNED95
    QNED96 QNED91
    QNED90
    QNED85
    NANO99
    NANO97
    NANO96
    NANO95
    NANO92
    NANO91
    NANO90
    NANO88
    NANO86
    NANO85
    NANO81
    NANO80
    NANO79
    NANO77
    NANO75
    UP81 UP80 UP78
    UP77
    UP76
    UP75
    UP70
    Panel Frequency 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 50/60Hz 100/120Hz 50/60Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 50/60Hz 100/120Hz 100/120Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz
    (exept 86, 82")
    50/60Hz 50/60Hz
    Game Optmizer Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no
    HGiG (HDR Gaming Interest Group) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    HDMI 2.1 (48 Gbps) no no no no no no no no no no no no no no no no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) 4x 4x 2x no 4x 2x 2x 4x 4x 4x 2x 2x no no no no no
    HDMI 2.0b (18 Gbps) no no 2x 3x no 2x 2x no no no 2x 2x 4x 3x 4x 3x 2x
    FRL (Fixed Rate Link) 10Gbps@4lines 10Gbps@4Lines Yes no 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines no no no no no
    eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    VRR (HDMI Forum VRR) 40-120Hz
    (only UHD)
    40-120Hz 40-120Hz no no no 40-120Hz 40-120Hz no no 40-120Hz 40-120Hz no no no no no
    VRR (AMD FreeSync Premium) 40-120Hz
    (only UHD)
    40-120Hz 40-120Hz no no no 40-120Hz
    (only QNED91)
    ? no no 40-120Hz
    (for NANO90/91)
    40-120Hz
    (for NANO85/86)
    no no no no no
    VRR (NVIDIA GSync) 40-120Hz
    (only UHD)
    40-120Hz 40-120Hz no no no no no no no no no no no no no no
    4K HFR 120fps (10bit 4:4:4) Yes Yes Yes no Yes no Yes Yes no no Yes Yes no no no no no
    2K HFR Yes Yes Yes no Yes no Yes Yes Yes no Yes Yes no no no no no
    QMS (Quick Media Switching) Yes Yes Yes no Yes no Yes Yes Yes no Yes Yes no no no no no
    QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no no no no no no no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no no no no no no no no no no no


    Samsung добави настройка HGiG към моделите QLED за 2020 г., като Q90T чрез актуализация на фърмуера, пусната през октомври миналата година. Ще го намерите, като отворите менюто Общи настройки и кликнете върху Диспечер на външни устройства.

    G-sync в телевизори 2021 на Samsung работи неофициално. Но за да се избегне накъсване на кадрите, по-добре е да ограничите FPS, като използвате RTSS, например, до 110.
    Изображението може да се премества нагоре или надолу по центъра на телевизора, докато ако искате, можете да приложите както мащабиране, така и намаляване.
    Има и възможност за индикация с името Game Bar, което е представя на екрана техническите елементи на играта като fps, входно забавяне, формат на изображението, HDR, аудио настройки и др.
    Има обаче сайт, където можете да поискате да добавите поддръжка на UltraWide към желаната игра (ако разработчиците, както обикновено, са забравили за нея).
    https://www.wsgf.org/phpBB3/viewforum.php?f=95

    В серии AU9000, Q70A, Q75A, има характеристика - Motion Xcelerator Turbo която ви позволява да получавате сигнал от 120 Hz на 60 Hz панел. Колко ефективно ще работи всичко това - времето ще покаже.

    Samsung TV 2021
    Series QN900A QN800A QN95A QN90A QN85A Q80A Q75A Q70A Q60A The Sero The Frame The Serif AU9000 AU8000 AU7000
    HGiG (HDR Gaming Interest Group) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no no no no no no no
    Motion Xcelerator Turbo (Turbo +) Yes + Yes + Yes + Yes + Yes + no Yes no no no no no Yes no no
    Game View / Game Bar Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no no no no no
    HDMI 2.1a (48 Gbps) no no no no no no no no no no no no no no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) 4x 4x 4x 1x 1x 1x 1x no no no 1x
    (only 55, 65, 75")
    no no no no
    HDMI 2.0b (18 Gbps) no no no 3x 3x 3x 3x 3x 3x 3x 2x (for 55, 65, 75")
    3x (for 43, 50")
    3x 3x 3x 3x
    FRL (Fixed Rate Link) 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines no no no no no no no no
    eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    VRR (HDMI Forum VRR) 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * 48-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * no no no 40-120Hz *
    (only 55, 65, 75")
    no 40-120Hz * no no
    VRR (AMD FreeSync) Pro * Pro * Pro * Pro * Pro * Pro * Pro * no no no Pro *
    (only 55, 65, 75")
    no Yes * no no
    VRR (NVIDIA G-Sync) ? ? no no no no no no no no no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * no no no Yes *
    (only 55, 65, 75")
    no Yes no no
    2K HFR Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no no Yes
    (only 55, 65, 75")
    no Yes no no
    QMS(Quick Media Switching) ? ? ? ? ? ? ? no no no no no ? no no
    QFT (Quick Frame Transport) Yes Yes Yes no no no no no no no no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) 6Gbps@4Lines 6Gbps@4Lines no no no no no no no no no no no no no



    Sony обяви две нови функции „Perfect for PlayStation 5“ за своите модели от висок клас 2021; Автоматично картографиране на HDR тонове (въз основа на HGiG) и режим на картина с автоматичен жанр (въз основа на ALLM).Sony обяви две нови функции „Perfect for PlayStation 5“ за своите модели от висок клас 2021; Автоматично картографиране на HDR тонове (въз основа на HGiG) и режим на картина с автоматичен жанр (въз основа на ALLM). Sony A80J, A90J, X90J, X95J и Z9J
    Sony потвърди пред FlatpanelsHD, че същите две функции идват за миналогодишния X900H/XH90, както и за два от по -достъпните модели за 2021 г., X80J и X85J, чрез бъдещи актуализации на фърмуера.
    Тези модели обаче няма да се продават като „Перфектни за PS5“, тъй като програмата поставя и други изисквания - нека ги наречем „Почти перфектни за PS5“.

    Sony TV 2021
    Display LCD SUHD
    OLED UHD LCD UHD
    Series Z9J A90J A80J
    A83J
    A84J
    X95J X93J
    X94J
    X92J
    X91J(in usa)
    X90J X89J X85J X80J
    X81J
    X82J
    X83J
    X84J
    W800
    Panel Frequency 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 50/60Hz 50/60Hz
    HGiG (HDR Gaming Interest Group) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no
    HDMI 2.1a (48 Gbps) 2x 2x 2x 2x 2x 2x 2x 2x 2x no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) 1x no no no no no no no no no no
    HDMI 2.0b (18 Gbps) 1x 2x 2x 2x 2x 2x 2x 2x 2x 4x 3x
    FRL (Fixed Rate Link) 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines no no
    eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no
    VRR (HDMI Forum VRR) 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * 48-120Hz * 48-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * no no
    VRR (AMD FreeSync) no no no no no no no no no no no
    VRR(NVIDIA GSync) no no no no no no no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * no no
    2K HFR Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no
    QMS (Quick Media Switching) no no no no no no no no no no no
    QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no no no no no
    Input Lag 3840x2160p 60fps --- ms 16.6 ms 16,7 ms --- ms --- ms 18.1 ms 18.1 ms --- ms 15.2 ms 11.6 ms --- ms
    Input Lag 3840x2160p 120fps --- ms 8,0 ms 8,1 ms --- ms --- ms 11.1 ms 11.1 ms --- ms 6.3 ms -x- ms -x- ms
    Input Lag 1920x1080p 60fps --- ms 17,5 ms 16,9 ms --- ms --- ms 18.7 ms 18.7 ms --- ms 15.6 ms 11.8 ms --- ms
    Input Lag 1920x1080p 120fps --- ms 8,0 ms 8,1 ms --- ms --- ms 10.0 ms 10.0 ms --- ms 6.3 ms -x- ms -x- ms
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 09-10-21 в 09:29.
    kip1 и Дапитамнещо харесват това.

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #23

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг


    Philips чака сертификат за AMD FreeSync.
    UHD/ 60Hz + DV
    UHD/ 60Hz/10-bit
    UHD/120Hz
    UHD/120Hz/VRR + HDR ?
    1440/120Hz
    HDR10 & Dolby Vision for gamming


    Philips TV 2021
    Display OLED UHD LCD miniLED
    LCD Mini LED Quantum Dots
    LCD UHD
    Series 986
    936
    876 806
    856
    706 9636 9606 9206 9006 8506
    8536
    8546
    8556
    8106 7906
    7956
    7806 7506
    7556
    7406 6906
    Panel Frequency 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz
    HGiG (HDR Gaming Interest Group) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no no no no no no no
    HDMI 2.1 (48 Gbps) 2x 2x 2x 2x 2x 2x 2x no no no no no no no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) no no no no no no no no no no no no no no no
    HDMI 2.0b (18 Gbps) 2x 2x 2x 2x 2x 2x 2x 4x 4x 4x 4x 3x 3x 4x 3x
    FRL(Fixed Rate Link) 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines 12Gbps@4Lines no no no no no no no no
    eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    VRR (HDMI Forum VRR) 48-120Hz 48-120Hz 40-120Hz 48-120Hz 48-120Hz 48-120Hz 48-120Hz 48-60Hz 48-60Hz 48-60Hz 48-60Hz 48-60Hz 48-60Hz no no
    VRR (AMD FreeSync Premium) 40-120Hz* 40-120Hz* 40-120Hz* 48-120Hz* 48-120Hz* 48-120Hz* 48-120Hz* 48-60Hz* 48-60Hz* 48-60Hz* 48-60Hz* 48-60Hz* 48-60Hz* no no
    VRR (NVIDIA GSync) ? ? 48-120Hz
    (only 48OLED806)
    ? no no no no no no no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4:4:4) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no no no no no no no
    2K HFR Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no no no no no no no
    QMS (Quick Media Switching) ? ? ? ? ? ? ? no no no no no no no no
    QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no no no no no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no no no no no no no no no



    Panasonic също поддържа HGIG, за което трябва да изключите Tonemapping.
    Можете също да отмените тоновото картографиране и да зададете твърдо изрязване между 350 и 1000 nits.
    Можете да изключите Tonemapping и да настроите телевизора на твърд клип на зададено ниво на изходна светлина (до 1000 нита). Това е функционално същото като HGIG на LG и на други производители.

    Panasonic TV 2021
    Display OLED UHD LCD UHD
    Series JZ2000
    JZW2004
    JZC2004
    JZ1500
    JZW1505
    JZC1505
    JZ1000
    JXW1004
    JZC1004
    JZ980
    JZW984
    JZC984
    JX940
    JXW944
    JXW970
    JXW976
    JXT976
    JX850
    JXW854
    JXT886
    JX800
    JX810
    JX820
    JX830
    JXW834
    JX700 JX600
    Panel Frequency 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz
    HGiG (HDR Gaming Interest Group) Yes Yes Yes Yes Yes ? ? no no
    HDMI 2.1a (48 Gbps) no no no no no no no no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) 2x 2x 2x 2x 2x no no no no
    HDMI 2.0b (18 Gbps) 2x 2x 2x 2x 2x 3x 3x 3x 3x
    FRL (Fixed Rate Link) 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines no no no no
    eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    VRR (HDMI Forum VRR) 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * no no no no
    VRR (AMD FreeSync Premium) Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * no no no no
    VRR (NVIDIA G-Sync) no no no no no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * no no no no
    2K HFR Yes Yes Yes Yes Yes no no no no
    QMS (Quick Media Switching) no no no no no no no no no
    QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no no no
    Input Lag 3840x2160p 60fps 14.3 ms 14.3 ms 14.3 ms --- ms --- ms --- ms --- ms --- ms --- ms
    Input Lag 3840x2160p 120fps --- ms --- ms --- ms --- ms --- ms -x- ms -x- ms -x- ms -x- ms
    Input Lag 1920x1080p 60fps --- ms --- ms --- ms --- ms --- ms --- ms --- ms --- ms --- ms
    Input Lag 1920x1080p 120fps 5.7 ms 5.7 ms 5.7 ms --- ms --- ms -x- ms -x- ms -x- ms -x- ms




    TCL TV 2021
    Display LCD UHD
    Series X925 Pro X925 C825 C728 C725 P725 P625
    Panel Frequency 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz
    HGiG (HDR Gaming Interest Group) no no no no no no no
    HDMI 2.1a (48 Gbps) no no no no no no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) 2x 2x 2x no no no no
    HDMI 2.0b (18 Gbps) 2x 2x 2x 4x 3x 3x 3x
    HDMI 1.4b (10.2 Gbps) no no no no no no no
    FRL (Fixed Rate Link) 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines no no no no
    eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    VRR (HDMI Forum VRR) 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * no no no
    VRR (AMD FreeSync Premium) Yes * Yes * Yes * Yes * no no no
    VRR (NVIDIA G-Sync) no no no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes * Yes * Yes * no no no no
    2K HFR Yes Yes Yes Yes no no no
    QMS (Quick Media Switching) no no no no no no no
    QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no




    Има доклади за няколко проблема, когато VRR е активиран, включително забележими призраци в някои игри, а локалното затъмняване не е налично в някои случаи, когато играете на Xbox с активирана VRR.

    На Hisense U8G режимът , съвместим с G-SYNC, работеше, когато беше свързан към RTX 3080 през HDMI, но трябваше да бъде активиран ръчно. На U7G, дори когато е активиран ръчно, това не предотвратява разкъсването и не успяхме да го накараме да работи.

    Hisense TV 2021
    Display OLED LCD
    Series A9G U9GQ U8GQ U7QF
    (2020)
    A7GQ A6G
    Panel Frequency 100/120Hz 100/120Hz 100/120Hz 50/60Hz 50/60Hz 50/60Hz
    HGiG (HDR Gaming Interest Group) no no no no no no
    Input Lag <20ms <20ms <20ms <20ms <20ms <20ms
    HDMI 2.1a (48 Gbps) no no no no no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) 4x 4x 4x no 3x 3x
    HDMI 2.0b (18 Gbps) no no no 4x no no
    HDMI 1.4b (10.2 Gbps) no no no no no no
    FRL (Fixed Rate Link) 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines no no no no
    eARC (Enhanced ARC) + Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    VRR (HDMI Forum VRR) 20-120Hz 20-120Hz 20-120Hz ? 40-60Hz ? ?
    VRR (AMD FreeSync Premium) ? Yes Yes no no no
    VRR (NVIDIA G-Sync) no no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes * Yes * Yes * no no no
    2K HFR Yes Yes Yes no no no
    QMS (Quick Media Switching) no no no no no no
    QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no


    Windows 2021 HDR getting started guide
    https://devblogs.microsoft.com/direc...started-guide/
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 12-09-21 в 13:28.

  11. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    203
    #24

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    https://github.com/Maassoft/ColorControl
    Аз от около 2 седмици се сдобих с LG C1 48 инча и го ползвам за монитор Та ще видим това с програнето. Иначе съм сложил всичко във винбоза на dark mode, така че очаквам да няма проблеми.

    Има доста малоумия в тоя телевизор, като например 4:4:4 chroma може да се визуализира само ако си кръстиш hdmi входа на PC. Но като го направиш това и се губят 90% от настройките и най-голямата болка са цветовете. Просто тоя телевизор идва с някаква ужасяваща калибрация. Дори на око има цветове като жълтото, които са изпържени на макс и имат прекалено много червено в тях. Отново на око по патерни и картинки, жълтото го докарах до някави приемливи нива, но се налага буквално на параметрите да се слага 14-15 от 30. Което не ми изглежда добре. И пак тая калибрация работи само в "нормалните" режими, където бандвита е ограничен на 4:2:2. Ама в крайна сметка се наложи така да го ползвам, малко в червено се вижда тук там, проблеми заради орязаната резолюция ама не е болка за умиране.

    Другия проблем беше, че постоянно като си гася компютъра и после го пусна ако телевизора не е включен и да е стоял така 30-40 секунди, като влезне във винбоз губя режим. Иначе докато върти от биоса, че зарежда има режим. И това не го прави всеки път, не можах да установя точно кога се случва. Пише, че се оправя като се махне някаква настройка за fast boot във винбозето. Махнах я, ама все още не съм тествал надлежно дали ще направи този проблем.

    Другото което се наложи през сервизното меню да го изключа. Проблема е, че като поседи телевизора на сравнително статична картина, дори и такава почти черно, почва да намаля брайтнеса и накрая след 10 минути е къде под половината. И единствено с пускане на нещо на fullscreen се оправя. В сервизното меню има една опция TCP и с нея се "оправя". Ще видим дали това ще ускори прогарянето.

    И ако телевизора беше 40 инча щеше да е доста по-добре като размер за монитор, ама нейсе няма такива размери. Сега ползвам на винбоза power toys и съм си го разграфил така, че да мога да редя прозорци основно в долната част на екрана и реално почти не му ползвам цялата големина. И игрите ги пускам в долната част на екрана на 1920x1200.

    Забравих още един софтуер ползвам, тоя дето оправя през hdmi колор бандинга в който LG са просто недостижими (отзад напред де Color control. С тоя софуер видимо се оправя колор бандинга като го пусна на 8 bit temporal. Което значи, че тоя телевизор не е 10 bit. Най-вероятно е 8 bit или по ниско, поне в някаква част от сметките, които правят. Трябва да се има в предвид, че това работи само с видеокарти Nvidia .
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 01-09-21 в 20:03.
    Bobsano и chepkata харесват това.

  12. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #25

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Цитат Първоначално публикувано от portokala123 Виж публикацията
    Забравих още един софтуер ползвам, тоя дето оправя през hdmi колор бандинга в кото LG са просто недостижими (отзад напред де) Color control. С тоя софуер видимо се оправя колор бандинга като го пусна на 8 bit temporal. Което значи, че тоя телевизор в лъжа, че е 10 bit. Най-вероятно е 8 bit или по ниско, поне в някаква част от сметките, които правят. Това разботи само с Nvidia карти де, трябва да се има в предвид.
    48" е 8-bit + Dithering. Сред 55" има и реални 10-bit
    https://www.panelook.com/modelcompar...95,39293,39294
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 01-09-21 в 19:54.
    Bobsano и chepkata харесват това.

  13. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    203
    #26

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Според мен не панела е проблема, ами по скоро начина по който LG конвертират самия цвят според източника от който идва информацията. Вгадения плеър на телевизора е тотална щета. Аз имам набор от филмчета събирани през годините за калибрация и за бандинг. Имам едно с подбрани различни природни сцени. Когато го пусна през plex директно на телевизора в сцените където има небе има ужасен бандинг. Пускам същия клип през HDMI 4:2:2 хрома през mpc-hc с madvr и логично няма грам бандинг в небето. И телевизора го дисплейва правилно, значи проблема не е в панела, а начина по който се обработва сигнала от софтуера в самия телевизор. Същото го наблюдавам и с клипове от Youtube, през вградения плеър на LG е супер зле бандинга, през браузъра Chrome примерно същия клип пак е зле, ама някак се преживява, но ако го пусна през mpc-hc с madvr изглежда в пъти по-добре. И същия клип пуснат през Sony AF9 през апликацията на Youtube изглежда почти 1:1 с madvr, дори бих казал, че е една идея по-добре. Става въпрос за клиповете на GamersNexus, там на ревютата им има един беграунд дето се движи нагоре / надолу.

    Примерно този клип:


    Нa LG-то тези сивите линии, дето текат са някакви супер изрязани и рязки, докато на Sony-то почти не се забелязват, както е и на таблета ми и на офисния компютър и т.н. Само на смотаното LG са някакви нецепени. И това е така и на стария ми LG C6, тоест това си е така в LG телевизори. Дугото което забелязах е, че тази опция за smoth gradient най-вероятно не работи, защото точно в този вид клипове не забелязвам подобрение, нито в небето бандинга, който не е толкова силно изразен и със сигурност го няма в източника.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 01-09-21 в 19:58.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    203
    #27

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Направих доста подробни тестове. Основния проблем с LG-то e, че от всички настройки в clarity, само sharpen работи. Другите опции са там само за красота Smooth gradation нищо не прави, дори и на очеваден бандинг нищо не се случва дори и на high. От друга страна на Sony-то ми при Smooth gradation на high, буквално изтрива цветове за да "заглади", но на low, което е дефолта се справя по-добре от madvr. Примерно на видеото nature от папката calibration на 2:20 секунди има балон в небето, където има доста бандинг. На LG C1 изглежда трагично с вградения плеър, прокрадва се червено / лилав отенък и всичко е на черти в небето, като нито една настройка от Clarity не прави нищо освен Sharpen, каквото и да слагам там на тези филтри не бачкат. Според мен LG нещо са оакали тотално филтрите. През madvr-a от PC-то вързано към LG-то на HDMI 4:2:2 почти е изчистено, има леки забележки, но като цяло е на светлинни години от това което прави LG-то. На Sony АF9 през вградения плеър със Sooth gradation на low изглежда перфектно, но на следващите настройки след low почват да изчезват разни "неща". На high буквално отблясъка от слънцето който е в средата на небето го няма Според мен чакаме ъпдейт на фърмуера (в момента съм с 03.15.36) и ще тествам пак това видео, но за момента извода ми е, че филтрите не работят.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 01-09-21 в 20:05.
    hristoslav2 одобрява това.

  16. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,562
    #28

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Πpимepнo нa видeoтo nаturе oт пaпĸaтa саlіbrаtіоn нa 2:20 ceĸyнди имa бaлoн в нeбeтo, ĸъдeтo имa дocтa бaндинг. Ha LG С1 изглeждa тpaгичнo c вгpaдeния плeъp, пpoĸpaдвa ce чepвeнo / лилaв oтeнъĸ и вcичĸo e нa чepти в нeбeтo, ĸaтo нитo eднa нacтpoйĸa oт Сlаrіtу нe пpaви нищo ocвeн Ѕhаrреn, ĸaĸвoтo и дa cлaгaм тaм нa тeзи филтpи нe бaчĸaт.
    Кое е това видео да взема да пробвам как е при мен?

  17. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #29

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    С най-новия драйвер nVidia 471.96, 48OLED806 е официално съвместим с G-SYNC.
    https://www.nvidia.com/en-gb/geforce...00000064544418

  18. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    203
    #30

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Оптах да направя и снимки. За съжаление не станаха много добре, но каквото и да опитвах не успях да ги докарам до това, което се вижда на живо. Снимките изглеждат много по-добре от колкото е на живо, на живо е потресаващо зле. Фокуса е на отблясъка в небето, не обръщайте внимание на рейнбоу ефекта това е от покритието на телевизора, не успях да застана така, че изцяло да го елиминирам и гледах това в небето да е максимално близко до това което се вижда на живо. На Sony-то се вижда на Smooth gradation HIGH как "изтрива" буквално отблясъка Ама е гладко


    LG C1 Plex апликацията вградения плеър, Smooth gradation HIGH:



    LG C1 Plex апликацията вградения плеър, Smooth gradation LOW:




    Sony AF9 Plex апликация, Smooth gradation LOW:





    Sony AF9 Plex апликация, Smooth gradation HIGH:




    И пак казвам, на живо това на LG-то изглежда потресващо, като за телевизор за толкова пари, на смотания ми лаптоп изглежда в пъти по-добре, въпреки че понеже файла е HDR може да се плейва само с madvr и той доста оправя нещата

    LG-от през HDMI порта с плеър в браузъра е значително по-добре, но на HDMI порта както писах по-горе не работят филтрите и Smooth gradation каквото и да слагам нищо не се променя визуално на екрана все е изкючено. И пак през HDMI (4К, 120Hz, 4:2:2 8bit) с madvr през винбозе изглежда доста добре, не толкова колкото на Sony-то, но се доближава и да речем, че може да се преживее.

    И други проблеми забелязах, през Plex-a на LG-то голяма част от файловете ми, дето съм ги свалял в hevc и х265 не се плейват, понякога някой тръгва ама като цяло не се плейват.

    Още една картинка докато гледам на веритасиум новото видео видях бруталния бандинг отново Това поне е в youtube и може да се види лесно. Иначе в ляво е през браузъра, в дясно е през mpc с madvr. Според мен това на madvr е как трябва да изгледа на посредствен телевизор с някъв процесинг изобщо на сигнала. Ама LG понеже са "царе" на бандинга, реално нямат прогрес никъв спрямо LG C6-цата ми която е вече на почти 6 години. Пък сравнени с Sony AF9 e като да сравняваш ракета с каруца Аз затова като си взимах Sony-то бях проготвил флашката с един тон файлове, които на C6 игледаха мега зле и така отидох в магазина да го тествам.



    Този пост е редактиран от portokala123; 01-09-21 в 20:15.
    Bobsano одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 8523
    Последно: Днес, 17:00
  2. Мнения и Избор на Ultra HD телевизор
    От hristoslav2 във форум Телевизори
    Отговори: 9299
    Последно: 25-01-24, 21:55
  3. Мнения и Избор на 3D телевизор
    От hristoslav2 във форум Телевизори
    Отговори: 2330
    Последно: 02-12-18, 11:04
  4. Мнения и Избор на 55" / 65" телевизор
    От stich във форум Телевизори
    Отговори: 0
    Последно: 19-04-18, 17:10
  5. Гейминг монитор за CS GO
    От rollin във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-17, 10:58

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе