Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 91
Like Tree39Одобрявам

Мнения и избор на телевизор за гейминг

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #1

    Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Избор на гейминг телевизор


    Тъй като геймингът е интерактивно преживяване, за разлика от пасивното преживяване да се насладите на добър филм, има някои други фактори, които трябва да вземете предвид.

    Основните характеристики на добрия гейминг телевизор
    Тази статия ще се разрови в подробностите за това, което прави един телевизор страхотен за игри. Тези подробности си заслужават да бъдат прочетени, но те могат да ви накарат да се разровите в движение, докато пазарувате.

    И така, ето бърз списък със спецификациите, на които трябва да внимавате, докато пазарувате нов телевизор за игри:


    1. Удобна връзка
    Когато играете на игрови конзоли като Xbox One, PS4/5 и Nintendo Switch, първото, което трябва да вземете предвид, е колко удобно е да го настроите за игри. Телевизорът ви може автоматично да разпознае игрова конзола, когато са свързани. Най-добре е телевизорът да показва каква игрова конзола е свързана и преминава към този порт всеки път, когато тя се включи. Не пропускайте функцията за автоматично разпознаване.
    Видео входове : Не забравяйте за HDMI 2.1 и HDMI 2.0b. Купете телевизор с необходимите входове.


    2. Режим за игри с оптимизирани лаг, картина и звук
    За да помогнат на геймърите да започнат играта си за нула време, гейминг телевизорите предлагат функция, наречена Game Mode (режим за игри), която автоматично задава необходимите спецификации като картина и звук на оптимални нива, като същевременно поддържа нивото на входното закъснение.
    Никога не е лесно да видите скрити в тъмното врагове. Добре е да имате възможст за корекции в картината на игровият режим. Освен това HDR технологията прави нещата да изглеждат по-реални, а оптимизираните настройки на звука са задължителни.


    3. Нe губете нито секунда
    Когато играете спорт, екшън или FPS (стрелба от първо лице), забавяне от една секунда определя кой печели или губи. Ето защо времето за реакция на телевизора е толкова важно и защо телевизорът с ниско закъснение на входа е задължителен за гейминг.
    Времето на входното изоставане – забавянето между натискането на бутон на контролера и отразената реакция на дисплея – се измерва в ms (милисекунди). Колкото по-ниско е входното изоставане(Input Lag), толкова по-бърза ще бъде скоростта на реакцията. Така че телевизор, който има плавна обработка на екрана без прекъсване (FreeSync, G-Sync), като същевременно поддържа ниско ниво на входното забавяне, определено е по-добрият избор.
    Latency/Lag: Най-добрите гейминг телевизори са с ниска латентност. В идеалния случай трябва да купувате само гейминг телевизор с латентност от 30 мс или по-малко.
    Това е най-големият фактор за повечето хардкор геймъри.
    Измереното време между натискането на бутон на контролера до неговото показване на дисплея, се представя като входен рейтинг на забавяне на телевизора. Съвсем буквално, дадената цифра е времето, което ще премине между вашите действия и екранният резултат.
    Ако забавянето на входа на телевизора ви е твърде високо (класираме нещо под 50ms, за да е добро и под 25ms отлично), можете да бъдете поставени в неизгодна позиция в конкурентните мултиплейър игри - добавете близо 100 мс към всяка реакция, която правите и бързо ще осъзнаете колко непоносимо може да се бъде. За съжаление, информацията не винаги е лесно достъпна за Input Lag - а на телевизора, като много производители пропускат цифрата изцяло.


    4. Размер на дисплея
    Често сте чели тук, че по-големият е по-добър – същото важи и при избора на гейминг телевизор. Това е особено вярно, когато се състезават срещу приятели в мултиплейър игра или организирате състезание със семейството вкъщи. По-големият дисплей прави всяка игра много по-вълнуваща.


    5. Hz/Refresh Rate/FPS
    Често чувате за Hertz (Hz, * в секунда), когато говорите за телевизори или монитори. Това не е без значение за телевизионните игри, но е важно да се помни, че днешните игрови конзоли - дори PlayStation 4 и Xbox One - плейват игрите с максимална скорост 60 кадъра в секунда, често по-ниско. PC средите могат да достигнат до 144 Hz, когато са свързани към модерен геймърски монитор. Игровите конзоли също се ограничават с 1080p HD резолюция. 4K изобщо не се поддържа. Днешните телевизори са повече от способни да работят с 1080p на 60Hz, така че докато игровите конзоли не могат да надхвърлят 60Hz, Hz числото всъщност не е толкова важно, поне не в този контекст.

    Игралните конзоли често падат под 60Hz при взискателни игри, така че ако играта ви започне да накъсва, това обикновено е резултат от ниската честота на кадрите на играта. Нито един телевизор не може да направи нищо по въпроса. Качеството на картината става само толкова добро, колкото позволява източникът. И о, да, не се заблуждавайте от твърденията на производителите за „800 Hz“ или „1000 Hz“. Тези числа нямат почти нищо общо с реалните Hz на панела.

    Освен ако не сте конкурентен геймър или FPS-приятел, 60Hz телевизорът ще е достатъчен. В противен случай се стремете към 100/120Hz.
    4K и HDR : Отново, ако можете да си позволите да купите бъдещ устойчив 4K HDR телевизор с ниска латентност и удобна честота на опресняване, направете го.


    6. HDR
    Последните игрови конзоли като PlayStation 4 и 4 Pro, както и Xbox One S и One X поддържат HDR (High Dynamic Range), което е най-значимото развитие във видеото през последните години. HDR може да помогне на игрите да изглеждат по-реалистични интензивни, с по-екстремни експлозии и светлинни отражения. Той подобрява потапянето чрез разширен диапазон на осветеност и по-широко цветово пространство, което включва цветове като тревно зелено и червено Ferrari. За да се възползват от HDR, разработчиците на игри трябва да внедрят HDR във всяка игра.

    Не всички HDR телевизори обаче са създадени еднакво - далеч от всъщност. HDR поставя огромни изисквания към хардуера на дисплея, а някои телевизори могат в действителност да възпроизвеждат по-лошо изображение в режим HDR, отколкото в конвенционалния SDR режим. В таблицата по-долу сме включили нашата HDR оценка, която се основава на измерими стойности, определени по време на прегледи и други фактори.


    7. OLED или LCD
    Ако играете инцидентно по час, час и половина на ден си вземете OLED, но ако сте пристрастен и играете с часове, пропуснете OLED и се насочете към LCD с ниска латентност и удобна честота на опресняване.



    Input Lag

    Input Lag e неразбираем за повечето хора и често се бърка с други две понятия - входно закъснение и времето за реакция на матрицата. Тези две стойности не са обект на строги тестове (за метода на изпитване по-долу) и нямат значително влияние върху качеството на картината.

    Input Lag не е официална телевизионна спецификация, защото зависи от два различни фактора: вида на източника и настройките на телевизора. Най-лесният начин, по който можете да го измерите, е да свържете компютъра към телевизора и да покажете един и същ таймер на двата екрана. Можете да намерите таймер тук. След това, ако направите снимка на двата екрана, разликата във времето ще бъде вашият входен лаг. Това обаче е приблизително, защото вашият компютър не е задължително да извежда и двата сигнала едновременно. Най-добрите 4K HDR телевизори предлагат входна латентност около 15 ms или по-малка, средните модели около 20 ms, а по-бавните екрани реагират на 30 ms или повече; обикновено се забелязва разлика от около 15 ms между два екрана. Можете обаче да постигнете тези скорости само чрез ангажиране на игрови режими, които преминават с различни имена на различни телевизори. Автоматичният режим с ниска латентност(ALLM), автоматично активира този режим, когато е необходимо.

    Как да намалите времетраенето на Input Lag ?
    - превключете на режим Game mode
    - Изключете всички подобрители на картината (IFC, еко сензор...).
    - Задайте в менюто съответният HDMI порт към който е свързан източника на сигнал като PC порт.

    Πpи изпoлзвaнeтo нa тeлeвизopa ĸaтo мoнитop, зaдължитeлнo в мeнютo, тpябвa дa ce пpeвĸлючи нa peжим Gаmе Моdе. Toзи peжим, aвтoмaтичнo изĸлючвa oбpaбoтĸaтa нa cигнaлa oт пpoцecopa и тaĸa ce нaмaлявa вpeмeтo зa визyaлизиpaнe нa ĸaдъpa.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Display_lag

    Размера на Input Lag, определя колко време изтича между изпращането на изображението към телевизора, и неговото показване. Когато играете игра на дисплея, а изоставането е голямо, то това, което виждаме на екрана спира да отговаря на действителното състояние. В трафик сте, но вашият герой се движи с известно закъснение. Някой ви убива, а вие все още не знаете кой и как, защото на екрана е все още сцената, миг преди момента.

    Типичното време на реакция, при най-ниският клас телевизори стига до 150ms [милисекунди] (т.е. 0,15 секунди). Безвреден ли е режимът, и дали има нещо значително, което да ни заобиколи за толкова кратко време? Няма да пропуснете нищо, но имате проблем с контрола. В състояние на висока концентрация, реакцията човек е в рамките само на няколко десетки милисекунди. Когато на дисплея му отнема два пъти повече време(а обработката на движението на мишката отнема време дори на конзолата) вашият поглед на играта става много неточен.

    Получаване на изображението
    Колкото повече време е необходимо на телевизора, за да получи изходното изображение, толкова по-голямо ще бъде входящото закъснение. С модерните цифрови телевизори, използването на HDMI кабел ще ви позволи да минимизирате времето за придобиване, тъй като това ще прехвърли от източника цифров сигнал, който лесно се приема от телевизора.

    Може да намерите малко повече изоставане с аналогови връзки, като компонентни или композитни кабели. Това е така, защото телевизорът трябва да преобразува аналоговия сигнал в цифров, преди да може да се покаже видео, а процесът на преобразуване отнема време.

    Обработка на видео
    След като изображението е във формат, разбираем за видеопроцесора, той ще приложи поне малко обработка, за да промени изображението по някакъв начин. Няколко примера:
    - Добавяне на наслагвания (като менюта)
    - Регулиране на цветовете и яркостта
    - Интерполиране на картината, за да съответства на честотата на обновяване на телевизора
    - Мащабиране (като 720p до 1080p или 1080p до UHD)
    Времето, което отнемат тези стъпки, се влияе от скоростта на видео процесора и от необходимата обработка. Въпреки че не можете да контролирате скоростта на процесора, можете да упражните известен контрол върху това колко операции трябва да извършите, като активирате и деактивирате настройките. Колкото повече настройки разрешите, толкова повече работа трябва да извърши процесорът.

    Показване на изображението
    След като телевизорът обработи изображението, той е готов да бъде показан на екрана. Това е стъпката, на която видеопроцесорът изпраща изображението на екрана. Екранът не може да промени състоянието си незабавно, а времето, което ще отнеме, зависи от технологията и компонентите на телевизора. За съжаление няма начин да се подобри или контролира времето, отделено от тази фаза; това е фиксирано време за всеки телевизор.

    Как да получите най-добри резултати
    Повечето телевизори могат да бъдат регулирани така, че да нямат висок входен лаг. Като общо правило, опитайте следното:
    - Задайте телевизора на режим Игра или PC режим
    - Деактивирайте всички "подобрители" на телевизора
    Освен това, можете да опитате различни комбинации от настройки / режими / входове, докато стигнете до какъвто и да е баланс между функции и входно закъснение, което ви харесва.

    На линка долу може да тествате личното ви време за реакция
    https://www.humanbenchmark.com/tests/reactiontime

    За маниаците на гейминга - резултати за input lag
    https://www.rtings.com/tv/tests/inputs/input-lag
    Displaylag.com/display-database


    Input Lag
    Наименование
    ______________________
    Input Lag
    _______________________________________________________________________________________________________________________
    Какво представлява: Сбор от времето за няколко операции:
    - вpeмeтo oт пpoчитaнeтo дo изпpaщaнe нa ĸaдъpa oт изтoчниĸa нa cигнaл (игpoвa ĸoнзoлa, РС)
    - вpeмeтo зa oбpaбoтĸa нa вxoдящият cигнaл oт шacитo и Т-соn бopдa нa диcплeя
    - вpeмeтo зa peaĸция нa caмият диcплeй
    B cлyчaя c игpитe, тoвa e вpeмeтo oт нaтиcĸaнeтo нa бyтoнa нa вaшият ĸoнтpoлep, дo визyaлизиpaнeтo нa cъoтвeтнoтo дeйcтвиe нa eĸpaнa. Важно е за геймърите - колкото по-малко, толкова по-добре.
    Актуализацията на софтуера също може да повлияе, защото въвежда някакви промени. Това означава, че измерената стойност, може да се промени в бъдеще (надолу или нагоре); В допълнение, има не само най-кратък лаг, но и максимален; последният не се измерва в режим на игра, а в стандартен или нормален режим, или който е там техен еквивалент.
    Кога това е от значение: Свързване на монитора или телевизора с компютър или конзола за игри
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 30-08-20 в 19:18.
    SFisher одобрява това.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #2

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    HDMI 2.1: кои телевизори го имат и нуждаете ли се от него?

    Въвеждането на спецификациите HDMI 2.1 е в миналото от повече от година. Въпреки това изглежда, че много нови телевизори все още използват HDMI 2.0. Въпрос, който редовно чуваме е: защо не HDMI 2.1? Наистина ли се нуждаете от това днес?

    HDMI 2.1 накратко
    С обявяването на HDMI 2.1 акцентът беше предимно върху по-високата честотна лента на новата версия. Тя се увеличава от 18 Gbps (HDMI2.0) до 48 Gbps (HDMI2.1). Тези по-високи честотни ленти са необходими за бъдещи резолюции (8K и по-високи) и честота на кадрите (100fps и по-висока). Таблицата по-долу показва кои резолюции стават възможни с HDMI 2.1. Всяка комбинация от резолюция/fps, където ще намерите стандарт, High Speed ​​или Premium в колоната 'Speed', все още е възможна с HDMI 2.0. Ако в колоната „Скорост“ се казва Ultra, това означава, че имате нужда от HDMI 2.1 връзка. Full HD/120fps не е в таблицата, но се поддържа от HDMI 2.0. Но за 4K/120fps се нуждаете от HDMI 2.1.

    Модели 2019 все още са с портове HDMI 2,0b при които възможните сигнали са следните:
    UHD / 24-30fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 24-30fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 24-30fps, 4:4:4 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 48-60fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 48-60fps, 4:2:2 RGB, 8-bits

    При наличие на порт HDMI 2.1 (40Gb/s) ще може да пускате
    UHD / 48-60fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 48-60fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 48-60fps, 4:4:4 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 100-120fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 100-120fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 100-120fps, 4:4:4 RGB, 8, 10-bits

    При наличие на порт HDMI 2.1 (48Gb/s) ще може да пускате и
    UHD / 48-60fps, 4:2:2 RGB, 10, 12-bits
    UHD / 48-60fps, 4:4:4 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 100-120fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 100-120fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
    UHD / 100-120fps, 4:4:4 RGB, 8, 10, 12-bits

    Ограниченията са свързани с пропускателната способност на версията HDMI порт.


    HDMI 2.1 - объркващо?
    За съжаление, индикацията HDMI 2.1 не е съвсем ясна. Производителите са свободни да реализират редица функции и предлагат само толкова честотна лента, колкото смятат за необходима и все още използват означението HDMI 2.1. Това означава, че вие, като потребител, трябва да следите отблизо нещата, ако искате някои функции. Така че не е достатъчно да гледате HDMI версията.

    Имайки това предвид, кои характеристики са наистина важни?


    QFT, QMS и DSC
    Засега не можем да намерим тези три характеристики на каквито и да било модели. Това разбира се може да се промени в бъдеще, кой знае, че някои неща все още могат да бъдат добавени чрез фърмуера.

    QFT (Quick Frame Transport): намалява забавянето на дисплея. Тази функция ще бъде важна само за геймърите.

    QMS (Quick Media Switching): премахва смущаващия черен екран в момента, в който промените честотата на кадрите. Например, гледате трейлъри, а някои са в 24fps, други - в 50fps или 60fps. При всяко превключване, HDMI връзката трябва да настрои видео режима и това води до временно черно изображение. Преходът е безпроблемен с QMS.

    DSC (Display Stream Compression): Това е техника за компресиране без загуби, която е необходима само за изключително високи комбинации резолюция / честота на кадрите. В горната таблица можете да видите кои са те (маркирани с Ultra # в червено).


    Допълнителната честотна лента на HDMI 2.1 се изисква основно в следните сценарии:
    - Ultra HD / 120fps
    - Всичко с 8K (пренебрегваме 5K, което не е обичайна резолюция за телевизорите)
    Допълнителната честотна лента на HDMI 2.1 е необходимост за 8K модели, така че да са готови за всички 8K източници. А това за сега е следващото поколение Playstation което ще поддържа 8K. За Ultra HD телевизорите тази допълнителна честотна лента се отнася само за източниците на HFR. Днес само PC геймърите използват много мощен GPU. Xbox One поддържа HFR, но само в 1080p или 1440p. Разбира се, възможно е новите поколения конзоли да поддържат 4K HFR (новините за следващото поколение Playstation не казват нищо за това, но е вероятно.

    Но наличието на HDMI 2.1 само по себе си не гарантира, че въпросният телевизор също поддържа HFR. И тук е най-добре да се провери дали въпросният модел поддържа HFR или не. Full HD HFR често се нарича 2K HFR.

    Важна ли е поддръжката за HFR? За традиционното съдържание? В ограничена степен. Във филмовата индустрия говорим за HFR веднага щом се използва повече от 24 кадъра в секунда (мислете за версията на Hobbit с 48fps). Скоростта на кадрите до 60 кадъра в секунда вече е възможна на (Ultra HD) Blu-ray и на вашия телевизор. Следователно те не са проблем. В контекста на необходимата честотна лента, ние наистина говорим за HFR с по-висока честота на кадрите. Например, телевизията на живо би имала интерес към спорта на 100 или 120 кадъра в секунда. Но за това ще трябва да почакате поне до 2024 година и то май само за някои телевизии в Германия....не е сигурно.

    Геймърите могат да предложат HFR (чрез конзола или PC). Разбира се, за Full HD, който е достатъчно прост с настоящите графични карти, но 2K HFR се вписва в обхвата на HDMI 2.0. Само за 4K HFR се нуждаете от HDMI 2.1, но за да направите това, вече се нуждаете от доста як графичен процесор за надежден изход над 60fps.



    ALLM: Auto Low Latency Mode
    Тази функция позволява автоматично превключване към режим за игра. За това, вашето устройство източник трябва разбира се също да поддържа ALLM (например Xbox One). Веднага щом започнете да играете, конзолата превключва телевизора ви в режим на изображение за игра, така че да имате възможно най-малко закъснение на входа.
    ALLM се поддържа сравнително универсално, но разбира се е важно само за геймърите. Дори ако липсва, можете ръчно да преминете към режим на игра.

    Auto Low latency Mode
    Наименование
    ______________________
    АВТОМАТИЧЕН РЕЖИМ НА НИСКА ЛАТЕНТНОСТ (ALLM)
    _____________________________________________________________________________________________________________________
    Какво представлява: Автоматично превключване към режим за игра. Това става, когато даден източник (като игрова конзола) поиска превключване на телевизора в режим на ниска латентност (като например режим на игра).
    Кога това е от значение: Свързване с конзола за игри; PS4 и Xbox One S / X поддържат ALLM.



    VRR: Променлива честота на опресняване
    Тази функция идва от компютърния свят и е подобна на, но не e същата като AMD Freesync или Nvidia GSync. С тази технология дисплеят може да синхронизира честотата на опресняване с източника (PC или конзолата), вместо да използва фиксирана честота на опресняване (например 50 Hz). Разбира се, това е важно само за геймърите, защото цялото нормално съдържание използва 24 или 50/60 fps поддържани от вашия телевизор. Защо това е различно за геймърите?

    Игровата конзола или компютърът създават своите кадри в реално време и в зависимост от това какво има на екрана, скоростта, с която това се случва, ще варира. Така телевизорът не получава фиксиран брой изображения в секунда, а в един момент може да са 15 и миг след това 55 изображения в секунда. За това има две опции.

    Или можете да зададете честотата на опресняване на базата на телевизора, например 50 кадъра в секунда. Телевизорът тогава иска да покаже нов кадър на всеки 50 секунди и ако вашият източник не може да предостави тези изображения, той е длъжен да покаже няколко кадъра по два или дори три пъти. Това причинява накъсване на изображенията.

    Алтернатива е да се позволи на източника да доставя изображения толкова бързо, колкото може, но тогава вие рискувате GPU да достави ново изображение, докато телевизорът все още не е изцяло показал предишното изображение. В този случай виждате "разкъсване" на хоризонтални ивици в образа.

    Решението за всичко това е VRR. Когато VRR е активиран, екранът се синхронизира с източника. След това телевизорът извлича изцяло ново изображение всеки път, когато източникът сигнализира, че е готов. Накъсването при това до голяма степен изчезва (ниските честоти на кадрите, разбира се, никога не са оптимални), а след това накъсването става невъзможно. Всичко това води до много по-гладко преживяване.

    Дали VRR е съвместим с AMD Freesync и / или Nvidia GSync зависи от производителя. За сега знаем, че моделите на Samsung са съвместими с Freesync, LG моделите твърдят, че са съвместими с Freesync и Gsync.

    VRR формата на HDMI Forum не е съвместим с FreeSync или G-SYNC.

    Variable Refresh Rate
    Наименование
    ______________________
    Нормална честота на обновяване
    _________________________________________________
    Променлива честота на опресняване
    __________________________________
    Поддържани VRR конектори
    __________________________________
    Какво представлява: Максималната честота на опресняване на дисплея; колко често телевизорът може да обновява и показва нови кадри. Характеристика, която позволява на телевизора да синхронизира честотата на опресняване с изхода на входното устройство и намалява заекването и разкъсването на екрана. Входовете, които поддържат променлива честота на опресняване (напр. HDMI, DisplayPort)
    Кога това е от значение: Когато възпроизвеждате съдържание с честота на кадрите, която съответства на честотата на опресняване на телевизора (напр. 60 кадъра в секунда на 60 Hz телевизор, 120 кадъра в секунда на 120 Hz телевизор), или когато използвате функцията за интерполация на телевизора (ефект на сапунена опера) Почти всяка употреба, но е най-забележима при игри, където постоянните колебания в кадрите предизвикват разсейващи артефакти. Когато играете с различни конзоли или графични карти.
    Стойност: 120Hz диапазон: 40 - 120 Hz HDMI 2.1, Display Port 2.0

    Тест за поддържаните честоти от вашият монитор или телевизор
    https://www.nirsoft.net/utils/monitor_info_view.html
    https://nvidia.custhelp.com/app/answ...-my-display%3F



    eARC: Enhanced ARC
    Enhanced ARC се предлага главно защото предлага по-голяма честотна лента и следователно може да транспортира формати без загуби като Dolby True HD и DTS HD Master Audio. Освен това eARC осигурява задължителна поддръжка за синхронизиране на устните(lipsync), но остава да се види колко добре работи.

    Важността на eARC обаче е по-малка, отколкото може да подозирате. Поточните услуги използват кодеци с загуба на съдържание, като Dolby Digital Plus, и те се вписват в ARC. Единственият широко разпространен източник на саундтраци без загуби е Blu-ray (Ultra HD). А това е възможно само чрез външен плейър. Можете също така да свържете този плейър директно към вашия AV приемник или soundbar, след което изобщо не се нуждаете от eARC. Засега eARC е важно само ако сте в ситуация, в която се прилагат следните три неща:

    - Имате източник, който е вътрешен за телевизора (например вграден мултимедиен плейър) или че трябва да свържете с телевизора си (по някаква причина: твърде малко HDMI връзки на саундбара, ограничения във вашето окабеляване ...)

    - Аудиото, което слушате, е в Dolby True HD, DTS HD Master Audio или друг аудио формат, който не пасва на честотната лента на ARC.

    - Изпращате аудиото през eARC към външно аудио решение(AV ресивър с eARC).

    Стандартът eARC може да носи до 32 аудио канала, включително некомпресирани 24-битови/192kHz потоци от данни с до 38 Mbps.

    TV to AV Res - audio passthrough
    Formats & Codecs Optical HDMI ARC HDMI eARC
    LPCM 2ch
    LPCM 5.1ch
    LPCM 7.1ch
    Dolby Digital
    Dolby Digital 5.1
    Dolby TrueHD
    Dolby Digital Plus
    Dolby Atmos - Dolby ThrueHD
    Dolby Atmos via Dolby Digital Plus
    DTS
    DTS-ES Discrete 6.1, DTS-ES matrix 6.1
    DTS 96/24
    DTS HD High Resolution Audio
    DTS HD LBR
    DTS: X
    Забележка: по оптика преминава само DTS Core, а по hdmi пълен DTS.


    Заключение
    Наистина ли имате нужда от HDMI 2.1 връзка? На 8K телевизор, да. Въпреки че няма изобилие от 8K източници в перспектива, за тези телевизори трябва да поискате HDMI 2.1 връзка с пълната честотна лента с оглед на бъдещите източници.

    Случаят обаче е различен при UltraHD телевизора. Скоростта на HDMI 2.0 е достатъчна в по-голямата част от случаите. Само тези, които абсолютно желаят 4K HFR (засега само ограничена група със скъпи персонални компютри) трябва да изискват HDMI 2.1. Вашата употреба също е много важна по отношение на характеристиките. ALLM и VRR са важни само за геймърите. И eARC може да бъде важно, но само за хора с много специфично отношение.

    https://www.homecinemamagazine.nl/20...-je-het-nodig/
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 01-10-20 в 21:50.
    SFisher одобрява това.

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #3

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    LG
    Както миналата година, LG предостави HDMI2.1 портове на много от своите устройства. Моля, обърнете внимание, според най-нова информация, портовете на мнозинството UHD/4K модели са ограничени до 40Gbps, а не пълните 48Gbps, които стандартът позволява.
    CX не може да възпроизведе 4K 120Hz 4:4:4/RGB 12-бита, тъй като скоростта на HDMI 2.1 FRL е ограничен на 40Gbps (вместо 48Gbps, който е наличен на C9). CX все още може да възпроизведе 4K 120Hz 4:2:2 12-бита, 4K 120Hz 4:2:0 12-бита, 1440p 120Hz 4:4:4/RGB 12-бита, 1080p 120Hz 4:4:4/RGB 12 -бита и всички други 12-битови режими, които не надхвърлят 40Gbps.

    Type display OLED LCD + Quantum dot film LCD
    Series ZX RX
    WX
    GX
    CX
    BX NANO99
    NANO97
    NANO95
    NANO91
    NANO90
    NANO86
    NANO85
    NANO81
    NANO80
    NANO79 UN85 UN81
    UN80
    UN74
    UN73
    UN71
    HDMI 2.1 (48 Gbps) 2x no no no 2x no no no no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) 2x 4x 4x 2x 2x 2x no no 2x no
    HDMI 2.0b (18 Gbps) no no no 2x no 2x 4x 3x 2x 4x
    FRL (Fixed Rate Link) Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no Yes no
    eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no Yes no
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    VRR (HDMI Forum VRR) 40-120Hz no 40-120Hz 40-120Hz no 48-120Hz * no no no no
    VRR (AMD FreeSync) 40-120Hz no 40-120Hz 40-120Hz no 48-120Hz * no no no no
    VRR (NVIDIA GSync) 40-120Hz no 40-120Hz 40-120Hz no no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no Yes no
    2K HFR Yes Yes Yes Yes Yes Yes no no Yes no
    HGiG Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes ** no Yes Yes **
    QMS (Quick Media Switching) no no no no no no no no no no
    QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no no no no
    Input Lag
    1080p @ 60 Hz
    1080p @ 60 Hz Outside Game Mode
    1440p @ 60 Hz
    2160p @ 60 Hz
    2160p @ 60 Hz + 10 bit HDR
    2160p @ 60 Hz @ 4:4:4
    2160p @ 60 Hz Outside Game Mode
    2160p @ 60 Hz With Interpolation
    4320p @ 60 Hz
    1080p @ 120 Hz
    1440p @ 120 Hz
    2160p @ 120 Hz
    1080p with Variable Refresh Rate
    1440p with VRR
    2160p with VRR
    4320p with VRR
    Game mode
    -
    Gamemode
    -
    Game mode
    14.1 ms
    97.5 ms
    14.3 ms
    14.1 ms
    14.0 ms
    14.1 ms
    97.5 ms
    93.4 ms
    N/A
    7.4 ms
    7.4 ms
    11.6 ms
    6.4 ms
    6.7 ms
    11.6 ms
    N / A
    Game mode
    15.0 ms
    106.1 ms
    14.8 ms
    14.5 ms
    14.5 ms
    14.6 ms
    94.1 ms
    85.8 ms
    N/A
    5.9 ms
    5.7 ms
    11.6 ms
    5.9 ms
    6.2 ms
    11.1 ms
    N/A
    Game mode
    -
    Game mode
    14.7-15.8 ms
    79.5-97.8 ms
    14.8-15.8 ms
    14.7-15.0 ms
    14.7-16.9 ms
    14.7-15.0 ms
    78.4-88.9 ms
    78.0-86.2 ms
    N/A
    5.5-5.8 ms
    5.4-5.7 ms
    22.9 ms
    Not Tested
    Not Tested
    Not Tested
    N/A
    Game mode
    10.6 ms
    110.9 ms
    10.1 ms
    10.1 ms
    10.1 ms
    10.2 ms
    99.0 ms
    99.0 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    Game mode
    -
    Game mode
    -
    Game mode
    9.9 ms
    110.9 ms
    9.6 ms
    9.7 ms
    9.7 ms
    9.7 ms
    99.0 ms
    99.0 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    * With separate mode for 90-120Hz
    ** After planned update
    ZX, NANO99, NANO95: HDMI ports support HDCP 2.3, 60fps @ 4320p / 120fps @ 2160p
    GX, WX, CX: HDMI ports support HDCP 2.3, 120fps @ 2160p
    BX, NANO91(90), NANO86(85), 86UN80: HDMI ports 1 & 2 support HDCP 2.3, 120fps @2160p
    NANO80, UN81(80), UN73: HDMI ports support HDCP 2.2, 60fps @ 2160p
    • To fully utilize the VRR range you need 120Hz output of which the 9/X both support at 1080p, 1440p for HDMI 2.0 and 2160p (4K) for HDMI 2.1
    • QMS should work but it's not certified yet
    • Built-in NVIDIA G-SYNC compatible with RTX 20 and GTX 16 graphics card series(inherited from C9) no firmware update required - will be supported across four 2020 model ranges (BX, CX, GX and ZX);
    • Built-in HGiG Mode (inherited from C9) - no firmware update required;
      new AMD FreeSync compatibility - available via a future firmware upgrade at the end of 2020 (the FreeSync level that is supported: "AMD FreeSync Premium" that provides: tear-free experience, at least 120hz refresh rate at minimum FHD resolution, support for low framerate compensation (LFC), low latency) - also is unknown if FreeSync will be made available to the C9;

    ***G-SYNC included only in ZX, GX, CX and BX models. FreeSync included in ZX model; software update required for GX, CX and BX models. FreeSync may not be available at the time of purchase of this product

    2019 models
    SM90, SM95, SM98, SM99, B9, C9, E9, W9, Z9, R9 - HDMI 2.1, eARC



    SONY


    ZH8 XH9005
    XH9077
    XH9096
    XH9288
    XH9299
    A9, A8
    (OLED)
    XH9505
    XH8505
    XH8577
    XH8588
    XH8196
    XH8077
    XH8096
    XH7055
    XH7056
    SoC MediaTek MT5598 MediaTek MT9950 MediaTek MT5598 MediaTek MT5598 MediaTek 5598 MediaTek MT5598 MediaTek MT5597
    HDMI 2.1 (48 Gbps) no 2x no no no no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) 1x no no no no no no
    HDMI 2.0b (18Gbps) 3x 2x 4x 4x 4x 4x 3x
    FRL (Fixed Rate Link) 10G@4L 12G@4L no no no no no
    eARC (Enhanced ARC) Yes Yes* Yes Yes Yes no no
    ALLM (Auto Low Latency Mode) no Yes* no no no no no
    VRR (HDMI VRR) no 48-120Hz * no no no no no
    VRR (AMD FreeSync) no no no no no no no
    VRR (NVIDIA G-Sync) no no no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes Yes* no no no no no
    2K HFR Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    QMS (Quick Media Switching) no no no no no no no
    QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no
    Video signal support 7680 x 4320p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
    4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
    3840x2160p (24/25/30/50/60/
    100/120 Hz)
    1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz),
    1080/24p
    1080i (50, 60 Hz)
    720p (30, 50, 60 Hz)
    720/24p
    576p
    480p
    -
    4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
    3840x2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
    1080p (30, 50, 60 Hz, 100, 120 Hz)
    1080i (50, 60 Hz)
    720p (30, 50, 60 Hz)
    720/24p
    576p
    480p
    -
    4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
    3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
    1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz)
    1080/24p
    1080i (50, 60 Hz)
    720p (30, 50, 60 Hz)
    720/24p
    576p
    480p
    -
    4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
    3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
    1080p (30, 50, 60 Hz)
    1080/24p
    1080i (50, 60 Hz)
    720p (30, 50, 60 Hz)
    720/24p
    576p
    480p
    Input Lag
    1080p @ 60 Hz
    1080p @ 60 Hz Outside Game Mode
    1440p @ 60 Hz
    2160p @ 60 Hz
    2160p @ 60 Hz + 10 bit HDR
    2160p @ 60 Hz @ 4:4:4
    2160p @ 60 Hz Outside Game Mode
    2160p @ 60 Hz With Interpolation
    4320p @ 60 Hz
    1080p @ 120 Hz
    1440p @ 120 Hz
    2160p @ 120 Hz
    1080p with Variable Refresh Rate
    1440p with VRR
    2160p with VRR
    4320p with VRR
    Game mode
    -
    Game mode
    15.4 ms
    91.1 ms
    15.0 ms
    15.1 ms
    15.2 ms
    15.1 ms
    90.9 ms
    87.2 ms
    N/A
    7.2 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    Game mode
    18.7 ms
    110.2 ms
    N/A
    18.5 ms
    18.5 ms
    18.4 ms
    93.5 ms
    85.3 ms
    N/A
    10.5 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    Game mode
    19.3 ms
    85.7 ms
    19.2 ms
    19.1 ms
    19.0 ms
    19.1 ms
    85.6 ms
    78.3 ms
    N/A
    10.8 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    Game mode
    18.7 ms
    110.2 ms
    19.2 ms
    18.5 ms
    15.5 ms
    19.1 ms
    93.3 ms
    78.3 ms
    N/A
    10.5 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    Game mode
    9.8 ms
    123.8 ms
    N/A
    10.2 ms
    12.7 ms
    10.2 ms
    123.8 ms
    123.9 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    -
    12.1 ms
    1453 ms
    N/A
    11.9 ms
    11.7 ms
    11.9 ms
    123.8 ms
    123.9 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A

    *: only after a future firmware upgrade!
    Поддържа се само HDMI IN 4
    100 Hz и 120 Hz се поддържа само от HDMI IN 4



    SAMSUNG

    Samsung внесе яснота след миналогодишното объркване и началото на тази година. SUHD/8K моделите (Q950TS, Q900T, Q800T) и UHD/4K моделите (Q95T, Q90T, Q80T, Q70T) са оборудвани с един HDMI2.1 порт с увеличена честотна лента. Те също така поддържат повечето функции на HDMI2.1. Имайте предвид, че 49-инчовият Q49Q80T не предлага HFR / VRR, тъй като няма 100Hz панел.

    - Q950TS
    Q900T
    Q800T
    Q95T
    Q90T
    Q83T
    Q80T
    Q77T
    Q74T
    Q70T
    LS01T
    LS03T
    (The Serif)
    Q60T
    TU8000
    TU7000
    HDMI 2.1 (48 Gbps) no no no no no no no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) 1x 1x (HDMI4) 1x (HDMI4) 1x (HDMI4) 1x (HDMI4) no no no
    HDMI 2.0 (18Gbps) 3x 3x 3x 3x 3x 4x 4x 4x
    FRL (Fixed Rate Link) Yes
    (10 Gbps @ 4 Lanes)
    Yes
    (10 Gbps @ 4 Lanes)
    Yes
    (10 Gbps @ 4 Lanes)
    Yes
    (10 Gbps @ 4 Lanes)
    Yes
    (10 Gbps @ 4 Lanes)
    no no no
    eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
    VRR (HDMI VRR) 48-120Hz 48-120Hz *
    (4K/48-60Hz)
    (1080p/20-120Hz)
    48-120Hz *
    (4K/48-60Hz)
    (1080p/20-120Hz)
    48-120Hz *
    (4K/48-60Hz)
    (1080p/20-120Hz)
    48-120Hz *
    (4K/48-60Hz)
    (1080p/20-120Hz)
    no no no
    VRR (AMD FreeSync) 48-120Hz 48-120Hz * 48-120Hz * 48-120Hz * 48-120Hz * no no no
    VRR (NVIDIA GSync) no no no no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes Yes* Yes* Yes* Yes* no no no
    2K HFR Yes Yes* Yes* Yes* Yes* Yes Yes Yes
    Input Lag
    1080p @ 60 Hz
    1080p @ 60 Hz Outside Game Mode
    1440p @ 60 Hz
    2160p @ 60 Hz
    2160p @ 60 Hz + 10 bit HDR
    2160p @ 60 Hz @ 4:4:4
    2160p @ 60 Hz Outside Game Mode
    2160p @ 60 Hz With Interpolation
    4320p @ 60 Hz
    1080p @ 120 Hz
    1440p @ 120 Hz
    2160p @ 120 Hz
    1080p with Variable Refresh Rate
    1440p with VRR
    2160p with VRR
    4320p with VRR
    Game mode
    10.2 ms
    79.0 ms
    10.3 ms
    10.2 ms
    10.0 ms
    10.2 ms
    63.0 ms
    30.2 ms
    Not Tested
    N/A
    5.7 ms
    5.5 ms
    Not Tested
    6.0 ms
    6.3 ms
    Not Tested
    Game mode
    10.5 ms
    92,2 ms
    10,2 ms
    10,4 ms
    10,2 ms
    10,6 ms
    70,2 ms
    21.6 ms
    N/A
    5.9 ms
    6.3 ms
    N/A
    6.0 ms
    6,4 ms
    15.0 ms
    N/A
    Game mode
    10.1 ms
    79.5 ms
    9.8 ms
    9.8 ms
    9.7 ms
    9.9 ms
    66.4 ms
    22.0 ms
    N/A
    5.4 ms
    5.3 ms
    N/A
    6.4 ms
    7.2 ms
    15.7 ms
    N/A
    Game mode
    10.4 ms
    85.3 ms
    9.2 ms
    9.1 ms
    10.4 ms
    9.3 ms
    76.6 ms
    21.6 ms
    N/A
    5.8 ms
    6.0 ms
    N/A
    6.6 ms
    6.9 ms
    14.6 ms
    N/A
    Game mode
    10.4 ms
    85.3 ms
    9.2 ms
    9.1 ms
    10.4 ms
    9.3 ms
    76.6 ms
    21.6 ms
    N/A
    5.8 ms
    6.0 ms
    N/A
    6.6 ms
    6.9 ms
    14.6 ms
    N/A
    Game mode
    10.0 ms
    86.3 ms
    9.9 ms
    10.0 ms
    9.7 ms
    9.8 ms
    60.1 ms
    26.3 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    Game mode
    9.7 ms
    87.2 ms
    9.9 ms
    9.5 ms
    9.7 ms
    9.6 ms
    85.3 ms
    25.3 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    Game mode
    10.2 ms
    34.5 ms
    10.0 ms
    10.3 ms
    10.4 ms
    10.3 ms
    17.5 ms
    34.2 ms
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    N/A
    *: Only for 55 inch screen size and larger

    2019- models
    Q900RB, Q950R - HDMI 2.1



    Panasonic

    Ситуацията е ясна при Panasonic. Заради използваните стари модели процесори, нито един модел няма HDMI 2.1 порт с по-голяма честотна лента, а по отношение на функциите на LCD моделите се предлага само ALLM, а на OLED моделите eARC. За разлика от останалите производители, компанията набляга на качеството на картината, а гейминг опциите са на заден план.
    -- OLED LCD
    - HZ2000
    HZ1500
    HZ1000
    HZ980
    HX970
    HX940
    HX900
    HX88x
    HX800
    HX700
    HX600
    SoC MediaTek MT5813
    MediaTek MT5813 MediaTek MT5813 MediaTek MT MediaTek MT
    HDMI 2.1 (48 Gbps) no no no no no
    HDMI 2.1 (40 Gbps) no no no no no
    HDMI 2.0b (18 Gbps) 4x 4x 4x 3x 4x
    FRL (Fixed Rate Link) no no no no no
    eARC (Enhanced ARC) Yes no no no no
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes no
    VRR (HDMI Forum VRR) no no no no no
    VRR (AMD FreeSync) no no no no no
    VRR (NVIDIA GSync) no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) no no no no no
    2K HFR no no no no no
    QMS (Quick Media Switching) no no no no no
    QFT (Quick Frame Transport) no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) no no no no no
    Video signal support 4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
    3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
    1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz)
    1080/24p
    1080i (50, 60 Hz)
    720p (30, 50, 60 Hz)
    720/24p
    576p
    480p
    4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
    3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
    1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz)
    1080/24p
    1080i (50, 60 Hz)
    720p (30, 50, 60 Hz)
    720/24p
    576p
    480p
    4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
    3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
    1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz)
    1080/24p
    1080i (50, 60 Hz)
    720p (30, 50, 60 Hz)
    720/24p
    576p
    480p
    4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
    3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
    1080p (30, 50, 60 Hz)
    1080/24p
    1080i (50, 60 Hz)
    720p (30, 50, 60 Hz)
    720/24p
    576p
    480p
    Input Lag
    1080p SDR
    4K SDR
    4K HDR
    Game mode
    21.4 ms
    21,7 ms
    21.5 ms
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -



    Philips
    Както миналата година, Philips не предоставя HDMI 2.1 портове на своите 2020 модели. От опциите на HDMI 2.1 се предлага само ALLM.
    Philips традиционно пуска част от своя състав през септември, може да видим новости в тези модели.

    -- OLED LCD
    935 865, 855
    805
    765, 755
    9435, 9235
    9005, 8555
    8545, 8535
    8505
    8105, 7855, 7805 7555, 7505 6905, 6855
    6805, 6605
    SoC MediaTek MT5597
    MediaTek MT5597
    + NT334 + NT315
    MediaTek MT5596
    + NT334
    MediaTek MT5597 MediaTek MT5596 Novatek NT72671 MediaTek MT5580
    HDMI 2.1 (more than 18 Gbps) no no no no no no no
    HDMI 2.0b (18 Gbps) 4x 4x 4x 4x 3x no no
    HDMI 1.4 (10.2 Gbps) no no no no no 3x 2x
    FRL (Fixed Rate Link) no no no no no no no
    eARC (Enhanced ARC) no no no no no no no
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes no no
    VRR (HDMI VRR) no no no no no no no
    VRR (AMD FreeSync) no no no no no no no
    VRR (NVIDIA GSync) no no no no no no no
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) no no no no no no no
    2K HFR (1080p/120Hz) Yes Yes no no no no no
    QMS (Quick Media Switching) no no no no no no no
    QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no
    DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no
    Video signal support 3840x2160p (24, 25, 30, 50, 60Hz)
    1920x1080p (24,25,30, 50, 60Hz),
    1280x1024p (30, 50, 60 Hz)
    1024x768p (30, 50, 60 Hz)
    800x600p (50, 60Hz)
    640x480p (50, 60Hz)
    3840x2160p (24, 25, 30, 50, 60Hz)
    1920x1080p (24,25,30, 50, 60Hz),
    1280x1024p (30, 50, 60 Hz)
    1024x768p (30, 50, 60 Hz)
    800x600p (50, 60Hz)
    640x480p (50, 60Hz)
    3840x2160p (24, 25, 30, 50, 60Hz)
    1920x1080p (24,25,30, 50, 60Hz),
    1280x1024p (30, 50, 60 Hz)
    1024x768p (30, 50, 60 Hz)
    800x600p (50, 60Hz)
    640x480p (50, 60Hz)
    Input Lag Film mode 73.3ms
    Game mode 33.4ms
    Film mode 73.3ms
    Game mode 33.4ms
    Film mode 73.3ms
    Game mode 33.4ms
    Film mode 73.3ms
    Game mode 33.4ms
    Game mode ? Game mode ? ?



    TCL

    -- LCD 8K ULD LCD + QD UHD LCD FHD LCD
    X915 C815 C715 P815 P715 P615 P610 S615
    SoC Realtek RTD2851 Realtek RTD2851 Realtek RTD2851 realtek RTD2851 Realtek RTD2851 Realtek RTD2851 ? ?
    HDMI 2.1 (48 Gbps) No No No No No No No No
    HDMI 2.1 (40 Gbps) 3x No No No No No No No
    HDMI 2.0b (18 Gbps) 1x 3x 3x 3x 3x 3x 3x No
    HDMI 1.4b (10.2 Gbps) No No No No No No No 2x
    FRL (Fixed Rate Link) No No No No No No No No
    eARC (Enhanced ARC) Yes No No No No No No No
    ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes No No No No No No No
    VRR (HDMI VRR) Yes No No No No No No No
    VRR (AMD FreeSync) No No No No No No No No
    VRR (NVIDIA G-Sync) No No No No No No No No
    4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) No No No No No No No No
    2K HFR No No No No No No No No
    QMS (Quick Media Switching) No No No No No No No No
    QFT (Quick Frame Transport) No No No No No No No No
    DSC (Display Stream Compresion) No No No No No No No No
    Video signal support -
    -
    -
    -
    -
    4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
    3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
    1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz)
    1080/24p
    1080i (50, 60 Hz)
    720p (30, 50, 60 Hz)
    720/24p
    576p
    480p
    1080p (30, 50, 60 Hz)
    1080/24p
    1080i (50, 60 Hz)
    720p (30, 50, 60 Hz)
    720/24p
    576p
    480p
    Input Lag
    1080p @ 60 Hz
    1080p @ 60 Hz Outside Game Mode
    1440p @ 60 Hz
    2160p @ 60 Hz
    2160p @ 60 Hz + 10 bit HDR
    2160p @ 60 Hz @ 4:4:4
    2160p @ 60 Hz Outside Game Mode
    2160p @ 60 Hz With Interpolation
    4320p @ 60 Hz
    1080p @ 120 Hz
    1440p @ 120 Hz
    2160p @ 120 Hz
    1080p with Variable Refresh Rate
    1440p with VRR
    2160p with VRR
    4320p with VRR
    Game mode Game mode
    Game mode
    Game mode
    Game mode
    Game mode
    Game mode
    Game mode
    *: only after a future firmware upgrade!
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 08-12-20 в 12:04.
    SFisher одобрява това.

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #4

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Кои марки телевизори поддържат HDR и HFR ?

    LCD телевизорите също имат ABL и не постигат 1000 nits в 100% бяло изображение.
    Геймърите преминават през същото, като зрителите на филми. И тук тълпата не разбира HDR поради погрешна маркетингова пропаганда от производителя на LCD и се оплакват от игри, които сега са твърде тъмни. HDR се стреми към възможно най-високия динамичен обхват и това се генерира само ако зададете и тъмни части на изображението за разлика от светлите области на изображението. Освен това има подобрена дълбочина на цветовете (HDR съществува отдавна в зоната EBV и HDR тук е записан в 10-16 битови RAW за по-добър динамичен обхват с повече свобода при последваща обработка, вместо само от силно компресиран 8-битов JPEG). HDR обаче не е свързан с висока APL(средна яркост на картината) яркост. Това е по-скоро контрапродуктивно и тогава изглежда като свръхподдържан SDR. Дори при игрите имате само 10% върхове.

    Теоретично високата стойност на обема на цвета е малко полезна за LCD, ако верността на цветовете е толкова лоша и постоянно се колебае - особено при FALD LCD, които са неподходящи за овладяване на цветовете дори като мини-LED версии.


    https://www.amd.com/en/products/freesync-tvs
    https://www.nvidia.com/en-us/geforce...onitors/specs/
    Забележка:
    таблицата показва марки, а не конкретни серии и модели.

    HDR & HFR support in European TV brand 2020
    --
    ________________
    HDR 10
    BBC/NHK
    HLG10

    Dolby Vision HDR10+ HFR
    100/120fps
    (sports, games)
    3D Lut
    (Calibration)
    High-end TV PQ 10
    LG Yes Yes Yes Yes Yes
    Panasonic Yes Yes Yes Yes
    Sony Yes Yes Yes Yes
    Samsung Yes Yes Yes Yes
    Philips (TP Vision) Yes Yes Yes Yes
    TCL Yes Yes Yes Yes
    Loewe Yes Yes Yes
    Bang & Olufsen Yes Yes Yes
    Hisense Yes Yes Yes Yes
    Xiaomi Yes Yes Yes Yes Yes
    Sharp Yes Yes Yes
    Skyworth Yes Yes Yes
    Metz (Skyworth) Yes Yes
    Thomson (TCL) Yes Yes
    Vestel
    Toshiba, Hitachi, JVC
    Finlux, Telefunken..
    Yes Yes Yes
    Grundig
    (Beko/Arçelik)
    Yes Yes Yes
    Vizio Yes Yes Yes Yes Yes
    Oppo Yes Yes Yes Yes Yes
    One Plus Yes Yes Yes Yes
    ChangHong Yes Yes Yes Yes




    Каква графична карта ми трябва за HDR и кои PC игри поддържат HDR?

    HDR: Графични карти на Nvidia
    Добрата новина е, че всички GeForce GTX 900 , 10-серии и нови 16-серийни графични карти на Nvidia и 20-серийни графични карти Nvidia RTX са готови за HDR направо от кутията. Лошата новина е, че серията 900 може да го прави само през своите HDMI 2.0 конектори, защото техните DVI и DisplayPort изходи не го поддържат. Това е така, защото поддръжката на HDR за DisplayPort беше въведена само в DisplayPort 1.4. GTX 900 серията на Nvidia, от друга страна, е останала с изходи DisplayPort 1.2.

    За щастие, Nvidia поправи това за своите 10 серии от графични карти GTX. Както можете да видите от таблицата по-долу, всички те могат да правят HDR през HDMI и DisplayPort, тъй като всички карти от серия GTX 10 се предлагат с конектори DisplayPort 1.4. Междувременно GTX 16-серията и RTX 20-та серия на Nvidia се предлагат с готови DisplayPort 1.4a и HDMI 2.0b изходи.

    HDMI 2.0 HDMI 2.0 и DisplayPort 1.4 HDMI 2.0b и DisplayPort 1.4a HDMI 2.1a и DisplayPort 1.4a
    Nvidia GeForce GTX 950 Nvidia GeForce GTX 1050 Nvidia GeForce GTX 1650 Nvidia GeForce RTX 3090
    Nvidia GeForce GTX 960 Nvidia GeForce GTX 1050Ti Nvidia GeForce GTX 1650 Super Nvidia GeForce RTX 3080
    Nvidia GeForce GTX 970 Nvidia GeForce GTX 1060 Nvidia GeForce GTX 1660 Nvidia GeForce RTX 3070
    Nvidia GeForce GTX 980 Nvidia GeForce GTX 1070 Nvidia GeForce GTX 1660 Super
    Nvidia GeForce GTX 980Ti Nvidia GeForce GTX 1070Ti Nvidia GeForce GTX 1660 Ti
    Nvidia GeForce GTX Titan X Nvidia GeForce GTX 1080 Nvidia GeForce RTX 2060
    Nvidia GeForce GTX 1080Ti Nvidia GeForce RTX 2060 Super
    Nvidia Titan X Nvidia GeForce RTX 2070
    Nvidia Titan Xp Nvidia GeForce RTX 2070 Super
    Nvidia GeForce RTX 2080
    Nvidia GeForce RTX 2080 Super
    Nvidia GeForce RTX 2080Ti

    HDR: графични карти AMD
    За тези от страната на AMD, вие разглеждате основно тяхното семейство графични процесори Polaris - тоест сериите RX 400 и RX 500 - както и техните висококачествени графични карти Vega и Radeon 7. Можете също така да очаквате новите графични карти AMD Navi да поддържат HDR, когато в крайна сметка също излязат.

    Ако обаче имате някоя от по-старите карти на серия R9 300 на AMD, може да имате късмет, тъй като те също поддържат HDR през своите HDMI 1.4b и DisplayPort 1.2 изходи, макар и с няколко ограничения - а именно те могат да достигнат само максимум 30 кадъра в секунда при 4K и дълбочина на цвета от 8 бита, а не 10 бита, когато са свързани през HDMI поради ограничения на честотната лента.

    HDMI 1.4b и DisplayPort 1.2 HDMI 2.0 и DisplayPort 1.4
    AMD Radeon R9 380 AMD Radeon RX 460
    AMD Radeon R9 380X AMD Radeon RX 470
    AMD Radeon R9 390 AMD Radeon RX 480
    AMD Radeon R9 390X AMD Radeon RX 550
    AMD Radeon RX 560
    AMD Radeon RX 570
    AMD Radeon RX 580
    AMD Radeon RX 590
    AMD Radeon RX Vega 56
    AMD Radeon RX Vega 64
    AMD Radeon 7
    AMD Radeon RX 5700
    AMD Radeon RX 5700 XT

    Каква графична карта ми трябва за Nvidia G-Sync HDR?
    Уви, въпреки че 900-серийните GTX графични карти на Nvidia са способни да генерират HDR изображение, ще ви е необходима една от сериите 1000, 1600 или RTX 2000, за да се възползвате от стандарта на G-Sync HDR на Nvidia - по-специално GTX 1050 или по-висока.

    Също така ще трябва да се уверите, че тя има правилния драйвер - R396 GA2 или по-висок - и че вашият компютър работи с Windows 10. Nvidia също препоръчва да използвате връзката DisplayPort 1.4 на вашата графична карта.

    Каква графична карта ми трябва за AMD FreeSync 2?
    Технологията на FreeSync 2 на AMD е малко по-трудна за разплитане от G-Sync HDR на Nvidia, тъй като всяка графична карта, която в момента поддържа обикновен FreeSync, също поддържа FreeSync 2. Това означава, че всички изброени по-горе карти AMD, както и Radeon HD 7790, Radeon Серии HD 8770, R5, R7 и R9 200 (с изключение на сериите R9 270X и R9 280X) и сериите R5, R7 и R9 300 (с изключение на R9 370X). Тя също така включва Radeon R9 Nano карти, Radeon R9 Fury карти и 2016 издание на Radeon Pro Duo.

    В резултат, това означава, че всички тези карти всъщност могат да правят HDR, стига да са свързани към монитор FreeSync 2 и да играете игра с поддръжка на FreeSync 2. Това по-скоро ограничава вашите избори - не всички игри в списъка на PC игри по-долу всъщност имат конкретна поддръжка за FreeSync 2, но поне има малко повече гъвкавост от G-Sync HDR картите на Nvidia.

    Лично бих препоръчал да се придържате към графичните карти RX 400, RX 500 и Vega, изброени в таблицата по-горе, за да сте абсолютно сигурни, че получавате възможно най-доброто HDR изживяване с AMD картата си, но поне по-възрастните собственици на графични карти не са напълно оставен на студа тук.





    Списък на игри, които поддържат дисплей с висок динамичен обхват (HDR)

    https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Li...play_%28HDR%29



    Всички PS5 и Xbox Series X игри, които поддържат 120 кадъра в секунда

    https://www.eurogamer.net/articles/d...-xbox-series-x
    https://www.xbox.com/en-US/games/xbo...-enhanced-list



    List of PlayStation 5 games

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...tation_5_games



    List of Xbox One X enhanced games

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...enhanced_games
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 31-12-20 в 20:05.
    SFisher, sasho1bs и berpan харесват това.

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #5

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Най-добрите телевизори за гейминг


    LG CX OLED: най-добрият 4K телевизор за HDR игри.
    За
    • HDMI 2.1 портовете позволяват 4K 120fps гейминг на Series X, PS5 и следващо поколение GPU
    • Изключително ниска латентност на входа при използване на игрови режими
    • 120Hz вмъкване на черна рамка позволява по-добра обработка на движението
    • Непобедим контраст, времена на реакция на пиксела, точност на цветовете и ъгли на видимост
    • Отлично мащабиране за източници с по-ниска разделителна способност

    Против
    • DolbyVision и HDR10 се поддържат, но липсва HDR10 +
    • Възможно е Burn-in макар и изключително малко вероятно, ако гледате разнообразно съдържание
    • Няма опция за ъпскелинг на 720p или 1080p без филтри



    Samsung Q80T QLED: най-добрият 4K не-OLED телевизор за HDR игри.
    За
    • Поддръжка за 4K 120Hz (макар и само на един HDMI порт)
    • Изключително ниско забавяне на входа в игровия режим
    • Добро управление на движението с вмъкване на черен кадър
    • Поддръжка на променлива скорост на опресняване (FreeSync) на Xbox One и PC
    • Няма риск от изгаряне

    Против
    • Нивата на черно и ъглите на видимост не се сравняват с OLED
    • Няма поддръжка на DolbyVision, но HDR10 и HDR10 + се поддържат


    Sony XH9005/X900H: Най-добрият 4K телевизор от среден клас за HDR игри.
    За
    • Невероятно ниско забавяне на входа и пълна поддръжка на HDMI 2.1
    • Страхотна работа с движение с бързи времена на реакция
    • Добро контрастно съотношение (4800: 1) и голяма точност на цветовете

    Против
    • HDMI 2.1 функции, идващи в по-късна актуализация на фърмуера
    • Тесни ъгли на видимост поради използвания VA панел
    • Без FreeSync или G-Sync Съвместима поддръжка за компютърни игри.


    LG UN7400: Най-добрият 4K телевизор за HDR игри
    За
    • Превъзходно забавяне на входа (~ 12 ms) в режим на игра
    • По-добри ъгли на гледане от VA телевизорите
    • Чист и отзивчив интерфейс за интелигентна телевизия webOS
    • Поддръжка на HGiG https://www.hgig.org/

    Против
    • Лошият контраст води до твърде ярки тъмни сцени и не възпроизвежда HDR правилно
    • Проблемите със сивата равномерност създават облачна картина в някои сцени
    • Няма 120Hz панел или HDMI 2.1 поддръжка



    -- OLED LCD + Quantum dot LCD
    Brand Series Input Lag HDR score
    Ex. > 80 %
    HDR support Refresh rate Series Input Lag HDR score
    Ex. > 80 %
    HDR support Refresh rate Series Input Lag HDR score
    Ex. > 80%
    HDR support Refresh rate
    LG RX
    WX
    GX
    CX
    --
    --
    13.3 ms
    13.3 ms
    --
    --
    71 %
    71 %
    HLG / Dolby Vision
    HLG / Dolby Vision
    HLG / Dolby Vision IQ
    HLG / Dolby Vision IQ
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    NANO91
    NANO90
    NANO86
    NANO85
    NANO81
    -- ms
    -- ms
    -- ms
    -- ms
    -- ms
    -- %
    -- %
    -- %
    -- %
    -- %
    HLG / Dolby Vision IQ
    HLG / Dolby Vision IQ
    HLG / Dolby Vision IQ
    HLG / Dolby Vision IQ
    HLG
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    50 Hz
    UN85
    UN81
    UN80
    UN74
    UN73
    UN71
    -- ms
    -- ms
    -- ms
    13 ms
    13 ms
    13 ms
    -- %
    -- %
    --
    --
    --
    --
    HLG / Dolby Vision IQ
    HLG
    HLG
    HLG
    HLG
    HLG
    100 Hz
    50 Hz
    SONY A9S
    A8
    --
    18,2 ms
    70 %
    70 %
    HLG / Dolby Vision
    HLG / Dolby Vision
    100 Hz
    100 Hz
    -- -- -- -- -- 85ZH8
    75ZH8
    XH9505
    XH9005
    XH8505
    65X7055
    55X7055
    49X7055
    43X7055
    -- ms
    -- ms
    -- ms
    11,0 ms
    -- ms
    -- ms
    -- ms
    -- ms
    -- ms
    -- %
    -- %
    -- %
    -- %
    -- %
    37 %
    38 %
    36 %
    37 %
    HLG / Dolby Vision
    HLG / Dolby Vision
    HLG / Dolby Vision
    HLG / Dolby Vision
    HLG / Dolby Vision
    HLG
    HLG
    HLG
    HLG
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    SAMSUNG -- -- -- - -- Q900T
    Q800T
    Q700T
    Q95T
    Q90T
    Q80T
    Q70T
    Q60T
    --
    --
    12 ms
    -- ms
    12.0 ms
    11,0 ms
    -- ms
    -- ms
    --
    --
    56 %
    -- %
    -- %
    -- %
    33 %
    --
    HLG / HDR10+
    HLG / HDR10+
    HLG / HDR10+
    HLG / HDR10+
    HLG / HDR10+
    HLG / HDR10+
    HLG / HDR10+
    HLG / HDR10+
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    50 Hz
    TU8500
    TU8000
    TU7000
    18,0 ms
    -- ms
    -- ms
    35 %
    -- %
    -- %
    HLG / HDR10+ 50 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    Panasonic HZ2000
    HZ1500
    HZ1000
    HZ980
    21.4 ms
    21.4 ms
    21.4 ms
    21.4 ms
    72 %
    70 %
    70 %
    70 %
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    -- -- -- -- -- HX940
    HX900
    HX800
    HX600
    -- ms
    -- ms
    -- ms
    -- ms
    -- %
    -- %
    -- %
    -- %
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
    100 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    Philips 935
    8x5
    7x5
    36.6 ms
    33,4 ms
    -- ms
    -- %
    -- %
    -- %
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    100 Hz
    100 Hz
    100 Hz
    -- -- -- -- -- 9xx5
    8505
    75x5
    6905
    68x5
    6605
    -- ms
    -- ms
    18,5 ms
    -- ms
    -- ms
    -- %
    -- %
    -- %
    -- %
    -- %
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    HDR10
    HDR10
    HDR10
    50 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    TCL -- -- -- -- -- 75C815
    65C815
    55C815
    C715
    19.5 ms
    19.5 ms
    20 ms
    --
    -- %
    -- %
    -- %
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    100 Hz
    100 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    P815
    P715
    P615
    P610
    10.0 ms
    10.0 ms
    15.5 ms
    --
    -- HLG / DolbyVision
    HDR10 / HLG
    HDR10 / HLG
    HDR10 / HLG
    50 Hz
    50 Hz
    50 Hz
    50 Hz

    HISENSE -- -- -- -- -- U8QF
    U7QF
    18 ms
    18 ms
    -- %
    -- %
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    HLG / HDR10+ / Dolby Vision
    100 Hz
    50 Hz
    A7500
    A7100
    18 ms
    18 ms
    -- --
    --
    50 Hz
    50 Hz
    Skyworth S9A -- -- % -- 100 Hz -- -- -- % -- -- Hz -- -- -- -- --
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 12-09-20 в 23:25.

  7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #6

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Nvidia has confirmed that its new Ampere series of graphics cards, including the RTX 3090, RTX 3080 and RTX 3070, will be using 12Gbps@4 lanes, amounting to 48Gbps of HDMI 2.1 bandwidth.

    We explain the implications for LG CX and Samsung 2020 QLED owners (these TVs' HDMI 2.1 bandwidth tops out at 40Gbps), and how 12-bit video signal can bring some benefits even on a 10-bit panel.


    Nvidia has confirmed that its Ampere line of graphics cards, namely the RTX 3090, 3080 & 3070, will allow for 10-bit output at 4:4:4 chroma or full RGB over HDMI, which means the 40Gbps of HDMI 2.1 bandwidth on the LG CX/ GX and Samsung's 2020 QLEDs will be enough to support 4K@120Hz gameplay at 10-bit 4:4:4 chroma.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #7

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    https://videocardz.com/newz/geforce-...ashes-in-games
    https://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=...07:31689#31689

    Изглежда, че проблемът с притесненията за изрязването на HDMI 2.1 на CX / BX и 10-битовия цвят е частично разрешен - изглежда работи с 10 бита на новите карти.


    Този пост е редактиран от hristoslav2; 24-09-20 в 21:46.

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #8

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    https://forum.doom9.org/showthread.php?t=176013

    Nvidia писа, че за връзка с LG TV, GSync/VRR ще работи само започвайки с GTX16xx и RTX .
    https://www.nvidia.com/en-us/geforce...screen-gaming/

    Статистиката на Steam показва, че 2/3 от потребителите още са с FHD монитори. UHD все още е в зачатък..
    https://store.steampowered.com/hwsurvey


    AV1 хардуерно ускорено видео на Windows 10
    https://techcommunity.microsoft.com/...0/ba-p/1765451

    Графичните карти RTX 30 поддържат декодиране на видео хардуер AV1
    https://meterpreter.org/rtx-30-graph...ware-decoding/

    Обявени са първите процесори Intel Tiger Lake Celeron и Pentium. Те поддържат AVX2 инструкции и AV1 хардуерно декодиране.
    https://www.cnx-software.com/2020/10...ke-processors/
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 20-10-20 в 19:50.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2007
    Мнения
    42
    #9

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Интересува ме дали някои колега от форума е успял да тества връзка със хдми 2.1 успешно ?
    И по-точно дали има специялно изизскване за кабела ?
    При мен ситуацията следната :
    разполагам със ЛГ Б9 което е свтрзано със два 7м кабела към ПЦто ми и към ПС4 про.
    За сега нямам проблем, кабелите са хубави но са УЖ хдми2.0.
    Планирам да си закупя ПС5 и нВидия ртх 3080 ( а може и новите атита ако все още няма наличности ).
    Интересува ме дали ще трябва да подменя сегашните ми кабели със изрично брандирани като хдми 2.1 кабели ?
    Целта е разбира се 4к на 120 Хз.
    Дали някои колега се е сблсквал с подобно нещо ?
    Благодаря предварително.

  12. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #10

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Желателно е кабелите да не надвишават дължина от 5 метра.,понеже може да има затихване на сигнала и проблеми с картината.


    LG CX/ C9 Recommended Best Settings for Xbox Series X (4K@120Hz, VRR, HDR)


    Best Xbox Series X Settings Explained: YCC 422, 8-Bit or 10-Bit, Standard vs PC RGB


    Xbox Series X 4K Blu-ray Player Cannot Output True Black (Objective Proof)
    https://www.youtube.com/watch?v=cQ-1...annel=HDTVTest[

    https://www.patreon.com/posts/43825650

    https://twitter.com/dark1x/status/1327344598306463744
    Вероятно си струва да се отбележи - за да отключите 120Hz режим на PS5, трябва да зададете опцията “режим на производителност” в системните настройки.
    https://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=...23:32814#32814
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 18-11-20 в 10:08.

  13. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #11

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    We demonstrate how the LG CX beta firmware 03.21.03 has fixed the high frame rate stutter between high-90s and 120Hz frame rates in VRR/ G-SYNC mode, so hopefully Xbox Series X, PS5 and RTX 30 Series owners can enjoy smooth gameplay at all resolutions and frame rates (including 4K@120Hz) in VRR mode.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #12

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Демонстрираме ефектите на [Dynamic Tone Mapping] „On“, „Off“ и „HGIG“ в [HDR Game Mode] на LG CX OLED TV и обясняваме коя е най-добрата настройка за игри на Sony PS5 и Xbox Серия X.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 08-12-20 в 11:49.

  16. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #13

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    LCD телевизорите от висок клас 2020 на Samsung понастоящем не могат да възпроизвеждат 4K120 с HDR от PlayStation 5 през HDMI 2.1, според собственици и доклад на Forbes.
    https://www.flatpanelshd.com/news.ph...&id=1609743966
    https://us.community.samsung.com/t5/...R/td-p/1543796

  17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,166
    #14

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    Тук се твърди ,че всички QLED над 55" ще са сертифицирани с AMD FreeSync™ Premium Pro.
    Samsung Brings the Ultimate Gaming Experience to 2021 Neo QLED and QLEDs

  18. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,349
    #15

    Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

    В самия край на миналата година стана известно, че нито един от премиум телевизорите на Samsung не може да предостави картина в 4K резолюция с честота на кадрите от 120 Hz с HDR активен, когато е свързан към PlayStation 5.
    Според съобщенията корейският гигант работи със Sony за решаване на проблема. Спомнете си, че нямаше подобен проблем при свързване към Xbox Series X.
    Самият проблем се дължи на спецификата на HDR сигнала от PS5, следователно, както каза модераторът на форума на Samsung, именно Sony ще пусне съответната актуализация на софтуера за новата си конзола, която ще реши проблема. Това трябва да се случи през март. Не са необходими актуализации за самите телевизори.

    https://eu.community.samsung.com/t5/tv/samsung-tvs-und-playstation-5-mit-4k-und-120-hertz/td-p/2626218?s=08

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 8484
    Последно: 13-03-24, 01:43
  2. Мнения и Избор на Ultra HD телевизор
    От hristoslav2 във форум Телевизори
    Отговори: 9299
    Последно: 25-01-24, 22:55
  3. Мнения и Избор на 3D телевизор
    От hristoslav2 във форум Телевизори
    Отговори: 2330
    Последно: 02-12-18, 12:04
  4. Мнения и Избор на 55" / 65" телевизор
    От stich във форум Телевизори
    Отговори: 0
    Последно: 19-04-18, 18:10
  5. Гейминг монитор за CS GO
    От rollin във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-17, 11:58

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе