Резултати от 1 до 5 от общо 5

Автоматично калибриране или ръчна настройка

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на vencifcl
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    868
    #1

    Question Автоматично калибриране или ръчна настройка

    По-скоро от чисто любопитство на кой как са му се получили нещата, от кое е доволен що не е доволен от другото и т.н. С уговорката че в крайна сметка всичко е субективно и е въпрос на лично предпочитание .

    Audyssey - Denon, Marantz май и при Onkyo
    MCACC - Pioneer
    DCAC - Sony
    YPAO - Yamaha
    Естествено при различните класове системата е различни версии (с повече или по-малко настройки) но общо взето върши една и съща работа.

    - - - - - - - - - - -
    Аз лично няколко дена се борих с Audyssey на един Marantz и в крайна сметка успях да постигна някакъв приличен резултат. Принципно това е работеща система но в крайна сметка не останах супер доволен, личното ми мнение е че колкото върши работа толкова и омазва звука определено съм разочарован. Имам опит и с MCACC на Pioneer и там общо взето по същият начин стояха нещата.

    Рестартирах ресивъра и почнах с ръчни настройки, вкарах си разстоянието на ОТ по слух си настроих нивото и всичко си дойде на мястото . Естествено постоянно ме човъркаше дали съм нагласил правилно нивата на различните ОТ (това си е важно), попадна ми един Sound Level Meter (по нашенски шумомер) и с него направих повторна настройка. Оказа се че има разминаване от моят слух не голямо но достатъчно, резултата е още по добър звук (усеща се бе мамка му).

    И така в момента съм на ръчна настройка с калибрирано ниво на ОТ с помощта на Sound Level Meter и основно използвам DIRECT или PURE DIRECT като цяло не мога да направя разлика м/у двата режима.
    При мен системата е ресивър NR1710 + PMA-1055R който използвам като крайно стъпало (става) за фронталните ОТ.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    652
    #2

    Отговор: Автоматично калибриране или ръчна настройка

    Аз използвам Denon X3500, който идва с най-високата конфигурация на Audyssey - XT32.

    Разстоянието и нивата настройва много коректно, но не съм съгласен с еквалайзера, който слага. Чувам усилване на високите (осезаемо) и загуба в ... пълнотата на някои звуци. Например стрелба с пистолет или друг тип оръжие, разбиване на врата, експлозии. Многократно съм връщал сцени, за да ги чуя в Direct режим и се чуват ефекти, които при калибрирания профил ги няма. Audyssey обаче много добре се справя с контролирането на ниските честоти и бучене. При Direct режим цялата стая започва да резонира, докато при включен Audyssey - всичко си звучи балансирано в суббас честотите.

    С включен Audyssey обаче се чува повече "въздух" около тонколоните. Сигурно заради засилените високи честоти. Тонколоните не звучат толкова ограничени, колкото при Direct режим.

    Настройките на Audyssey съм ограничил до 500Hz. Всичко над 500Hz в лява/централна/дясна колони не се контролира от Audyssey, а си се просвирва така, както си могат тонколоните. Четох, че звуците над 700Hz не се влияят толкова от акустиката на стаята и са по-директни, затова нямат нужда от регулация. След това ограничение, диалогът звучи по-естествено. Мъжките гласове станаха по-дебели, докато с Audyssey активен върху целия честотен диапазон, звучат като момчета, без дълбочината на тембъра.

    Имам комплект за замерване и настройка на акустиката в стаята, който все още не съм закачил да пробвам, но смятам да се образовам и да го използвам за балансиране на звука, вместо да разчитам на Audyssey.

    Внимавай с разстоянието на суб-а, защото ресиверът използва настройката за разстояние, за да нагласи delay, с който контролира фазата. Ако субът и предните ти тонколони не са с една и съща фаза се получава ненужно бучене, защото има забавяне в едно от двете озвучителни тела. Моята препоръка е да пуснеш калибрацията, за да видиш разстоянията, които Audyssey наглася. От там вземи само разстоянието на субвуфера и го въведи в твоята ръчна конфигурация. Освен ако не си намерил начин да замериш фазата на суба ръчно.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    1,401
    #3

    Отговор: Автоматично калибриране или ръчна настройка

    в Direct режим колко канала свирят ? Който слуша на direct за какво му е ав-ресивър не разбирам. YPAO чудесно мери разстоянията / проверил съм с електронна рулетка - несъществени отклонения/. Нататък всичко на ръчни корекции, автоматичната настройка на звука не ми е по вкуса. Мислех , че проблема е в мен , но като се позачетох в чужди форуми се оказа , че доста народ така процедира. Има описани настройки, но за мен са непосилни за ушите ми. Има хора слушат ниските ленти с по +3 +4 дб . Още не съм свършил с настройките, като смених ресивъра , през седмица - две - намалявам по-малко дб. Не ми се занимава , така и така чакам 2020 новата А серия, пак ще сменя ресивъра... По черния петък ще видим ......То сега новите модели излизат с едни надупени цени .

  5. Member Аватара на vencifcl
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    868
    #4

    Отговор: Автоматично калибриране или ръчна настройка

    Цитат Първоначално публикувано от Slusatel Виж публикацията
    в Direct режим колко канала свирят ? Който слуша на direct за какво му е ав-ресивър не разбирам. ..... .
    Ами свирят точно колкото му се подават само че без каквито и да е корекции от ресивъра .

    Direct и Pure Direct

    w00x
    Имaм ĸoмплeĸт зa зaмepвaнe и нacтpoйĸa нa aĸycтиĸaтa в cтaятa, ĸoйтo вce oщe нe cъм зaĸaчил дa пpoбвaм, нo cмятaм дa ce oбpaзoвaм и дa гo изпoлзвaм зa бaлaнcиpaнe нa звyĸa, вмecтo дa paзчитaм нa Аudуѕѕеу.
    Убеден съм че тогава ще постигнеш най-добрите резултати.

  6. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    652
    #5

    Отговор: Автоматично калибриране или ръчна настройка

    Ами, ще видим. Все още не съм сигурен как ще нанеса нужните корекции в ресивера, при положение, че еквалайзерът е едва 6 бандов.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Захранване за ръчна прахосмукачка?
    От adgj във форум Друга битова техника
    Отговори: 0
    Последно: 27-10-18, 22:19
  2. Уплътнение за ръчна помпа
    От Rutsmata във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 0
    Последно: 10-04-13, 22:44
  3. ръчна настройка на цифровите канали на Philips32PFL5404H/12
    От ceeckoomy във форум Philips телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 27-01-11, 19:32
  4. РЪЧНА ПРАХОСМУКАЧКА
    От maddog9 във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 3
    Последно: 13-01-09, 19:14
  5. Софтуер за калибриране/настройка на монтор
    От sardokar във форум Общ - софтуер
    Отговори: 4
    Последно: 20-05-06, 17:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе