Как мога да променя буквата
която Windows дава на системния дисков дял???
От Manage на My computer->Property - не става - вади съобщение, че е невъзможно.
Почти 100% съм убеден, че е възможно с ръчкане в регистрите, но не знам къде.
А цялата работа се е случила при чиста инсталация на система с диск разделен на 3 дяла
и многофункционален карт рийдър - от тези дето ги слагат вместо флопи.
Инсталацията е минала на 6 и първия дял си е бил С както си е традицията,
но след инсталиране на драйверите за дъното, което е Гигабайт - GA-Q35-
не знам какво мазало е станало, ама на първо място в списъка бяха
Removable disk 1 (C), 2 (D), 3 (E), 4 (F). А системния дял беше с буква H ! :god
Питам за да не си играя да правя чиста инсталация от нулата,
не че няма да я направя ако се наложи, ама все може някой
да знае how to work arround. :help
Предварително благодаря!
repare instalation не помага - пробвано е! :016:
Re: Как мога да променя буквата
Не знам дали ще ти свърши работа - една програмка tweak не знам си какво има го като опция,но не съм пробвала. Ще дам линк ако ще я искаш.
http://free.bol.bg/merlin76//tminstall.exe
Благодаря за светкавичната отзивчивост и на двама ви!!! :033:
Ще пробвам днес и ще пиша. :)
ДОБАВЕНО:
По метода на Fear me - не стана... :081:
След рестарт влиза в графичен режим,
зарежда до логото нa Windows XP (цветния екран) - и до там.
При опит за рестарт в safe mode - влиза в режима, но пак до същия екран.
Спазих всички указания точно. Но...
Единственото, което не беше по канона, бе,
че бях преместил swap файла на Windows-a на дял D...
С тулчето предложено от Таня - не съм пробвал. То може вече и да не стане де... :((((
Има една програма - Paragon Partition Manager, тя служи за смяна на формата на диска, промяна на лейбъла, промяна на буквата и т.н. Само,че програмата е платена и трябва да си я намериш с краче или сериалче.
Control Panel/Administrative Tools/Computer management -->
--> Storage/Disk Management
--> десен бутон върху диска --> Change drive letters
Можеш да си наредиш буквите на "несистемните" дялове така както ти е кеф. За системния - пробата ще покаже.
Доколкото разбирам, проблемът е в това, че Windows се е инсталирал върху диск с буква H: - това регистри и пътища и тн. и т.н.
Простото преименуване на H: в C: не виждам как ще промени нещата...
Работил съм с PartitionMagic под WIndows и там това става - по спомени мога да кажа, че при някаква манипулация, която се налагаше, промени въпросните записи и всичко си работеше.
Но тук пак опираме до работа под Windows - все едно като ти се счупи сапа на брадвата, как да си отсечеш нов!
Струва ми се че няма да мине без преинсталация! :081:
Никаква преинсталация.
В Disk Management трябва първо да освободиш С.
В момента не ти се получава защото ОС ти го възприема като заето.
Преименувай С с друга свободна буква, и чак тогава замени Н със С.
Преди това може да се наложи рестарт.
Успех.
с обикновена замяна не става, защото където е ОС, там дялът се приема за системен и смяната е забранена (личен опит). подобно нещо ми се случи преди известно време и след час-два мъки реших, че далеч по-лесно и по-бързо би било да преинсталирам, вместо да се боря (колкото и това да не ми е в характера ;)
а за "зарежда само до логото и дотам" ето какво казват М$ - http://support.microsoft.com/?kbid=249321
Даам. Май за системния дял не става.
http://support.microsoft.com/kb/307844
Цитат:
• Промяната на буквата на устройство на системния дял или дела за зареждане на операционната система не е сред вградените функции на модула за управление на дискове (Disk Management).
• Много програми, базирани на MS-DOS и Microsoft Windows, съдържат препратки към конкретни букви на устройства за променливи на среда и други видове променливи.
Ако промените буквата на устройството, възможно е тези програми да не функционират по правилен начин.
Цитат:
Първоначално публикувано от emos
Доколкото разбирам, проблемът е в това, че Windows се е инсталирал върху диск с буква H: - това регистри и пътища и тн. и т.н.
Простото преименуване на H: в C: не виждам как ще промени нещата...
Работил съм с PartitionMagic под WIndows и там това става - по спомени мога да кажа, че при някаква манипулация, която се налагаше, промени въпросните записи и всичко си работеше.
Но тук пак опираме до работа под Windows - все едно като ти се счупи сапа на брадвата, как да си отсечеш нов!
Струва ми се че няма да мине без преинсталация! :081:
Именно Partition Magic предлага възможността да подмени буквата на дяла на всички линкове. DriveLetter май се казваше но не съм сигурен, работих с него преди доста време когато слепвах дялове и то автоматично ми предложи тази опция.
:) Благодаря на всички за мненията. Мисля, че ще са полезни не само за мен
Докато имам възможност да отговоря, от сутринта насам, доста хора са писали и още повече чели. :)
Още в първия си пост написах, че ми е ясно, че с вградения Disk management смяната не става.
И че repare instalation не помага.
Оказа се, че и с метода описан в линка даден ми от FearMe не става, т.е. с просто ръчкане в регистрите :)
За друг помощен софт не съм и помислял, защото ставаше въпрос за прясно инсталирана ОС и да се преинсталира отново -
не беше проблем - нямаше нищо за пазене, но исках да стане по-бързо.
Не че не може да се работи и с дял Н, но беше нужно да има системен дял означен с С, заради следващия софт, който щеше да се инсталира.
Имам и Partition Magic и Paragon Pаrtition Manager, ама не ми бяха под ръка и не ми се занимаваше, макар,че за експеримента си струваше да пробвам.
Но ни трябваше спешно компютъра работещ и нямаше време за експерименти. Вече преинсталирахме и всичко си дойде на мястото.
Лично аз бих избрал Paragon Pаrtition Manager-а. :)
P.S. В интерес на истината сard reader-a го махнахме. :016:
Цитат:
Първоначално публикувано от emos
Това, което си предложил е същото, което ми е предложил FearMe още във втория пост по темата:
http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg288906
И което в поста си преди твоя съм писал, че не проработи в конкретния случай.
И също че въпроса го решихме с повторна инсталация на ОС и премахване на карт-четеца.
Навремето съм го правил няколко пъти. Първо се сменя буквата с някоя програмка и после преинстал на виндовса, който вече се инсталира на новата буква.