-
сортиране при Ексел
И какъв е проблема...
Работя в склад. Номенклатърата на някои от арикулите е напр.: k-1; k-2; k-5; k-7; k-11; k-22 ...
Аз искам да са подредение във възходящ ред, а ексел ги подрежда: 1; 11; 2; 22; 5; 7 ...
Някакви идеи как да се справя със сортирането???
PS: Искам проверени съвети. Аз вече прерових настройките за сортиране.
-
Re:сортиране при Ексел
вариант 1 - променяш номенклатурата в складовата програма
вариант 2 - след въпросното "погрешно" сортиране в ексела, ти самата променяш номенклатурата в самия ексел и сортираш наново
дали вариант 1 или вариант 2 зависи от много неща, а как ще бъде осъществен вариант 2 (ръчно при малко записи или автоматизирано, ако са много) също зависи от ситуацията...
ексел няма да "види" 2 преди 11 каквото и да правиш. сортирането е символ по символ, така че в 11 имаш единица, която е преди двойката, а него не го интересува какво има след първата единица
-
ок. благодаря.
нито един от вариантите не ме устройва за съжаление.
-
ами копирай колоната с к-тата в нова и както новата е маркирана, пусни търсене и замяна на "к-" с "", т.е. нищо. после сортираш цялата област по числата в новата колона. става с 3-4 цъкания, какво толкова. ексела не мисли вместо теб. не може всичко да става с готова настройка или бутонче
-
Добре де, къде е проблема да послушаш XIIID и после да си върнеш "к-" пред номера. Вече ако имаш и други символи освен "к-" става доста неприятно. Но и колкото и да е неприятно не е за повече от 10 минути работа. Вече ако мързела надделее, може да си купиш складова програма, която да се справи с повечето неудобства от неправилно започване на работа с ексел.
-
Здравей, на прима-виста аз бих добавил още една колона и в клетката на съответния ред от колоната бих сложил следната формула =MID(XX;3;10) където XX е адреса на клетката с номенклатурния номер след което подреждаш по последната колона. Сигурен съм че има доста по елегантен начин, но това е първият за който се сещам. Успех !