мигриране на 2003 на друга машина
Здравейте,
Дайте идея как да го направя.
Имам Уин 2003 р2 32бит, който играе ролята на дц /domain controller/
Искам да го прехвърля на нова машина, с коренно различен хардуер.
Варианта да клонирам дисковете не ми се пробва.
Четох с МС, че мога да направя пълен бекъп през инструментите не Уиндоус /asr/ и когато инсталирам новия win
избирам Ф2 - АСР и посочвам имиджа, който имам - някой пробвал ли го е ?
Преди време бях попаднал на едно how-to Но не мога да го намеря
Представляваше нещо от типа...
Инсталира си новата машина, влиза в сегашния домейн.
От стария се клонира всичко на новия и някак си се казва, новия да остане домейн, а стария се маха....
Някакъв съвет ?
Благодаря !
Re:мигриране на 2003 на друга машина
Какво точно искаш да прехвърлиш към новата машина ?
Ако е само съществуващото AD, то:
можеш да направиш новата машина втори DC към съществуващия домейн (dcpromo.exe), после добавяш Global Catalog, после прехвърляш тъй наречените Operation Master Roles, какво още ... а да, задължително пускаш и DNS-сървър на новата машина ... и сега вече можеш да махнеш стария домейн контролер, като разбира се желателно е да го направиш с dcpromo.exe, в противен случай (ако просто му откачиш кабела) ще си отвориш доста повече работа.
1. Пълен /или каквото ти трябва/ бекъп с вградения бекъп тул на Уин2003.
2. Нова инсталация на новото желязо.
3. Рестор от бекъп файла от точка 1.
Изпитано е и работи, без да претендирам че така се прави.
Цитат:
Първоначално публикувано от VPM
Да, това също е удачен вариант (в случай, че новата машина също е 2003 Р2 32).
ДОБАВКА:
С бекъпа на практика правиш "мигриране на хардуера" (ако мога така да го нарека), като всичко друго си остава същото.
Другото което писах в предишния пост, може да се нарече едновременно и "ъпгрейд" и "мигриране", едновременно и на хардуера, и на софтуера. За хардуера ясно защо, а за софтуера: "ъпгрейд" защото нищо не пречи новата машина да е с по-висока версия (от 2003 към 2008) и "мигриране" защото позволява и типичните за мигриране неща: от 32 към 64, от Std към Enterprise и т.н.
Цитат:
Първоначално публикувано от VPM
Т.е. с правя целия бекъп на дяловете а на новия как ги ресторвам - през аср
или на ново инсталиран Уиндоус /да пак ще бъде 2003 р2/ рестор през gui manager-а или
прес asr ? /F2 по време на Setupa /
Всичко правя през GUI-то.
Не съм правил на повече от един дял. Отдавна не съм го правил и не помня дали имаше такава опция, но мисля че има възможност. Доста сървъри прекарах по този начин - всичките домейн контролери.
Виж справки за P2V and V2P, image and restore on the new hardware
някой може ли да помогне с гайда на мс за следната процедура
към текущия домейн да се вкара втори, който в последствие ще замени първия
за да не спира работата на домейна
просто не мога да го намеря в мс
Гайдата е такава:
1. Новия (новия домейн контролер) се добавя с командата dcpromo (написва се ръчно в команд промт ... >dcpromo).
Ей тук е описано, но на теб параметъра /adv не ти трябва
http://technet.microsoft.com/en-us/l...92(WS.10).aspx
2. После прехвърляш Operation Master Roles (пет на брой)
http://technet.microsoft.com/en-us/l...06(WS.10).aspx
3. На новия пускаш Global Catalog
http://support.microsoft.com/kb/313994
(ВАЖНО) Пускането на Global Catalog на новия не е само в слагането на чавката. Трябва да почакаш известно време за едни точно определени събития (event 1119 или 1869) в Event Viewer Directory Service Log на новия. Може да отнеме и час, но обикновено е 5-10 минути.
4. Ако стария ти домейн контролер изпълнява функции и на DNS-сървър (убеден съм че той ги изпълнява и че не ползваш друг DNS-сървър за домейн-зоните), то пусни DNS-сървър и на новия. Не си спомням дали при пусканетото автоматично ще се прехвърлят forward-зоните за домейна, но ако не е автоматично, не е някаква супер-сложнотия да се направи ръчно.
5. Това в предишната точка за DNS е задължително.
А тая точка е пожелателна - ако DHCP-сървиса се изпълнява на стария компютър, то сега е момента да се прехвърли и пусне на новия, като да не забравиш да отразиш промяната на DNS-сървъра в опцията за DNS на скопа.
6. Време е за малко тестове: Спираш от тока стария контролер, спираш и новия, спираш и всички компютри членове на домейна.
Пускаш само новия контролер, трябва да може "да зареди" и да можеш да "се логнеш" на консолата като администратор. Ако нещо от тия двете не стане, значи има объркване по предишните точки ... то нали затова е време за тестове.
Ако зареди и успешно "се логнеш", пусни клиентските компютри и провери дали обикновените потребители се логват успешно. (ВАЖНО) Ако си им откачил мрежовите кабели, то те ще се логнат така или иначе. А трябва да могат да се логнат със закачени мрежови кабели в присъствието на новия домейн контролер в същата мрежа и разбира се отсъствието на стария.
7. Ако тестовете в предходната точка минат успешно, можеш вече да пристъпиш към премахване на стария домейн контролер.
Това става отново с командата dcpromo
http://technet.microsoft.com/en-us/l...17(WS.10).aspx
Разбира се, при изпълнението на тази команда, непременно трябва да е включен към локалната мрежа с новия домейн контролер. Ако си му дръпнал мрежовия кабел, няма никакъв смисъл да я изпълняваш.
ЗАБЕЛЕЖКА:
Не е задължително тия точки да ги правиш в рамките на един ден, можеш да си поработиш колкото си искаш време и с два домейн контролера. Съответно на спокойствие и без напрежение да изпипаш прехвърлянето на функциите, имам предвид най-вече DNS и DHCP, в останалото няма кой знае какво.
Единствения ми проблем, е че не мога да имам момент, в който да изгася всичко.
Дори и стария - имам максимум 6 часа за тест и то всичко трябва да тръгне от ряз.
Ще пробвам, на няколко места срещам подобни стъпки, не очаквам да е лесно, но ще го борим :-)
Благодаря - ще пиша за отзивите !