Проблем разпознаване на диск в Windows 10
Здравейте,
Компютър lenovo m92p, два хард диска с OS Windows 10.
Вторият (Seagate), не се показва с Windows. В device manager изкарва следната грешка
initialize disk data error cyclic redundancy check.
Харда на друг абсолютно същия компютър с os Windows7 работи.
Пробвах да разменям кабели, sata портове - никаква разлика.
Програми като hd sentinel, hdd tune го разчитат без проблем.
пробвах Seatools for Windows - не засича Seagate-a, WDC (първият, системен диск) го показва
Някакви идеи ?
Отговор: Проблем разпознаване на диск в Windows 10
Не можах да видя какъв модел е Seagate. Ако е на 1TB или повече сложи последния firmware като използваш компютъра на който всичко е ok.
Ще видя точни модел и ще пиша, 500гб е дойде с компютъра.
Как се ъпдейтва фирмуер на хард ?
Зависи от модела дали може да се ъпдейтва . Изтегля се едно .exe от сайта на Seagate и се стартира в Windows. Ето за barracuda 7200.12 се намират тук.
- - - - - - - - - -
7200.14 само дискове над 1 TB имат firmware.
Трябва да се внимава като се инсталира. Да се направи архив на значимите файлове. Досега съм нямал проблеми ,но знае ли човек.
Явно не това е проблема.
Някакви други идеи ?
Идеи колкото искаш. На системния администратор му е забранен youtube и не мога да видя дали Windows е сложил буква на диска. Ако е сложил ,от Command prompt се изпълнява chkdsk буква: /F и се вижда състоянието на диска.
- - - - - - - - - -
Сега видях клипа . На компютъра на който си е наред пусни chkdsk. Ако има много грешки не знам дали си заслужава chkdsk /F. Изтегли важните си данни от него и го форматирай по бавния метод.
Клипа е примерен, с него исках да покажа съобщението. Компютъра е прясна инсталация на Windows 10.
Няма забрани или рестрикции. Просто този диск на този компютър с тази ОС така излиза.
Не съм пробвал с някакъв live Linux/Windows какъв ще бъде ефекта. Предполагам е нещо от Windows-а, но не знам какво.
А в BIOS виждаш ли го както трябва диска?
Да, засича го. Сменях сата портове и кабели - същата работа.
Според мен диска ти не е наред. Виж му така наречения S.M.A.R.T. status. Отиваш в Command prompt. Стартираш командата wmic. Като се появи wmic:root\cli> стартираш командата diskdrive get status. Ако диска е наред ще изпише OK.
На стария компютър работи без проблем. Прави над 90мб/сек и постоянно е работил там.
Не веднъж го гледах с hdtune и hd sentinel.
Ще пробвам това и ще пиша.