Re: Светлоотразителните жилетки - пак се опитват да ни извозят!
Ще е добре и за велосипедистите, макар че моята раница е по-голяма от мен :) и като я сложа надали ще се види нещо от жилетката. Със сигурност няма да пречи, може да има полза - аз съм за жилетките. Но велосипедистите да си купят фарове и стопове и някой и друг светлоотразител - трябва да са като коледни елхи (и отпред и отзад) след смрачаване.
аз едно нещо не мога да разбера - за какъв чеп трябва да се притесняваме от случайно слязъл на улицата шофьор на аварирал автомобил, като по улиците вече има много повече потенциални жертви.
викат им ПЕШЕХОДЦИ !
да вземем да накараме хората да не излизат по улицата с дрехите си, а в специални отражателни костюми, а?
Цитат:
Първоначално публикувано от Black Adder
... да я държи на най-видно място, щото такова било изискването ...
Преди да се разсмърди около тая тема, на видно място си държаха такива жилетки ония "софиянци", които не искаха колите им да бъдат вдигнати от "паяци". И вероятно са постигали желания ефект. Поне от псевдо-ченгесарски неправилно паркирали коли ще се отървем ако не друго... :ole
Не се признават от КАТ жилетки без надпис на клуба / колата/ :))01.04.2007 На гърба надписите трябва да са поне 8-10 см иначе глоба и точки :))
Още от януари 2006 г има жилетки в 2 те коли . И най лесно ми беше да ги метна на полицата зад задните седалки / пред задното стъкло/. Не за показност , ами лесно се хвърля там.
Няма и нямам намерение да се превръщам на сергия. Отзад си имам куфар с всичко което трябва да имам по закон заедно с много други неща които съм преценил и винаги на въпроса "имаш ли това" или "където е онова" просто отварям куфара след което въпросите секват. Днес видях дори простотии като тази да облечеш предните 2 седалки с отразителни жилетки. Нещо като своеобразен калъф. Преди седмици ме спряха и се изумих от въпроса: "защо сте пуснали толкова много светлини". Викам недоумяващо: В смисъл??!!! Ами пуснали сте и късите и халогените. Викам му: Те и стоповете ми светят, мигачите също... Ама нямал съм право по закон в градски условия да пускам халогени казва. И ми написа фиш....20лв. Разбира се с фиша си избърсах таблото. Но до края на вечерта ми остана метален вкус в устата от благословии.
( Защо са ти толкова големи очите бабо? Ами за да виждам по-добре дупките по пътя, милото ми, щото и уличното осветление е символично. Но за това закона мълчиии )
цитат:
А шофьор на МПС, стъпи ли на асфалта, на улицата, а не на паркинг, ако не е с такава жилетка, санкцията е сериозна.
край на цитата
Чак пък стъпи? Ами ако отбил встрани искам да взема нещо от багажника или....просто искам да се разтъпча отстрани или на детето му се е припишкало и него ли да обличам със светлоотразителна??? Като стана дума - някой да знае къде продават бебешки такива? И светлоотразително лигавниче, ако може и мигаща биберона....
Е сега видях поредната статия в Монитор, по темата и се подразних още повече. Купувайте, викат журналята, щото после ще станат по 10 лв.
И как ще станат по 10 лв, като себестойността на такава една жилетка е не-повече от 20 ст, продават ги на едро по 1 лв, на пазара циганите по 2 лв, по магазините по 3 лв, че и повече. А сметнете 'далаверата', щото мен ми е бедна от към резряд елката.
Учудващо е как хората се влияят от всякакви простотии на кутии (айде нема да споменавам лентичките), примерно - наближава Великден, (вносители и прозводители на яйца и месце бутат на неколко журналя, и кво става? Задължително 2-3 големи вестника започват с водещи заглавия "Ще се вдигнат цените на яйцата", "Агнешкото поскъпва". Народа съответно нали чете и нали е прост, вика - ааа, щом го пише у вестника, ша стане, и търчи та граби, като за последно. Търговците (прекупвачи) търкат доволно лапи и викат - ии, глей как грабят, па и у вестника писа че ша са дига цената, я чакай да дигна и аз.
... и накрая става като вица за Охо-Бохо и зимата.
Незнам защо, но четейки темата ми се пригледа "Седморката на Блейк". :))
Цялата работа е ,че братовчеда на "някой си" ,е спечелил "честно и почтенно" обществената поръчка за изработка или внос на тия жилетки.И сега дай да направиме малко оборот от балъците .
Цитат:
Първоначално публикувано от Tommorow
цитат:
А шофьор на МПС, стъпи ли на асфалта, на улицата, а не на паркинг, ако не е с такава жилетка, санкцията е сериозна.
край на цитата
Чак пък стъпи? Ами ако отбил встрани искам да взема нещо от багажника или....просто искам да се разтъпча отстрани или на детето му се е припишкало и него ли да обличам със светлоотразителна??? Като стана дума - някой да знае къде продават бебешки такива? И светлоотразително лигавниче, ако може и мигаща биберона....
Еми ... не знам какво да ти отговоря.
Имаше едно време един аудио скеч за шопа. "Ще ми пише то 'не влизай' ... Они ще ми кажат да не влизам" ...
Само дето там никой няма да те слуша колко си остроумен, а ще ти наложи глобата. Имат си закони хората и си ги спазват.
По това се различават ориДЖинал британците и балканците.
Само като илюстрация си позволявам да посоча факта, че и патрулните полицаи, независимо че са униформени, няма как да ги сбъркаш със смешните шапки [bobby hat], независимо кое време на денонощието е, независимо къде се намират, на улицата, в парка, в метрото или където и да е също са задължени да носят светлоотразителни жилетки или нещо като дъждобрани, в зависимост от температурата. И ги носят.
Ще потърся снимки и ще ти ги покажа, случайно съм ги снимал, имам такъв спомен.
Бих се съгласил и жилетка да сложа и триъгълник и светлини да вклющча и газен фенер да запаля,само и само ако недай си боже ми се случи авария през ноща да ме забележат навреме и да не пострадам.Но разсъждавайки така дали имам нужда от повелителни нареждания?
Ако стремежа е този:Ако аз съм причинил вреда на някого,заради това че той не е взел необходимите мерки да се обезопаси и това биха били смекчаващи или оневиняващи обстоятелства?............
Zayo bayo, живота ни е пълен с повелителни нареждания. Ако ги няма тях ще има анархия, беззаконие, всеки ще прави каквото си иска. Виждаш, че и 0.50 лв. да струва мярката, пак се намират хора да питат защо пък да си слагат жилетка.
Лошото е, че това е станало вече подсъзнателно в главите на българите. Кара ли те държавата да правиш нещо, значи иска да те прецака. Аз също първо затова си мисля, но ме се ще все по често да бъркам в първоначалната си реакция.
Да не ти дава господ да изпадаш в такава ситуация, но мисля, че чак оневиняващо няма да бъде липсата на триъгълник и на жилетка. Смекчаващи може би, но не знам в каква степен.
Лично аз ще си купя жилетка, не заради разпореждането, а защото ако не ми помогне, поне няма да ми навреди. Естествено, че няма да е въобще в купето. Освен ако не е някоя много тънка и мога да я събера в жабката.
И триъгълник ще си купя, защото нямам, но два или три пъти съм се стряскал на пътя от наличието на такъв, поне камионджиите ги използват за радост.
Цитат:
Първоначално публикувано от Malone
Лошото е, че това е станало вече подсъзнателно в главите на българите. Кара ли те държавата да правиш нещо, значи иска да те прецака. Аз също първо затова си мисля, но ме се ще все по често да бъркам в първоначалната си реакция.
Заплаши едно дете да не пипа нещо, и седи гледай какво ще направи в момента когато те няма.
Обясни на същото дете човешки защо трябва да направи или да не направи нещо, и ще те послуша.
След като всекидневно държавата ме задължава да плащам за какви ли не идиотщини - осигуровки, пенсия, допълнителна пенсия, още една пенсия, винетка, данък на автомобила, пътен данък, ДДС, данък общ доход (предварително), патентен данък, диш-хакъ и прочее, и като гледам после колко разумно използва събраното от мен къде доброволно, къде насилствено, как да не се зарадвам че тази държава мисли за мен.
Ето на - жилетка ми е приготвила, да не ме блъсне Вълка с Бугатито дето се е засилил с 260 посред нощ по магистралата.
Утре същата грижовна държава ще ми иска и 20% ДДС за инвалидната количка в която ще бъда, в следствие на удара от същия тоя дето и да ме види, скоростта му няма да му позволи да ме подмине.
Прав си за пореден път Malone, трябва да уважаваме и слушаме държавата и държавниците, те винаги мислят преди всичко за нашето добро.
И понеже ще почнеш пак да глаголстваш, я запитай някой по-светнат, как е у Еуропата. Колко дни след подаване на данъчната декларация, в Германия да речем, ти връщат приспаднатите разходи за закупуване на телевизор, печка, перална, обзавеждане, храна и прочее?!?
И се замисли на теб какво ти признава за разход 'загрижената' държава.
Е, кажете сега, в тази държава не живеят ли овце вместо мислещи хора?
Някой пусна фишека за жилетките и 98% от овцете си купиха само по слух.
Цитат:
Първоначално публикувано от Malone
Еми ... не знам какво да ти отговоря.
Имаше едно време един аудио скеч за шопа. "Ще ми пише то 'не влизай' ... Они ще ми кажат да не влизам" ...
Само дето там никой няма да те слуша колко си остроумен, а ще ти наложи глобата. Имат си закони хората и си ги спазват.
По това се различават ориДЖинал британците и балканците.
Само като илюстрация си позволявам да посоча факта, че и патрулните полицаи, независимо че са униформени, няма как да ги сбъркаш със смешните шапки [bobby hat], независимо кое време на денонощието е, независимо къде се намират, на улицата, в парка, в метрото или където и да е също са задължени да носят светлоотразителни жилетки или нещо като дъждобрани, в зависимост от температурата. И ги носят.
Ще потърся снимки и ще ти ги покажа, случайно съм ги снимал, имам такъв спомен.
Проблемът не е в това дали ще си купя жилетка. Погледнато реално аз имам такава в колата си година преди хората да изтерясат и мангалите да окупират всяко кръстовище размахвайки ги. Просто си купих един пакет 6 в 1 от Практикер заради спрейовете против заскрежаване и там имаше такава. Проблемът е в това, че закони и наредби продължават да се правят и нареждат изтерично - едва ли са повече от няколко случаите в годината с отнесени водачи спряли отстрани на пътя поради някакви причини. Решението: от утре 2 милиона шофьори с жилетки. Ама това, че отворко не преценил и спрял където и да е, във завой, на място с ограничена видимост, това не е важно. И това че културата му на пътя е под всякаква критика. Своеволия във най-отвратителна форма. В някаква фирма се нарушават правата на работещите ( не се плащат осигуровки или каквото и да е ). От утре Министерството на труда и социалните грижи започват щателни проверки и тормоз над стотици и хиляди. Примери стотици всеки ден. Не мога да уважавам държава или институция която гради законите и наредбите на парче с една единствена грижа, грижата не за гражданина ,а за собствения си задник.
Цитат:
Заплаши едно дете да не пипа нещо, и седи гледай какво ще направи в момента когато те няма.
Обясни на същото дете човешки защо трябва да направи или да не направи нещо, и ще те послуша.
Абе ... опита ми с две деца показва, че не се получава точно така да ти кажа. Явно твоите деца са по различни. Или моите.
Цитат:
След като всекидневно държавата ме задължава да плащам за какви ли не идиотщини - осигуровки, пенсия, допълнителна пенсия, още една пенсия, винетка, данък на автомобила, пътен данък, ДДС, данък общ доход (предварително), патентен данък, диш-хакъ и прочее, и като гледам после колко разумно използва събраното от мен къде доброволно, къде насилствено, как да не се зарадвам че тази държава мисли за мен.
Ето на - жилетка ми е приготвила, да не ме блъсне Вълка с Бугатито дето се е засилил с 260 посред нощ по магистралата.
Утре същата грижовна държава ще ми иска и 20% ДДС за инвалидната количка в която ще бъда, в следствие на удара от същия тоя дето и да ме види, скоростта му няма да му позволи да ме подмине.
OK, но проблема очевидно не е в данъците, а в начина на използване, твърдение с което съм съгласен в по голямата част. Каква връзка има това обаче с наличието/използването на жилетка, освен ако държавата не нареди пак някой на кранчето, каквито предположения имам.
Странен начин да изразиш протеста си.
Цитат:
И понеже ще почнеш пак да глаголстваш, я запитай някой по-светнат, как е у Еуропата. Колко дни след подаване на данъчната декларация, в Германия да речем, ти връщат приспаднатите разходи за закупуване на телевизор, печка, перална, обзавеждане, храна и прочее?!?
И се замисли на теб какво ти признава за разход 'загрижената' държава.
Не съм "светнат", но не знам на гражданите да се възстановява нещо подобно, освен ако не го [закупеното над определена стойност] изнасят извън еврозоната. На търговците може би, но на гражданите се съмнявам [за закупуване на телевизор, печка, перална, обзавеждане, храна и прочее]. Няма да питам, но ако ти имаш различни данни сподели, ще ми е интересно да науча, да ме "светнеш". Разбира се, очаквам конкретни примери, страна, законодателство и т. н.
Цитат:
Първоначално публикувано от Tommorow
Ама това, че отворко не преценил и спрял където и да е, във завой, на място с ограничена видимост, това не е важно. И това че културата му на пътя е под всякаква критика. Своеволия във най-отвратителна форма.
...
Не мога да уважавам държава или институция която гради законите и наредбите на парче с една единствена грижа, грижата не за гражданина, а за собствения си задник.
Е "отворко" как да прецени къде ще спука гума, ще счупи носач или ще претърпи повреда, която не му позволява да закара колата до подходящо място. И в кое време на денонощието ще се случи това. То не става по план. А и се предполага, че жилетката е предназначена за използване на пътя, а не в отбивка, на паркинг или на друго място за спиране.
И като по-горе в цитатите на BlackAdder, какво общо има в настоящия момент задника на държавата с жилетките, които има вероятност да те запазят на пътя? Дразни те, че те задължават? Как да стане с препоръчване? Вероятно трябва да направят по едно рекламно каре във в. "Седем дни спорт" или "Чук Чук" на тема "Що е то светлоотразителна жилетка и има ли тя почва у нас".
Кой ще прави рекламите по медиите, с които правителството ни убеждава и моли да използваме жилетки? Пак тези същите, които снимаха ограбените артисти ли? Кой ще плати и колко за тази работа?
Тогава какво ще викаме? Може би "Защо се дават пари на вятъра, като можеше да се реши въпроса с един член в Закона."
Единствения случай, при който държавата ще ме изнерви е, ако така се организират нещата, че въпросните жилетки да се правят само от една фирма или група от фирми. Само че това трудно ще го вкарат в Закон или Наредба. Ще видим дали ще измислят някоя и каква врътка.