Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 25

Зимните гуми - дефиниция

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Зимните гуми - дефиниция

От един час, се мъча да намеря точния текс в нормативната уредб (ЗДП + Правилник) относно тъй наречените глоби заради задължителното ползване на "Зимни Гуми".
    Не че съм против правилното оборудване на автомобила за зимни условия ... но нещо не намирам подходящите текстове в законите, на които да се позоват съответните глоби. Имам чувството, че или журналистите като папагали повтарят разните му там неправилно формулирани прессъобщения на МВР, или пък тези от МВР си превишават правата с които може да налагат глоби.

Разбира се, може и аз да съм в грешка и просто да не съм попаднал на подходящите текстове в нормативната уредба. (Дори дефиниция на "Зимна гума" не можах да открия никъде.)
    Та молбата ми е, ако някой вече е задълбавал в тази материя, то нека да посочи тия текстове.

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Re:Зимните гуми - дефиниция

Журналистите пак не са разбрали. Ще се проверява големината на протектора. Зимните гуми засега не са задължителни, макар че вече се позлват от много хора.

4. Member
    Тук е от
    Mar 2006

Използването на зимни гуми е за лична безопасност, както и за безопасност на околните. Съмнявам се някой да бъде глобен, заради това че ползва летни гуми зимата. Ако това се случи, в съда няма да издържи.
    Не мисля, че някой който със превозното си средство (кола, бус, мотор ...) застрашава себе си и останалите на пътя заради износени гуми или нещо друго трябва да бъде допускан там.
    Доста хора загиват нелепо без даже да имат никаква вина.

5. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от Colonelo
    ... глобен, заради това че ползва летни гуми зимата. Ако това се случи, в съда няма да издържи. ...
    Е не е баш така, в закона е написано че гумите трябва да са с дълбочина на грайфера не по-малка от 1,6мм.
    А пък някъде по новините се съобщаваше за 4мм.
    Отделно от това, никъде, ама никъде не намерих дефиниция на "Зимни гуми", не само в нормативната уредба.
    За сметка на това, намерих дефиниция на други понятия, като например "гуми за сняг".

Както и да е, в момента съм с гуми на 6К км и 10К км на двете коли и при всяко положение дълбочината на грайфера при мен е повече от 4мм. Но пък ако беше по-малка от 4мм, но по-голяма от 1,6мм, какво става - в нарушение ли съм или не ?

6. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003

Ако те спре тъп журналист си в нарушение. Стига глупости бе хора, не вярвайте на малоумните "новинари". Не си ли спомняте колко време реваха за жилетките, че са задължителни и всички си накупиха, а така и няма такова нещо в закона Един или два да бяха примерите ...

7. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    От един час, се мъча да намеря точния текс в нормативната уредб (ЗДП + Правилник) относно тъй наречените глоби заради задължителното ползване на "Зимни Гуми".
    Не че съм против правилното оборудване на автомобила за зимни условия ... но нещо не намирам подходящите текстове в законите, на които да се позоват съответните глоби. Имам чувството, че или журналистите като папагали повтарят разните му там неправилно формулирани прессъобщения на МВР, или пък тези от МВР си превишават правата с които може да налагат глоби.

Разбира се, може и аз да съм в грешка и просто да не съм попаднал на подходящите текстове в нормативната уредба. (Дори дефиниция на "Зимна гума" не можах да открия никъде.)
    Та молбата ми е, ако някой вече е задълбавал в тази материя, то нека да посочи тия текстове.
    Няма такъв текст. Само е препоръчително, но не и задължително ползването на "зимни гуми" в нормативната уредба.

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    Е не е баш така, в закона е написано че гумите трябва да са с дълбочина на грайфера не по-малка от 1,6мм.
    А пък някъде по новините се съобщаваше за 4мм.
    Отделно от това, никъде, ама никъде не намерих дефиниция на "Зимни гуми", не само в нормативната уредба.
    За сметка на това, намерих дефиниция на други понятия, като например "гуми за сняг".

Както и да е, в момента съм с гуми на 6К км и 10К км на двете коли и при всяко положение дълбочината на грайфера при мен е повече от 4мм. Но пък ако беше по-малка от 4мм, но по-голяма от 1,6мм, какво става - в нарушение ли съм или не ?
    3 мм е минимума след него си в нарушение, но само ако е измерено с уред, ако катаджия го твърди и напише акт без да е ползвал уред не се зачита и акта пада.

8.  

9. Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от ru-boy
    3 мм е минимума след него си в нарушение, но само ако е измерено с уред, ако катаджия го твърди и напише акт без да е ползвал уред не се зачита и акта пада.
    Ru-boy, би ли показал черно на бяло - ЗДвП, ППЗДвП или който и да е друг официален нормативен документ посочващ цифрата 3 мм?

10. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000

Цитат Първоначално публикувано от moskwich
    Ru-boy, би ли показал черно на бяло - ЗДвП, ППЗДвП или който и да е друг официален нормативен документ посочващ цифрата 3 мм?
    Понеже офиса ми е в сграда на адвокати това за 3 те милиметра е от коментар между адвокати в офиса ми. Ще попитам къде го има конкретно и ще посоча.

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Дайте да уточним и още нещо.
    Всяка гума си има на няколко места една малка черта ( контрола ) - от него нагоре трябва да се мери протектора.
    Куките не го знаят това или поне засега не са се сетили за него, защото като се износи протектора до тази чертичка ( контролна пъпка ) гумата е за смяна.

Зимни и летни гуми е доре да се въведата като мярка. Аз съм за !
    Всяка година аз мога да си сменям гумите и да съм сигурен на пътя.
    След като аз мога - значи и другите трябва да го правят.
    Зимна гума е далеч по-добра от "всесезонна" ( по последни проучвания такива няма някакви хибриди които нито са зимни , нито летни )
    Миналата година ми се наложи спешно да си сменя гумите защото тръгвах към Севлиево- е да Ви кажа определено не съжалих- над 20 катастрофи и всичките бяха с летни гуми, а на сняг при 0 градуса ( примерно ) лятната гума става на пластмаса и все едно се пързаляш със шейна.
    Аз и вериги си имам - не се знае какво може да стане.

Едни гуми обикновенни 185/65/14 цола - не са кой знае колко - 70-80лв /бр.
    издържат 2 до 3 г. минимум
    е определно са по-добре от "втора употреба " които вече не им знаеш годините и дали не са карани лятото !

Има хора които си купуват втора ръка и оттях съм ивждал доста сполучливи гуми на смешна цена .
    @Крис11 кажи за Несебърските гуми.

12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Както казва техното всяка гума си има маркер заизносване и се вижда кога е за смяна. Гумата може и преди това да е за смяна ако е ползвана дълги години, тъй като гумата си старее.

13. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Аз определено съм ЗА ползването на летни и зимни гуми и задължително имам зимно време вериги в багажника, но това направо ми спря тока:
    Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    След като аз мога - значи и другите трябва да го правят.
    А по темата: пак акция "Хайде да почерпиш!".

Интерсно ми е как ще разбере КАТ-аджията каква е гумата, ще я изследва лабораторно ли?

14.  

15. Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от dmanov
    Аз определено съм ЗА ползването на летни и зимни гуми и задължително имам зимно време вериги в багажника, но това направо ми спря тока:
    А по темата: пак акция "Хайде да почерпиш!".

Интерсно ми е как ще разбере КАТ-аджията каква е гумата, ще я изследва лабораторно ли?
    Ама то всичко си пише на гумата. Лятна, зимна, година на производство,... Само трябва да се разчете. А то май не е особена философия.

16. dwd
    dwd е офлайн

Тук е от
    Dec 2004

Здравейте,
    Производителите на гуми слагат маркер 1.6 мм. До там е допустимо да се карат.
    За зимните гуми маркерите са два - 1.6 мм и 4 мм. Втория гарантира добро поведение на сняг до 4 мм. След това не се препоръчва да се какрат на сняг.
    Относно законите...то е неясно, като всичко в БГ. До преди 2 години никой не говореше за зимни гуми по ТВ, а в европа те се ползват, а някъде и са задължителни със закон - Австрия и Германия например. Тука ченгетата ще проверяват дали гумата има 4 мм, а не дали е зимна или лятна. За ваша безопасност е да се оборудвате с 4 зимни гуми, а не с 2. Ако сте с 2 става много лошо...колата се върти много яко и стават големи бели.
    занимавам се с гуми от 10 години; мога да отговарям на въпроси тук, когато имам време, че сега ми е сезон.

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO

Има хора които си купуват втора ръка и оттях съм ивждал доста сполучливи гуми на смешна цена .
    @Крис11 кажи за Несебърските гуми.
    Не е в Несебър , а в Ахелой цени 30-35 лв с голям грайфер 6-7 мм.
    Намаше как да не купя - пръснах задна гума в движение след Поморие и не си пътуваше с патерица и без резервна гума до Варна по завоите и да се влача 10 часа.
    Има и други опции ; в края на март в Германското се намират зимни гуми слежени октомври/ноември предната година т.е. на около 6 месеца на зашеметяващата цена от цели 2 -3 Ойро
    Зимата със зимни гуми , лятото с летни / може и със стари зимни , които вече не стават за зимата, но спирачниа път става много дълъг с тях/.
    Още навремето си слагах зимни гуменки баба Вида с опция за монтаж на шипове. 125 цата беше като БТР на пътя -няма лед няма сняг да пречи.Само дето много шопуркат по асфалта

18. dva
    dva е офлайн

Тук е от
    Mar 2006

Гумите, продавани в Европа след 2000 година имат задължителна маркировка на годината и седмицата на производство - след DOT оградено нещо от сорта на 0930 (2009 30 седмица), както и маркировка за сезон (снежинка за гуми, които могат да се карат в зимния сезон). В Германия е забранено да си с гуми над 6 години, друг въпрос е че рядко се карат повече от един сезон. За новозакупени гуми от оторизирани представители дори в БГ е задължително да са произведени през последата година - производителите сами изтеглят по-старите гуми. В БГ доста хора се чудят дали да си сложат гумите от 2000-2004 и този сезон, защото били маркови и имали грайфер - това си е самоубийство, изписани са томове по темата, старата гуме се плъзга по асфалт дори, независимо от грайфера. Друг въпрос са законите и прилагането им в БГ - този за гумите е от времето, когато всеки се радваше на чифт нови видинки, уредени с връзки. И то за жигулки и москвичи, рядко вдигащи над 90 км/ч. Какви летни, какви зимни гуми. Но 12 годишната 5-ца лесно вдига 180, въпроса е после как и в кого ще спре, ако гумичките са от '02 (когато последно е карана на TUV примерно)?
    Днес КАТ са наистина навсякъде в София и махат с палките като Агаси , от първия пострадал познат ще ви дам информация за аргументите им ...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Мнения за пренарязани гуми.
    От iwan33 във форум Автомобили
    Отговори: 27
    Последно: 19-05-12, 23:51
  2. Относно зимните гуми с минимум 4 мм грайфер
    От Niakoi във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 02-01-12, 11:36
  3. Продава 4 бр. летни гуми 205/55/16
    От dragozow във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 07-06-11, 22:23
  4. продавам гуми
    От seso във форум Продава
    Отговори: 3
    Последно: 07-12-10, 11:29
  5. Автомобилни гуми - означения
    От prt във форум Автомобили
    Отговори: 9
    Последно: 18-03-10, 20:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе