Резултати от 1 до 14 от общо 14
Like Tree1Одобрявам
  • 1 Post By AMOK

Кражби на катализатори

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Кражби на катализатори

Хиляди катализатори на автомобили са изчезнали в последните няколко месеца. Основно кражбите ставали нощем, като умелите майстори успяват бързо да прережат тръбите на катализатора. Най-търсени били тези на големите коли, най-често джипове и по-високи модели, защото "демонтажът" е по-лесен. Това обясниха столични полицаи, които всекидневно приемат десетки жалби от потърпевши. Най-често набезите ставали с обикновени ВИК инструменти.

Според различни търговци именно високата напоследък цена при изкупуването на катализатори вдигала и търсенето. Ценното в тях е платината, която може да се извлече. От друга страна, всички държави в ЕС са задължени да ползват катализатори, за да намалят вредните газове в атмосферата. В България това не е задължително, но води до плащането на по-нисък данък. Почти всички коли, произведени след 1996 г., имат вградени пречистващи устройства.

Крадците получават за стар катализатор между 50 и 200 лева, но щетите, които нанасят на собствениците, са в пъти по-големи. Монтажът на нов катализатор излиза най-малко 1000 лв., а при високия клас автомобили стига и до 2-3 бона.

Униформени разказаха, че имало вечери, в които дребни крадци си организирали "явки" на Околовръстното шосе при Люлин и там продавали "плячката" си. Напоследък най-търсената стока била именно катализатори. Най-много "ужилени" автомобили има в столичния квартал "Младост" и в бургаския "Лазур".

Според запознати умелите крадци, които с това си изкарват хляба, не рискуват само за един катализатор. Те опитвали да свалят и други части от автомобилите. Най-често при такива кражби става дума за наркозависими "обучени" момчета, които търсят рязка промяна във финансовото си състояние.

Ако застрахователите установят, че става дума за кражба, може и да ви изплатят част от сумата. В повечето случаи обаче такава щета не се покрива, тъй като частта е скъпа и лесно се амортизира. Застрахователите са се опарили от клиенти, които сами си ги сваляли.

http://novinar.bg/news/kradat-masovo...3ODs2Nw==.html

Има ли пострадали от такива кражби във форума и ако да, то разкажете подробности.

2.  

3. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

Re:Кражби на катализатори

Като ги хванеш и с гаечния ключ по главата

4. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Аз не съм пострадал, но съм правил огледи на два такива автомобила. И двата бяха Тойота Ландкруйзер. Катализаторите бяха отрязани с помощта на някакъв инструмент, много правилни разрези. Когато се появи първият тъжител с подобна жалба си помислих, че се готви да прави застрахователна измама, но после дойде още един мъж и така лека полека "бизнеса" с катализатори потръгна. В Пловдив има доста такива жалби и нито един задържан извършител. Обикновено няма никакви оставени следи и никой нищо не е видял и чул. И двата автомобила на които аз съм правил оглед бяха паркирани на паркинг пред блока в които живееха тъжителите. Предполагам, че крадеца се чувства доста добре скрит под джипа, а и с подходящ инструмент може бързо да среже тръбите.

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Предната събота изпищя на умряло съседката На дизеларка Пежо като Берлинго - при палене здрав рев - отива на стара гара и и казват няма ти го катализатора. Цената и на тръбите е скочила 2006 г на Голчо тръба беше 10 лв, сега са взели 35 лв.
    В 1 РПУ са и казали- масово на по-нови печки катализаторите се крадат.Подай оплакване и ..........

6. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

ммм по майстори става обикновено - отиваш с, а си отиваш с няколко коня отгоре и по-нисък разход и супер щастлив от майстора.няя лошо.

7. Тук е от
    Mar 2012

Аз извадих късмет с такова посегателство :-) Понеже имам подкартерна ламарина, която частично застъпва катализатора опита да ми го отмъкнат беше неуспешен !!! :-) изрязаха ми гърнето,задното и са го изхвърлили на 50-тина метра...

8.  

9. Тук е от
    Jul 2012

Отговор: Кражби на катализатори

не знам ама като дадох една газ и катализатора гръмна ........ разлика при вървенето няма : просто много казват теорията че има разлика на високи обороти като без катализатор по бързо се издухват газовете .... но за мене няма та сега някои парченца ми тракат в гърнето и дразни ) та за монтажа на негово място в варна цената е 30 лева почти на всякъде

10. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Я кажете свестен гръчар у Варня, че и аз имам гърнета да правя.

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от Kasap Виж публикацията
    Я кажете свестен гръчар у Варня, че и аз имам гърнета да правя.
    Стара гара до будката за Кока Кола. ул.Хр.Смирненски
    точно с/у изхода на Карамфил. На Аисберга продават гърнета.

12. Тук е от
    Jul 2012

срещу В и К /улицата е Прилеп еди си какв ... / казва се Гошо скоро купи крик да не се бачка само с канал ..........

че там има 2 офиса и двата са стари майстори /вторият е малко по надоло до бассманиа музиката и автоключара

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Отговор: Re:Кражби на катализатори

Цитат Първоначално публикувано от blue1 Виж публикацията
    Аз не съм пострадал, но съм правил огледи на два такива автомобила. И двата бяха Тойота Ландкруйзер. Катализаторите бяха отрязани с помощта на някакъв инструмент, много правилни разрези. Когато се появи първият тъжител с подобна жалба си помислих, че се готви да прави застрахователна измама, но после дойде още един мъж и така лека полека "бизнеса" с катализатори потръгна. В Пловдив има доста такива жалби и нито един задържан извършител. Обикновено няма никакви оставени следи и никой нищо не е видял и чул. И двата автомобила на които аз съм правил оглед бяха паркирани на паркинг пред блока в които живееха тъжителите. Предполагам, че крадеца се чувства доста добре скрит под джипа, а и с подходящ инструмент може бързо да среже тръбите.
    прави се с проволка колега - така ми обясниха от Варна братята на читалище "Майаковски" - едни от първите и много добри. -" двама с по 1 проволка - прекарват и с отработени движения наред - назад, за няколко минути имат скъп катализатор."

14.  

15. Member
    Тук е от
    Jan 2001

Има видове катализатори дето се изкупуват по над 500лв. Вътре имало до 15 гр. платина. На джиповете е лесно да се легне и да се реже с прволката, Това са проволки облепени с абразив. Аз се замислям да махна моя и да го продам, а като дойдат ша ми отрежат дедовия ...
    estqwerty одобрява това.

16. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Цитат Първоначално публикувано от AMOK Виж публикацията
    Има видове катализатори дето се изкупуват по над 500лв. Вътре имало до 15 гр. платина. На джиповете е лесно да се легне и да се реже с прволката, Това са проволки облепени с абразив. Аз се замислям да махна моя и да го продам, а като дойдат ша ми отрежат дедовия ...
    аз троших моя във висок бордюр при паркиране назад, та миналата година научих 1-2 неща

1. никога гърне за 30-ина лева (с монтажа 40-ина)
    2. никога на първия "майстор" - не знам дали става дума за въпросния "гошо", но точно на прилеп ( след десния завой, спускайки се от "Ян Палах") хитрецът пропусна да ми предложи изкупуване на счупения катализатор, а срещу 70 кинта за новото гърне ми предложи безплатно да ме "отърве" от счупения...
    3. не няколко минути, буквално за секунди става с хубава проволка...

17. Тук е от
    Jul 2012

Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    аз троших моя във висок бордюр при паркиране назад, та миналата година научих 1-2 неща

1. никога гърне за 30-ина лева (с монтажа 40-ина)
    2. никога на първия "майстор" - не знам дали става дума за въпросния "гошо", но точно на прилеп ( след десния завой, спускайки се от "Ян Палах") хитрецът пропусна да ми предложи изкупуване на счупения катализатор, а срещу 70 кинта за новото гърне ми предложи безплатно да ме "отърве" от счупения...
    3. не няколко минути, буквално за секунди става с хубава проволка...
    не не е гошо ама знам за кой става дума срещо строежа ... там не ги познвам знам че собственика кара едно сиво Е36 комби и е малумен пенсионер )

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе