Re: Протест срещу нарушаването на правата на интернет потребителите
Цитат:
Първоначално публикувано от Кайсо
Ама аз друго не мога да разбера. Какви са тези дето претендират за някакви обекти на авторското право, които не са на български език.
...
И аз това се чудя! И съм се зарекъл Бритнито Спиърса докато не пропее на български да не я слушам! То не че има нещо за разбиране в песньовките й, де. И пълен бойкот даже съм й наложил - и от торентите не я тегля. Че и на живо да ми падне, пак няма да я опън... Упс! Май се олях! Again... ;-)
:-memnon
PS: Мани другото, ама к'во ще правя ако верно взема та пропее, милата, на български... :081:
Тук и аз съм съгласен. Арената направиха 1 куп глупости. То не бяха регистрации, то не бяха покани, то не бяха смс-и, то не бяха неработещи форми за регистрация, то не бяха липси на поле "забравена парола", то не беше...И аз не съм им фен, но както вече се изясни, надявам се, в тази тема, протестът не е в полза на арена, замунда или някой друг, а срещу произвола на МВР и в защита на Интернет потребителите. Това, че интересите на тракерите съвпадат с тези напотребителите е страничен ефект.
Цитат:
Първоначално публикувано от pimpirlit
И аз това се чудя! И съм се зарекъл Бритнито Спиърса докато не пропее на български да не я слушам! То не че има нещо за разбиране в песньовките й, де. И пълен бойкот даже съм й наложил - и от торентите не я тегля. Че и на живо да ми падне, пак няма да я опън... Упс! Май се олях! Again... ;-)
:-memnon
PS: Мани другото, ама к'во ще правя ако верно взема та пропее, милата, на български... :081:
Хмм, кой говори тук за музика изобщо ? Някъде в предия пост да споменах музика.
А колкото до арената - името Арена бе споменато фигуративно с оглед на случилите се събития на последък.
Видях, че не си споменал музиката. Но в случая проблемът е точно с музиката и филмите, не толкова със софтуера и игрите. И в този смисъл аргументът ти не издържа. Може да има известен резон по отношение на филмите, но ако си купиш оригинален диск, субтитрите не са куци в над 90% от случаите (не визирам тези дето ги раздават с някой изпаднал вестник). Аз, а и не само, предпочитам субтитри вместо дублиране на български. Но това си е и въпрос на вкус, все пак. Иначе по твоята логика трябва и колата да не карам, 'щото пише "FUEL", а не "БИНДЗИН". :)
BTW, точно същото се дъвчеше навремето покрай кампанията за легализиране на MS продуктите. Тогава микромеките казаха, че ако се пооправят нещата ще вложат труд и усилия и ще направят локализирани версии на продуктите. Е, частично си изпълниха обещанието. Друг е въпроса колко са се справили и кой ползва българизираните версии... :)
Цитат:
Видях, че не си споменал музиката. Но в случая проблемът е точно с музиката и филмите, не толкова със софтуера и игрите. И в този смисъл аргументът ти не издържа. Може да има известен резон по отношение на филмите, но ако си купиш оригинален диск, субтитрите не са куци в над 90% от случаите (не визирам тези дето ги раздават с някой изпаднал вестник). Аз, а и не само, предпочитам субтитри вместо дублиране на български. Но това си е и въпрос на вкус, все пак. Иначе по твоята логика трябва и колата да не карам, 'щото пише "FUEL", а не "БИНДЗИН". :)
BTW, точно същото се дъвчеше навремето покрай кампанията за легализиране на MS продуктите. Тогава микромеките казаха, че ако се пооправят нещата ще вложат труд и усилия и ще направят локализирани версии на продуктите. Е, частично си изпълниха обещанието. Друг е въпроса колко са се справили и кой ползва българизираните версии... :)
Субтитрите са куци, дребни и повече от неудобни при гледане на филм. Гледай един филм без субтитри и после гледай друг филм със субтитри, да видим кой повече ще си спомняш след това. За разлика от теб, аз, баба ми, майка ми и баща ми също, предпочитат филмите да са озвучени на БГ поради простата причина, че по лесно разбираме филма и не се напрягам да чета дребни буквичи в най-интересните сцени и да се опитвам да вникна в смисъла им и да свържа текста със случващото се. Защото ние НЕ знаем англииски и трябва да четем АБСОЛЮТНО всичко написано отдолу с дребния шрифт, за да разберем за какво иде реч. Ае пусни си филм на китайски със субтитри да те видя :)
Имал съм късмета до сега да си купя два чисто нови автомобила и искам да ти намекна, че по тях лепенки с Фуел няма и отгоре на всичкото ти дават 400 странички книжка преведена на български.
А за преведените версии на софтуера - няма да коментирам, защото твърдението ти е повече от глупаво и необосновано. И пак ще ти кажа, пусни си офис пакета на китайски да те видя до къде ще я докараш. Защото ти може да знаеш англииски но съм сигурен че половината българи, независимо от върастта не го знаят. И преведения уиндоус за тях е възможност за доооста голямо улеснение, не само в къщи ами и в работата!
Вече казах, че въпросът със субтитрите е на вкус. И никъде не съм казал, че гледам само филми на английски. Или пък, че го разбирам тоя език. :) Е, наистина китайски филми май не съм гледал, но ако ми попаднат... :)
Лично аз предпочитам да слушам оригиналната интонация, музиката на езика, ефекти и т.н., а не до болка познатите десетина родни тексточетци. И никак не ми е приятно на немски филм да ми ломотят на английски или пък френски филм без неповторимото им "р" и ударения на последната сричка. Създава ми атмосфера. Не пиша това за да се заяждам, а само показвам моето виждане и предпочитания.
Колкото до размера на субтитрите - и на мен ми бяха малки навремето. После си купих по-голям телевизор. :)
За колите освен "Честито!" друго нямам какво да ти кажа. Освен, че нямах предвид толкова буквално да приемаш нещата. :)
Не виждам какво глупаво и необосновано съм казал за преведените версии на софтуера. Казах, че навремето имаше същите като твоите искания към M$ относно локализацията. Съвсем основателни, впрочем. Но проблемът тук е двупосочен - за да се продава нещо, то трябва да съответства на закона (изискванията), т.е. да е преведено на български поне упътването за употреба. Това е ОК. Но и за да се вложат усилия, време и пари в локализацията трябва да има идея за продажби, т.е. за поне частична възвращаемост на инвестициите. А ако 9х% се краде?... Това беше позицията на M$ и колкото да не ми уйдисва, смятам, че има някакъв резон в нея. А точно тези, които ревяха за българска версия, не я ползват. Това имах предвид. :)
Като цяло - не мисля, че дори и ти да си 100% прав, а аз празен дърдорко, това оправдава кражбата. Или свалянето от Интернет на музика/филми/софтуер/игри за лична употреба, ако предпочиташ евфемизмите.
И за да не стане грешка - и аз го правя, но съм се примирил с мисълта, че върша нещо нередно и не ми е необходимо да си търся аргументи, че съм в правото си. Най-малкото защото никой не ме кара насила да слушам последните музикални албуми, да гледам филми, които още не са излезли по екраните или пък да играя хитовите игри. Софтуер има и free, и то достатъчно добър вече. :)
:Drinks:
Кайсия, не си прав.
И в твърденията си и в обидите.
Не били на български, няма да ги плащам ...
Ами не ги ползвай бе Кайсия, бойкотирай използването, а не плащането.
Някой насила да те кара да играеш която и да е игра? Ама я играеш, нали? Макар, че е на "капиталистическия" английски.
От тая гледна точка не си прав, принципно. Нищо лично.
Защото сега излиза: Крада ви софтуера, защото не е на български. Малко ... странно звучи, нали?
Иначе повечето го го правим, но не за да ги наказваме, а защото имаме възможност.
"Вестител БГ" вече предлага филми по поръчка[i]
Компанията търси партньрство с интернет компании и ЛАН-ове
[i]
ИЗТОЧНИК: ДНЕВНИК-БГ
Целият текст: http://dnevnik.bg/show/?storyid=328118
Цитат:
Телекомуникационният оператор "Вестител БГ", дъщерна компания на "Овергаз", обяви в сряда старта на услугата си интерактивна телевизия (IPTV), която ще бъде част от "трипъл плей" пакета й
--клъц--
За да разшири пазара на услугите си, компанията ще преговаря с доставчици на съдържание и ЛАН мрежи за съвместно ползване на инфраструктура.
--клъц--
Интерактивната телевизия позволява достъп до услугата "филми по поръчка" (video on demand). В момента абонатите могат да избират от 88 български и чуждестранни заглавия.
Всеки филм може да се гледа в рамките на 24 часа след заявката. Цената на българските филми е 1.20 лв. а на чуждестранните - 2 лв. Влизайки в интерактивния портал, абонатът може да избира от списък с категории предавания - спорт, филми, новини и т.н., и да си състави собствена тв програма.
Чудно ми е дали Явор Колев би се осмелил да им се обади и да каже, че ако до "не-знам-коя-си дата не му докладват за извършената вътрешна проверка за FTP сървъри, ще им изземе техниката, защото има законно право"....
http://hardtrance.blogspot.com/2007/...g-post_02.html
http://farm1.static.flickr.com/169/4...ae0bd41921.jpg
Цитат:
Бързият сутрешен коментар на академичен юрист от СУ бе, че това разпореждане е не само пълно безмислие, а е направо повод за започване на съдебно производство срещу този, който е заповядал издаването му. Освен това доставчиците на свързаност не са компетентни да преценяват кое съдържание се предлага в нарушение на правата му за разпространение - те нямат по подразбиране експерти, които са компетентни в охрарактеризиране на съдържание. Доставчиците на свързаност нито имат списък на правоносителите, нито списък на произведенията защитавани от тези правоносители, нито оригинални копия от произведенията, с които да се сравнят тези, които евентуално са споделени в нарушение на лиценза за разпространение. Не само това. Тези доставчици по закон не са длъжни да следят за съдържанието на потребителите си и не може да полицейско решение да им се вменява това.
Цитат:
Защото сега излиза: Крада ви софтуера, защото не е на български. Малко ... странно звучи, нали?
Иначе повечето го го правим, но не за да ги наказваме, а защото имаме възможност.
Щеше да е странно, ако не беше смешно...
Както е и смешно твърдението, че вместо да чуеш гласа, интонацията и вложеното чувство в гласа на актрисата в някой филм, е по-добре да слушаш равномерния брътвеж на третокласна дубльорка, която е забравила сцената, напускайки НАТФИЗ....
Какво да се прави - свят широк, хора разни....
Цитат:
Чудно ми е дали Явор Колев би се осмелил да им се обади и да каже, че ако до "не-знам-коя-си дата не му докладват за извършената вътрешна проверка за FTP сървъри, ще им изземе техниката, защото има законно право"....
Тцъ... Няма и да мъцне.... "Газовър" хвърлиха милиони за да опашат София с оптика, при това по един перфектен начин, за да си позволят да са уязвими точно откъм авторски права.... :)
Тези милиони, не са отишли за лицензи и авторски права, а за заплащане работата на строителните компании. Какво общо имат строителите с Явор Колев? Нека звънне и да им каже да му изпратят доклад за състоянието на вътрешната си мрежа и дали там няма ФТП сървъри с нелицензно съдържание и ако не го направят, да им прати маскираните полицаи да съберат технниката ;-)
Цитат:
Първоначално публикувано от Ghost
Тези милиони, както ти твърдиш, не са отишли за лицензии авторски права, а за заплащане работата на строителните компании. Какво общо имат строителите с Явор Колев? Нека звънне и да им каже да му изпратят доклад за състоянието на вътрешната си мрежа и дали там няма ФТП сървъри с нелицензно съдържание и ако не го направят, да им прати маскираните полицаи да съберат технниката ;-)
Ако си платил много пари за кацата с меда, няма ли да внимаваш някое врабче да не свърши нещо в нея?
А там обаждания не минават - имат си отбор подбрани юристи....
А и той добре знае къде минава "телефонното право", за да няма после "Отнесени от вихъра"...
Е, точно за това ставаше дума и точно за това беше протеста - против "телефонното право".
/off... или пък не?
В цялата дандания май подминаваме факта, че Амотера, т.е. vodbg.com изисква задължително и единствено само Windows Media Player за да се възползваш от възможността да не бъдеш пират. Който пък "върви" само на Windows платформа. Подозирам, че и с Вестителите ще е подобна картинката (няма инфо на постния им сайт). :095:
Алоооо! Г-жо Куневаааа! Потребители за защитаване има и в България! И не само от Apple! :RTFM:
Цитат:
/off... или пък не?
В цялата дандания май подминаваме факта, че Амотера, т.е. vodbg.com изисква задължително и единствено само Windows Media Player за да се възползваш от възможността да не бъдеш пират. Който пък "върви" само на Windows платформа. Подозирам, че и с Вестителите ще е подобна картинката (няма инфо на постния им сайт). :095:
Алоооо! Г-жо Куневаааа! Потребители за защитаване има и в България! И не само от Apple! :RTFM:
Хукнал е някой да се възползва от постния им каталог от стари второразредни филми с ниско качество на образа...Хехе...За тъп филм 2лв - да не съм луд!? Ако пък филмът е хубав, защо да се моря с гадното качество, вместо да го изгледам за 5лв на кино!? Смешници.
Когато услугата, която предлагат, стане атрактивна, чак тогава ще мисля как да я ползвам под нормална операционна система, а не под Windows.
Всъщност това е едно допълнително нещо, което ме вбесява покрай измислените "антипиратски" акции - че някои тъпаци се опитват да броят като пропусната печалба всеки филм, който е изгледан, без да се плати за него. Голямо разочарование ги чака, когато осъзнаят истината, че дори един ден да успеят да спрат нелегалното разпространение, което е малко вероятно, никой няма да хукне да гледа тъпотиите на кино, а видеотеките замряха, откакто има кабелна телевизия. На кино масово ще се ходи на 2-3 филма годишно, т.е. както и досега и приходите им ще си останат същите, само дето са се набутали да подкупват разни ченгета да правят глупости...