Отговор: Коя е любимата ви българска бира ?
Цитат:
Първоначално публикувано от
kod
Е... дефинираш ейл и се наливаш със Загорка...
Ти поне си от Варна бе човек - родната ти Гларус с нищо не е по-лоша от Фулърс да речем и отговаря напълно на търсеното от теб. Имаш си роден качествен наливен ейл на поносима цена, защо се мъчиш с друго след като това е вкуса ти?
Няма начин да няма поне 2-3 смислени заведения с наливен Гларус и 1-2 специализирани магазини за наливна бира за вкъщи във Варна, които да предлагат нелошия български ейл?
Между другото, Гларус е може би първата качествена пивоварна, която прави опит да пробие на масовия пазар. Бутикови бири като Бял щърк или Диво пиво са чудесни, но с трагично разпространение и сериозни цени.
А Гларусът по заведения не е евтин, но в магазин за в къщи литъра е около 4лв, напълно поносима цена за по-масова употреба от истинските любители на бирата.
ПП - Отделил си Старопрамен към небългарските бири - прави се тук, значи е български...
ПП2 - От много мислене за бира ми потекоха лиги - как ми припомни тоя Гларус. Определено ще отида да метна 2-3 хлаби след работа.
сам го казваш - трагично разпространение
колкото и да съм маниак на тема "качествена храна и питиета", понякога не ми се пали колата за 1л прясно мляко или 1л бира през половината град
не ги знам кои са тези заведения, не знам в кои магазини се продава, на самия им сайт инфото е нулево... хубава работа, ама българска :(
Единствената българска бира, която пия с кеф е Stolichno Bock. Навремето пиех и Шуменско специално, когато беше с 12° екстракт и само от вода, малц и хмел. Сега е 10,7° екстракт + царевичен грис. Благодарение на препоръката на kod преоткрих и weizen бирата и Schofferhofer ми стана една от любимите бири. Много често я пускат за 1,49 в Billa и затова още не съм пробвал Stolichno Weizen. :) Като има промоции се запасявам до другата промоция. Ето и скромния ми асортимент:
http://s4.postimg.org/p0oevszzt/beer.jpg
здрави нерви имаш
моите бутилки и кенове биха били празни :))
тъй де, за какво ти е колекция, ако не си я "изколекционирал" по същество
както и да е, говорейки за по-нестандартни бири, преди 10-ина години ми бяха донесли 2 беларуски бири, едната се казваше нещо от рода на "партизанское"
10.5% алкохол едната, другата +/- градус около нея. страшно нещо, ей :)
категорично опровергавам всеки, който каже, че мине ли една бира 6-7% алкохол, става разредена водка. това може да важи за буламачи с около 5-6% сухо, но подсигурена ли е плътността на бирата, горчивината придава на алкохола неповторим... "удар" на езика. на небцето оставаше боцкането на алкохола, а след първия кен (0.5л) се ухилваш снизходително на тези, които твърдят, че пият по каса бира и нищо им няма ;)
Повечето вече ги няма, снимката е отпреди 20-30 дена. Останаха ми само по половин стек Warsteiner и Koenig.
Аз харесвах и пиех преди години първата нефилтрирана бира "Каменица бяло" http://vbox7.com/play:be2edd81 .Това е бирата чийто вкус търся досега, но не намирам...
Немските нефилтрирани бири имат много силен вкус на пшеница/ечемик ...
"Златен Елен" ми липсва като вкус. Неповторим.
Цитат:
kod
Оо, обратното би ме учудило. Извън забутани бирени дестинации като Белгия и Германия малко са хората, за които Weiss / Weizen пред бира означава нещо...
Виж сега, ако си поръчаш бира в Белгия или Германия, няма да ти донесат Вайз. Този тип прилагателни са съществени само когато свойствата на предмета се отличават съществено от дефолтните и рискуваш да получиш нещо много по различно от желаното.
Примери: вайз бира, надуваем крокодил, ябълково вино, плюшен слон, пясъчен замък, гумен х_й и т.н.
и след като го обърнахме на лингвистична тема да отбележа, че правилното произношение е "вайс" (бяло) ;)
Цитат:
FearMe
и след като го обърнахме на лингвистична тема да отбележа, че правилното произношение е "вайс" (бяло) ;)
Große versierte wurde ein deutsches Bier, aber niemand scheint ihr das Trinken von Aleksander Shtraze
В момента подкарах 6-то кенче König Premium и при цена от левче за кенче (0,5л.) е отлична бира. Жалко, че не е от постоянния асортимент на Лидл. Много ми се услади тази биричка, май винаги съм търсил нещо подобно - много светло, меко и не много газирано пиво... Остава да му намеря достоен заместител, след като ми свършат запасите, които имам от промоцията на Лидл.
Цитат:
gnf
В момента подкарах 6-то кенче König Premium и при цена от левче за кенче (0,5л.) е отлична бира. Жалко, че не е от постоянния асортимент на Лидл. Много ми се услади тази биричка, май винаги съм търсил нещо подобно - много светло, меко и не много газирано пиво... Остава да му намеря достоен заместител, след като ми свършат запасите, които имам от промоцията на Лидл.
Ммм, да, aruba_man ме светна за нея, даже ми прати кенче за тест по Еконт заедно с една незабравима подборка от продукцията на Karmeliten миналото лято.
König-а си е топ бира на Битбургер, страхотна за цената си в Лидл и няма нищо общо с помията, която се продава обикновено там.
Хм. Ще тествам още днес. По презумция не влизам в този магазин но малко разнообразие не вреди.
От повече от 20 години пия само Пиринско.