Христослав както винаги е пълен с уики знания по всевъзможни теми :)
Хайде само да не използваме в бъдеще този странен, изцяло роден термин жива бира и да се въздържаме от абсурдни определения що е то истинската бира.
Преглед за печат
Христослав както винаги е пълен с уики знания по всевъзможни теми :)
Хайде само да не използваме в бъдеще този странен, изцяло роден термин жива бира и да се въздържаме от абсурдни определения що е то истинската бира.
А според теб какво е бира?
Преди няколко години, докато се рових в историята на Египет, попаднах на един случай на бунт. Строителите на една от пирамидите, се разбунтували, защото видиш ли, им намалили дневната дажба от бира, чесън и хляб. По описанието, тогавашната бира е приличала на супа - Нефилтрирана, непастъоризирана...Айде, като идваш към Варна, вземи със себе си една бутилка от любимата ти бира, за да видя каква бистра вода пиеш :)
Някой от вас, помнили какъв беше срока на годност, на бирата произвеждана преди 1980 година ?
Е, изследването те опровергава. Когато ползваш, едни и същи суровини и технология, естествено крайният продукт е същият.
Това е съвременна рецепта за бира. Ето ти шумерската - за приготвянето на бирата по онова време се е ползвал препечен хляб, смачкан и смесен с вода. :)
http://www.birata.net/index.php?opti...id=3&Itemid=29
Христослав, моля насочи спама си в друга тема. Прекалено досадно започна да става.
Моля в темата да участват фенове и пиячи на бира, а не рецитатори на интернет информация в бъдеще.
Уффффф..... Не помрачавайте празника. Петък е все пак. От вайс по натуралновкусна бира няма. То е като белия и черния хляб :p:Drinks:
Касап глей си мезетата, моля! Плодовия привкус е по-скоро на сладък препечен хляб, мая и хмел. Няма нищо общо с зарзаватите дето си ги изброил.
Интересно как ще обясниш на един варненец, че кайсиевата му ракия всъщност е ликьор?
А на троянеца за сливовата рак... упс ракия само от грозде се прави, нали?
миналата година на улицата ми подариха от промо щанд някаква "бира" с лимон
след първата глътка от тази подозрителна субстанция излях в шахтата остатъка и хвърлих бутилката в жълтия контейнер
иначе обичам тежки горчиви бири с груба газировка и висок процент сухо вещество, а не изплакнати кегове
от масовите бири български най-близко до това определение е загорката, от масовите небългарски - старопрамен, оттам нататък вече идват немасови, които няма смисъл да се споменават, тъй като консумацията им е спорадична и често зависи от идващи от чужбина роднини и приятели :)
например преди 2 седмици пих невероятен ейл, директно донесен ми от лондон... еми... няма какво да добавя...
Тук по кръчмите ейл-а си го варят в мазетата:p
Оо, обратното би ме учудило. Извън забутани бирени дестинации като Белгия и Германия малко са хората, за които Weiss / Weizen пред бира означава нещо...
Е... дефинираш ейл и се наливаш със Загорка...
Ти поне си от Варна бе човек - родната ти Гларус с нищо не е по-лоша от Фулърс да речем и отговаря напълно на търсеното от теб. Имаш си роден качествен наливен ейл на поносима цена, защо се мъчиш с друго след като това е вкуса ти?
Няма начин да няма поне 2-3 смислени заведения с наливен Гларус и 1-2 специализирани магазини за наливна бира за вкъщи във Варна, които да предлагат нелошия български ейл?
Между другото, Гларус е може би първата качествена пивоварна, която прави опит да пробие на масовия пазар. Бутикови бири като Бял щърк или Диво пиво са чудесни, но с трагично разпространение и сериозни цени.
А Гларусът по заведения не е евтин, но в магазин за в къщи литъра е около 4лв, напълно поносима цена за по-масова употреба от истинските любители на бирата.
ПП - Отделил си Старопрамен към небългарските бири - прави се тук, значи е български...
ПП2 - От много мислене за бира ми потекоха лиги - как ми припомни тоя Гларус. Определено ще отида да метна 2-3 хлаби след работа.
Спомних си как бях на студентска бригада в бирената. Още се казваше "Одесос". Не знам дали си заработих и половината бира дето изпих :Drinks:Но само светло съм пил, никакви специални и т.н.
Малко си бил :016:
Аз бях 3г. все лятно време, не е за разправяне. А гадния автобус 115А, никога не беше точен и ако ти кажа че пътя от Пивовара до Елпром го мразя и не искам да го виждам.
Отделно от това Танкерното имаше всякакъв вид - само е трябвало да питаш кой е готов и така. Отделно до Танкерното се правеше и коняк Одесос , ама това за друга тема .
Еееех години ,славни ,когато да имаш кола , независимо москвич, лада трабант или дачия бе символ на престиж.
Прикачен файл 14454
Наздраве в петъчната вечер с някоя друга небира.