-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения   Цитат:  

Първоначално публикувано от  tacho5  
Здравейте дойде ред и аз да си споделя болката. От вчера се сдобих IPTV  виваком, и искам да си включа кабела към ресивъра (RX-V467) и от него  към тв
 Но се получи следния проблем,като превключвам каналите се  получава едно премигване 3-4ри пъти докато се появи картина ,и времето за превключване от програма в програма е 5-6с. Много е  неприятно,и другия проблем че резолюцията не е 1920*1080 ами 1440*576  или 720*576. Като включа кабела директно към тв този проблем го няма.Има  ли оправия това нещо.
 Ако може да сподели някой който се е  сблъсквал с този проблем. Не ми пречи да си го гледам директно  тв-приемник но всички кабели са ми в стената и този е като простор  и ме  дразни. Като ги пусках идеята беше,че ресивъра си има HDMI входове и ще  ползвам тях за допълнителни устроства.

Свързал си приемника към ресивъра с HDMI кабел? С каква марка и дължина е кабела?
 Съмнява ме кабела ти..

Дължина на HDMI кабела:
 Спецификациите не уточняват ограниченията по отношение дължината  на HDMI кабела. Въпреки това, индустрията има достатъчно опит, за да  знаете:
 - При дължина над 7,5 метра, настъпва затихване на сигнала, който може  да доведе до накъсване на изображението, или черен екран, тъй като не  стига цялата информация от сигнала.
 - 15 метра, предложени от повечето производители на HDMI кабели, са така  наречените "пасивни" и това е максималната дистанция преди сигнала да  затихне прекалено много. Докато активните HDMI  кабели, са предназначени за растояние.. до 20 метра.
 - 20m изглежда е горната граница за HDMI при която сигналът постъпва  правилно, като един единствен кабел, наречен "Passive" и има само  няколко препратки към пасивни HDMI кабели, при които цената е свързана с  дължината и приложената технология ...

За кабели с дължина между 5 метра и 20 m, производителите обикновено  работят с кабелни секции с различни диаметри, използвайки единица мярка  AWG.
 American wire gauge  American wire gauge - Wikipedia, the free encyclopedia
 Те работят при конвенционална  разлика в мащаба: на AWG 26 има диаметър  0.4 мм, а кабел AWG 24 ще има диаметър от 0,5 мм (26 и 24 са в  действителност броят на преминаващите жила). С други думи, тъй като  диаметърът на кабелът е ограничен, важно е количеството и диаметърат на  преминаващите през него жила. По-големият диаметър на кабела ще бъде  по-добре, тъй като медните жила вътре ще бъдат повече. AWG 24 осигурява  транспортирането на сигнали по HDMI кабел на разстояние до 15 м (до 20  м, ако се комбинира с други технологии), докато AWG 30 или повече не  надвишава 5 метра.

Проверете кабела по изписаните върху него спецификации.
 Препоръки към всички по избор на правилен HDMI кабел за преглед на 1920x1080 в 60Hz:
 - първото нещо поглеждаме диаметъра на кабела.
 До 3m ще стане и 5-6mm кабел (вътре ще има 30AWG провода).
 5m - > 7 mm (28AWG)
 10m - > 8 mm (26AWG)
 15m - > 9 mm (24AWG)
 20m - >10 mm (22AWG)
 HDMI на 15 метров - будет работать или нет ? [6] - Конференция iXBT.com

Отвъд 15м,  има решение, така наречените "активни" кабели: Тези кабели са с вграден  усилвател на сигнала, който е установен в някои Switch кутии или HDMI  сплитери даващи възможност за прехвърляне сигнал по дълги HDMI кабели  без загуба на качество, или влошаване на сигнала, докато стигне в пълен  размер.

| Максимална дължина за HDMI кабел |  | ································ | активен кабел ································
 | пасивен кабел ············································
 |  | Максимална дължина | 1500 cm (15 m) | 750 cm (7,5 m) |  | Диаметър | 3,5 мм | 12,5 мм |  | Пластичност | гъвкав | твърд |  | Тегло | лек | тежък |  | Материали | направен от висококачествени материали | направен от нискокачествени материали |  | Загуба и деградация на сигнал | чипът позволява 0-bit загуба, провеждане на супер сигнал | ще има някаква загуба на битове и деградация на сигнала |  | Тест | тествани за функционалност и скорост от 10,2Gbps | тестван за функционалност, но не и за скорост |  | Усукване | Значително по-малко усукване/напрежение на конекторите | Много по-голямо усукване/напрежение на конекторите, които могат да ги повредят |  

За изпращане на HDMI сигнал на дълги разстояния
 http://www.hdmi.org/installers/longcablelengths.aspx

За изпращане на HDMI сигнал на дълги разстояния, професионалистите са създали технология с висока разделителна способност носеща името "HDBASE T".
 HDBaseT Alliance | HDBaseT - A Standard of the Future, Today
 Това всъщност, е предаване на сигнал по Ethernet кабел (или по правилно,  Cat5e/Cat6 кабел). По-специално, тази система се основава на предавател  и приемник. HDMI сигналът, който искате да изпратите от вашето HD  устройство посредством HDMI 1.4 кабел се подава към Ethernet предавателя  ; той ще превърне HDMI сигналът в един Ethernet сигнал. Сигналът за  Ethernet поддържа наистина много дълги разстояния. Когато Eternet  сигналът достигне до приемника, той ще бъде подложен на повторна  преработка към HDMI сигнал. Приемникът се свързва с друг HDMI 1.4 кабел  към вашия ТВ/дисплей.
 https://www.octavainc.com/HDMI_extender_HD70STPEX.html
 HDMI switcher,HDMI extender,computer peripherals
 Такива адаптери се използват при изпращане на сигнал на дистанция над 15  метра(100 метра ->). Предимството е, че трансферът на сигнал ви  излиза по евтино - с HDMI кабел цената е 2 лева за метър, при Ethernet  кабел цената е 30 стотинки.

Разбира се, някои хора предпочитат скъпият вариант и ето защо
 http://www.howtogeek.com/112636/htg-...ensive-cables/

Update:
 Няма да ти казвам кой начин е по-добър, но предпочетох да ти представя  двете страни на тази история, за да си по-информиран при избора си.

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  Здрасти адаш!!! 
 Много полезно и поучително инфо.Добавено ли е във важна тема за кабелаците.
 Златен си човек :thumbsup:

-   1 Прикачен файл(ове) Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  Кабела между тв и ресивърПрикачен файл 15070 е тази марка и модел, на другите не съм обърнал внимание какви са, но с всички които пробвах между тв и приемник работят.Дължината им не повече от 1.5м. Имам вариант да взема по качествени кабели за проба и ще споделя резултатите.
 HDTV Resolutions Supported: These 1-15 foot High Speed HDMI cables support the following  resolutions: 480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p. The 50 foot HDMI cable  supports resolutions up to 1080i. These cables are HDCP compliant. With a  Gefen Super Booster for HDMI the 50 foot cable is good for resolutions up to 1080p.

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  Хмм...малко съм объркан. Но може би защото не съм ползвал IPTV и не знам какви са възможностите на приемника - като настройки за подаваният сигнал. 
 Има ли някъде в менюто, позиция в която да видиш, каква е резолюция на картината в получаваният сигнал ?
 Какви са настройките за резолюцията на HDMI изхода ? (720i, 720p, 1080i, 1080p)
  Цитат:  

Здравейте дойде ред и аз да си споделя болката. От  вчера се сдобих IPTV  виваком, и искам да си включа кабела към ресивъра  (RX-V467) и от него  към тв
 Но се получи следния проблем,като превключвам каналите се  получава едно  премигване 3-4ри пъти докато се появи картина ,и времето за  превключване от програма в програма е 5-6с. Много е  неприятно,и другия  проблем че резолюцията не е 1920*1080 ами 1440*576  или 720*576. Като  включа кабела директно към тв този проблем го няма.Има  ли оправия това  нещо.

Премигването и забавянето, говорят за проблем със сигнала(качество и битрейт). Понижената резолюция може да се дължи както на кабела, така и на самият подаван сигнал...но както си написал при  директно свързване на приемника с телевизора, проблема изчезва - от което следват две вероятни причини за проблема
 1 - ресивъра и неговите настройки за съответните портове, които ползваш(виж си книжката с инструкциите)
 2 - дефект, във вграденият в стената кабел

Цитат:  

Ако може да сподели някой който се е  сблъсквал с този проблем. Не ми  пречи да си го гледам директно  тв-приемник но всички кабели са ми в  стената и този е като простор  и ме  дразни. Като ги пусках идеята  беше,че ресивъра си има HDMI входове и ще  ползвам тях за допълнителни  устроства. 

Колко метра е вграденият кабел? И той ли е с дължина от 1,5 метра?

P.S.
 Това в цитатати е усилвател на сигнала за HDMI кабел до 15 метра.

Активните HDMI кабели имат вграден в конектора чип усилващ сигнала.
 http://www.audioholics.com/editorial...-cables-future
 http://www.ps3blog.net/wp-content/uploads/hdmirev1.jpg

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  Това с резолюцията е от самия Vivacom сигнал от STB-то при мен е същото.  Незнам защо когато е включено директно в ТВ-то няма проблем. Може би защото upscale-а на ТВ-то е по - бързо. Времето за превключване от канал на канал има голямо  значение от кабела, когато минава през ресивъра. Пробвано с 2 различни модела кабели и дължини (китайски) има разлика от 2-3 секунти на част от секундата, но все още достатъчно бавно, че да дразни. Не знам дали проблема е само с Yamaha, но у нас кабелната е ръчната в ТВ-то и с оптичен кабел пускам звук към ресивъра, само когато имам нужда. За сега не съм намерил решение за проблема, но не ми е останало и време да си играя. 

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  Въпросният ресийвър Yamaha RX-V467 не поддържа функцията video upscaling. https://www.1000ordi.ch/docs/56860_en.pdf
 Там според мен е проблема с резолюциите. При по-високите серии на Ямаха, които поддържат скалиране не съм забелязал подобен проблем. Моят Булсатком също е включен в Ямахата, но превключването на каналите е гладко и резолюциите на различните канали са ок.

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения   Цитат:  

Първоначално публикувано от  nokoniko  
Благодаря за точния отговор.Предполагам, че скоро ще излезе и тази екстра и ще се наложи да си сменяме техниката отново.:BigGrin Абонат съм на Булсатком.Със hdmi кабел от приемника във ресивъра (YAMAHA RX-V573), от ресивъра във LSD ТV.Когато превключвам програмите на приемника се чува пукане на задните  колони,защото слушам звука от ресивъра, а не от телевизора,  което малко дразни.??????????????? 

Здравей,

И при мен се чува пукане при смяна на каналите на STB, но само когато звука на Сат приемника е намален до 0 и звука минава от ТВ към Ямаха по ХДМИ. С оптичния кабел между ТВ и Ямаха този проблем го нямам. Явно е нещо с ARC и HDMI като цяло. Но това са бели кахъри. Важното е да се кефим на машините и звука, който вадят.

А от вчера RX-A3040/2040 са официално с ATMOS ъпдейт и нещата вече са коренно различни. Довечера или утре ще монтирам таванни говорители за 5.1.2 и ще видя как е звука. Имам както DOLBY ATMOS DEMO DISK, така и Transformers 4 с Atmos звук. Има материал за тест, така че ще видим. Но Atmos и DOLBY SURROUND са допълнителни декодери към DOLBY TRUE HD, така че получихме и допълнителни екстри. Коеto е само плюс за нас като потребители.

Със здраве.

Първоначално публикувано от  makrelov  
Здравей,

И при мен се чува пукане при смяна на каналите на STB, но само когато звука на Сат приемника е намален до 0 и звука минава от ТВ към Ямаха по ХДМИ. С оптичния кабел между ТВ и Ямаха този проблем го нямам. Явно е нещо с ARC и HDMI като цяло. Но това са бели кахъри. Важното е да се кефим на машините и звука, който вадят.

А от вчера RX-A3040/2040 са официално с ATMOS ъпдейт и нещата вече са коренно различни. Довечера или утре ще монтирам таванни говорители за 5.1.2 и ще видя как е звука. Имам както DOLBY ATMOS DEMO DISK, така и Transformers 4 с Atmos звук. Има материал за тест, така че ще видим. Но Atmos и DOLBY SURROUND са допълнителни декодери към DOLBY TRUE HD, така че получихме и допълнителни екстри. Коеto е само плюс за нас като потребители.

Със здраве.

При мен с оптиката също го няма пукането, само през HDMI -но да си призная, че кабела е от евтините(около 15 лв) и може в това да е причината.Дължината му е 1.5 м.

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  При Yamaha го има това пукане наистина. Аз съм пробвал с RX-V375, 475, 575 и 377 все си пукаше. С кабелната по коксиален кабел, а от ТВ е с оптика до ресивера. При Pioneer и Denon този "ефект" го няма. 

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  Аз пък нямам такова пукане, така че на Yamaha нищо им няма.Най-вероятно е от кабела или от друга техника! 

Първоначално публикувано от  competition  
Аз пък нямам такова пукане, така че на Yamaha нищо им няма.Най-вероятно е от кабела или от друга техника! 

Кабелите са HDMI Sony и оптика HAMA. С риск да се повторя, сменял съм само ресийвърите, но пукане има само с Yamaha RX-V375, 475, 575 и 377. При Pioneer VSX-521, VSX-922 и сегашния ми Denon X2000 всичко е ОК. Ако е друг телевизора наистина може и да го няма този проблем, но до колкото знам и други във форума са се оплаквали от това.

Дали проблема може да е в старите модели ТВ?

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  Тая хама я разкарай и си вземи нещо хубаво! 

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  Не мисля, че за HDMI и оптичен кабел с дължина до 3м има смисъл от скъп кабел. Но все пак дай идея. 

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  Аз съм с Privileg(5м) и нямам никакви грижи.Имах Хама преди това и за това ти пиша да я разкараш.Насичаше ми на 3д филми(3м), а пишеше че е 1.4 версия. 

-   Отговор: AV ресивъри Yamaha / FAQ - на първа страница ,обсъждане ,мнения  Май нещо се бъркаш ....HDMI-я ми е Sony v1.4, а HAMA е оптиката тя версии няма.