Въпрос за 5.1 канален звук
  Здравейте, имам следния въпрос:
Лаптопа ми има HDMI изход и с HDMI кабел сьм го свързал с телевизора. Гледам най вече HD филми.
Телевизора има Оптичен аудио изход.
Въпроса ми е ако си купя ресивър с оптичен аудио вход и съответните колони ще получавам ли 5.1 канален звук при гледане на HD филми.

Re:Въпрос за 5.1 канален звук
  При мен ситуацията е следната : лаптоп - hdmi кабел - ресивър - hdmi кабел - ТВ .Проблем с 5.1 канален звук нямам , ТВ-то го ползвам само като голям монитор , всичко си минава през ресивъра !
  Да, но той пита за ресийвър с оптичен, а не HDMI вход.
Много е вероятно /99%/ да не може да изкараш 5.1 звук през оптичния изход на телевизора.
Ако ресийвъра няма HDMI или има, но е само HDMI switch ще е по-добре да си вземеш външна USB звукова карта с оптичен изход.
  Огромна часто от актуалните лаптопи имат SPDIF изход на някой от 3.5 изходите ... та може и да не се стигне до външни карти, но за да не говорим напразно, нека човека даде модела на телевизора и на лаптопа :)
  Лаптопа е MSI - MS-163D Notebook
Телевизора - Panasonic - TX-P42U10E
   Цитат:

Да, но той пита за ресийвър с оптичен, а не HDMI вход.

Идеята беше да се види , че има и друг вариант за изкарване на звук , понеже той ползва hdmi кабел !Но така или иначе , човека е решил да си купува ресивър и защо да не вземе с hdmi входове , при положение че оптичния цифров вход е наличен при повечето модерни ресивъри !
  А това което искам да сложа като звук е следното - http://technomarket.bg/product_detai...ct_id=09036001
Въпроса е дали ще имам 5.1 канален звук. Знам че за много от вас тази система е пълен боклук но на мен ми харесва.
  Защо да е " пълен боклук " ? Ще ти върши работа !
   Цитат:

Първоначално публикувано от civica  
 Идеята беше да се види , че има и друг вариант за изкарване на звук , понеже той ползва hdmi кабел !Но така или иначе , човека е решил да си купува ресивър и защо да не вземе с hdmi входове , при положение че оптичния цифров вход е наличен при повечето модерни ресивъри !

Защото наличието на HDMI вход на ресийвъра изобщо не значи, че ще може да прекара звук през него. Повечето евтини модели просто изкарват звука към HDMI изхода на ресийвъра и за да се чува звук на колоните ти трябва още един отделен кабел за звук.

vpeychev, с това ще стане работата, но като гледам нямаш оптичен/коаксиален изход за 5.1 звук от лаптопа и ще ти трябва външна звукова карта. Нещо такова:
 http://www.plesio.bg/soundcards-c-69...-p-237310.html

Това ме кара да се замисля дали си заслужава и дали не е по-добре направо един външен плеър за 200 лева.
  Значи тук ми е грешката. Мислех че през HDMI кабела от Лаптопа върви и 5.1 кананален звук. 
  По HDMI върви 5+1 звук. Лазарус казва, че има ресийвъри, които само го прекарват до съответния си HDMI изход. Просто системата, която вземеш трябва да може да използва 5+1 звука, който идва по HDMI.