Захранващи кабели за България за стерео система, закупена от Великобритания
Здравейте,
В момента чакам, една стерео система - SC-AKX50 -Manuals -Panasonic UK & Ireland - (Panasonic SC-AKX50), чието захранване е предназначено за изискванията на Великобритания - т.е. там електроуредите се вързват към контакта с три клеми, като доколкото знам, имат вградено заземяване.
Понеже ще се използва в България, искам да попитам, кое е най-разумно, да купя специален адаптер или да се смени захранващия кабел изцяло?
Четох из форумите на Англия, че адаптерите (UK - EU) варирали и трябвало специален адаптер, който да съответствал на съответните кабели вътре в системата, т.е. на вграденото в уреда заземяване - в България заземяването не е вградено, а е част от контакта.
Та така, понеже не искам да направя някоя глупост, а и да взема грешен адаптер, може ли да ме посъветвате какво е най-разумно? Мисля си да мина през сервиз на Панасоник, ако се наложи, и да им платя за смяна на захранващия кабел, който не се отделя, както при други модели, а е постоянно фиксиран към главното тяло на системата, завъшващ с английски (тройка) щепсел.
Мерси предварително.
Отговор: Захранващи кабели за България за стерео система, закупена от Великобритания
Моят съвет е първо да изчакаш да пристигне системата и да видиш какво представлява английският щепсел.В модели аудио системи на Сони съм виждал как щепсела е европеиският вариант и върху него е монтиран английският троиник с предпазен бушон и възможност с развиването на едно болче да се разглобява и преминава от единия стандарт в другия.
Отговор: Захранващи кабели за България за стерео система, закупена от Великобритания
Аз в такива случаи режа накрайника и слагам български щепсел тип "шуко". Тъкмо ще видиш колко са дебели проводниците :), ако са по-малко от 3х1,5мм2 по-добре си направи нов кабел. :)
Благодаря и на двамата. Значи ме съветвате така или иначе да сменя кабела, а да не използвам адаптери?
Макар, че мога да го направя работещо, не мисля, че бих рискувал да правя сам щепсела, по-скоро ще го дам в сервиз. Така или иначе, по-скоро се притеснявам вътре в самата система нещата да не са направени за английските стандарти. Но няма как да знам, ще изчакам и ще видя...
1 Прикачен файл(ове)
Имам термо кана от UK и просто се слага един преходник към нашия стандарт ("шуко") - нищо сложно - най-вероятно има такива в Конрад или магазините тип "за 1 лев" .:Drinks:
И аз имам доста ел. уреди донесени от Англия и тук си ги ползвам с такива преходници като този на снимката по горе.Преходниците съм купувал също от острова за евро стандарт ,но по нищо не се различават от тези ,които се продават тук в Кауфланд или Технополис.
Всъщност всички уреди вкарани от континента в Англия работеха след като пъхнеш една клечка в горния отвор тя освобождава долните отвори и така спокойно може да си пъхнеш континенталното зарядно в английският им контакт :) Не бива да те притеснява третата клема тя всъщност е пластмасово краче ,служещо за отключване на другите две.
Супер, значи няма да се сменя захранващия кабел, а ще ползвам адаптер. Това ме притесняваше много, защото по много английски форуми за електроуреди, ползвани във Франция примерно, се говореше, че адаптерите всъщност увреждали уреда, а пък при по-мощните уреди (печки, перални), топели захранващия кабел в точката на свързване. Системата е 118 вата по спецификация, така че не би трябвало да има проблеми с това.
Като дойде, ще погледна какви са клемите и, ако има нещо неясно, ще пиша пак.