Здравейте! Първо да уточня, че досега съм ползвал само домашно кино и нямам никакъв опит с ресивъри и тонколони. Както и да е, спрял съм се на два варианта: единия е с ресивъра Pioneer VSX-1122, тъй като търся такъв с 2 Optical In! Относно тонколоните - няма да имам възможност да си направя 5.1 система, тъй като за задните трябва да слагам стойки и пр. и съм се спрял на Dali Zensor 1 2-way bookshelf и център Dali Zensor Vokal - Center , тъй като са от една серия, имат приличен дизайн, а и са букшелф. Не харесвам силния, тътнещ бас, та първият ми въпрос е - тези тонколони съвсем безбасово ли свирят или задължително ще имам нужда и от субуфер? Другият вариант е Focal Chorus 705 и Focal Chorus CC700 , но с по-бюджетен ресивър - примерно Denon AVR-X1000 . Кой вариант според вас е по-удачен? Бюджета ми е 2000 лв. и малко отгоре (колони + ресивър), ще се слуша класическа и джаз музика и от време на време филми. Стаята е около 30 кв. м., а тонколоните ще са разположени на около 4 м. от дивана. Другият ми въпрос е относно ресивъра, който може би ще ви се стори смешен - при подобна 3.0 система при гледане на филми, звукът, който е предназначен за задните, сателитни колони няма ли да се губи? В смисъл - ресивърът има ли такава функция, при която да пуска всички звуци само от предните и центъра или звукът ще бъде стерео (и центъра като цяло се обезмисля, ако няма и задни)? Благодаря предварително