3 Прикачен файл(ове)
Съвет за направа на нови кутии на ОТ с говорители Vifa и друг усилвател (ресивър)
Здравейте, имам правени от мен преди 15 години ОТ (обема се изчисли със софтуер който не помня) с говорители Vifa m22wo-01 4 oms и Vifa tc20td05-06 6 oms които искам да сменя (повече за естетически цели ) и искам да питам има ли как да се провери ( пак със софтуер евентуално) дали обема е правилния и може ли да се подобри нещо по тях като размер, вид материал ( в момента са от бял бор ) и т.н. Също така искам да сменя и усилвателя ( и той е ръчна изработка :) ) с друг който да има няколко различно входа и единия задължително да е оптичен че искам да включа телевизора към него ( за филми и т.н. ), хубаво ще е да има дистанционно, че да се глезя :) . Тъй като не ми се дават много пари за това може и да е втора употреба :( . Моля за Вашия съвет по моя казус... Надявам се, че не искам прекалено много:)
Благодаря Ви!
PS: Не знам защо не откривам никаква информация за горепосочените говорители.... От време оно само си спомням че бяха с чувствителност 93 DB но друго не
Отговор: Съвет за направа на нови кутии на ОТ с говорители Vifa и друг усилвател (ресивър)
http://www.hifitalo.com/pdf/tc20td05-06e.pdf
Woofer е не повече от 88-90db чувствителност. За съжаление не намирам нищо конкретно за него като параметри. Иначе е бил супер за цената си на времето.
Този филтър е втори ред с Fc=3600Hz (това виждам на снимката) и не е подходящ за тази комбинация говорители. Според мен. Още повече, че е за два 4ohm такива, а Vifa е 6! 8" Bass по принцип се ползва до 800 - 1000Hz. С някои конкретни модели и филтър от трети ред до 2500. Vifa пък препоръчват филтър от втори ред поне на 4kHz.
Моят съвет е да не се занимаваш с "доработка" сам, освен ако нямаш излишно време и пари!
Ако все пак искаш да направиш нещо по-добро, обърни се към опитен специалист. За да ти проектира кутиите, bass reflex (ако се ползва такъв тип кутия) и филтъра. Имай предвид, че времето не прощава на говорителите и те вече може да не са в кондиция. Оттам следва смяна на звукови бобини, "гофъра" (еластичната връзка м/у конуса и шасито) и т.н.
Лично аз бих продал всичко и бих си купил нещо втора ръка.
Успех!
Отговор: Съвет за направа на нови кутии на ОТ с говорители Vifa и друг усилвател (ресивър)
Хм доста разочароващо... Навремето човека с който ги правихме разбираше от тия неща уж. За басовия няма инфо и освен са ги измеря та да видим какво ще излезне. Може да се доработят с някой мидбас... не искам да ги махам че си ми харесват и са ми малко сантиментални :)
Практически ти трябва да си проектираш и изработиш всичко наново. Освен това трябва или колоните да ги направиш 3-лентови, като добавиш средночестотен говорител, или да смениш високочестотния с подходящ. А кабелите са задължително за смяна.
Обемът за НЧ говорителя приблизително трябва да е между 40 и 50 литра, на базата на характеристиките на 6ohm-я вариант. Обаче без реалните параметри на говорителя, точното изчисляване няма как да стане. Както и на бас-рефлекса. Ако се намери оригиналният лист с данните, там са посочени препоръчителен обем и настройки на бас-рефлекса. Както и графика на АЧХ при съответните размери.
От това, което виждам на снимката още веднъж горещо ти препоръчвам да не си пилееш времето и парите!
Дори да намериш някой да се заеме със задачата, резултатът няма да оправдае вложените ресурси.
Още повече, че още нямаш съответния усилвател, с който ще ги ползваш.
1.Чамът не е най-добрият материал за кутии. С времето се свива и цепи. Вероятно страниците са сглобени със самонарезни винтове, а не са лепени и със сглобка. Надявам се, че поне е лакирана кутията.
В по-евтините колони се ползва ПДЧ 19мм, но се препоръчва MDF 1" (2,54см)
2.Тази конструкция на бас-рефлекс изисква колоните да са повдигнати от пода поне на 5см.
3.Мозайката и мрамора са много добро подово покритие. За съжаление са с висок коефициант на отразяване на звуковите вълни. Почти като стъклото, с тази разлика, че поне не вибрират. Получават се отразени вълни и никой не може да каже каква ще е цялостната звукова картина в помещението.
4.Стените са ОК с тази ламперия. Обаче също от голямо значение е и самото разположение на тонколоните в помещението.
какъв ще да е тоя усилвател с оптичен вход ,вероятно имаш предвид ресивър - за тях трябва да знаеш ,че докъм високия клас не свирят ( то и те не свирят но това е отделна тема ) и ако държиш на качествено стерео си вземи стерео усилвател ,има прекрасни машинки втора ръка
Снимката е правена в стълбището, стаята в която седят е мазикла стените а пода паркет, размерите са 5х7 метра. Усилвател имам ( крайно стъпало също ръчна изработка ) свири добре само потенциометъра малко пращи но това не е проблем. Кутии на тия ще им направя задължително, може и да са същите като старите но пак ще имат ( ако не са хола то за механата ) Материала явно ще е МДФ ( до сега се чудих но явно няма вече имам и дървообработващи машини). Просто исках да видя ако може да се подобрят малко ( така и така ще правя кутии) да се види нещо но уви...
Нов усилвател или ресивър искам защото не мо се занимава постоянно да местя кабели за входове и т.н. Към сегашния е включен компютъра а искам понякога като си пусна филм да минава през усилвателя. Нямам намерение да правя дискотеки вече ( поне не постоянно де :) ) Ако няма пък как може да се замисля за нови ОТ с нови говорители но това по-нататък като имам повече време.
Подозирам, че колоните са правени по някакъв кит - проектирани от някоя фирма тонколони, които се продават окомплектовани по желание на клиента. Един вид Направи си сам (DIY).
Има много тънкости още при проектирането на кутията и нейната изработка. Не е само до дърводелските умения и машини.
Иска се и укрепване м/у стените вътре в обема, понеже са високи колоните. Да няма квадратни сечения, както е сега при теб равни ширина и дълбочина. Подбор на дампинг материала (вата, специален дунапрен и т.н.).
Като правиш наново кутиите, според мен е добре бас-рефлекса да стане цилиндричен. Продават се и съответните специални тръби с различен диаметър за тази цел. Има даже и телескопични за финна донастройка. Но пак са нужни параметрите на басовия говорител. И все пак е добре колоните да са на крачета, а не директно на пода. При мен преди да им сложа "шпайковете" имах чувството, че постоянно се мърда паркета при по-високо ниво...
Колкото до PC колоните, за 139лв. до 149лв. има сравнително добри на Edifier stereo в Зора и Технополис. Активни са и не ти трябва усилвател за тях.
Имат и по-добри трилентови с оптичен и коаксиален вход, че и bluetooth и дистанционно с обявена цена от300лв. По неизвестни причини обаче ги няма налични в БГ.
:) Не бяха кит ... Магазина от който взех говорителите беше близо до пл. Македония, имаше и училище наблизо... абе много наврян беше. Вата си имат ( не знам каква е точно, бяла на цвят малко твърда) а кутиите със софтуер ги сметнахме. Не казвам че сме се справили блестящо, тогава като студенти ( 1999 - 2000 трябва да е било като ги правих) нито пари имаше нито възможности много. За тия говорители 5 дни стени къртих ;)
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
какъв ще да е тоя усилвател с оптичен вход ,вероятно имаш предвид ресивър - за тях трябва да знаеш ,че докъм високия клас не свирят ( то и те не свирят но това е отделна тема ) и ако държиш на качествено стерео си вземи стерео усилвател ,има прекрасни машинки втора ръка
Като почнете с тези предубеждения че "ресивърите не свирят" ...
Аз не мисля , че точно с тези колони ресивъра ще го спъне.Всеки нов ресивър е с класи над тези колони, а и не всеки стерео усилвател е задължително по добър от ресивъра.