имам проблем, причината за който(мисля) е видео картата.
когато играя на 3D игра - например World of Warcraft(ВоВ) или Rome Total War(РТВ), по време на играта, но след 2-3 часа от стартирането на компа се появяват следните дефекти. Във ВоВ текстурите се "омазват" - например пътищата заприличват на шахматни полета, дърветата и те, сякаш текстурите се пикселизират. Също така , на някакъв период от време ( да кажем 10 мин) екарана замръзва, в слушалките се чува гаден звук и когато ефекта премине - "героя" ми е се е придвижил, на някакво разтояние напред в света. В РТВ , се получава забиването, но текстурите са ок.
Този дефект , за който писах по-горе се засилва с времето. Например, преди 2 седмица се случи след 4-5 часа работа на компа, а днес - след 2-3 часа.
Първото ми предположение беше, че съм активирал някоя настройка на ВоВ, която не се поддържа, от видео картата, но факта че имам подобен проблем в РТВ(а играта инсталирах преди малко и е с настройките по подразбиране), ме навежда на мисълта, че проблема е по-скоро хардуерен.
След това предположих, че видео картата прегрява. Обаче вентилатора и работи, и като пипна радиатора не го намирам за прекалено горещ.
компа е със следната конфигурация:
атлон ХР +2000 (1,67 ГХ), 512 Рам, GForce 5500, захранване - 400W.
WinXP SP2, directx 9.0c, драйверите на видео картата са - 71.89
Молбата ми е за препоръка на тестващ софтуер видеото или за идея какво може да се е случило.
п.п. пропуснах да добавя, че преди време компа оставаше доста време пуснат - по 10-12 дена.