TV out настройка - въпрос
Здравейте!
Изчетох всички теми в този раздел, но не намерих отговор на въпроса си, затова пиша.
Имам следния казус - АТI X 1300/512МВ Saphire. ОС - XPSP2, драйвери от диска към картата. Плеъри - Windows media player, Media player classic, BS player. Всичко си излиза нормално.
Опитах различни варианти - и клониране, и екстендване... но точно това не успях да постигна...
Въпроса е следния:
Може ли да се настрои така TV изхода, че като се пусне клип (филм) да се отвори в прозорец на монитора и в същото време да излезе на Full screen на телевизора? Без да е нужно да се цъка с мишката да е на цял екран? И после при желание да се минимизира прозореца на монитора, да се работи нещо друго на компютъра, например да се пише в Word, а в същото време филма да се "търкаля" на цял екран на телевизора?
Надявам се да съм обяснил ясно какъв е въпроса ми.... :)
Предварително благодаря на отзовалите се...
Re: TV out настройка - въпрос
Ето как го правя аз и според мен лично няма начин да не стане и при теб! Още повече че моето ати е доста по-старо ЕАХ-600.
първо, десен бутон на десктопа и "properties". на екрана "Display settings" се избира "settings." В прозореца "Display" от падащото меню се избира . 2.Plug and play Monitor on RAdeon X 1300 series. . След това се избира резолюция 1024x768(при мен е толкова и на основния монитор) и Color quality:Highes(32bit). , на края се чеква "Extend my Windows desktop onto this monitor"\
Даваш Apply и OK. Затваряш Display settings
Като резултат, на телевизора трябва да ти се появи празен десктоп без икони, а десктопа на монитора да си остане както е бил.
Пускаш кой да е плеър и филм и с мишката влачиш отворения, но не максимизиран екран на филма надясно(един вид го мяташ на телевизора отдясно), след това го максимизираш и той си остава само на телевизора, като на компютъра можеш да си вършиш работа. После по обратния начин!
п.с. опитах се да го обясня по най лесния начин ! :)
Айде пиши какво си направил!
g_velev ,
всичко това го правя и така работи. това с "екстенднатия" десктоп става, но ако нямаш пряка видимост към телевизора, не е в става... ако са един до друг, е лесно.
При "клонирането" проблема с видимостта на телевизора не стои, защото образа е идентичен с този на монитора, но тогава не можеш да работиш докато върви филма.
Идеята ми е като пуснеш филма, той да се отвори на цял екран директно на телевизора (без значение с кой плеър) , а на монитора да е в малък прозорец, който да минимизираш при нужда и желание и това да не се отразява на сигнала към телевизора...
Дано успях да уточня въпроса си :)
Мисля, че има една настройка (май в менюто OVERLAY или при него) наричаща се "THEATRE MODE"). При включена тази настройка и EXTENDED DESKTOP се получава следното - малък видео прозорец на основния монитор + макс видео прозорец на допълнителния. Само виж как ще си решиш проблема с титрите - дали с G400 (май така беше) или през FFDshow.
е, да има си недостатъци, но се свиква с тях, не мисля че при видеокартите на Nvidia TV out-a по-лесно се конфигурира :)
При мен Extended desktop го ползвам, като ТВ и PC са в различни стаи, просто съм свикнал как да командвам плеъра, а и съм си направил дистанционно управление с помощта на което от стаята с ТВ командвам PCто в съседната стая, имам в предвид TV out-a, BS player, Winamp и всичко което ми трябва!
2) Аз препоръчвам BS Player, и не се налага да се слага FFDshow, нито G400. А за Медиа плаър G400 става, но медиа плеъра не може да опъва филма на целия екран и винаги остават черните ленти отгоре и отдолу което много ме дразни!
1. Активираш телевизора в "Clone Mode"
2. Търсиш опцията "Overlay display mode" - незнам с какви драйвери си точно, затова не давам конкретни насоки.
3. В горната опция търсиш "Theater mode" (избираш нея).
3.1. В "Theater mode" можете да активирате "Full Screen Video". Като минус може да бъдат вертикалните или хоризонталните черни линии до видеото
3.2. "Aspect ratio" можете да посочите дали телевизорът е със стандартен размер (4:3) или широкоекранен (16:9)
ПП. Откакто ползвам компютър да гледам филми, използвам този режим в комбинация с WMP. Някой версии позволят като се минимизира, на телевизора продължава да си върви видеото. При други версии (или нещо друго което ми убягва до момента) като се минимизира плеара и видеото на ТВ-то също се минимизира и се показва десктопа. В такива случаи просто оставям плеара да си работи в малълкпрозорец на десктопа (без да го минимизирам), а върху него отварям другите прозорци в които желая да работя. В този режим ("Clone Mode") не може едновременно да се гледа видео и да се играе игра. За такава комбинация е нужно "Extend my Windows desktop".
По подразбиране превключването м/у дисплеите става с "Alt+F5". Може да се конфигурира и друга комбинация.
гаден бъг на АТИ драйверите е, че не можеш да гледаш на тели-то при минимизиран прозорец на player-а на монитора.
точно затова на домашният комп съм с nvidia5200 вместо с radeon9600xt
може и да има начин, но още не съм го открил....
възможните варианти според мен са 2 :
1. използваш "extended desktop" и просто "хвърляш" с мишката player-a някъде в дясно извън монитора..
2. "resize-ваш" player-а до прозорче с размери 2-3 см. ...
Благодаря на всички за съветите!!
Довечера като се прибера ще пробвам всичко и ще споделя резултата!
Zaphod B: не съм го виждал, но ми казаха, че ставало със сигурност с този модел АТИ карта.
Да споделя как реших проблема.
Оказа се, че драйверите на диска, който върви с картата не се оказаха най-удачните.
Свалих други грайвери от някакъв немски сайт, тъй като драйверите в официалния сайт на АТI са недостъпни от известно време (не знам дали само при мен е така, но пробвах и от служебния, и от домашния и все същото...)
Та скед подмяната на драйверите се появиха всички подменюта за настройки и всичко си дойде на място, даже не съм качвал Catalist-a.
Смятам темата за приключена.
Благодаря на всички!
Весели празници!!! :Drinks:
ТУК има малко старички указания, но може да се ориентира човек.
Весели празници!
А как се активира extend опцията на карти с чип на nVidia...видял съм се в чудо с моята 7600...питал съм в повечето хардуерни форуми и така и така не съм решил проблема...достъпни ми са само 4 опции -сингъл,клоне,вертикал и хоризонтал спан...при клонето няма проблеми, но тъй като повечето филми са 16:9 ,видео прозореца е много тесен на височина,всеки опит за разпъване води до деформации на картината,а пан скана(увеличаване размера на картината чрез изрязване на краищата) през плеарите не работи...най ме устройва разширяването на десктопа в/у екрана на тв-то, но не мога да намеря откъде се включва...
Някой ако знае как се включва екстенд(Extend my Windows desktop) при нВидиа картите чрез моля да пише...пробвал съм повечето драйвъри форс уеър и от 8. .. и от 9. .. серия, но никъде не виждам тази опция(дуал вю или екстед).
Моля за помощ.
Та да споделя как се активира dual view при nVidia-чеква се в Tools-Force TV detection ,рестарт и готово,вече може да се ползва Extend my Windows desktop.