Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 17

Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2009
    Мнения
    87
    #1

    Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Дълга сага е, но ще дам най-съществените детайли. Напоследък (последната една седмица), компютърът ми забива при игра на Need for Speed Most Wanted. Играта съм я подкарвал и на старата машинка с GeForce 7600 на 256 MB, така че не би трябвало да дава проблеми на настоящата ми видеокарта GeForce 9600 GSO 384 MB RAM. Дъното ми е Gigabyte GA-EP35C-DS3R, a процесорът е серия Е8400 на Core 2 Duo at 3 GHz.

    Така, нарочно споменах дъното, защото все си мисля, че има няколко програми, които дойдоха с дъното, между които Easy Tune и Dynamic Energy Saver. Easy Tune деинсталирах, защото след ровене в интернет за дъната като моето разбрах, че прави проблеми на много неща. DYS го деинсталирах преди 2 дена окончателно, защото имам чувството, че и той дава проблеми, макар че го изключвах като играя.

    Така, проблемът е, че както си играя и играта забива, но за доста дълго . Преди даваше грешки на самия екран, сега прсто забива и се налага ресет на компютъра, за да може да се прави нещо на него. Понякога може и с Ctrl и Tab, но само понякога и пак се чака. Вчера пък играта не ми тръгна от лог-а въобще. Да кажа, че и видео-картата е на Асус и идва с няколко негови програми, примерно Smart Doctor, който си казва "your VGA card is OK". Така, ето грешките от ЕventLog-a. Обикновено има системна грешка, след което понякога минути след това ми дава грешка от NVidia.

    Системната грешка много прилича на тази, преди деинсталацията на Easy Tune. Някои по форумите пишеха, че даже и деинсталирана, оставала някъде в регистрите и мажела, т.е. че програмистите не били направили успешен начин за деинсталация.

    Та, грешките са:

    1. (System) - "Error code 000000ea, parameter1 89462690, parameter2 8b40a5d0, parameter3 894967e8, parameter4 00000001. For more information, see Help and Supper center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp"

    Следващата грешка, която понякога се появява директно след системната (минута след нея примерно), понякога идва нова системна е следната:
    2. (NVidia) "The driver atkdisp for the display device \Device\Video0 got stuck in an infinite loop. This usually idicates a problem with the device itself or with the device driver programming the hardware incorrectly. Please check with your hardware device vendor for any driver updates. For more information, please see..."

    3. По-стара системна грешка - "Error code 000000ea, parameter1 894aa808, parameter2 8b3bbf60, parameter3 89493750, parameter4 0000001. For more information..."

    Вчера ръннах и stability test на Everest:

    Temperatures
    Min Max Average
    Motherboard: 51 51 51
    CPU 36 37 36.4
    CPU Core 1: 46 47 46.4
    CPU Core 2: 50 51 50.2
    HDD 42 42 42
    Cooling fans (CPU) - 1421 1421 1421
    Voltages:
    CPU core: 1.12 1.12 1.12
    +3.3 V 3.36 3.36 3.36
    +12 V 12.32 12.39 12.39
    DIMM 1.95 1.95 1.95

    Не, че е важно толкова за това, което питам, но го поствам, зашото може да се окаже знак. Според мен е ОК като система, изчаках около 70 % цикъл на диаграмата (около 4-5 минути).

    Още нещо за видео-картата: engine по default e 680 МHz, memory 1800 Mhz, shader 1750 Mhz. Level of detail на играта е 800 x 600 почти на макс (3/4 от възможното).

    Не съм луд геймър и съжалявам, ако някои от по-горните описания звучат непрофесионално. Не играя също и кой знае колко, но Моус Уонтид ми харесва супер и искам да си я играя без проблеми.

    При филми нямам проблеми. Така, да спомена още само, че последните няколко пъти преди да ми забие, екранът ми по време на игра ставаше на цветни прозрачни или полу-прозрачни квадратчета, а в някои случаи направо не ми забиваше, но цветовете ставаха или "негатив" или супер неестествени. Чудя се, дали OSD (On Screen Display) на Asus по някакъв начин не маже или пък фукциите на Dynamic Energy Saver да са се интегрирали с видео драйвъра по някакъв начин и сега при деинсталацията да правят проблеми.

    Ще бъда благодарен за всякакви съвети, но наистина по същество и по възможност от хора, които имат същите дъна на Гигабайт или подобни. Надявам се да няма само изказвания за "гигадръв" и т.н. Чел съм доста и не мисля, че новите дъна на Гигабайт са зле. Предното ми беше на Асус - 5PB и имах големи проблеми с вградения аудио драйвер Soundmax HD Audio.

    Мерси на всички предварително, а аз ще продължавам да чета за проблема междувременно

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon
    Мнения
    3,213
    #2

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    The driver atkdisp for the display device \Device\Video0 got stuck in an infinite loop. This usually idicates a problem with the device itself or with the device driver programming the hardware incorrectly. Please check with your hardware device vendor for any driver updates. For more information, please see..."
    което значи, с две думи, че драйверът ти, блокира и спира да работи.
    Свали си последният драйвер, и опитай с него.

    Иначе има три основни фактора
    1 проблем с драйвер
    2 здала плочка на рамата
    3 лошо написан биос

    Въпросът е от къде идва

  4. Junior Member
    Тук е от
    May 2009
    Мнения
    87
    #3

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Мерси, ще го дръпна тази вечер. Между другото, биосът е ъпдейтван чрез сайта на Гигабайт, пак заради проблеми с програмите за спестяване на енергия, но компът се ребутва, така че смятам, че е ОК.

    RAM-ът е 4ГБ (А-Data) - 2x2. Не знам, дали е свързано, но ще преинсталирам и драйвъра на мрежовата карта, защото имам чувството, че и той има връзка. Саунд-картата ми е Creative X-Fi Extreme Music, но при флуктуации в интернета (примерно физическо разкачване на кабела) при плейване на музика с Winamp, текущата песен просто спира при изкарване на кабела. Не знам това как се връзва с проблемите с видео-картата, но пак си мисля, че е нещо с онези програми на Гигабайт, идващи с дъното, които мажат нещо в system 32...

  5. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #4

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Махни програмата за Energy saver, махни Easy Tune, сложи новият драйвер, ъпдейтни си DirectX-а. Също така, дръпни от Guru3D GPU-Z и му дай да пише показанията за температурите на видеокартата в текстов файл , така, че ако се рестартира компа ти да можеш да видиш на каква температура е рестартирал. Ако си клокнал , върни стандартните стойности. Stability теста на Евереста не товари много. Пробвай се с FutureMark

  6. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon
    Мнения
    3,213
    #5

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    @paraiso
    имах в предвид биоса и рамата на видеокартата

  7. Member Аватара на peterstamov
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    676
    #6

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Температурите на 3D ускорителя как са? Дойде лято, помисли за охлаждането! Пробвай да занижиш честотите на платката с инстумента за клок на nVidia - ъндърклок! Не знам машината дали е в гаранция. Отвори и виж дали перката и се върти. Пипни внимателно радиатора с пръст. Ако може да задържиш пръста значи е добре.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    May 2009
    Мнения
    87
    #7

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Благодаря много на всички!

    Преинсталирах видео драйвъра с най-новия на НВидиа. При инсталацията ми даде грешка, че процесът трябва да бъде прекратен и стандартния репорт до Майкрософт, но самият процес приключи и нямаше допълнителни усложнения. След рестарт ми запази настройките (въпреки грешката) и пуснах някои игри, като бях доста доволен от резултата. Не искам да се радвам, защото може пак да започнат проблемите, но нямаше и следа от насичане, както преди. Надявам се да нямам повод за разочарования.

    Stenly, деинсталирал съм налълно Dynamic Energy Saver, Easy Tune, мисля че има още една програма на Гигабайт - DMI Viewer още стои, не я позлвам, надявам се да не се появят проблеми. Не вярвам и, че икономиите с DYS са съществени изобщо, обаче не знам как работи програмата изобщо и как контролира честотата на процесора (и може би и на видео-каратата) при "напечен режим".

    Температурата на видео-картата варира до 73 градуса макс. - това, когато заби последния път. Обикновено и при товарене не се качва над 68 градуса. Мисля, че това е ОК (показанията са от SmartDoctor-а на Асус).

    Видео-картата е в гаранция, но не искам да се занимавам със сервизи, още повече, че едно оправят, други две развалят. Отделно не знам, дали няма да си измислят неща, че аз съм виновен...

    Мерси отново на всички и дано да нямам проблеми )

  10. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #8

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Да, показанията за температура са ОК. Можеш да опиташ след като деинсталираш драйвера на видеото преди да сложиш новият да пуснеш някоя програма от типа на Driver Cleaner да ти почисти остатъците от старият драйвер в регистрите след което пак инсталирай последният драйвер и виж дали ще ти даде грешка по време на инсталацията.

  11. Junior Member
    Тук е от
    May 2009
    Мнения
    87
    #9

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Здравейте, пак почнаха проблемите

    Stenly, махнах уж остатъците от старите драйвъри на NVidia, но преди малко пак по време на игра, картината стана на квадратчета, после се оправи, но нещо ме навежда на мисълта, че проблемите въобще не са решени. Значи, ръннах Driver Cleaner и, въпреки че следвах инструкциите, резултатът е по-горе. Не съм работил с тази програма преди, но мисля че стана точно така, както трябва. Деинсталация на драйвъра, след това пускане на Уиндоус в Safe Mode, после рънване на Driver Cleaner и избор на nVidia (display driver). Уж го изчисти и после инсталирах най-новия на НВидиа. Нещо явно обърках с при настройване на резолюциите за digital display и после не се виждаше нищо и се наложи ресет, началният екран на дъното не се промени и после му дадох shut down физически. После успях да видя нещо през аналоговия вход на монитора (той пак е DVI, но с преходник) и ре-инсталирах драйвера докрай и си направих всички настройки. Нa дисплея съм му дал той да си определя скалирането, а не NVidia...

    Mоже аз да съм си виновен, но не съм ползвал програмата (DC) прedи. Там имаше и нещо като cab cleaner, но то беше част от програмата, което се избираше от advanced. Честно казано, не посмях да правя нещо, което не знам до какво би довело. Някакви идеи?

    На базата на всичко, някой сеща ли се как може финално да се реши проблема с накъсване на игрите и тези "квадрати"? Деинсталирал съм всичко, което може да маже от програмите на Gigabyte. Нещо да не е от Asus OSD или SmartDoctor (оставям го включен по време на игри, но досега не ми е давал грешки на видео-картата, както и каквито и да било съобщения)? Или пък Windows-a? Забелязал съм, че обикновено тези проблеми ми се получават, ако компютърът не се включва всеки ден (т.е. когато го пускам на по-големи периоди) - все едно, когато е "на батерия", при следващото зареждане всичко се омазва...

    Също, някакви идеи за оптималните настройки на видео-картата. Дисплеят ми е 19''. Оставил съм го на Clone (което ми помогна този път).. Мерси на всички!

  12. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #10

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Здравей, на всичките игри ли ти показва квадратчета ? DirectX-a ъпдейтна ли го ? Всъщност с каква операционна система си? Извинявам се ако повтарям въпроси, но ужасно ми се спи и трудно мисля в момента. Утре ще си редактирам поста ако съм писал глупости.

  13. Junior Member
    Тук е от
    May 2009
    Мнения
    87
    #11

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Здравей, с Windows XP съм (SP2), DirectX-ът ми е 9.0c. 10 вече мисля, че е за Vista. Преди малко се рових, за да видя и за най-съвременната версия на Daemon Tools - сега съм с Lite 4.30.1. Видях, че има и 4.30.2 и 3, но засега мисля да не я ъпдейтвам, отделно, че по-новите са вече за Виста и 7.

    Междувременно, от последния ми пост се порових за "driver cab" частта от Driver Cleaner, като научих, че е препоръчително да се рънне при чистенето на драйвърите. Направих го след изчистване с традиционното "driver cleaner". Интересното е, че след нормалното пускане на Windows след Safe Mode, при условие, че интернета е изключен, ми излиза съобщение от рода, че nv4 (и нещо си).cab е вече съществуващо - "do you want to install over it". Как ще е съществуващо, като ми чисти близо 2 минути и не би трябвало да има нищо в регистрите??? Съответно всичко се държеше сякаш няма драйвър, докато не се инсталира. Още нещо ми се видя странно - wallpaper-а на десктопа току изчезваше, току се появяваше. Финално не можах да го върна, а при зареждане на Windows след Safe Mode се появи...

    След ъпгрейда на някои компоненти, в момента имам само NFS Most Wanted и не мога да кажа как е на други игри, но ще пробвам. И тъй като съм твърда глава и всяка нередност ме дразни, продължих да играя с изследователска цел. И... заби напълно... това след последното чистене (с cab-a) и заедно с всички положителни съобщения за успешна инсталация. Не знам какво да мисля... Дадох Alt и Tab и почнах да чакам - след около 20 - 30 секунди надежда, десктопът ми се появи и трябваше да чакам още поне 30 секунди, за да може лека-полека да се появят и икони.

    Четох тази вечер за хора с подобни проблеми и видях, че някакъв амаериканец разправяше как оправил нежелани артефакти и shut down при 3D игри, деактивирайки "threaded optimization" в разширените настройки на НВидиа. Аз погледнах и видео-картата ми има такава опция, която сега е на авто. Точно преди малко, когато исках да се уверя как точно се казваше и отидох в контрол панела на НВидиа и дадох advanced и ми се появи пълно черен екран. Чаках 1-2 мин., но накрая дадох ресет. Интересно беше, че заедно със забиването на образа, за известно време нямах и звук от X-Fi Creative. Имам инсталиран и драйвър на дъното, който не се ползва. Възможно ли е DirectX или някакви кодеци да са се свързали и с него и да правят проблем на видео-картата.

    Обикновено не се предавам лесно, но след последният черен екран мисля да нося компютъра на сервиз. И най-странното е, че Asus SmartDoctor все казва "your VGA card is OK". Даже и хардуерно нещата да са ОК, нещо много сериозно влияе на стабилността на целия компютър. Направи ми впечатление, че вентилаторът на процесора като че ли се товари доста при почти нищо (активност 20 - 40 %)...

    И след последния ресет, традиционната грешка, която обаче не мога да я намеря същата в нета спред Event Viewer-a: "Error code 000000ea, parameter1 89536798, parameter2 89ba5c70, parameter3 898e6418, parameter4 00000001." Вече и аз не мога да гледам...

    Надявам се да съм дал възможно най-детайлна информация. Ако някой може да помогне според нея, ще бъда много благодарен. Ако не, за съжаление ще трябва да се занимавам със сервизи.......................

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon
    Мнения
    3,213
    #12

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    ами както ти казах по на горе, видео картата има рама, може от нея да идва, ако някоя плочка е гръмнала.
    Ако имаш друга по стара карта, деинсталирай драйверите на тази, махни я, и сложи старата за опит, да видиш, как ще се държи.
    Просто не е изключено целият проблем, да идва от дъното, но най вероятно е видео картата.

  16. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #13

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    направо се чудя как се правят догатки, при положение, че не е установено НАЙ-важното - проблемът във видеокартата ли е или във windows!?

    вадиш картата и я носиш на друг комп. пробваш
    слагаш на твоя комп друга карта. пробваш

    казваш какво се е получило

    даваме конкретни съвети

  17. Junior Member
    Тук е от
    May 2009
    Мнения
    87
    #14

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Здрасти, fXOrange, в дъното няма вградена видеокарта. FearMe, видеокартата е в гаранция и поне за момента не искам да си правя експерименти. Има ли програма, с която мога да диагнистицирам състоянието на отделните компоненти на видеокартата, без да има риск да я увредя още повече, ако наистина тя е проблема.

    Пробвах с още една игра - MS Flight Simulator и не видях да прави проблеми, поне при игра до около 30 мин. Замислям се, дали може нещо самата NFS MW да маже.

    Нещо някой да има идея, дали е възможно да се използват видео кодеци и от игрите или да има някаква връзка с тях??? Вчера ми направи впечатление, че при спиране на KM Player ми даде application error, подобен на системния???

  18. Member Аватара на peterstamov
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    676
    #15

    Re:Проблем с 3D игри / видеокарта GeForce 9600 GSO

    Както ти бях писал по-горе, пробвай да занижиш честотите на ядрото и паметта. Също намали детайлите и резолюцията когато играеш. Мисля си че честотите на платката са в положение, че при по-яко натоварване се появяват артефакти.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Търся видеокарта NVidia GeForce 9600/9650 GT 1024MB за лаптоп
    От tonym във форум Приключили продажби
    Отговори: 1
    Последно: 05-04-14, 12:46
  2. Отговори: 0
    Последно: 19-01-13, 18:43
  3. GeForce® 210 (512MB DDR2), GALAXY GeForce 9600 GT (DDR3 512mb) или .....
    От mito_n1 във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 5
    Последно: 13-12-11, 08:53
  4. Продавам: XFX GeForce 9600 GSO 768MB DDR2 PCI-E
    От Raffy във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 11-07-11, 10:45
  5. Lenovo G560 GeForce G310M - проблем с видеокарта?
    От cyberson във форум Мобилни устройства
    Отговори: 4
    Последно: 09-03-11, 14:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе