Дълга сага е, но ще дам най-съществените детайли. Напоследък (последната една седмица), компютърът ми забива при игра на Need for Speed Most Wanted. Играта съм я подкарвал и на старата машинка с GeForce 7600 на 256 MB, така че не би трябвало да дава проблеми на настоящата ми видеокарта GeForce 9600 GSO 384 MB RAM. Дъното ми е Gigabyte GA-EP35C-DS3R, a процесорът е серия Е8400 на Core 2 Duo at 3 GHz.
Така, нарочно споменах дъното, защото все си мисля, че има няколко програми, които дойдоха с дъното, между които Easy Tune и Dynamic Energy Saver. Easy Tune деинсталирах, защото след ровене в интернет за дъната като моето разбрах, че прави проблеми на много неща. DYS го деинсталирах преди 2 дена окончателно, защото имам чувството, че и той дава проблеми, макар че го изключвах като играя.
Така, проблемът е, че както си играя и играта забива, но за доста дълго . Преди даваше грешки на самия екран, сега прсто забива и се налага ресет на компютъра, за да може да се прави нещо на него. Понякога може и с Ctrl и Tab, но само понякога и пак се чака. Вчера пък играта не ми тръгна от лог-а въобще. Да кажа, че и видео-картата е на Асус и идва с няколко негови програми, примерно Smart Doctor, който си казва "your VGA card is OK". Така, ето грешките от ЕventLog-a. Обикновено има системна грешка, след което понякога минути след това ми дава грешка от NVidia.
Системната грешка много прилича на тази, преди деинсталацията на Easy Tune. Някои по форумите пишеха, че даже и деинсталирана, оставала някъде в регистрите и мажела, т.е. че програмистите не били направили успешен начин за деинсталация.
Та, грешките са:
1. (System) - "Error code 000000ea, parameter1 89462690, parameter2 8b40a5d0, parameter3 894967e8, parameter4 00000001. For more information, see Help and Supper center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp"
Следващата грешка, която понякога се появява директно след системната (минута след нея примерно), понякога идва нова системна е следната:
2. (NVidia) "The driver atkdisp for the display device \Device\Video0 got stuck in an infinite loop. This usually idicates a problem with the device itself or with the device driver programming the hardware incorrectly. Please check with your hardware device vendor for any driver updates. For more information, please see..."
3. По-стара системна грешка - "Error code 000000ea, parameter1 894aa808, parameter2 8b3bbf60, parameter3 89493750, parameter4 0000001. For more information..."
Вчера ръннах и stability test на Everest:
Temperatures
Min Max Average
Motherboard: 51 51 51
CPU 36 37 36.4
CPU Core 1: 46 47 46.4
CPU Core 2: 50 51 50.2
HDD 42 42 42
Cooling fans (CPU) - 1421 1421 1421
Voltages:
CPU core: 1.12 1.12 1.12
+3.3 V 3.36 3.36 3.36
+12 V 12.32 12.39 12.39
DIMM 1.95 1.95 1.95
Не, че е важно толкова за това, което питам, но го поствам, зашото може да се окаже знак. Според мен е ОК като система, изчаках около 70 % цикъл на диаграмата (около 4-5 минути).
Още нещо за видео-картата: engine по default e 680 МHz, memory 1800 Mhz, shader 1750 Mhz. Level of detail на играта е 800 x 600 почти на макс (3/4 от възможното).
Не съм луд геймър и съжалявам, ако някои от по-горните описания звучат непрофесионално. Не играя също и кой знае колко, но Моус Уонтид ми харесва супер и искам да си я играя без проблеми.
При филми нямам проблеми. Така, да спомена още само, че последните няколко пъти преди да ми забие, екранът ми по време на игра ставаше на цветни прозрачни или полу-прозрачни квадратчета, а в някои случаи направо не ми забиваше, но цветовете ставаха или "негатив" или супер неестествени. Чудя се, дали OSD (On Screen Display) на Asus по някакъв начин не маже или пък фукциите на Dynamic Energy Saver да са се интегрирали с видео драйвъра по някакъв начин и сега при деинсталацията да правят проблеми.
Ще бъда благодарен за всякакви съвети, но наистина по същество и по възможност от хора, които имат същите дъна на Гигабайт или подобни. Надявам се да няма само изказвания за "гигадръв" и т.н. Чел съм доста и не мисля, че новите дъна на Гигабайт са зле. Предното ми беше на Асус - 5PB и имах големи проблеми с вградения аудио драйвер Soundmax HD Audio.
Мерси на всички предварително, а аз ще продължавам да чета за проблема междувременно