RADEON9000 Gigabyte PULEN BOKLUK!!!!
Ок, де! продължаваш да се палиш и да ми говориш за неща, които и аз съм чел. Ти си правиш едни изводи, а аз други.
Цитираш ми известен хардуерен сайт, аз целенасочено не ти цитирах нищо за да не се раздува много спора, нямам много време за писане защото съм на работа в същото време. Но ето ти тогава цитат от друг също известен сайт:
"Generally speaking the new Radeon 9000 chip is based on the Radeon 8500 design ..."
"If you thought that the Radeon 9000 (alias RV250) would merely be a simplified version of the Radeon 8500 (R200), then you're quite mistaken."
Мисля, че отдаваш значение на думите - Generally speaking, mistaken... в този ред на мисли всяко поколение графични карти, процесори, чипсети, телевизори, перални машини и прочее може да се нарече "орязана" или усъвършенствана версия на предното, респ. следващото поколение.
Мога да приема например, че е правилно да се каже ТНТ2 м64 е орязана ТНТ2, МХ200 е орязана МХ, селерон е орязан пентиум, дурон е орязан атлон и т.н., но продължавам да твърдя, че според мен не е правилно 9000 да се нарича "орязан" 8500 именно заради редицата малки и незначителни или по-големи разлики в архитектурата им.
Както виждаш избягвам да говоря със сложни изрази от терминологията на графичните ускорители.
...Ще се "чуем" пак чак в понеделник предполагам, btw надявам се да поддържаме тона приятелски, защото на няколко пъти долових обидни намеци.
а-а, не, не съм искал никой да обиждам..аз съм си малко ..гаден по природа и така звуча [;)]
Наистина в горния ред мисли вече си прав - ТОВА НЕ Е 8500, "орязан" да прилича на 9000, но не е и нов чип, разработен специално за да бие GF4MX.
GF2MX също не е нов чип - взимат по-големия и го "спъват" (може би това е по-правилната дума...) и ето ти нов..в нашия случай обаче им се е наложило и да добавят нещо, за да стане привлекателен и за "над 100$" категорията...а и за да превъзхожда визуално GF4MX при видеоплейването, защото в нея nVidia вградиха пълноценна хардуерна поддръжка...
Gadget - прав си...работа ми е [;)]
Не че искам де се намесвам в спора ви, но доколкото си спомням преди време по чуждите форуми разправяха че 9000 е НАПЪЛНО нов чип.
- 4х1 вместо 4х2 схема на работа
- 1 геометричен процесор (2 при 8500)
- напълно преправени пиксел-шейдърни конвейри - 9000 е видимо по-бърз на "чисто шейдърна" синтетика - особено в пш 1.4
- въпреки това е много близо до 8500 по скорост - твърдяха че е заради по-добрия баланс (увеличени/подобрени кешове - 8500 въпреки 2 процесора за геометрия в редица тестове/енджини показва че има "тясно място" някъде в конвейера си)
Също твърдяха че това е първия чип разработван от бившите ArtX - и пробен камък за тогава все още готвещата се архитектура Хх1 на Ати (Р300)
То е и логично - и Ати и НВ имат 2-3 НЕЗАВИСИМО (донякъде) работещи екипа, които координарат работите си на АПИ ниво, но чиито разработки не се застъпват във времето (те нормално цикъла на разработка е отместен на поне 6-7 месеца)
Това СЕ ГОВОРЕШЕ. Доколко е истина... не важно май :)
МИР!
<font size="6"><font color="red">Кефа се като разпалвам големи спорове<font size="4"></font id="size4"></font id="red"></font id="size6">
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by chavv
Не че искам де се намесвам в спора ви, но доколкото си спомням преди време по чуждите форуми разправяха че 9000 е НАПЪЛНО нов чип.
- 4х1 вместо 4х2 схема на работа
- 1 геометричен процесор (2 при 8500)
- напълно преправени пиксел-шейдърни конвейри - 9000 е видимо по-бърз на "чисто шейдърна" синтетика - особено в пш 1.4
- въпреки това е много близо до 8500 по скорост - твърдяха че е заради по-добрия баланс (увеличени/подобрени кешове - 8500 въпреки 2 процесора за геометрия в редица тестове/енджини показва че има "тясно място" някъде в конвейера си)
Също твърдяха че това е първия чип разработван от бившите ArtX - и пробен камък за тогава все още готвещата се архитектура Хх1 на Ати (Р300)
То е и логично - и Ати и НВ имат 2-3 НЕЗАВИСИМО (донякъде) работещи екипа, които координарат работите си на АПИ ниво, но чиито разработки не се застъпват във времето (те нормално цикъла на разработка е отместен на поне 6-7 месеца)
Това СЕ ГОВОРЕШЕ. Доколко е истина... не важно май :)
МИР!
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Хм..и ти си прав може би...
Но не за пикселните шейдъри - по-бърз е само във вертексните..[;)]
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by GaZaRa
<font size="6"><font color="red">Кефа се като разпалвам големи спорове<font size="4"></font id="size4"></font id="red"></font id="size6">
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Е то ти друго не можеш и да направиш....
ако не се лъжа в пш1.4 9100 е по-бърз