Здравейте! Бих искал да попитам по-напреднали от мен хора в тази насока за един проблем който имам. Обикновено гледам да си решавам сам или с гугъл проблемите но този ми стопи лагерите вече и съм до никъде. Тъй че надскачам егото и смирено моля за помощ.
Проблема е странен меко казано: Имам една видео карта Nvidia gtx 275. Много хубава видео карта избирал съм я преди години и все още е актуална. Въпреки че има само 896 рам е ддр3 448 битова. Накратко предостатъчна за мен като производителност. Харесвам си я и не искам да купувам нова както се очертава за това се надявам някои да извади някой жокер от ръкава. Лично аз съм песимист но нека споделя проблема:
От известно време картата отказва да пали от всеки път. Пускам компютъра и нищо - черен екран. Чува се и се вижда че всичко си работи като хората но няма картина просто. Единственото което помага е безкрайно изключване и включване на компютъра (не рестартиране) и на 20тия 30тия път изгрява. Това което забелязвам е че вентилаторите работят на високи обороти когато не пали и след 15-30 изгасвания и пускания в крайна сметка намаляват оборотите на вентилаторите и монитора светва. А тръгне ли всичко е наред игри всичко върви отлично няма артефакти няма сини екрани не забави. Накратко запали ли всичко е наред. Но не мога да оставя компютъра така защото не го използвам аз а хора които нямат време да пускат 30 пъти докато светне.
Изключвам възможността да е от друг компонент на компютъра защото правеше същите проблеми на друга конфигурация съответно смених компютъра и проблемите останаха.
Изключих възможността да е от захранването - Картата иска минимум 550W захранване имах такова но не беше "марково" купих си 650W chieftec проблема си остана. Тука трябва да вметна че картата изисква минимум 2 6 пинови конектора към захранване (така пише на кутията) а е минимум защото всъщност единия слот за конекторите е 8 пинов (странно) като не съвпада с стандартните 8 пинови за захранване на дъната но както разбрах вече може да се сложи 6 пинов в 8 пиновия вход и върви. Както дори и в момента виждам.
Другото нещо което ми беше първото предположение за проблема е тежестта на картата. Радиатора е много тежък (огромен) с 3 9мм вентилатора. Предположението ми е че собствената тежест на видео картата и пречи да прави добър контакт някъде (може би в слота) + това както и забелязах самата платка с времето се е изкривила (!!!) Видимо страната която е от към слота и от към изходите отзад е по-високо от другия ъгъл на платката. Накратко платката е усукана по дължина наистина не с много (няколко мм около 5 някъде) но все пак се забелязва че е изкривена. С малкото си знания точно по този въпрос бих заключил че и това може да е проблема. Не знам спекулирам само.
Това е общо взето което мога да кажа ако имате предположения с удоволствие бих пробвал всичко. Приемам всякакви съвети. Наистина ми се иска да си я запазя макар че както знаем една видео карта почне ли да прави проблеми 90% от случаите решението е нова. Надеждата умира последна мерси предварително на всички които биха се опитали да ми помогнат. А дано ама надали![]()