Резултати от 1 до 14 от общо 14

Странен/специфичен проблем с видео карта

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Странен/специфичен проблем с видео карта

Здравейте! Бих искал да попитам по-напреднали от мен хора в тази насока за един проблем който имам. Обикновено гледам да си решавам сам или с гугъл проблемите но този ми стопи лагерите вече и съм до никъде. Тъй че надскачам егото и смирено моля за помощ.

Проблема е странен меко казано: Имам една видео карта Nvidia gtx 275. Много хубава видео карта избирал съм я преди години и все още е актуална. Въпреки че има само 896 рам е ддр3 448 битова. Накратко предостатъчна за мен като производителност. Харесвам си я и не искам да купувам нова както се очертава за това се надявам някои да извади някой жокер от ръкава. Лично аз съм песимист но нека споделя проблема:

От известно време картата отказва да пали от всеки път. Пускам компютъра и нищо - черен екран. Чува се и се вижда че всичко си работи като хората но няма картина просто. Единственото което помага е безкрайно изключване и включване на компютъра (не рестартиране) и на 20тия 30тия път изгрява. Това което забелязвам е че вентилаторите работят на високи обороти когато не пали и след 15-30 изгасвания и пускания в крайна сметка намаляват оборотите на вентилаторите и монитора светва. А тръгне ли всичко е наред игри всичко върви отлично няма артефакти няма сини екрани не забави. Накратко запали ли всичко е наред. Но не мога да оставя компютъра така защото не го използвам аз а хора които нямат време да пускат 30 пъти докато светне.

Изключвам възможността да е от друг компонент на компютъра защото правеше същите проблеми на друга конфигурация съответно смених компютъра и проблемите останаха.

Изключих възможността да е от захранването - Картата иска минимум 550W захранване имах такова но не беше "марково" купих си 650W chieftec проблема си остана. Тука трябва да вметна че картата изисква минимум 2 6 пинови конектора към захранване (така пише на кутията) а е минимум защото всъщност единия слот за конекторите е 8 пинов (странно) като не съвпада с стандартните 8 пинови за захранване на дъната но както разбрах вече може да се сложи 6 пинов в 8 пиновия вход и върви. Както дори и в момента виждам.

Другото нещо което ми беше първото предположение за проблема е тежестта на картата. Радиатора е много тежък (огромен) с 3 9мм вентилатора. Предположението ми е че собствената тежест на видео картата и пречи да прави добър контакт някъде (може би в слота) + това както и забелязах самата платка с времето се е изкривила (!!!) Видимо страната която е от към слота и от към изходите отзад е по-високо от другия ъгъл на платката. Накратко платката е усукана по дължина наистина не с много (няколко мм около 5 някъде) но все пак се забелязва че е изкривена. С малкото си знания точно по този въпрос бих заключил че и това може да е проблема. Не знам спекулирам само.

Това е общо взето което мога да кажа ако имате предположения с удоволствие бих пробвал всичко. Приемам всякакви съвети. Наистина ми се иска да си я запазя макар че както знаем една видео карта почне ли да прави проблеми 90% от случаите решението е нова. Надеждата умира последна мерси предварително на всички които биха се опитали да ми помогнат. А дано ама надали

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Отговор: Странен/специфичен проблем с видео карта

подут кондензатор, прегрял чип....

4. Member
    Тук е от
    Sep 2004

FearMe почитания! Радвам се да те "видя" още повече че ми отговаряш. Ще проверя за кондензатор но ме съмнява да е прегрял чип. Поддържана е (чистена) не е клоквана и с такъв охладител ако прегрява просто се отказвам от Nvidia. За кондензатора ясно - видимо ще е ако е така но чипа как да го разбера дали е прегрял ? Понеже не проверих за подути кондензатори още веднага се заемам. Дано да е това защото имам все пак шанс да я спася ако е чил дори има шансове. Нека да огледам за подут кондензатор и идвам пак.

Добавено:

Проверих кондензаторите няма подути.

В idle режим - gpu 44 градуса; gpu memory 36 градуса; gpu ambient 39 градуса; gpu VRM 51 градуса
    С FurMark - gpu 105 градуса; gpu memory 97 градуса; gpu ambient 68 градуса; gpu VRM 126 градуса

Хубав видео тест напряга и видеото и процесора. Доволен съм от резултата - с оригиналната паста (на 5-6 години може би) стигна максималната си температура за около 6-7 минути и след това още 25 минути заспа буквално 103-105 като дори за секунда не мина над 105 което се дава за максимална от производителя. А тази видео карта никога не е напрягана толкова safe to say можем да изключим прегрял чип ?

A още едно нещо забелязвам нещо странно на една допотопна игра NFS:MW първия MW от време на време увисва играта както си върви застива за миг и продължава веднага и това се повтаря без логика. Не съм видял да имам такива проблеми на други игри. Не е от версията примерно на играта защото изтеглих друг релийс и пак същия проблем - странно звучи като да е обвързано точно с видео картата.
    Този пост е редактиран от Az_sum_bre_ombre; 26-03-16 в 03:28.

5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

е, той кондензаторът може да се е скапал без външно проявление
    да не забравяме и платката...

но мен ако питаш, пробвай я на друга машина, и ако и там прави същото, отпиши я

ремонт на стара видеокарта не си струва - едно, че парите няма да са 5 лева (ако изобщо е възможно, а почти никога не е), второ, че за 150 лв ще вземеш нова със същата производителност, а ако е втора ръка - поне двойна, да не кажа тройна

6. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Следващия път като не иска да запали вземи сешоара и я позагрей малко. Виж дали ще тръгне след това.

7. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Стискам палци да е кондензатор защото общо взето при всички други положения съм пецакан. Пробвах я всъщност я свалих от друга конфигурация заради точно същите проблеми и сега на друг компютър прави същите проблеми.
    Да напоследък вися по форумите за 2ра ръка компоненти за 70-80лв можеш да си купиш gtx275 за 2 пъти повече дори малко по-малко можеш да си купиш gtx650 каквато и обмислям да купя.
    Просто не е истина... не си заслужава да си купуваш топ-енд видео карта имам половин чекмедже пълно с видео карти доказващо това и ще прибавя и тази към него. Включително 7800gt 8800gt и 9800gtx много ги пържат производителите и не държат дълго време.

Не е проблема да купя една нова проблема е че е удар по егото ми. Файда че съм близо 20 години пред монитора като една видео карта не мога да оправя. Но пък то кой може. Едната видео карта 9800gtx дори пробвах да я пека в печката. Има разни писания в нета как точно такива видео карти се оправяли чрез загряване в печката на определена температура за определено време. Обяснението беше че ако е от разлепен чип се запоявал обратно. Е направих го и от проблемна 9800 стана не палеща 9800... За пореден път се убеждавам че видеото почне ли да прави проблеми трябва да се оглеждаш за ново. Ще взема едно ново че да заспи тоя компютър а тази вече ще я мъкна по София за да може някой да и тества кондензатори връзки али-бали да видим какво ще стане.

Pat, здрасти ! Ще го пробвам това със сешоара но съм песимист заради опита с 9800цата. А и друго как да съм сигурен че ще е от загряването а не просто че и е дошъл реда да тръгне защото в крайна сметка след определен брой стартирания изгрява ? Още нещо интересно като е студена сякаш пали по-лесно (сякаш!) пак се случва да не запали но май по-рядко. Докато ако я изгасиш след като е работела просто не ти мърда 20тина натискания на power бутона.

Офф ясна е работата... Голямо благодаря за акъла който ми дадохте. Отново показвате че правилно съм избрал само тоя форум да пиша като имам проблеми. Мерси много вие сте точни и винаги сте били

8.  

9. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003

Можеш да опиташ да почистиш контактните пътеки на картата с мека гума - излъскай ги до блясък. Казваш, че платката се е изкривила - няма ли възможност да я подпреш или завържеш с нещо, за да стои изправена?

10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я

Той сигурно е изчистил слота и картата с гумичка. Продават флакони със сгъстен въздух.Може да се издуха целия прах от компютъра.Тази видеокарта има TDP от 219W. Интересно какъв е процесора. :Може да се окаже, че това захранване все пак е недостатъчно.

11. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Здравейте! Извинете з бавната реакция но сега се прибирам. В крайна сметка и пари трябва а се изкарват. Всъщност не съм се сетил да почистя пътеките с гумичка заемам се веднага ! А това че платката е крива пробвах предпоследния път когато не искаше да пали просто с ръка да я задържа изправена но нямаше ефект. Държах я дори и по-високо по-нисичко ефект няма. Иначе да хрумна ми да я завърша но се отказах като видях че няма ефект.

Иначе съм я почиствал от прах основно с прахосмукачката - доближаваш тръбата до радиатора и гледаш как праха изчезва чистичка е. Но виж пистите не съм се сещал да почистя. ще се захвана още сега благодаря за идеята А мисля че 550w стига все пак толкова пише като минимум да не говорим че аз я захраних с 650W. Ето ще публикувам и параметрите на видеото директно от аида64 - DOX.bg - Файл организатор за лесно споделяне и съхранение на файлове

Интересно сега като се прибрах и запали пък от първия път. Определено когато е студена не е пускана известно време и пали сякаш по-лесно ако това може да означава нещо изобщо.

Добавено: Почисти добре пътеките наистина малко промениха блясъка си но малко но пък ефект нямаше дори беше зор пускането точно ей сега след почистването. Нищо не променям и не местя и не пипам просто изгасване пускане изгасване пускане 10 пъти и пали... Но определено има промяна в оборотите на вентилаторите на видеото. Когато не изгрява оборотите седят високи но в момента в който чуя че намалеят светва това какво може да е ?
    Този пост е редактиран от Az_sum_bre_ombre; 26-03-16 в 21:35.

12. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Здравейте пак! Първо искам да ви благодаря отново че се отзовахте на зова ми за помощ. Отново показвате колко е хубав този форум заради хората които са отзивчиви и готови да помогнат. Благодаря!

Относно видео картата - новата вече е поръчана. Вие ми бяхте последната надежда но потвърдихте това от което се опасявах - видеото почне ли да прави проблеми 90% си за ново. Пък и времето ме притиска трябваше да оправя проблема за тази седмица. Е нека го погледнем от добрата страна - тоя компютър ще има ново видео! Вярно на старо но все пак по-добра (надявам се) макар че де да знам... 896/448 с/у 1024/128 надявам се GPUто да компенсира и все пак да е ъпгрейд
    Старото ще го замъкна в голямото село виждам има обяви за "ремонт и тест на видео карти" ще пробвам да я дам на някой спец поне да и даде конкретна диагноза ако е кондензатор или чип. В добрия вариант ще мога да я закърпя и да я продам за да покрия част от разходите ако не ще си увелича колекцията от заминали видео карти на 4.
    Ще пиша когато има раздвижване за да споделя какво е станало. Благодаря ви пак за акъла

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я

Малко не избърза ли? За да си сигурен ,че е видеокартата, ако имаше възможност би било хубаво да вземеш от познат подобна ,също много грееща видеокарта и да я пробваш на компютъра.

14.  

15. Member Аватара на Shienar
    Тук е от
    Jan 2010

Един леко нестандартен въпрос - чрез кой порт е включен монитора - HDMI, DVI?

16. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Здравейте! Всъщност аз я свалих от друг компютър където пак правеше същите проблеми. Разликата м/у двете конфигурации е само видео картата а проблема е същия. За жалост бях притиснат то времето. Трябваше да закрепя компютъра да тази сряда за това реших да поизбързам малко. Но в крайна сметка нищо не се губи ако успея да я подкарам ще си я използвам на моя компютър или ще се опитам да я продам за да покрия част от разходите по новата (50тина процента някъде)
    Стандартен си е въпроса нормално да се помисли за негоден порт. Картата има 2 DVI-I изхода използвам единия. Да си призная не съм пробвал с 2та различни но в крайна сметка знаейки че не обръщам много внимание в кой входа е включена все се е случвало да ги разменям. Което не пречи да пробвам и всъщност мерси за идеята ще ги тествам и 2та но в крайна сметка не мисля че е от това защото нямаше да я има тая липса на закономерност при проблема.

Добавено: Не си познавам собствената видео карта. Няма проблем - тя не е моя. Оказва се че има само 2 вентилатора не 3 както написах горе и още по-важно има само един DVI-I изход и един HDMI т.е. мога да пробвам как е през HDMI изхода но пак съм песимист защото когато не успее да стартира личи че сами биос не засича видео и не зарежда windows.

Новата видео карта дойде и какво предполагах - смях в залата всъщност съм направил downgrade. Предишната изкарваше 18500 точки на 3д марк тази изкарва 18300 Е нали имам стабилна конфигурация здраве да е... С драйвърите които windows инсталира а с тези които изтеглих от нвидиа изкара ~17300...WTF?!
    Този пост е редактиран от Az_sum_bre_ombre; 29-03-16 в 14:55.

17. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Здравейте пиша ви защото обещах да публикувам резултатите. Малко тъпо че ще "вдигна" стара тема но наистина интересно решение на интересен проблем. Поне аз мисля че е уникално. Та взех видео картата сложих си я на моя и реших да я подпра така че да не виси огъната както беше и воала вече пали от всеки път. За пореден път се убеждавам че няма смисъл да се купуват top-end видео карти - тази за разлика от другите ми не е изгоряла все още но пък ей на оказва се че вентилатора който е задължителен защото грее много (топ енд все пак) я е изкривил до толкова че прави пък този проблем. Смешна работа! Мерси пак на всички отзовали се винаги като пиша тука в тоя форум (рядко но все пак) ми се дава точна информация и ми се помага да си реша проблема - не бих писал другаде - Благодаря ви !

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Странен Проблем с Видео картата.
    От Angel Svalqcha във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 33
    Последно: 08-01-13, 04:18
  2. Проблем с видео карта
    От veni във форум Общ - софтуер
    Отговори: 9
    Последно: 13-06-07, 01:24
  3. Проблем с видео карта
    От mastersku във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 3
    Последно: 26-02-06, 01:24
  4. странен проблем с мрежова карта
    От iovkito във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-06, 21:05
  5. проблем с видео карта???
    От cerber във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 05-01-05, 10:22

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе