Re: Хоризонтален ел. бойлер - предимства и недостатъци
Цитат:
Първоначално публикувано от badr
Значи трябва да се разгледат 2 случая
Първия когато се употребява водата веднага след загряването и.
В този случай 3кв режим ще по икономичен.В режима 0.7кв за затоплянето на бойлера са необходими около 4 часа.Време през което трябва да се компенсират и топлозагубите от изолацията.Бойлер особено в неотоплявана баня зимата изстива за 7-8ч,което е съпоставимо с времето за затопляне.
Втория случай при употреба на водата след по-дълъг период от време.
Сега 0.7квт е по икономичен.
Защо? -- Защото при след час работа при 3кв.Температурата е достигната и температурната разлика м/у бойлера и околната среда е по-голяма,което води и до по-голям топлообмен.Докато за режима 0.7квт след 1ч температурната разлика е по-малка* *и топлоомена по-малък.
А че това е съвсем относително е повече от ясно.
Няма преди да пускаме бойлера да решаваме някое интегрално уравнение за да решим на колко да го включим
@badr, значи си съгласен с мен, че ПРАКТИЧЕСКИ няма значение мощността на нагревателя за икономията на ел.енергия,защото по-горе се развиваха едни теории и съвсем точни изчисления,че ако бойлера го оставиш включен денонощно на "1" (700W) ще работи 16 часа и ще избегнеш главозамайващите сметки за ток при 3KW нагревател на нощна тарифа!Загубите за които говориш разбира се, че ги има, но тяхното значение е по-скоро теоретично (и като тема за спорове),и стават пренебрежими при съвременните топлоизолации на бойлерите и ако температурата в банята е съизмерима със стайната.Освен това разликата от загубите от топлообмен преди достигане на зададената темп. в двата случая за които говорим(за 1-2ч) е пренебрежимо малка в сравнение със загубите от топлообмен през останалите 22-23ч от денонощието през които се ползва складираната топла вода.Но пък всеки знае за неудобството *от бойлер със маломощен нагревател и затова при повечето съвременни бойлери се поставя един оптимален нагревател 2-3kW (за 80л) и се избягват усложненията с четири степенни или двустепенни превключватели и два нагревателя.А пък който иска да намали загубите от топлообмен с околната среда е препоръчително да си вземе по-голям бойлер(120-150л)или два малки(ако позволява мястото) и да настрои терморегулатора на по-ниска температура.
@ Lazar
Понеже знаех, че някой ще зададе този въпрос: Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
представи си двата бойлера - хоризонталния и вертикалния пълни наполовина със студена и наполовина с топла вода.Коя гореща половина има по голяма контактна повърхност с околната среда - на хоризонталния или вертикалния бойлер?
то: Разбира се, че разделен на 2 еднакви половини, повърхността им е еднаква! Затова и формулирах постановката не по абсолютния начин (който е и невъзможен, де), а ето така: Цитат:
Първоначално публикувано от emos
... по-голямата площ, с която контактува най-горещата вода....
Имах в предвид водата, достатъчна за едно къпане - на мен ми стигат 10-15л гореща вода. Е, в този случай при хоризонталния бойлер случаят (както е при мен) е направо тъжен!
Цитат:
А пък който иска да намали загубите от топлообмен с околната среда е препоръчително да си вземе по-голям бойлер(120-150л)или два малки(ако позволява мястото) ...
Тц! Тук не мога да се съглася с теб! Обемът на едно тяло е в зависимост от трета степен, а заобикалящата го повърхност - от втора. Т.е. ако имаме куб със страна 1м, то обемът му е 1м3, а площта му е 6м2. Ако го разделим на 2 еднакви части, то обемът на всяка от половинките е 0.5м3, но площта им ще е по 4м2, т.е. 8м2 - с 33% повече! Ако го разделим на 3 еднакви части, разликата вече е 66%....
Както и да е! Можем да теоретизираме до откат. Мога да приложа формулите за изчисляване на призма с основа кръгов отсек (обема на топлата вода при хоризонталния бойлер). И да се намери повърхността й. Както и съответните формули за цилиндър (обема ори вертикалния бойлер). И да се види какво е съотношението. Можем да я пуснем за курсова работа по топлотехника или физика в съответната катедра в университета. Може и да направим измерванията, предложени от badr, че да проверим колко вярно смятат студентите.
Но никой, никой не може да ме убеди, че водата в хоризонталния бойлер изстива с еднаква скорост, както тази във вертикалния, при положение, че източим 20-на литра след изключването му. Дотолкова бях свикнал с вертикалния бойлер, че като си кичнахме този, хоризонталния, реших, че нещо не е наред. Измерих му нагревателя, дебелината на изолацията - всичко ОК! Е, тогава седнах, помислих малко, и си дадох сметка - ами начуках си го! :2guns: Затова и ще го сменям при удобен случай! Е, ако от фирмата, дето ми монтираха парното, не ме разубедят, че не могат да ми преместят котела над колекторите! Тогава ще си го чувам :095: .... че то има и още една особеност при хоризонталните - те са леви и десни! :RTFM: :Drinks:
@ dragosc
Всичко - и жената, и детето, пък и сметките, са си истински! Ама много, много истински! :)
Цитат:
Както и да е! Можем да теоретизираме до откат. Мога да приложа формулите за изчисляване на призма с основа кръгов отсек (обема на топлата вода при хоризонталния бойлер). И да се намери повърхността й. Както и съответните формули за цилиндър (обема ори вертикалния бойлер). И да се види какво е съотношението. Можем да я пуснем за курсова работа по топлотехника или физика в съответната катедра в университета. Може и да направим измерванията, предложени от badr, че да проверим колко вярно смятат студентите.
Но никой, никой не може да ме убеди, че водата в хоризонталния бойлер изстива с еднаква скорост, както тази във вертикалния, при положение, че източим 20-на литра след изключването му.
А аз бих им дал на студентите да направят следния опит:
Имаме два бойлера с еднакъв обем, топлоизолация и пълни с загрята до една и съща температура вода - единия хоризонтален, а другия вертикален.
Започваме да източваме бойлерите при изключено захранване с еднаква скорост V през еднакви отвори и мерим промяната на температурата на водата dT*/dt докато тя се изравни с чешмяната. Същия опит правим и при включено захранване и сравняваме получените криви. Тогава вече може да се прави някакъв анализ.
Цитат:
@ Lazar
...Но никой, никой не може да ме убеди, че водата в хоризонталния бойлер изстива с еднаква скорост, както тази във вертикалния, при положение, че източим 20-на литра след изключването му. Дотолкова бях свикнал с вертикалния бойлер, че като си кичнахме този, хоризонталния, реших, че нещо не е наред. Измерих му нагревателя, дебелината на изолацията - всичко ОК! ...
@emos,аз не те убеждавам, че останалата част от горещата вода след частично *източване на хоризонталния бойлер изстива със същата скорост,както при вертикалния,напротив казвам,че изстива по-бързо,но защото отдава топлината си на постъпилата студена вода,а не на околната среда, а в бойлера се получава почти хомогенна топла вода в голямо количество,подходяща за кухнята и не толкова за къпане.Дори теоретично загубите в околната среда ще бъдат по-малки в този случай,заради по-малката температурна разлика с околния въздух. С дебатите до тук, мисля че добре изстискахме темата и отговорихме на основните въпроси на @Wise - че е невъзможен хоризонтален монтаж на вертикален бойлер и че хоризонталния бойлер е подходящ само в режим "постоянно включен" и при използване само на нощна тарифа водата много по-бързо се хомогенизира след частично източване.А ти @emos не си си го нач.кал много дълбоко-топлината си остава в бойлера.Просто ако намериш място закачи си и един верикален(макар и 50л.) бойлер само за къпане и си бетон!
@emos
Мислил ли си за хоризонтален бойлер със серпентина(топлообменник)?Както си имаш локално парно ще си спестиш известна сума от сметките за ток. :yahoo:Поне зимата.Има такива модели на Елдоминвест,даже са 2 модела-с 40 и 45 см диаметър ;)
Цитат:
@badr, значи си съгласен с мен, че ПРАКТИЧЕСКИ няма значение мощността на нагревателя за икономията на ел.енергия,защото по-горе се развиваха едни теории и съвсем точни изчисления,че ако бойлера го оставиш включен денонощно на "1" (700W) ще работи 16 часа и ще избегнеш главозамайващите сметки за ток при 3KW нагревател на нощна тарифа!
Напълно.Мисля че вече го казах.Особено лятото когато бойлера изстива за дни.
Имах предвид че dragosc е прав за принципите на измерванията.
Що се касае до сметките.
Е аз разглеждах въпроса от физична гледна точка.Дневна и нощна енергия в физиката няма.Няма го и правителствения метод.-- Прееби човека и му гледай сеира.
Още един въпрос - от два цилиндрични бойлера, пълни с топла вода, при равни други условия (изолация, обем и т.н.), но с различно съотношение височина/диаметър, кой ще се изстуди по-бързо - "високият" или "тумбестият"?
@Avis,относително е да се каже-ако бойлерите се включат вечер,сутринта се изключат и не се ползват до вечерта,то вечерта водата в тумбестия би трябвало да е по-гореща,заради по-малката външна повърхност.Но ако през деня се ползват (еднакво),то вечерта по-високия ще има по-гореща вода заради по-малкото вътрешно топлоотдаване(запазване на разслояването на топлата и студената вода).
Цитат:
Първоначално публикувано от badr
Напълно.Мисля че вече го казах.Особено лятото когато бойлера изстива за дни.
Имах предвид че dragosc е прав за принципите на измерванията.
Що се касае до сметките.
Е аз разглеждах въпроса от физична гледна точка.Дневна и нощна енергия в физиката няма.Няма го и правителствения метод.-- Прееби човека и му гледай сеира.
аз да ви попитам /ВСИЧКИ/:
- тука за теория ли ще си разцъкваме или само си мерим ТВЪРДЕНИЯТА и Втвърдяванията? или въпроса е да се помогне на Човеко започнал темата или да се оплюе моя милост? очевидно последното
- къпете ли се въобще или така си миришите? щото в поста "трън в очите" на "някой" са описани 2-3 случея за ползването на бойлер в режим че се КЪПЕМ РЕДОВНО, а не в режим на ТЕРМОС под налягане. но кой да чете...
- това че "съвремените теорерици" не са виждали бойлер и неговата конструкция е видно от написаното за т'ва как влиза студената водата в бойлера - право на горе, и други подобни...
и накрая малко сметки към "пази боже сляпо да прогледа", теоретика с централно парно:
значи според когото:
[size=16px]16ч *0.7 кВт = 24ч * (2-3 кВт съвременен оптимален нагревател) ?[/size]
ПАЗИ БОЖЕ ОТ "СЪВРЕМЕНННИ" "ТЕХНИЦИ" :033: ... дето дават акъл ама не идват да ти платят сметката в края на месеца.
п.п. @emos мислех че имаш чувство за хумор? на останалите очевидно е ампутирано, а на по- големите теоретици явно е правена и лоботомия.
п.п.п. Това ми е последното [size=14px]О[/size]частие във форума, щото нивото на компетентност не ми допада - "не мо'им се мерим", още по-малко "че се 'абим" да давам съвети на "старите теоретични кучета", така че не си правете труда да ме плашите с мечка /бан-ман-ване и дрън-дрън-рейтинги/, щото май силата ви е там - в плашенето :knuppel2:, а не в знанията/теорията/ и приложението им в практиката.
:016:
Цитат:
Първоначално публикувано от dragosc
аз да ви попитам /ВСИЧКИ/:
- тука за теория ли ще си разцъкваме или само си мерим ТВЪРДЕНИЯТА и Втвърдяванията? или въпроса е да се помогне на Човеко започнал темата или да се оплюе моя милост? очевидно последното
Въпросът -- Виждал съм отметката на кашоните на бойлерите - хоризонтален или вертикален монтаж. Каква е разликата все-пак.
Отговора -- Няма принципна разлика.
Въпрос 2 --Може ли такъв за вертикален да се монтира
хоризонтално и обратното.
Отговор 2-- Но заради разположението на тръбите и нагревателя не е възможен монтажа за който говориш.
Топлата вода се отвежда от висока точка.При промяна на монтажа точката от която се отвежда водата става ниска точка,при което навлизащата студена вода бързо ще я достига.
Крайния резултат ще бъде възможно най-лош.Ще имаш топла вода,но не би могъл да я ползваш
Благодаря на всички отзовали се. Мисля, че ми стана достатъчно ясно следното:
Няма голяма разлика , освен в разположението на изходната тръба, между вертикален и
хоризонтален. Затова (изходната тръба) не може да се монтират по друг начин.
При вертикалния имаш предимството да ползваш гореща вода по-дълго време и
после рязко ще спадне температурата на водата.
При хоризонталния почти винаги ще ползваш хладка вода, вместо гореща.
Забравям за варианта хоризонтален. Ще търся дълъг и тесен вертикален.
Благодаря ви отново.
След като изчетох всички теоретични постановки, да кажа нещо от практиката :coolsmiley:
Ползвам хоризонтален бойлер на ЕЛДОМ ИНВЕСТ 50л от есента. Включен е само на нощна тарифа и се загрява на 2 кВт за около 1.5-2 часа . До сутринта си държи топла водата и спокойно се къпем аз и щерката(жената я държа мъръсна че много и налитат :grin:), като към края просто крана на студената вода се спира. Топла вода, годна за къпане, тече почти до предпоследната синя отметка на термометъра. Не знам какъв е топлообмена м/у водните пластове в бойлера, но ако остане вода през деня, до вечерта стрелката на термометъра е мръднала много малко и водичката си е жежка.Просто има чудесна термоизолация от околната среда, което е много важно за икономичността на този електроуред.
Относно сметките за тока не мога да кажа, че се вдигнаха фрапиращо заради бойлера.
Бойлера ми пасна идеално в банята, като хоризонталното му разположение ми спести много място и тръболяци.
Според мен, ако има някаква разлика м/у двата типа, то тя ще да е пренебрежимо малка.
/offtopic
@Lupus
Тоя компютър под 'бойлера' що е с главата надолу :coolsmiley:
Ако не съм объркал нещо сметките, би трябвало водосъдържателя на бойлер 80 литра да е с размери около 470мм (диаметър и височина) за да е минимална външната повърхност- от там и минимални топлинни загуби...Ама май не ги правят с такива размери.