Здравейте!
Четох голямата тема за сушилните, признавам, прескачах страници, защото е огромна, а и има доста конкретни обсъждания. Но, за да реша, са ми необходими базови познанния, каквито не намерих (или съм пропуснал). Моля някой да има търпението да ми разясни.
Нов апартамент в голям блок. 2 бани, по-малката от които решихме да превърнем в перално. Съответно има вентилационна шахта, както за баня.
Каква сушилна машина да избера: коминен тип или кондезационна?
1. Първите са без, а вторите с термопомпа, така ли е? Консумацията била 2:1. Ако е така, моето решение е ясно, още повече:
2. Ако е коминна, представям си, че парата от сушенето, издухана във вентилацията, ще кондензира в нея и не знам какво би станало там?
3. Ако е кондензационна, в помещението не може да не излиза пара -> мухъл? Питам, защото мислех да не облицовам стените с плочки, а само пода + первази. Май ще се наложи и стените?
4. Прочетох съвет машината да има отложен старт. Вероятно, за да се използва нощната тарифа.1 продавачка ми каза, че ако прането стои до сутринта, няма как да не се намачка. Тогава?
5. Какво още трябва да имам предвид?
Аз лично не виждам ползата от това чудо с всичките му усложнения, ток и обслужване на филтри, още повече за едната зима (имаме 2 тераси) и сме 2-ма души, но мъдрият човек не спори с жена си