Препоръчайте проточен бойлер???
Здравейте,
издирвам проточен бойлер, който да отговаря на следните параметри:
- ще се ползва инцидентно само когато има проблем с топлофикация, за последната година имаше около 8-10 такива дни
- поради очакваното минимално натоварване бих желал да не инвестирам в по сериозен бойлер, който на практика ще стои неизползваем
- трябва да е мощен до около 4-5 киловата, за по мощен каквито знам че са хубавите трябва да се преправи ел. инсталацията за да няма проблеми, поне така ми обясниха
Общо взето това са ми изискванията :)
Има ли нещо което да отговаря на тях.
Предварително благодаря!!!
Отговор: Препоръчайте проточен бойлер???
Щибел елпром
Sent from my KOB-L09 using Tapatalk
Не купувай тези - независимо дали си го ползвал или не на 3-тата година електромагнитния клапан-совалка се размагнитва и не може да пуска тока.
Прави се, но тази защита се шунтира, задс стане и повечето Ел.техници не искат да го правят.
Stiebel Eltron - 4 kW монофазен имам от 12 години и го ползвам в режима, който си написал. Доволен съм, проблеми няма. Дразни ме само пониженото налягане когато се ползва, но това май е при всички.
Не сте посочили бюджет и място на монтаж( под или над мивка). За под мивка може да видите този модел 4,4kW (https://baniastil.com/проточни-бойле...ка-538.html). При мен в кухнята е следващият по мощност модел 5,7kW и ел.инсталация 4мм2, над 5г. в експлоатация и не съм имал проблем.
P.S. Извинявам се, не зная защо, но поста го редактирам няколко пъти и не се показва всеки път целият.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Pipoko
Не сте посочили бюджет и място на монтаж( под или над мивка). За под мивка може да видите този модел 4,4kW (
https://baniastil.com/проточни-бойле...ка-538.html). При мен в кухнята е следващият по мощност модел, над 5г. в експлоатация и не съм имал проблем.
Не знаех, че има значение под или над мивка ще бъде.
Принципно бойлера ми е необходим за да осъществявам някакъв вид къпане в банята - не е задължително да е най-комфортното къпане, но там да църцори някаква топла вода от душа, колкото се може повече толкова по-добре.
Иначе ще бъде разположен в коридора до банята, и ще бъде над пералнята :)
Бюджета е колкото се може по-нисък, но все пак уреда трябва да върши работа, а не да стои като украшение.
Проточни бойлери с мощност 4/5/6kW са предназначени за използване в кухня. За баня проточният бойлер трябва да е с много по голяма мощност, за да има и по голям дебит на топла вода. За това, за баня производителите предлагат бойлери захранвани с трифазен ток с мощност от над 12 до към 24/27kW. Ако е за апартамент и нямате трифазен ток и държите да е проточен според мен ще е нужен такъв с мощност около 9kW, с отделна ел.инсталация/проводник 6мм. Инсталацията трябва и да е съобразена и с главния предпазител в апартаментното табло, както и с ел. инсталацията до него. Комфорта няма да е много добър.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Pipoko
Не знаех, че има значение под или над мивка ще бъде.
Принципно бойлера ми е необходим за да осъществявам някакъв вид къпане в банята - не е задължително да е най-комфортното къпане, но там да църцори някаква топла вода от душа, колкото се може повече толкова по-добре.
Иначе ще бъде разположен в коридора до банята, и ще бъде над пералнята :)
Бюджета е колкото се може по-нисък, но все пак уреда трябва да върши работа, а не да стои като украшение.